poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: nalot na polskie blachy w Aulum  (Przeczytany 24308 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lilianka22

• Gość
Odp: nalot na polskie blachy w Aulum
« Odpowiedź #60 dnia: 23 Maj 2009, 22:32:37 »
z doswiadzcenia wiem ze nie jest to za dobry pomysł mieszkajc tu ... ale kazdy robi to co uwaza. u mojego chłopaka z pracy wylecieli tylko Ci Polacy którzy nie mieli cpru, meldunku w Danii. taki dostali powód, ze nie potzrebuja pracownika na chwile. zas znajomy, nie chce sie tu meldowac, bo tak mu wygodniej, ma ulgi itd, ale kontrakt ma na czas okreslony i powiedzieli mu otwarcie ze jak tylko nadazy im sie okazja przyjecia kogos na stałe to to zrobia a on straci prace ...

gac

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 23 Maj 2009, 22:41:04 »
ale wtedy bym nie mial problemu z jazda polskim samochodem?? co o prace to sie nie obawiam

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #62 dnia: 24 Maj 2009, 11:36:03 »
lilianka22 - tylko, że jest dużo prac których Duńczycy albo nie chcą wykonywać albo nie mają kwalifikacji.
W każdym razie to prawda, że lepiej mieć kogoś na stałe.

gac - to że będziesz co rok miał nową umowę na czas określony nie upoważnia Cię do jazdy na polskich tablicach.

« Ostatnia zmiana: 24 Maj 2009, 11:48:26 wysłana przez felis »

gac

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 24 Maj 2009, 12:18:38 »
po przemysleniu sprawy wpadlem na pomysl przeprowadzenia sie do malme i wynajecia tam mieszkania wtedy mysle ze problem z samochodem mialbym rozwiazany tylko teraz pytanie jak to wszystko dziala czyli mieszkam w szwecji pracuje w danii musialbym zlikwidowac swoj numer cpr itp itd zeby dostac szwedzki czy jak... moze ktos kto mieszka w szwecji i pracuje w danii moglby mi pomoc bo szukalem na internecie ale poki co niczego nie znalalzem

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #64 dnia: 24 Maj 2009, 12:51:02 »
Na pewno nie musisz likwidować duńskiego CPR. To nie jest konieczne.

Co do reszty to proszę zobaczyć na http://www.poloniainfo.se/dzis.php

gac

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 24 Maj 2009, 12:59:36 »
szukalem tam i raczejnic konkretnego nei znalazlem =/

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 24 Maj 2009, 13:34:44 »
Felis niby masz racje, pamietam jak jakis czas temu w firmie iss gdzie pracuje pracowało mnóstwo Polek , bo robiły dobrez i w krótkim czasie . Dunki przychodziły tylko na chwile. w tym momencie zauważyłam , ze coraz czesciej  sprzataj własnie Dunki. z praca coraz gorzej ,wiec biora to co jest, a jak wiadomo, Dunczycy wola zatrudnis "swojego "bo My juz z góry jestesmy uwazani za pijaków i złodzieji,. dodam ze w mniejszych firmach sprzatajacych , bez jezyka duńskiego nie ma szans.
« Ostatnia zmiana: 24 Maj 2009, 20:23:04 wysłana przez lilianka »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #66 dnia: 24 Maj 2009, 13:34:44 »

keny79

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 24 Maj 2009, 18:00:26 »
zgadzam się z tobą Lilianka.ja też pracuję w ISS i od około pół roku widać jak zastępuje się obcokrajowców miejscowymi gdzie jeszcze w zeszłym roku nikt by sobie nie wyobrażał takiej sytuacji.do tej pory przeważająca część kadry to byli ludzie z różnych stron świata bo nikt z miejscowych nie chciał podjąć się takiej pracy.no cóż,w obliczu kryzysu Duńczycy przejrzeli na oczy i podejmują każdą pracę.jak to mówią:lepszy rydz niż nic.....

lala

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 02 Cze 2009, 21:10:49 »
Niestety łapią ,już znowu fama poszłą że jest nalot,spisuja numery i sprawdzaja .Od daty kiedy masz zółta kartę i nie ma że boli.W ciągu 14 dni masz samochód wywiesc z kraju.
Zakupiłam dunski samochód bo polskiego nie opłaca sie zarejstrowac w Danii ,poniewaz cło przerasta wartosc samochodu a taniej mozna kupic dunski i bez kłopotu natury papierkowej biurokracji.
Po zakupieniu auta jakies 2 tyg pózniej dostałam ze skat podatek w wys 2,250kr na 6 mc,dowód rejstracyjny.Teraz czekam na ubezpieczenie bo tez ma przyjsc poczta.Jeżdze bez kłopotu i juz nie boje sie za kazdym razem jak policja stoi koło mnie na ulicy.
Jak cos to znam fajny zakład -komis z samochodami gdzie pomagaja załatwic formalnosci ,a ceny aut sa przystepne.
samochód mam juz od miesiaca i jezeli chcecie to służe odpowiedziami co i jak .Pozdrawiam

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #69 dnia: 02 Cze 2009, 21:48:54 »
Pojęcie względne co do opłacalności przerejestrowanie polskiego samochody.
Wszystko zależy.

Menszczyzna

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 02 Cze 2009, 22:18:53 »
lala zebys Ty tak wiedziala o czym piszesz, to byloby dobrze.

andtrey

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 02 Cze 2009, 22:27:16 »
Niestety łapią ,już znowu fama poszłą że jest nalot,spisuja numery i sprawdzaja .Od daty kiedy masz zółta kartę i nie ma że boli.W ciągu 14 dni masz samochód wywiesc z kraju.
Zakupiłam dunski samochód bo polskiego nie opłaca sie zarejstrowac w Danii ,poniewaz cło przerasta wartosc samochodu a taniej mozna kupic dunski i bez kłopotu natury papierkowej biurokracji.
Po zakupieniu auta jakies 2 tyg pózniej dostałam ze skat podatek w wys 2,250kr na 6 mc,dowód rejstracyjny.Teraz czekam na ubezpieczenie bo tez ma przyjsc poczta.Jeżdze bez kłopotu i juz nie boje sie za kazdym razem jak policja stoi koło mnie na ulicy.
Jak cos to znam fajny zakład -komis z samochodami gdzie pomagaja załatwic formalnosci ,a ceny aut sa przystepne.
samochód mam juz od miesiaca i jezeli chcecie to służe odpowiedziami co i jak .Pozdrawiam

a mialas zameldowanie przy rejestracji

KOKMENDA

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 03 Cze 2009, 10:22:57 »
MATKO CO WY WSZYSCY Z TYM ZAMELDOWANIEM . JAK NIE WIECIE CZY POTRZEBNe ZAPYTAJCIE W SKAT A NIE W KÓŁKO TO SAMO.w razie kontroli skat gdzies ma meldunek, zwracaja szczególnie uwagę na typ i okres kontraktu i od kiedy jest ten kontrakt ... myslicie ze bez meldunku łatwo sie żyje ????

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #73 dnia: 03 Cze 2009, 12:20:18 »
I juz konczymy ta dyskusje.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #73 dnia: 03 Cze 2009, 12:20:18 »

polskie agencje pracy

Zaczęty przez 6palcyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17825
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2012, 21:37:25
wysłana przez 6palcy
polskie szkoly

Zaczęty przez martuchnamDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 60
Wyświetleń: 48734
Ostatnia wiadomość 26 Maj 2008, 22:40:11
wysłana przez Jomir
Nad polskie góry

Zaczęty przez SporoceDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 58394
Ostatnia wiadomość 12 Lut 2019, 10:42:46
wysłana przez murawskian
czy moge stracic polskie prawo jazdy w danii ?

Zaczęty przez jarras37Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 29
Wyświetleń: 55819
Ostatnia wiadomość 08 Cze 2008, 16:53:24
wysłana przez vera
Polskie menu

Zaczęty przez MieciaDział Hydepark

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 19407
Ostatnia wiadomość 17 Gru 2009, 17:32:14
wysłana przez willy