poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: pomoc bo nie wiem co robic  (Przeczytany 17098 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
Odp: pomoc bo nie wiem co robic
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Wrz 2009, 09:19:30 »
Zapytajcie tych co siedzą długo na zasiłku i z jakiego powodu nie chcą wrócić do normalnej pracy.

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Wrz 2009, 09:47:10 »
Totalna bzdura o tym kontanhjælp
Prowokacja albo kolega poprostu pracowal w tym samym czasie na czarno i nie stawial sie na aktiveringu :D

Tez tak mysle..Zatrudnienie inkasentow,rozmowy z biednymi o splacaniu,tlumacze, sciganie to bylo by zupelnie nieoplacalne dla komuny.

aaa

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Wrz 2009, 11:34:07 »
Zapytajcie tych co siedzą długo na zasiłku i z jakiego powodu nie chcą wrócić do normalnej pracy.

W Danii i nie tylko jest bardzo ciezko znalezc prace.
W szczegolnosci,ze prace dostaja w pierwszej kolejnosci obywatele dunscy.
Zasilek wypalcany jest do momenu podjecia pracy,ewnetualnie skonczenia kursu gwarantujacego znalezienie pracy.
Nie ma mowy o zwrocie zasilku chyba,ze komuna udowodni,ze w czasie jego pobierania ktos dodoatkowo czerpal dochody!!!

kolega

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Wrz 2009, 18:18:25 »
witajcie.

prawda jest taka  kiedy bylem wzywany wstawjalem sie zawsze przeszlem nawet kurs szukania pracy trwalo to miesiac czasu. zadnego dnia nie opuscilem. nikt mnie nie zlapal na czarno.znajomi dunczycy mowia ze tak jest w dani z kontahjelp
pomaga ale trzeba im to oddac. nie wiem co powiedziec.

Do kolegi

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Wrz 2009, 20:43:27 »
witajcie.

prawda jest taka  kiedy bylem wzywany wstawjalem sie zawsze przeszlem nawet kurs szukania pracy trwalo to miesiac czasu. zadnego dnia nie opuscilem. nikt mnie nie zlapal na czarno.znajomi dunczycy mowia ze tak jest w dani z kontahjelp
pomaga ale trzeba im to oddac. nie wiem co powiedziec.

Na czarno nie pracowałeś, czy Cię nie zlapali :), bo nie napisaleś, że nie pracowałeś a może życzliwi donieśli.

Albo coś kręcisz koleś (robiłeś na czarno i ktoś Cie strzelił z ucha), albo znalazłeś teraz robotę gdzie zarabiasz z 30 000 dkk na rękę na miesiąc. No bo po pierwsze, to jest pierwszy taki przypadek o którym słyszę. A po drugie to troche nie logiczne dla mnie, dać komuś zapomogę na życie, a potem jak znajdzie prace powiedzmy  za 12000-15000dkk żądać jej zwrotu, pozbawiając człowieka srodków do życia?

kolega

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Wrz 2009, 18:13:49 »
co za ludzie. nigdzie nie pracowalem na czarno .gdybym robil to napewno policjia by sie tym zajela a nie kontanthjelp
normalnie zarabiam jesli chcesz wiedziec .

Offline berserk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Wrz 2009, 20:25:47 »
co za ludzie. nigdzie nie pracowalem na czarno .gdybym robil to napewno policjia by sie tym zajela a nie kontanthjelp
normalnie zarabiam jesli chcesz wiedziec .

No to chyba najlepszym rozwiązaniem jest iść do źródła, czyli do komuny i się dowiedzieć, dlaczego żądają od Ciebie zwrotu. Jak będziesz znał odpowiedz, to możesz szukać rozwiązania. Możliwe, że jest to zwykła pomyłka, nie tylko w Polsce mają burdel w urzędach. Jeśli nie gadasz po duńsku, możesz poprosić jakiegoś duńskiego znajomego, niech zadzwoni w twoim imieniu. Ode mnie skat na przykład żądał 2x zwrotu tego samego podatku. powodzenia

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 15 Wrz 2009, 20:25:47 »

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Wrz 2009, 23:24:16 »
Polacy jak i inni obywatele Unii maja prawo przebywac w kazdym kraju pod warunkiem ze sie sami utrzymuja.
Jesli nie masz na zycie to komuna ci da pomoc do czasu znalezienia pracy, ale oczywiscie jak zarabiasz, to musisz te pomoc oddac.
Tak jest tez w Niemczech i nikt sobie nie krzywduje.
Ale Polacy mysla, ze w kapitalizmie to kaszka z nieba bedzie leciec

Kapitalizmie ? W Danii ? Przecierz tu jest Socjalizm

Cytuj (zaznaczone)
Dlaczego uważasz że to bzdura? Co oni (kommuna) by mieli z tego za biznes gdyby każdemu bezrobotnemu dawali kasę za free? W przyrodzie nic nie ma zadarmo. Jeśli dali to musisz w jakiś sposób oddać, lub odrobić w pocie czoła. Smutne ale prawdziwe.

Przecierz Kolega wyraznei napisal ze pracowal przez 4 lata podczas ktorych zasilal pod przymusem ten caly "filantropijny" socjal, wiec jakim cudem ma jescze teraz oddawac skoro przez 4 miesiace pobieral to co wczesniej sobei sam wypracowal ?
--
Najprosciej bedzie jak pojdziesz do komuny i tam na miejscu wyjasnisz sobie z nimi sprawe.
Byc moze cie gdzies w miedzy czasie w konia zrobili lub chca teraz wykorzystac - kryzys mobilizuje urzednikow do jescze wiekszego ograbiania obywateli, bo w koncu jakos musza sie ci urzednicy utrzymac.
Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

joolka

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 16 Wrz 2009, 11:36:56 »
moja sytuacja była podobna tylko ze, dostawałam pieniązki na dopłate do mieszkania, moja druga połowa nie pracowała , w chwili podjęcia pracy przez meża, to co otrzymaliśmy , zwróciliśmy, gdyż nasze dochody odpowiednio się zwiększyły, czyli w przyrodzie i komunie nic nie ginie. pozdrawiam

Offline KARMA

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 16 Wrz 2009, 12:51:31 »
Kontanthjelp jest swiadczeniem z zalozenia tymczasowym i podlegajacym zwrotowi gdy sytuacja finansowa zmieni sie na lepsze. O tym czy domagac sie zwrotu decyduje kmuna na podstawie wlasnej oceny. Jezeli uznaja ze zarabiasz zbyt malo i twoj budzet nie wytrzyma splat moga od roszczen odstapic a przynajmniej rozlozyc na bardzo dogodne raty - nawet po 100 koron. To samo dotyczy zalozonych przez nich depozytow za np.mieszkanie. Jezeli dana osoba jest na zasilku np. 5 lat to oczywiscie nie beda wymagac zwrotu gdyz suma jest zbyt duza aby to bylo mozliwe-ale gdy dojdziesz do duzej forsy ( wygrasz w lotto ) to o sobie przypomna. W zaistnialej sytuacji niema nic wyjatkowego - normalna procedura- wystap o rozlozenie na raty- sam zaproponuj sume,ktora mozesz placic.

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 16 Wrz 2009, 13:05:20 »
W zaistnialej sytuacji niema nic wyjatkowego - normalna procedura

Podwojna grabiez w bialy dzien. :(

Takie cos znalazlem:
Cytuj (zaznaczone)
§ 93 i lov om aktiv socialpolitik siger, at kommunerne kan trćffe beslutning om tilbagebetaling af kontanthjćlpen, hvis:
- modtageren har udvist uforsvarlig řkonomi

- modtageren ikke har givet nřdvendige oplysninger til andre offentlige  myndigheder eller private, der har betydning for modtagelsen af ydelsen

- modtageren ubegrundet har opsagt et job eller er ophřrt med aktivering

- modtageren selv er skyld i opsigelsen

- modtageren har nćgtet at tage imod rimeligt arbejde

- modtageren eller ćgtefćlle har vćret indblandet i en kolletiv arbejdsstrid

- modtageren i løbet af kortere tid kan betale hjælpen tilbage
« Ostatnia zmiana: 16 Wrz 2009, 13:21:25 wysłana przez Svaria »
Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #26 dnia: 16 Wrz 2009, 14:29:45 »
Podwojna grabiez w bialy dzien. :(

Takie cos znalazlem:
Svaria: pomoc w formie np. kontanthjælp nie jest grabieza w bialy dzien. Pracujac, placimy podatki nie tylko na siebie, ale solidarnie rowniez na pomoc innym w potrzebie, kiedy nie maja innej mozliwosci pokrycia swoich wydatkow na czynsz itp. Nie masz mozliwosci otrzymywac zasilku z A-ksse, to kontanthjælp jest wlasnie taka forma pomocy w formie pozyczki, ktora komuna moze ewentualnie umozyc. Dobrze, ze w ciezkiej sytuacji panstwo/komuna jest w stanie pomoc. Z chwila unormowania sytuacji ekonomicznej zwracasz (w ramach mozliwosci) udzielona pomoc. Chyba nie sadzisz, ze lepszym wyjsciem byloby wyrzucenie
delikwenta na ulice i pozostawienie go bez zadnych srodkow do zycia. Znam taki (e) kraje gdzie taki sposob sie praktykuje.

kolega

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 16 Wrz 2009, 17:57:25 »
zgadzam sie z rola . w piatek jade do kommuny porozmawiac  i zobaczymy co oni powiedza. :)

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #28 dnia: 16 Wrz 2009, 18:30:34 »
Wez ze soba tez budzet tzn. dokumentacje zarobkow i waznych wydatkow, moga cie o to spytac i w rezultacie podjac ostateczna decyzje, moga cie tez poprosic o sprzedaz samochodu, bo autobus czy rower duzo tansze :)

Klignon2

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 16 Wrz 2009, 23:20:21 »
Byc moze cie gdzies w miedzy czasie w konia zrobili lub chca teraz wykorzystac - kryzys mobilizuje urzednikow do jescze wiekszego ograbiania obywateli, bo w koncu jakos musza sie ci urzednicy utrzymac.
Takie te urzędniki som - rano przychodzom do pracy i myślom kogo dzisiaj ograbić.

PS. Artykuł sprzed 2 lat, że w co trzeciej decyzji o zwrot był błąd: For mange fejl i tilbagebetaling af kontanthjælp
Nie było uzasadniena żądania zwrotu?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 16 Wrz 2009, 23:20:21 »

C.V po angielsku prosze o pomoc

Zaczęty przez nutka1984Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 14217
Ostatnia wiadomość 07 Wrz 2012, 13:17:19
wysłana przez galernik
Pomoc

Zaczęty przez nata2hkaDział Pomoc!