poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Opłata rejestracyjna za samochód - kalkulacja - proszę o pomoc  (Przeczytany 12273 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline giuseppe_Randers

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +0/-0
  • Mieć czy być, być czy mieć?
Witam

Przyznam szczerze, że skorzystałem z wyszukiwarki w poszukiwaniu opłat i przepisów dot. rejestracji samochodu, jednakże nie ukrywam że nie chciało mi się brnąć przez wątek 35 stronicowy, który i tak bardzo często odbiegał od tematu, szukając odpowiedzi na moje pytanie, dlatego też postanowiłem założyć nowy wątek :) . Otóż chciałem zapytać o następującą rzecz. Posiadam samochód Volvo V50 z 2005 roku na polskich nr. rej. i chciałbym przerejestrować je na duńskie tablice. Za pomocą kalkulatora na jednej ze stron duńskich, którą podał na forum jeden z użytkowników (dziękuje :) ), obliczyłem sobie że musiałbym podatku zapłacić ok. 135 000 Kr. Jednakże chciałem zapytać czy jest możliwość rozłożenia podatku na raty, jeśli tak to na jaki max. okres mógłbym podatek rozłożyć, i w jaki sposób miałby on być opłacany (kwartalnie, miesięcznie, rocznie) ?

Z góry dziękuje za pomoc.
G.

Offline EUZEBINA

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
Odp: Opłata rejestracyjna za samochód - kalkulacja - proszę o pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lip 2009, 21:23:33 »
wszystko zalezy od tego czy jestes rezydentem w Danii czy nie!bo jesli jestes to oplate uiszczasz jednorazowo(niestety) a jesli nie jestes to jest ona rozkladana na raty ,ponoc miesieczne!

Justa27

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lip 2009, 21:30:02 »
To fakt, że jeśli jest się rezydentem to opłate trzeba uiścic jednorazowo, a jak nie to, z tego co wiem, kwartalnie. Najlepiej zadzwonic do Skat-a i dokładnie sie dowiedziec, bo tu kazdy pisze inaczej. Mi rzędnik powiedzial, ze akurat w naszym przypadku opłata byłaby jednorazowa ( około 180 tys DKK!!!!), jak mu powiedziałam, ze nie mamy takiej kasy to poradzil postawic samochód za dom i nie jezdzic :) no ale samochód wywieźlismy do PL i kupilismy tu, to chyba najlepsze wyjscie. Pozdrawiam.

Offline giuseppe_Randers

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Lip 2009, 21:51:30 »
Wiedziałem, że zapomniałem czegoś dopisać :)

Moja sytuacja "prawna": umowa na czas nieokreślony, podatek płacę 44%, na pozwoleniu na pobyt z tego co się orientuje mam napisane, że mam pozwolenie na pobyt w Danii (ubiegałem się w lutym 2008), tak długo jak mam zatrudnienie, jeżeli stracę pracę, nie mam pozwolenia na pobyt, mam żółtą kartę z duńskim adresem, mam numer CPR. Proszę powiedzcie że nie będzie to opłata jednorazowa ? :).

PS. Gdybym chciał kupić równoznaczne auto w Danii (Volvo v50 z 2005 r.), wiem że zależy to od banku ew. instytucji udzielającej kredytu, ale jaka mogła by być mies. rata przy cenie sam. 220 000 Kr., jaki jest z reguły max. okres kredytowania w duńskich komisach/salonach ?

Dziękuje za pomoc ;)
Pzdr G.

Justa27

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lip 2009, 21:55:25 »
No w takiej sytuacji opłata jest jednorazowa :) a co do kredytów to komisy pomagają w załatwieniu, raty nie wychodzą strasznie duzo bo skat wtedy podwyzsza fradrag.  Przejedz sie do jakiegos komisu i dokladnie Ci wszystko powiedzą.

Offline giuseppe_Randers

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Lip 2009, 21:59:42 »
Ok, jako takie oszacowanie znalazłem na tej stronie http://www.nykredit.dk/informationsSide.do?iwID=/privat/informationsside/bank/bilguide.xml
A są może jakieś instytucje, banki, parabanki, które udzielają kredytu/pożyczki na dowolny cel (w moim przypadku spłata gigantycznego podatku, bo nomen omen i tak wychodzi mnie taniej zarejestrować samochód, który już mam, aniżeli, kupować tutaj zarejestrowany ? Tylko nie typu Provident ;)

Dziękuję za odpowiedzi :)
Pzdr. G.

Justa27

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lip 2009, 22:03:19 »
Urzędnik ze Skat-a z kótrym rozmawiałam, tez poradził  zwrócic sie do banku po kredyt na rejestracje, ale nie skorzystałam, więc nic wiecej nie mogę poradzic. No ale skoro tak mówil, to znaczy, ze mogą udzielic takiej pozyczki.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lip 2009, 22:03:19 »

Offline giuseppe_Randers

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Lip 2009, 22:07:05 »
Trochę mi się rozjaśniło, dziękuje za pomoc :)

Justa27

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Lip 2009, 22:08:02 »
Nie ma sprawy :) Pozdrawiam

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Lip 2009, 22:46:53 »
Urzędnik ze Skat-a z kótrym rozmawiałam, tez poradził  zwrócic sie do banku po kredyt na rejestracje, ale nie skorzystałam, więc nic wiecej nie mogę poradzic. No ale skoro tak mówil, to znaczy, ze mogą udzielic takiej pozyczki.

To ze urzednik ze Saktu tak mowil nie oznacza, ze bank udzieli kredytu. Urzednik udzielil jedynie informacj w jaki sposob mozna ewentualnie uzyskac srodki na finansowanie rejestracji.

Justa27

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Lip 2009, 08:46:58 »
No ale to jest chyba oczywiste!!! podal mozliwosci uzyskania kasy.

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Lip 2009, 09:09:20 »
Tak czytam o wysokosci tych oplat rejestracyjnych (135 000 dkk,180 000 dkk)Przeciez za taka kase mozna kupic w DK nowe auto.Wiec jaki jest sens przerejestrowania starego polskiego samochodu jesli mozna kupic nowe??????Oczywiscie auto z nizszej polki ale jest nowe i mozna smigac.A polski samochod to przeciez nie zona z ktora wzielo sie slub.Mozna sprzedac  w PL.

sonka

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Lip 2009, 10:33:26 »
Volvo V50 z 2005 kosztuje w Danii od 150000 do ca 200000 kr. Wklepujac dane w wyliczarke afgiftu na stronie skatu
oplata rejstracyjna wynosi ok. 95000 koron. Sam musisz zdecydowac co ci sie bardziej oplaca - przerejstrowac czy sprzedac w Polsce i kupic np. tu takie samo. No zalezy ile takie auto kosztuje w Polsce

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Lip 2009, 14:15:44 »
Ja przerejestrowałem swój samochód ponieważ przed przyjazdem wymieniłem prawie wszystko w nim.
Ale myślę, że to wszystko zależy.

Offline giuseppe_Randers

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Lip 2009, 14:23:03 »
Volvo V50 z 2005 kosztuje w Danii od 150000 do ca 200000 kr. Wklepujac dane w wyliczarke afgiftu na stronie skatu
oplata rejstracyjna wynosi ok. 95000 koron. Sam musisz zdecydowac co ci sie bardziej oplaca - przerejstrowac czy sprzedac w Polsce i kupic np. tu takie samo. No zalezy ile takie auto kosztuje w Polsce

Hmmm..., gdy sprawdzałem na bilbasen.dk ciężko było mi znaleźć jakiekolwiek v50 z 2005 roku (6-biegowy diesel) poniżej 200 000 Kr. , możesz podrzucić linka Sonka ? :)

Ad. Zurich. Nowe V50 za 135 000 Kr. czy nawet 180 000 Kr. ??? Oczywiście za te pieniądze można kupić nowe auto w Danii, ale przede wszystkim chodzi mi o cenę wraz z podatkami, nie można generalizować i powiedzieć że auta w Danii są tanie bo np. nowy VW Fox kosztuje 130 000 Kr.

Dziękuje za pomoc :)

Pzdr. G.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 12 Lip 2009, 14:23:03 »

bardzo proszę o przetlumaczenie

Zaczęty przez dar_czarDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 15487
Ostatnia wiadomość 24 Lip 2007, 12:41:29
wysłana przez dar_czar
proszę o przetłumaczenie