poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: skat odbiera zwroty  (Przeczytany 4157 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dali teraz zabieraja

• Gość
skat odbiera zwroty
« dnia: 20 Cze 2009, 22:20:15 »
Czesc!
Czytam na tym forum, ze ludzie maja klopoty ze Skatem
jab tez mam. Rozliczylam sie w termienie i zwrocili mnie prawie 14 tysiecy DKK
Po niecalym miesiacu dostalam ja  pisemko, ze MOJA UMOWA NIE NOSI ZNAMION CZASOWEJ , i teraz musze im tez zwrot zwrocic.
A ja pracuje na szklarniach , a tutaj nie da sie longiem robic caly rok
Pomyslalam sobie, ze to nieporozumienie, ale oni weszli mi na pensje i laskawie sciagaja mi to w ratach po 2,6 NA DWA TYGODNIE.
No  masakra. Jak tak mozna, najpierw zwrocic a potem zabierac,
przeciez czlowiek jak dostanie zwrot to zawsze jakies dziury polata , dlugi pooddaje
a tu taka wsypka.

rrrrrrruuuuuuuuu

• Gość
Odp: skat odbiera zwroty
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Cze 2009, 22:36:31 »
na konmtrakcie najwidoczniej nie było daty końcowej, ważna rzecz zeby tego dopilnowac. zawsze możesz poprosic o pracodawce o poprawienie kontraktu i złozyc korekte do skatu .

dali teraz zabieraja

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Cze 2009, 22:57:42 »
No nie bylo daty, to fakt
 i on oni sie do braku tej daty zakonczenia kontraktry przyczepili (miedzy innymi)
Ale jak ja rozmawialam z pracodawca, to on moiwil, ze pracuje jak Dunka i musze placic podatki jak dunka.a ja dunka nie mam zamiaru byc
Przyjechalam ja tu by cos zarobic, mieszkaqnie wyremontowac, dzieci obkupic, staremu kajak na ryby kupic.
ale tak jest, jak czlowiek prosty, to go bija jak sie da.

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Cze 2009, 23:10:56 »
W kwestii formalnej. Skat nie dal zwrotu tylko wypłacił to co jest wpisane w rozliczeniu, a po weryfikacji uznał że się nie należy (nie wnikając w to czy słusznie).
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

tak też przeczuwałam

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Cze 2009, 09:36:04 »
Tak myślałam, że skat zacznie się upominać o swoje. To znaczy, że  jeśli mnie też ładnie rozliczyli i ta ładna sumka poszła na konto, to teraz tylko czekać aż się dopatrzą, że jednak sie nie należało?? To w interesie praodawcy, żeby zgłaszał każdego nowo przyjętego pracownika do skatu, tak jest i w Polsce. Każdy pracodawca zglasza nowo przyjęte osoby do pracy. To nie w naszym interesie więc, żeby dawać skatowi swoją umowę, chyba że chcesz załatwić kartę podatkową na nowy rok.
Ja się rozliczyłam sama, wpisując wszystkie odpowiednie diety jakie się nam należały. Są one przecież uwzględnione na tej stronie skat.dk. I piszą wyraźnie, że każdy Polak ma prawo je sobie odliczyć. Wypisując wyniki w podane rubryki dla nas i zatwierdzając, skat nas dalej sam rozlicza. To czemu więc nie  zareagowali gdy to wyliczali???? Tylko dopabuse psują dobre humory po wpłaceniu pieniążków na nasze konta?? Ja jeszcze tego nie otrzymałam, choć rozliczyłam się 2 czerwca. Jeszcze nie minął miesiąc, ale czytając wypowiedzi na forum, też się na to przygotowuję. Pacany, jak tak można? Dziwne, że kiedy się nie należy zwrot, zwłaszcza gdy ktoś płaci 38% podatku i zjeżdża często do Polski.
Nie liczyłam km z miejsca zamieszk w danii do miejsca pracy, bo się na to nie łapałam, ale te zjazdy do Polski i z powrotem to liczyłam bez kombinowania, czyli tak, jak zjeżdżałam. Mam nadzieję, że do mnie nie napiszą, ale już sama w to wątpię.

ksiegowy :-)

• Gość
Skat odbiera zwroty
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Cze 2009, 17:57:57 »
Hej.
Podzielam twoje poglady.
Dunski system tak dziala, niestety dla nas :-(
Tutaj zaklada sie skladanie zeznania w dobrej wierze, wiec bez oszustwa,
ale jak skontroluja (a obcokrajowcy bada skontrolowani w tym roku wszyscy bez wyjatku)
jak ktos nie wierzy Niech zapyta pania Leile z Arhus (mowi po polsku :-)
I nikt sie nie bedzie pytal, czy rozliczylem to sam czy kolega z pracy czy kos inny.
jak rozliczylo was biuro, to Waszym zabezpieczeniem jest pokwitowanie wplaty za usluge ksiegowa , jak nie to niech Bog ma was w opiece

ssssssssss

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Cze 2009, 18:07:44 »

Nie liczyłam km z miejsca zamieszk w danii do miejsca pracy, bo się na to nie łapałam, ale te zjazdy do Polski i z powrotem to liczyłam bez kombinowania, czyli tak, jak zjeżdżałam. Mam nadzieję, że do mnie nie napiszą, ale już sama w to wątpię.

skoro Ci sie ta ulga należała, to czego sie boisz ? nie rozumiem

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Cze 2009, 18:07:44 »

ulga skat na kupno domu

Zaczęty przez mokkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 19021
Ostatnia wiadomość 14 Lut 2013, 19:23:11
wysłana przez Jomir
Skat - tłumaczenie i drobna pomoc

Zaczęty przez MostekDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 17850
Ostatnia wiadomość 04 Cze 2008, 17:31:14
wysłana przez Klingon
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23417
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
Darowizna w Polsce a Skat

Zaczęty przez cirolDział Podatki

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12111
Ostatnia wiadomość 27 Lut 2019, 17:27:30
wysłana przez cirol
Skat odnosnie auta na pl dechach prosze o tlumaczenie/wyjasnienie