poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: polskie blachy prosze o info vajen  (Przeczytany 61239 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline paco244

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
polskie blachy prosze o info vajen
« dnia: 22 Sie 2009, 11:44:59 »
Witam wszystkich ....mieszkam  w okolicy Kolding a  dokladnie  w Vajen i wczoraj  w  godzina   popoludniowych  mialem  kontrol Politi  wyjezdzalem  w  wlasnie  do kraju  na szczescie.... efekt  jest  taki ze sparwdzil   moje dokumenty   pytal o plastikowa  karte  i o meldunek ale  ja  nie mam  takiej  karty  mam za to papabusewa ale   tez stwirdzil  ze  widzi  od  roku  widzi czesto moje auto   i dlatego ta kontrol   zrobili zdjecie auta  spisal  stan licznika  i  powiedzxial  ze nie moge  jezdzic  tym autem  w  dani  i ze  zadzwoni  do  skatu... sluchajcie  czego sioe  teraz  moge  spodziewac  i  co najlepiej zrobic??????

t

• Gość
Odp: polskie blachy prosze o info vajen
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Sie 2009, 12:27:57 »
chyba w VEJEN !!
a moja rada: nie przywoź go z Polski.spodziewac się można rożnych rzeczy . skoro od roku Cie widzą ze jezdzisz na Poslkich blachach bez pozwolenia, żadne  tłumaczenia nie wystarczą .
mogo dac tylko upomnienie i zakaz poruszania sie tym autem po Danii, a równie dobrze mogą dac piękny mandacik i.. również zakaz poruszania sie po Danii .
Nikt Ci nie powie : prosze sobie dalej nim jezdzic :)
powodzenia

Offline paco244

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Sie 2009, 14:27:48 »
tyle  to wiem  ze nikt mi nie powie ze moge  jezdzic  nim  dalej ....a czy jakies  pozwolenie mnozna zdobyc  i w jaki sposob??

t

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Sie 2009, 14:34:24 »
o pozwolenie należy się starać w skacie, nie wiem jakie są kryteria przyznawania, ale wiem że niechętnie wydaja coś takiego. na pewno musisz mieć kontrakt tymczasowy do roku czasu ... a skoro już tu jesteś rok , ...
tak jak mówię zapytaj w Skacie , oni powiedzą Ci jak złożyć wniosek , a do tego momentu zostaw samochód w kraju .

gosc gosc

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Sie 2009, 16:38:52 »
za pozno na staranie sie o jakiekolkiek pozwolenie, skoro zglosili cie do skatu z autem, nie ryzykuj jazdy po Danii, bo bedzie cie bardzo drogo kosztowac nastepne spotkanie z wladzami

Jowita W.

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Sie 2009, 18:51:33 »
Wcale nie tak drogo, dostanie do zaplaty afgift za rk, czyli ok. 2500dkk, to wsio. I nakaz rejestracji. Wowczas bedzie musial wywiezc. Ja bym przyjechal z powrotem. To leszpe niz kupno autaw DK.

Offline rey2000

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 22
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Sie 2009, 20:06:56 »
Temat rzeka- nie podales marki auta ,rocznika ,czy chcesz tu zostac dluzej,duzo bylo i tym mowy ,narazie wklep sobie w naszej (poloniainfo)wyszukiwarce -----przerejestrowanie auta-------tam jest duzo napisane.POZDRO!!

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Sie 2009, 20:06:56 »

t

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Sie 2009, 20:31:32 »
Jowita to zależy od indywidualnej sytuacji, ja kupiłam tu auto ( zapłaciłam o dziwo prawie tyle samo ile  warte jest to samo auto w Polsce , i to już z podatkiem) ponieważ wiem że szybko stąd nie wyjadę, a jestem tu już 3 lata i nie chciałam już dłużej ryzykować . a uto dońskie jest bardzo fajne więc w razie powrotu do kraju bardzo chętnie zabiorę je ze sobą .
no i z tym afgiftem,. to tez zależy od przychylności urzędnika skatu , bo słyszałam też już o konfiskatach ., więc nie zawsze się musi skończyć tak jak ty mówisz.rey2000 masz racje , ten temat pojawia się tu wiele razy.
jest to przeważnie bezsensowna  dyskusja przeciwników i zwolenników jazdy na duńskich , czy też polskich blachach. tematy te kończą się przeważnie kłótnia .
paco 244 najlepiej sam zadecyduj co z tym fantem zrobić,czy tak czy tak w razie czego będziesz miał pretensje tylko do siebie .

mandacik 20000

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Sie 2009, 20:57:01 »
Policja niema ale duzo wie pratycznie wszystko,a to ze Cie zlapali to masz pecha,inni i 10 lat jezdza i maja za nic przepisy ,ale i tak zlapia wszystkich po kolei

Offline paco244

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Sie 2009, 21:20:26 »
rey2000  mam  seata  2000 rok  1.9  diesel  wiesz jaka  cena  by byla cena   tego  agriftu???   wiecie  w  sunie  moze i  dobra  opcja  bedzie  kupienia  auta w  dk...

Offline rey2000

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 22
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Sie 2009, 21:37:37 »
ja mialem opla astre 2 -1.6  kupiony w polsce za 15000,tutaj taki kosztuje od 50 do 60 tys koron,i wlasnie od tej kwoty nalicza ci podatek w wys 60 procent ,do tego jakies 3 procent czegos tam jeszcze.tu masz ceny twojego samochodu w danii
pojechalem sprzedac swoj samochod i kupilem tutaj ,napewno sa w leeeeepszym stanie nie wytluczone serwisowane i nie spawane z trzech.

twoj seat (komisy i prywatne)-----------Vis biler fra Forhandlere ( 8 )    Private (9)

http://www.bilbasen.dk/cars/usedcars/ResultView.aspx?Seller=1&CategoryId=P&Category=P&Make=Seat&Model=&MakeID=Seat&ModelID=&Cartypes=&Fuel=2&Doors=0&YearFrom=2000&YearTo=2000&MileageFrom=&MileageTo=&PriceFrom=0&PriceTo=99999999&Distance=0&Charge=0&WithInLast=0&ZipCode=3500

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Sie 2009, 22:02:21 »
Nie rozumiem dlaczego nasi rodacy tak uparli sie na jazde z PL numerami???Zarabiasz duzo to plac za luksus jezdzenia autem duzo i kup je w DK.Jesli Cie nie stac to smigaj publicznym transportem.A po kontroli jest sraka, prosby o pomoc i rade.Jezdzenie w DK przez osoby majace tu prace i adres jest niedozwolone tak jak przejezdzanie skrzyzowania na czerwonym swietle,jezdzenie lewym pasem rozjezdzanie pieszych itd.Napisze Ci tak.Nie przejezdzaj skrzyzowania na czerwonym swietle a nie bedziesz musial pytac co Ci za to grozi i co masz teraz zrobic.

Offline paco244

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Sie 2009, 22:38:14 »
zurich  ja sie  wcale  nie wzbarniam od kupna  auta  w dani poprostu szukam informacji na  ten  temat i co bedzie  dla mnie  lepsze  ....a  tobie  rey2000  z  gory  dziekuje..

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Sie 2009, 22:58:32 »
Wierze Ci ze chcesz kupic ale dlaczego dopabuse po kontroli???Wielu z naszych uwaza ze ich nie namierza i sobie jezdzi a Twoj przyklad niech bedzie przestroga dal innych ze niewiadomo kiedy,gdzie ,kogo i ile to bedzie kosztowalo.Dania to kraj "wielkiego brata"Nie musisz wiedziec ze Cie wlasnie namierzaja.Dowiesz sie gdy beda mieli wszystko czarno na bialym.A wtedy nie ma ze boli placzesz i placisz.

Offline paco244

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Sie 2009, 23:32:52 »
dokladnie  i tu sie  z  toba  zgodze...

poloniainfo.dk