poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: wniosek o uzywanie samochodu na polskich blachach  (Przeczytany 37297 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gonzo

• Gość
wniosek o uzywanie samochodu na polskich blachach
« dnia: 24 Wrz 2009, 11:24:46 »
Mam pytanie. Czy jeśli złożę (wyślę) wniosek do Skat o pozwolenie na używanie pl samochodu w Danii, to do czasu otrzymania odpowiedzi moge jezdzic samochodem na pl blachach? przeczytalem juz chyba wszystkie tematy na róznych forach i nie znalazlem jednoznacznej odpowiedzi. Czy sa jakies szanse otrzymania takiego pozwolenia jesli jestem w Danii od 2 latach a zamierzam zostac juz tylko rok i na tyle czasu chce zlozyc wniosek. Dodam ze samochod mam pozyczony ( nie jest zarejestrowany na mnie) i chodzi mi glownie o dojazdy do Polski ktore beda dosyc czeste.

Offline paco244

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: wniosek o uzywanie samochodu na polskich blachach
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Wrz 2009, 11:53:42 »
nie mozesz. niestety...ja wyslalem wniosekpo uprzednim zlapani przez policje...musialem zaprowadzic auto  do polski  zreszta  na pozwolenie czeka sie dwa tygodnie  ...zreszta  i tak nie dostalem

[Posted on: 24 Wrzesień  2009, 11:51:09]

a co  do tego  ze auto nie jest twoje  to nikogo nie obchodzi ....a wogole  to nie chodzi o tylko o auto  chodzi tez o osobe

gonzo

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Wrz 2009, 12:02:21 »
Złapaniu przez policje? A czy dostales jakis niewyobrazalnie wysoki mandat (o takich historiach pisza ludzie na forum,ale nigdy osobiscie), czy tylko kazali Ci wyslac wniosek o pozwolenie albo wywiezc auto do Polski?
Czyli przez te umowne 2 tygodnie czekania na odpowiedz ze skatu nie moge jezdzic polskim autem? Gdzies czytalem ze do czasu odpowiedzi podobno mozna sie takim autem poruszac po dunskich drogach......?

gonzo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Wrz 2009, 12:47:00 »
i jeszcze pytanie odnosnie uzywania samochodu na pl blachach zarejestrowanego na polską firmę. Czy trzeba to polska firme zarejstrowac w Danii aby jezdzic takim samochodem? Moze oplaca sie otworzyc w Pl jakakolwiek dzialalnosc zarejestrowac na nią samochod, zarejestrowac swoje polskie uslugi w Danii i jezdzic samochodem sobie wtedy legalnie po Danii? Nie wiem czy dobrze rozumuję, bo juz trochę gubię sie w przepisach.

prawda

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Wrz 2009, 17:26:47 »
i jeszcze pytanie odnosnie uzywania samochodu na pl blachach zarejestrowanego na polską firmę. Czy trzeba to polska firme zarejstrowac w Danii aby jezdzic takim samochodem? Moze oplaca sie otworzyc w Pl jakakolwiek dzialalnosc zarejestrowac na nią samochod, zarejestrowac swoje polskie uslugi w Danii i jezdzic samochodem sobie wtedy legalnie po Danii? Nie wiem czy dobrze rozumuję, bo juz trochę gubię sie w przepisach.

Zaplacisz podatek dochodowy od auta

pytajnik

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Wrz 2009, 17:44:59 »
Ile wynosi owy podatek dochodowy ? A co z afgiftem ?

a_iverson

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Wrz 2009, 18:50:44 »
Wystarczy zgłosić, że auto więcej przejeżdża poza granicami Danii i prowadzić książkę kilometrowa, z której co rok rozliczasz się ze Skak. I tyle.
Załatwia się to w lokalnym skacie i legalnie jeździsz autem na polskich numerach.
Ja jeżdże tak już 4 rok, bez żadnych problemów.
Książkę wożę z sobą. Jest opisana i opieczętowana przez Skat w silkeborgu. Kilka razy byłem zatrzymany do kontroli przez told skat i po okazaniu ksiażki zostałem puszczony, i życzono mi szerokiej drogi.
pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Wrz 2009, 18:50:44 »

Offline giuseppe_Randers

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 3
  • Mieć czy być, być czy mieć?
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Wrz 2009, 21:34:52 »
No właśnie, dziwne że Duńczycy w PL mogą używać bez problemu samochodów służbowych zakupionych i zarejestrowanych w Danii (http://e-prawnik.pl/biznes/prawo-podatkowe/podatek-dochodowy-od-osob-fizycznych/odpowiedzi/amortyzacja-auta-zarejestrowanego-za-granica.html) a na odwrót nie można ?

gonzo

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Wrz 2009, 21:39:41 »
Wystarczy zgłosić, że auto więcej przejeżdża poza granicami Danii i prowadzić książkę kilometrowa, z której co rok rozliczasz się ze Skak. I tyle.
Załatwia się to w lokalnym skacie i legalnie jeździsz autem na polskich numerach.
Książkę wożę z sobą. Jest opisana i opieczętowana przez Skat w silkeborgu. Kilka razy byłem zatrzymany do kontroli przez told skat i po okazaniu ksiażki zostałem puszczony, i życzono mi szerokiej drogi.
pozdrawiam

Rozumiem, ze ta ksiązka to na Twoją firmę tak?

gonzo

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Wrz 2009, 21:42:07 »
Haha, kilka razy, ja tu mieszkam od 5 lat i ani razu told skatu nie widzialem :D

Pozwolenia nie dostaniesz. Skonfiskuja Tobie auto, bo nie jest na Ciebie. Najlepiej siedz cicho.

Nikt auta mi nie skonfiskuje, bo mam pozwolenie na uzytkowanie na pismie w jezyku ang. Jedyny powod ewentualnej konfiskaty moglby byc ze wzgledu na uzywanie pl tablic, a to juz wtedy nie wazne czy auto moje czy nie, ale mysle ze i tak bezpieczniej miec czyjes auto, a nie juz na bezczelnego swoje.

a_iverson

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Wrz 2009, 21:42:53 »
tak

gonzo

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Wrz 2009, 21:47:41 »
A czy tu Twoja dunska firma jest zarejestrowana, czy prowadzisz dzialalnosc jako firma polska w Danii?

zenion

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Wrz 2009, 23:37:21 »
pozdrawiam

Auto uzywasz prywatnie czy sluzbowo

Offline paco244

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Wrz 2009, 22:12:00 »
GONZO JAK MNIE ZLAPALI ZROBILI ZDJECIE AUTA I SPISALI KILOMETRY I POWIEDZIELI ZE NIE MOGE JESZDZIC ...BO JESTEM TU DLUZEJ NI ROK W CIAGU OSTATNICH 24 MIESIECY ....A JA POTEM ZLOZYLEM WNIOSEK ALE I TAK NICI Z TEGO

xenon

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Wrz 2009, 22:27:03 »
W koncu  ktos wie jak ot jest uzywanie pl auta na firme w dani
konkrety

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 25 Wrz 2009, 22:27:03 »

samochód na Polskich numerach

Zaczęty przez zuzaDział Podatki

Odpowiedzi: 106
Wyświetleń: 82940
Ostatnia wiadomość 23 Maj 2011, 21:43:32
wysłana przez charly
Opodatkowanie polskich oszczędności

Zaczęty przez liliaDział Podatki

Odpowiedzi: 18
Wyświetleń: 27999
Ostatnia wiadomość 24 Cze 2010, 07:45:51
wysłana przez neletop
o polskich dzieciach deportowanych do Rosji

Zaczęty przez neletopDział Kultura

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 10826
Ostatnia wiadomość 13 Lut 2010, 15:28:30
wysłana przez neletop
Praca na POLSKICH warunkach w Danii - Co to jest ??

Zaczęty przez willyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 84
Wyświetleń: 52032
Ostatnia wiadomość 12 Kwi 2010, 21:00:42
wysłana przez turbo
Motocykle na polskich numerach-przepisy

Zaczęty przez wincentDział Hydepark

Odpowiedzi: 32
Wyświetleń: 126783
Ostatnia wiadomość 23 Lis 2018, 11:54:20
wysłana przez lesoleil