poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: wniosek o uzywanie samochodu na polskich blachach  (Przeczytany 37296 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

vfsd

• Gość
Odp: wniosek o uzywanie samochodu na polskich blachach
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Wrz 2009, 00:39:08 »
masz dwa kryteria jezeli jedno z nich przekroczysz musisz zaplacic afgift
Dagskriterium   

Når motorkøretøjet inden for en 12-måneders periode skal anvendes eller faktisk er blevet anvendt mindst 183 dage i Danmark, anses det for at være anvendt væsentligt varigt i Danmark.

Kilometerkriterium   

Når motorkøretøjet inden for en 12-måneders periode kilometermæssigt i erhvervsmæssig henseende i udlandet skal anvendes eller faktisk er blevet anvendt mindre end den samlede kilometermæssige private og erhvervsmæssige kørsel i Danmark, anses det for at være anvendt væsentligt varigt i Danmark.

gonzo

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Wrz 2009, 11:24:55 »
a co to znaczy? Czy mozesz po polsku to napisac?

Peter

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Wrz 2009, 14:01:25 »
chodzi o to, że jak masz firme w polsce i więcej kilometrów przejeżdżasz autem po polsce niż po danii mozesz nim legalnie jeździć.
Trzeba miec tylko to udokumentowane, najlepiej ksiazka kilometrów jak przedmówca a_iverson pisał.Wszyscy znajomi tak jeżdżaą po dani fajnymi furami i bez problemów, ale.....
wiekszość łajz, które pokupiły duńskie szroty będzie Cię namawiac że tak nie wolno bo okradasz ''matke danie''.
A PRAWDA JEST TAKA, ŻE ZAZDROSZCZĄ.!!!!!!!!!!!!

sławek

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Wrz 2009, 15:13:31 »
Śledzę to forum od ok roku. I jedyny wniosek jak mi się nasuwa to żal i zazdrość osób, które z jakichś powodów (prawdopodobnie był to brak znajomości prawa Unijnego i duńskiego) kupiły auta w danii lub przerejestrowały tańsze polskie auta.
Zazdroszczą osobą, które wiedzą jak legalnie, podkreślam legalnie jeździć polskim autem w danii. Namawiają je, a czasami wręcz zastraszają, zeby oni tylko przytaknęli i powiedzieli dobrze macie racją przerejestrujemy auta. A g..... prawda. Nie przerejestrujemy.
Ja sam jeżdżę polskim autem od 3 lat. mam do domu ponad 1300km i nie bedę ryzykował jazdy duńskim szrotem. 2 miesiace temu założyłem firme w polsce i przerejestrowałem auto na firmę. Zrobiłem to poniewaz więcej poruszam sie autem po polsce niż tu.
Poszedłem do skat w herning i poprosiłem o podbicie "ksiązki kilometrowej"
Oczywiście nie obyło się bez problemów. Niemiły urzedas z dunskiej skarbówki wypytywał się z kąd znam te przepisy. Powiedziałem mu wprost "idź do auta, odpisz licznik i podbij ksiazkę, za to Ci płacę z moich podatków" I tyle poszedł i zrobił co nalezało do jego obowiązków.
A wy vera i tobie podobni anty polacy przestańcie bo jesteści załośni. A jesli tobie zombi dokucza syndrom małego ptaszka to moze kup hummera na duńskich blachach, bezie ''duzo i drogo"
Z bogiem "rodacy" zarabiajcie dużo i jeżdzijcie tylko polskimi auami!!!

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Wrz 2009, 15:34:53 »
No tak na dzień dobry się obrażajmy, a potem dyskutujmy.

Każdy pisze o samochodach ale nikt nie napisał o swojej sytuacji osobistej. Jeśli ktoś tu mieszka z rodziną to raczej jest logiczne, że nie będzie miał więcej kilometrów w Polsce.
Ponadto ważne też jest jaką prace się wykonuje. Bo może się okazać, że zakładanie firmy w Polsce tylko dla samochodu nie ma sensu.

Jednakże jeśli ktoś to może to niech robi bo w końcu jest to zgodne z prawem.

Ale ja jestem od niedawna tutaj więc mogę się nie znać.
pozd.

GOŚĆ X

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Wrz 2009, 15:37:08 »
Sławek dzięki za takie informacje też chcę otworzyć w Polsce firme i przerejstrować auto. Czy możesz bardziej opisać o co chodzi z tą książką z km, jak ją prowadzić i czy trzeba chodzić często do skat z nią - jak to funkcjonuje żeby było wszystko ok, dzięki i pozdr

efwef

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Wrz 2009, 16:37:06 »
temat firm czy kupowania adresow w niemczech czy szwecji przerabiaja juz od dawna dunczycy wiec jak poczytacie sobie ich fora to pelno jest opinii i porad z tym zwiazanych, pamietajcie jednak o kryterium dni, bo czasem to jest latwe do udowodnienia jesli ktos pracuje tutaj dodatkowo na umowe o prace a czestem pod wplywem anionimowego zgloszenia przez zazdrosnego sasiada obserwuja auto i przeprowadzaja wywiad srodowiskowy ale to juz przy drozszych samochodach ale czasem niemozliwe.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 27 Wrz 2009, 16:37:06 »

gonzo

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Wrz 2009, 14:01:47 »
Bardzo dziekuje za wszystkie konstruktywne porady. Nie wiem po co sa za to te klotnie. Ja np. gdybym chcial tutaj zostac na stale, zarabialbym 20tys kr albo wiecej to nie kombinowalbym jak tu zaoszczedzic na aucie tylko kupilbym sobie porzadne auto w Danii, ale ze niestety jestem tu tylko jeszcze rok, zarabiam niewiele wiec nie stac mnie na kupno auta w Danii ktorym moglbym jezdzic ponad 1000km do Polski. Starym gratem to za duze ryzyko. Wiec nie chce nikogo okradac, podatki place normalnie do Skatu, nie korzystam nawet z zadnych ulg. A na temat dunskich przepisow nie ma co dyskutowac czy sa dobre czy zle (kazdy ma opinie taka ktora jest mu wygodniejsza). Wg mojej opinii i wielu Polakow jakich znam przepisy te sa po prostu chore ale spieranie sie o to i denerwowanie sie nic nie pomoze. Dobrze, ze sa w tych przepisach pewne furtki z ktorych trzeba skorzystac. Rozumiem ze jedna z nich jest firma w Pl. I tu pytanie do Slawka: czy moglbys dokladniej opisac na czym polega Twoj przypadek?  Czy twoja polska firma wykonuje tu w Danii jakies uslugi, czy musiales pisac jakis wnioski? czy po prostu poszedles do skat po podbicie ksiazki kilometrazowej? Bede bardzo wdzieczny za pomoc.
Ja na poczatek sproboje zlozyc wniosek o uzytkowanie samochodu przez rok, a pozniej zobaczymy, jesli otrzymam pozwolenie to bede mial mam nadzieje spokoj, a jak nie, to bede kombinowal z firma.
Pozdrawiam wszystkich ,,niezazdrosnych´´  ;))

poly

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Wrz 2009, 18:29:55 »
Śledzę to forum od ok roku. I jedyny wniosek jak mi się nasuwa to żal i zazdrość osób, które z jakichś powodów (prawdopodobnie był to brak znajomości prawa Unijnego i duńskiego) kupiły auta w danii lub przerejestrowały tańsze polskie auta.
Zazdroszczą osobą, które wiedzą jak legalnie, podkreślam legalnie jeździć polskim autem w danii. Namawiają je, a czasami wręcz zastraszają, zeby oni tylko przytaknęli i powiedzieli dobrze macie racją przerejestrujemy auta. A g..... prawda. Nie przerejestrujemy.
Ja sam jeżdżę polskim autem od 3 lat. mam do domu ponad 1300km i nie bedę ryzykował jazdy duńskim szrotem. 2 miesiace temu założyłem firme w polsce i przerejestrowałem auto na firmę. Zrobiłem to poniewaz więcej poruszam sie autem po polsce niż tu.
Poszedłem do skat w herning i poprosiłem o podbicie "ksiązki kilometrowej"
Oczywiście nie obyło się bez problemów. Niemiły urzedas z dunskiej skarbówki wypytywał się z kąd znam te przepisy. Powiedziałem mu wprost "idź do auta, odpisz licznik i podbij ksiazkę, za to Ci płacę z moich podatków" I tyle poszedł i zrobił co nalezało do jego obowiązków.
A wy vera i tobie podobni anty polacy przestańcie bo jesteści załośni. A jesli tobie zombi dokucza syndrom małego ptaszka to moze kup hummera na duńskich blachach, bezie ''duzo i drogo"

Czy jestes zameldowany w Dani
Czy tu pracujesz u  dunskiego pracodawcy
Czy auto jest na Ciebie zarejestrowane.
czy Twoja firma swiadczy uslugi na terenie Dania
Gdzie jest Twoj "osrodek interesow rodzinnych

Dzieki

sławek

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Wrz 2009, 19:47:24 »
W Dani jestem zameldowany, meldunek stały mam w polsce. Ale to nie jest wazne.
Tak pracuję u duńskiego pracodawcy, a moja firma świadczy usługi tylko na terenie polski.
Auto jest zarejestrowane na firmę.
Ośrodek interesów rodzinnych mam oczywiście w polsce, tam mam dom i firmę, a tutaj tylko wynajmuję mieszkanie. Ale to też nie jest istotne w tej sprawie.
Fakty to:
firma w pl
auto na firmę w pl oczywiście na polskich numerach
więcej kilometrów w roku poza dk
książka z wpisami wszystkich wyjazdów do pl, podbita na starcie wraz ze stanem licznika w skat.
Ksiązkę trzeba mieć z soba w razie kontroli. chociaz ja zadnej od prawie 3 lat nie widziałem.

poly

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Wrz 2009, 22:27:16 »
W Dani jestem zameldowany, meldunek stały mam w polsce. Ale to nie jest wazne.
Tak pracuję u duńskiego pracodawcy, a moja firma świadczy usługi tylko na terenie polski.
Auto jest zarejestrowane na firmę.
Ośrodek interesów rodzinnych mam oczywiście w polsce, tam mam dom i firmę, a tutaj tylko wynajmuję mieszkanie. Ale to też nie jest istotne w tej sprawie.
Fakty to:
firma w pl
auto na firmę w pl oczywiście na polskich numerach
więcej kilometrów w roku poza dk
książka z wpisami wszystkich wyjazdów do pl, podbita na starcie wraz ze stanem licznika w skat.
Ksiązkę trzeba mieć z soba w razie kontroli. chociaz ja zadnej od prawie 3 lat nie widziałem.

Czy jest jaka mozliwosc kontaktu prywatnego z Toba

Klingon2

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Wrz 2009, 23:20:59 »
Wszyscy znajomi tak jeżdżaą po dani fajnymi furami i bez problemów, ale.....
wiekszość łajz, które pokupiły duńskie szroty będzie Cię namawiac że tak nie wolno bo okradasz ''matke danie''.
A PRAWDA JEST TAKA, ŻE ZAZDROSZCZĄ.!!!!!!!!!!!!
Tak, najgorszy wstyd to jeździć szrotem i płacić podatki. Też masz wytłumaczenie dlateczego Duńczycy nie podziwiają tych fajnych fur bez zapłaconej opłaty rejestracyjnej.

Bą są łajzami. zamiast doradzić ludzią, tylko gardzą i walą obelgami. Przemawia przez nich zazdrość i nic innego.
TO ŁAJZY!!!!!
A Ty wracaj do tego kurnika
Widzisz a_iverson, w twoim świecie wszyscy kombinują i jeśli ktoś nie poradzi tobie jak założyć fikcyjną firmę aby obejść przepisy, to tylko dlatego że jest zazdrosną ŁAJZĄ!!!!! która tylko gardzi i wali obelgami.

Niemiły urzedas z dunskiej skarbówki wypytywał się z kąd znam te przepisy. Powiedziałem mu wprost "idź do auta, odpisz licznik i podbij ksiazkę, za to Ci płacę z moich podatków" I tyle poszedł i zrobił co nalezało do jego obowiązków.
To usadziłeś urzędasa pięknym wschodnioeuropejskim komentarzem.

Taka polska wersja słynnych słów JFK: "Nie pytaj, co ty możesz zrobić dla swojego kraju, zapytaj, co twój kraj może zrobić dla ciebie".

PS. Przepisy dotyczące zagranicznych firmowych samochodów zmieniły się w 2006 po wyroku Sądu Unijnego.
Tu jest więcej o przepisach (nie czytałem): Punktafgiftsvejledning 2009-2 - Firmabiler.

poly

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Wrz 2009, 23:36:08 »
Klingon2 a przeczytasz i napiszesz glowne zasady jakie obejmuja
tzn  pod taki przypadkiem

Rodzina w Danii
pobyt czasowy unijny
Mledunek w Danii,praca u pracodawcy dusnkiego
praca na caly etat
W pl
meldunek w pl,pobyt staly,dom
wlasna dzialalnosc gospodarcza prowadzona na terenie Rp
Kiedy mozna korzystac z auta zarejestrowanego na polska firme na terenie Danii
czy trzeba od tego zaplacic podatek dochodowy
dzieki

sławek

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Wrz 2009, 20:59:46 »
Tak, najgorszy wstyd to jeździć szrotem i płacić podatki. Też masz wytłumaczenie dlateczego Duńczycy nie podziwiają tych fajnych fur bez zapłaconej opłaty rejestracyjnej.
Widzisz a_iverson, w twoim świecie wszyscy kombinują i jeśli ktoś nie poradzi tobie jak założyć fikcyjną firmę aby obejść przepisy, to tylko dlatego że jest zazdrosną ŁAJZĄ!!!!! która tylko gardzi i wali obelgami.
To usadziłeś urzędasa pięknym wschodnioeuropejskim komentarzem.
Taka polska wersja słynnych słów JFK: "Nie pytaj, co ty możesz zrobić dla swojego kraju, zapytaj, co twój kraj może zrobić dla ciebie".

PS. Przepisy dotyczące zagranicznych firmowych samochodów zmieniły się w 2006 po wyroku Sądu Unijnego.
Tu jest więcej o przepisach (nie czytałem): Punktafgiftsvejledning 2009-2 - Firmabiler.
Jest tam mowa miedzy innymi o "kryterium kilometrowym" Piszą dokładnie to co ja wyżej.
Pozdrawiam

poly

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Wrz 2009, 22:53:50 »

Czy jest jaka mozliwosc kontaktu prywatnego z Toba

da znac

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 29 Wrz 2009, 22:53:50 »

samochód na Polskich numerach

Zaczęty przez zuzaDział Podatki

Odpowiedzi: 106
Wyświetleń: 82940
Ostatnia wiadomość 23 Maj 2011, 21:43:32
wysłana przez charly
Opodatkowanie polskich oszczędności

Zaczęty przez liliaDział Podatki

Odpowiedzi: 18
Wyświetleń: 27999
Ostatnia wiadomość 24 Cze 2010, 07:45:51
wysłana przez neletop
o polskich dzieciach deportowanych do Rosji

Zaczęty przez neletopDział Kultura

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 10826
Ostatnia wiadomość 13 Lut 2010, 15:28:30
wysłana przez neletop
Praca na POLSKICH warunkach w Danii - Co to jest ??

Zaczęty przez willyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 84
Wyświetleń: 52032
Ostatnia wiadomość 12 Kwi 2010, 21:00:42
wysłana przez turbo
Motocykle na polskich numerach-przepisy

Zaczęty przez wincentDział Hydepark

Odpowiedzi: 32
Wyświetleń: 126783
Ostatnia wiadomość 23 Lis 2018, 11:54:20
wysłana przez lesoleil