Regionalne > Århus, Aalborg ...

nalot na polskie blachy w Aulum

<< < (9/15) > >>

mieszkaniec DK:
Ja napisalem oficjalne pismo do Skatu po rocznej jezdzie na PL blachach, otrzymalem specjalny formularz, wypelnilem, wyslalem i po ok 4 tyg przyszla odpowiedz, ze musze albo auto przerejestrowac na dunskie blachy (co sie nie oplaca) albo w przeciagu 2 tygodni auto wywiezc do PL i tak tez zrobilem. Kupilem auto na raty, mam Dk blachy i spokoj z tematem. Jedynie osoby pracujace czasowo moga liczyc na pozytywne rozpatrzenie podania i zgode na uzywanie PL blach. Pozostalym moze sie udawac do czasu, a chyba nikt ni chce zaplacic no niemalych pieniedzy kary (60000 DKK przynajmniej). Ponadto pamietajcie o "życzliwych" sasiadach. Tutaj nie ma sentymentow - tzn do czasu.

Zurich:

--- Cytat: mieszkaniec DK w 21 Maj 2009, 23:49:13 ---Ja napisalem oficjalne pismo do Skatu po rocznej jezdzie na PL blachach, otrzymalem specjalny formularz, wypelnilem, wyslalem i po ok 4 tyg przyszla odpowiedz, ze musze albo auto przerejestrowac na dunskie blachy (co sie nie oplaca) albo w przeciagu 2 tygodni auto wywiezc do PL i tak tez zrobilem. Kupilem auto na raty, mam Dk blachy i spokoj z tematem. Jedynie osoby pracujace czasowo moga liczyc na pozytywne rozpatrzenie podania i zgode na uzywanie PL blach. Pozostalym moze sie udawac do czasu, a chyba nikt ni chce zaplacic no niemalych pieniedzy kary (60000 DKK przynajmniej). Ponadto pamietajcie o "życzliwych" sasiadach. Tutaj nie ma sentymentow - tzn do czasu.

--- Koniec cytatu ---

Ja rowniez chce kupic dunskie auto.Ale chodzi o to ze co jakis czas temat ten wraca jak bumerang.Ludzie szukaja sobie usprawiedliwienia swojego postepowania.To ze jezdza na PL tlumacza sobie bo mnie nie zlapia bo nikoga jeszcze nie zlapali bo niemcy,litwini i szwedzi jezdza na swoich bo to niezgodne z prawem UE i jeszcze na 1000 innych spoosobow.A mnie chodzi o to aby skat podal konkretne przepisy dunskiego prawa WRAZ Z WYKLADNIA ktorymi sie kieruje wydajac badz nie wydajac pozwolenia nie konkretnej osobie lecz ogolnie i dlaczego w danii nie mozna jezdzic na obcych rejestracjach i czy to jest zgodne z prawem UE.Ja wiem ze na tym forum jaki na stronie ambasaby pisze ze w ciagu 14 dni trzeba przerejesstrowac.Ale to jest sucha informacja.Chodzi o to aby rtaz na zawsze sprawe wyjasnic dokladnie.

Roslinka:

Mozna napisac do skatu i w ciagu 5 dni przysylaja odpowiedz - a jak sie chce otrzymac wiążącą odpowiedz kosztuje to
chyba 300 kr.

Tula:
Ja nie wiem, dlaczego zawsze to sie tak konczy w temacie o autach...
Apeluje o umiar, bo rzeczywiscie zamkne.

felis:
cwsm111 - mam takie pytanie do Ciebie. Jeśli mają wszystko: dane i zdjęcia. Można powiedzieć, że wiedzą wszystko. To dlaczego czekają. W końcu mogliby wysłać powiadomienie listem, że masz 14 dni na przerejestrowanie i problem z głowy.

Pytam się z ciekawości. Czasami tego systemu Duńskiego nie rozumiem.

A tak na marginesie.
Kiedyś wysłałem zapytanie do Skatu abym mógł korzystać z samochodu przez rok bez konieczności zmian blach. Skat po miesiącu wysłał mi odpowiedź.
W liści zawarte było wszystko o mnie: gdzie pracuję i na jaką umowę, od kiedy mam pozwolenie itp.
Na końcu było napisane.
Z powyższym musi Pan przerejestrować samochód. :)

p.s.
Duńczycy też będą nas inaczej postrzegać jeśli zaczniemy respektować ich prawo.
Jak to mówią "takie jest prawo"
pozd.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej