poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: PROSZĘ O POMOC!!!!PILNE!!!  (Przeczytany 22089 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lilianka12122

• Gość
Odp: PROSZĘ O POMOC!!!!PILNE!!!
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Kwi 2009, 10:52:21 »
liczą sie tylko dni robocze tzn 5 dni w tygodniu i racja ze to jest 440 + 189 x ilosc dni roboczych  - 5400 powinno dawac sume ulgi w rubr. 53 øvrige lønmodtagerudgifter. Policz jeszcze raz bo moze wpisales dni z sobotami i niedzielami.

Pamietaj o ulgach na dojazdy
niestety sie nie Zgodze.
w rubryke 53 wpisuje sie liczbe dni pobytu w Danii związanych z pracą ( jesli nie ma możliwosci zjazdu na wekendy  do miejsca stałego zamieszkania wpisujemy 7 dni w tygodniu ) odliczamy te dni które bylismy w domu lub na urlopie .

robwag

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Kwi 2009, 10:54:23 »
Roślinka "ratujesz mi życie"!!!!! serdeczne dzięki !!!!!zerknij jeszcze tylko wyżej czy dobrze zrozumiałem te odliczenia apropo zjazdów

robwag

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Kwi 2009, 10:55:36 »
LILIANKA DLA CIEBIE RÓWNIEZ UKŁONY I PODZIĘKOWANIA

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Kwi 2009, 10:56:21 »
Poprzednio ulgę obliczało się w następujący sposób:
(ilość_dni_w_Danii * 440 kr + ilość_dni_w_Danii * 189 kr) - 5.400 kr
PS. Weekendy były wliczane ale nie urlop.

Potem SKAT dodał następujące sformułowanie:
"Swiadczenie nie przysluguje za dni wolne, które mogles(-as) spedzic w miejscu stalego zamieszkania w Twoim kraju."
Źródło: O podatku dochodowym - dla osób mieszkających za granicą i pracujących'

Czyli obecnie wysokość ulgi obliczana jest w następujący sposób:
((ilość_dni_w_Danii - dni_które_mogłeś_spędzić_w_Polsce) * 440 kr + ilość_dni_w_Danii * 189 kr) - 5.400 kr

ze strony :

http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/TastSelv/Felt449.html

robwag

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Kwi 2009, 11:34:54 »
WSZEDŁEM NA STRONKE TASTSELVE WPISAŁEM SWÓJ NUMER CPR I WYSKOCZYŁ TAKI NAPIS        Personnummer er ikke indberettet korrekt.I CO DALEJ ZROBIC????????????

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Kwi 2009, 11:39:00 »
a byłes zamedowany w folkeregister? jesli nie to Twoj personnumer nie jest cprem ... i nic z tym nie zrobisz. pozostaje Ci odesłanie do skata rozliczenia na Picie .

robwag

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Kwi 2009, 11:41:06 »
SPISAŁEM SWÓJ NUMER Z ARSOPGORELSE I POSZŁO  I CO DALEJ       Kvittering

Vi har nu modtaget din bestilling af TastSelv koden.

Når du har bestilt en ny kode, skal du afvente modtagelsen af pinkode-brevet med den nye kode, før du kan anvende TastSelv igen. Din gamle kode fra forskudsopgørelsen eller årsopgørelsen eller den tidligere selvvalgte kode kan ikke længere bruges.

Koden vil blive sendt til den adresse, der er registreret på dit personnummer i folkeregistret. I særlige spidsbelastninger kan der gå op til 14 dage. Normalt vil der sandsynligvis ikke gå mere end 5 dage.

Du kan ikke modtage et brev med TastSelv kode, hvis du ikke er tilmeldt folkeregistret.

Hvis du er flyttet til udlandet, kan du kun modtage et pinkode-brev, hvis du har meldt adresseflytning til folkeregistret.

Når du første gang logger på TastSelv med den tilsendte kode, vil du blive bedt om at ændre koden til en TastSelv kode efter eget valg.

Klik genvejen "TastSelv Borger" øverst på siden, for at komme til startsiden.        ZE W CIĄGU 14 DNI I COS W CIĄGU PIĘCIU ALE GDZIE MOGĘ WPISAĆ SWÓJ ADRES MAIL!!!!!!!!

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 28 Kwi 2009, 11:41:06 »

robwag

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Kwi 2009, 11:42:27 »
KIEDYS BYŁEM ZAMELDOWANY AJJAK ODESŁAĆ NA PICIE CO TO ZNACZY???????????

roslinka

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Kwi 2009, 11:58:04 »
niestety sie nie Zgodze.
w rubryke 53 wpisuje sie liczbe dni pobytu w Danii związanych z pracą ( jesli nie ma możliwosci zjazdu na wekendy  do miejsca stałego zamieszkania wpisujemy 7 dni w tygodniu ) odliczamy te dni które bylismy w domu lub na urlopie .

Hej Lilianka - przeczytaj dokladnie wiadomosc z tego linka ktøry sama wyslalas tam jak wól stoi ze minus dni które mogles spedzic w domu ( na zjezdzie). Jak sobie zobaczysz co robwag napisal na poczatku jak go podliczyli za 227 skatepligtig dage to sie przekonasz ze wlasnie odrzucili wszystkie soboty i niedziele. Ten przepis nie jest przepisem szczegølnym dla polaków ale przedewszystkim byl zrobiony dla robotnikow budowlanych np. z Jyllandu a pracujacych w innych czesciach kraju.

Robwag - tam jest taka rubryka " ret personlige oplysninger" gdzie mozna wpisac e-mail i adres

lilianka123214

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Kwi 2009, 12:04:40 »
No ja Cie rozumiem , ale jeśli ktos w te wekendy przebywał w Danii a nie w POlsce może sobie te wekendy uwzględnic, Jest to wiadomosc ze skat :) od dwóch róznych urzedników ( żeby nie było )

Offline xxxArek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Kwi 2009, 12:19:07 »
hej robwag wyslalamci rozliczenie na email  powodzenia

robwag

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Kwi 2009, 12:24:24 »
XXXAREK CO TO ZNACZTY ŻE WYSŁAŁS MI ROZLICZENIE NA MAILA ?????NA MOJEGO?????

robwag

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Kwi 2009, 12:25:13 »
JESLI TAK TO  DZIEKI!!!

robwag

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Kwi 2009, 12:28:16 »
HEJ ROŚLINKA NIE WIDZE TAM TAKIEJ RUBRYKI WSTAWIŁEM CALY TEKST JAKI MI SIE WYSWIETLIŁ POWYŻEJ ,SZCZERZE MÓWIĄ ZAKRĘCIŁEM SIE TYM WSZYSTKIM NA MAXA .NAJWAAŻNIEJSZA JEST DLA MNIE MOŻLIWOŚĆ KOREKTY,CZY PRZEZ MAILA CZY POCZĄ NIEWAZNE BYLEBYM MÓGŁ TO ZROBIĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

roslinka

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 28 Kwi 2009, 12:30:30 »
No ja Cie rozumiem , ale jeśli ktos w te wekendy przebywał w Danii a nie w POlsce może sobie te wekendy uwzględnic, Jest to wiadomosc ze skat :) od dwóch róznych urzedników ( żeby nie było )

No wies Lilianka w to to uwierze ze zalezy na kogo trafisz taka odpowiedz ci da. Wg.przepisøw nie mozna ale jak sie uprzesz i sobie odliczysz a cie nie dopadna to tylko czysty zysk. Tak samo jak ze zjazdami do Polski - a kto ci udowodni ile razy jechales ? Odpis jest a kosztøw nie ma. Ja normalnie jak chce interpretacji jakiegos przepisu to pisze do nich i w przeciagu 5 dni dostaje odpowiedz na maila z nazwiskiem urzednika i wiem ze w razie czego moge sie na ta odp. powolac.
Ale juz widze ze ktos pomaga koledze to sie wymeldowuje na dzisiaj.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 28 Kwi 2009, 12:30:30 »

bardzo proszę o przetlumaczenie

Zaczęty przez dar_czarDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 16528
Ostatnia wiadomość 24 Lip 2007, 12:41:29
wysłana przez dar_czar
proszę o przetłumaczenie

Zaczęty przez robi2007Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 1