Ogólne > Rodzina ...
poród w Danii czy w polsce???
1307iwonka:
Witam! Nie wiem czy już było o tym pisane, ale zapytam i tak...czy może ktoś opowiedzieć mi jak wygląda ciążą w Danii, dokładnie chodzi mi o wizyty u ginekologa, ile razy jest USG, bo słyszałam, że ciążę prowadzi lekarz rodzinny a nie ginekolog, i czy mogę np poprosić o dodatkowe usg? oczywiście podejrzewam, że odpłatnie czy można tak jak u nas ciążę prowadzić prywatnie i ile to kosztuje? dziękuję za odpowiedzi!!! :)
EUZEBINA:
jeżeli wszystko jest ok to chodzisz do położnej,usg robią chyba 2 albo trzy razy,i o ile wiem nie ma prywatnych usg,przynajmniej u mnie.musisz iść do lekarza rodzinnego a on ci powie co i jak,przede wszystkim przeprowadzi z tobą dokładny wywiad! :)
mojamaja:
hej, nie sądze by istniała potrzeba prowadzenia ciązy w danii prywatnie, ponieważ jakosc i ilosć badań jest lepsza niż prywatnie wPL.
ciaze prowadzi lekarz rodzinny, ale są to tylko 3/ 4 spotkania w czasie ciązy, on bada ginekologicznie , pobiera krew , mocz ...
usg jest standardowo 2 razy(12 i 20 tydz), ale jesli cos sie dzieje jest czesciej, ja osobiscie miałam 3.
na początku rzeczywiscie tych wizyt jest mało, jakby sie wydawało, ale potem jak rusza to cała parą ...
najwazniejsze jest tutaj to że robia badania na przeziernosc karkowa( w Polsce niekoniecznie) i pózniej sprawdzaja wszytskie narzady dzieciątka , w tym serce . takze jesli wszystko wyjdzie ok mozna do konca ciazy spac spokojnie :)
no i spotkania z połozna, badanie na cukrzyce, żółtaczke ...
tak to wygląda przy prawidłowej ciązy ( na swierzo pisze o swoich doswiadczeniach) , przy ciazy z komplikacjami, sa częstsze konsultacje i szczególowsze badania .
[Posted on: 11 Mar 2010, 13:22:59]
jesli chodzi o sam poród :
osobna porodówka, techniki łagodznie bólu( akupunktura , okłady ), znieczulenie w kręgosłup, gdy stwierdzisz ze nie dasz rady,po porodzie pokoik dla Ciebie.,męza i maleństwa,dzieciątko dostaje szereg szczepionek w tym na pneumokoki i rotawirusy , za co w Pl trzeba płacic niemało.
[Posted on: 11 Mar 2010, 13:27:06]
aa w czasie ciaży mozesz skorzystac z akupunktury i szkoły rodzenia.
[Posted on: 11 Mar 2010, 13:30:57]
a jesli chodzi o nacinanie krocza, jesli lekarz stwierdzi ze jest konieczne to oczywiscie to robia .
mamuśka24:
a czy po narodzinach robią dziecku jakieś szczepienia?
felis:
Pierwsze szczepienie na 3 miesiące jeśli wszystko jest ok.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej