poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: pomoc  (Przeczytany 25042 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ola1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
pomoc
« dnia: 08 Lis 2009, 15:23:15 »
Witam. Mam wielka prosbe do kogokolwiek kto sie zna na tym problemie. Bylam w Danii od kwietnia teraz wrocilam juz do Polski raczej na stale. Mam problem chcialabym dostac jak najszybciej swoje ferie penge, bo sa mi bardzo potrzebne. Zwrot podatku pewnie dostane dopabuse w przyszlym roku ale czy mam szanse na odzyskanie swoich ferie penge?Nie znma sie na tych wszystkich formalnosciach, wiem tylko ze Skat sie tym nie zajmuje. Co mam zrobic kontaktowac sie ze swoim pracodawcami czy z kim? Bardzo prosze o pomoc.Pozdrawiam.

Offline hawdaresh

• Podziękowania
Odp: pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lis 2009, 15:59:39 »
Tak muszis do chefa zadwzonic i powiedzic mu.

Offline ola1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lis 2009, 18:19:57 »
A jak szybko mogę dostać ferie penge? Od czego jest to  zależne? Czy muszę sie też wyrejestrować całkowicie z urzędów  w Danii?Czy mogę np zostawić sobie numer Cpr na przyszłość? Bo na razie nie planuje wracać.Proszę o pomoc bo po prostu ja się na tych formalnościach zbytnio nie znam. Z góry wszystkim dziękuję. A czy ktoś ma może jakiś kontakt na dobrą księgową która pomogła by mi się rozliczyć z podatku?

jest.info

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lis 2009, 18:33:03 »
Mozesz wczesniej otrzymac pieniadze wakacyjne jesli opuszczasz dunski rynek pracy, na przyklad przeprowadzajac sie za granice. Jesli twoje pieniadze administruje FerieKonto to zobacz na dole tej strony: http://jest.info/FerieKonto/index.html

Offline ola1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lis 2009, 18:48:44 »
Czy jak się wymelduję z duńskiego rynku pracy tracę tym samym swój numer Cpr i numer konta bankowego itd? Informuję, że nie jestem zameldowana w Danii i nie posiadam już żadnego ważnego kontraktu z duńskim pracodawcą. czy tym samym muszę się wymeldowywać z duńskiego rynku pracy żeby otrzymać swoje ferie penge? Czy najlepiej będzie jak przyjadę do Danii i załatwię to wszystko na miejscu. Tylko gdzie bym musiała się udać i szukać pomocy?Czy tylko wystarczy jak się skontaktuję z moimi byłymi pracodawcami? Dziękuję wszystkim za pomoc.Pozdrawiam

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lis 2009, 19:37:13 »
Wystarczy,że napiszesz oświadczenie, że opuściłaś Danię.

Offline ola1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Lis 2009, 19:50:50 »
I wystarczy to wysłać do Feriekonto czy do Skat? Jeśli to nie problem mogłabym prosić adres mailowy lub adres korenspondecyjny instytucji do której mogłabym to wysłać oświadczenie? I czy jest jakiś wzór takiego oświadczenia czy sama mogę to napisać?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Lis 2009, 19:50:50 »

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Lis 2009, 21:07:46 »
Numeru CPR nigdy nie stracisz, jeżeli został on Ci chociaż raz nadany, zachowujesz go na zawsze, jeśli pojawisz się w Danii (sprawdzone na własnej skórze).

jest.info

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Lis 2009, 21:56:03 »
Dowiedz sie kto administruje twoje pieniadze wakacyjne i zwroc sie do nich z prosba o wyplate uzasadniajac ze opuscilas Danie. W wiekszosci przypadkow jest to FerieKonto (adres do formularza kontaktowego jest na w/w stronie).

PS. Skat nie ma nic wspolnego z pieniedzmi wakacyjnymi.
Nie musisz zamykac konta bankowego.

Offline Emma

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Lis 2009, 22:08:34 »
oczywiscie ze otrzymasz pieniazki z feriepenge i sh tylko wyjatkiem jest to ze musisz  sie udac do komuny i powedziec  ze  w tym roku juz nie przyjedziesz do dk a pieniazki powinni ci wypacic do 2 tyg

jest.info

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Lis 2009, 22:24:50 »
.. ze musisz  sie udac do komuny i powedziec  ze  w tym roku juz nie przyjedziesz do dk a pieniazki powinni ci wypacic do 2 tyg
A czemu do kommune i dlaczego trzeba stawic sie osobiscie?
Czy gmina byla pracodawca i administruje feriepenge, czy chodzi tylko o ewt. atest, czy o wymeldowanie z folkeregister?

Offline ola1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Lis 2009, 11:31:43 »
Witam. Zwracam się głównie do jest.info ale jeśli ktos może mi jeszcze pomóc będę bardzo wdzięczna. Czyli najlepiej wypełnić ten formularz do Feriekonto i do nich wysłać czy oprócz tego muszę się wymeldować z duńskiego rynku pracy?Powtarzam że nie jestem zameldowana w Danii tylko w Polsce. Czy jeszcze napisać do nich oświadczenie, że nie wrócę do końca roku do Danii? Jak mam zrobić żeby było najlepiej i żebym najszybciej otrzymała swoje ferie penge?I czy to wszystko można załatwić przez internet czy lepiej też pojechać do Danii?

[Posted on: 09 Listopad  2009, 11:29:54]

I czy jeszcze muszę zamawiać jakieś hasło?

jest.info

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Lis 2009, 12:44:50 »
Pieniadze wakacyjne wypracowane w 2009 roku sa do wybrania w roku urlopowym od 1. maja 2010 do 30. kwietnia 2011, tak wiec oswiadczenie ze nie wrocisz do Danii w tym roku nie wystarczy.
Nie mozna wymeldowac sie z dunskiego rynku pracy ale opuszcza sie go automatycznie na przyklad przechodzac na emeryture lub wyprowadzajac sie za granice. Dowodem wyprowadzenia sie jest wymeldowanie z dunskiej ewidencji ludnosci (folkeregister) - piszesz ze nie jestes zameldowana w Danii tak wiec nie wiem czy mozna zglosic do nich powrot do Polski. Jesli nie to trzeba zwrocic sie do FerieKonto, jesli oni administruja twoje pieniadze, telefonicznie lub wypelniajac formularz kontaktowy, z pytaniem co masz w takiej sytuacji zrobic.

Mozesz zamowic haslo do FerieKonto (http://jest.info/FerieKonto/login.html).

Offline ola1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Lis 2009, 13:06:24 »
Niestety mam problemy z wejściem na stronę i wypełnić ten formularz do Feriekonto ale tym się aż tak bardzo nie denerwuje pewnie jest dużo użytkowników którzy wchodzą na tą stronę bardziej się niepokoję tym że nie mogę zamówić hasła gdyż wyskakuje mi komunikat Vi kender ikke din adresse og kan derfor ikke sende adgangskoden. Wiem że  po 5 próbach zostaje to zablokowane a Cpr dobrze wpisywałam bez myslnika. Czy może ktoś wie co może być przyczyną tego problemu? Z góry wszsytkim dziękuję

jest.info

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Lis 2009, 13:15:15 »
Nie znaja twojego adresu ktory jest brany z ewidencji ludnosci (folkeregister) i dlatego nie moga wyslac hasla.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 09 Lis 2009, 13:15:15 »

C.V po angielsku prosze o pomoc

Zaczęty przez nutka1984Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 14339
Ostatnia wiadomość 07 Wrz 2012, 13:17:19
wysłana przez galernik
Pomoc

Zaczęty przez nata2hkaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 2