poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Pieniadze na dzieci  (Przeczytany 142680 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline turbo

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +2/-2
Odp: Pieniadze na dzieci
« Odpowiedź #195 dnia: 20 Mar 2009, 22:37:47 »
Rynek pracy nie zostal jeszcze otwarty. Zostanie w maju, poki co trzeba wciaz miec pozwolenie na prace.
Pozwolenie na pobyt trzeba wciaz miec. Oczywiscie w obecnej sytuacji jest ono formalnoscia, ale trzeba jej dopelnic.
Oficjalny wyjazd z kraju, tzn. oficjalne "wymeldowanie sie z Danii" poprzez zlozenie odpowiedniego druku, jest rownoznaczne, z rozpoczeciem procedury do poczatku.

Nawet osoby, ktore maja pobyt staly (nie mam na mysli unijnego), a nie maja obywatelstwa, traca prawo do niego po wyjezdzie na czas dluzszy niz 6 miesiecy.
Pobyty czasowe oraz Unijne traci sie w dniu wymeldowania z Danii.

mirra
gdzie mogę uzyskać pozwolenie na pobyt i pracę mając już kontrakt w reku??? ale gdy meldowałem się w komunie to nie chcieli żadnych pozwoleń tylko jak upomnieliśmy się o pieniądze na dziecko to nam powiedziała o tym pozwoleniu że powinniśmy przynieść ale skąd tego już nie powiedziała.

Offline marysha

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 16
  • Reputacja: +0/-0
  • Wszystko co robisz, rób dobrze.
« Odpowiedź #196 dnia: 20 Mar 2009, 22:46:31 »
O pozwolenie na pobyt wystepujesz do Statsforvaltning. Ale sytuacja, ktora opisujesz jest bardzo dziwna. Przeciez jesli Cie zameldowali, to na jakiej podstawie. Zazwyczaj jest to pozwolenie na pobyt wlasnie.

[Posted on: 20 Marzec  2009, 22:44:36]

Czy na pewno wszystko dobrze zrozumieliscie. Nie to zebym sie czepiala, nie zrozum mnie bron Boze zle. Tylko czasami naprawde niewiele trzeba , aby powstalo male nieporozumienie.

Offline turbo

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #197 dnia: 20 Mar 2009, 22:56:24 »
no raczej facetka średnio zna angielski a my niestety nie znamy duńskiego, ale na 99% tak to wyglądało że przyjęła nasze formularze meldunkowe po czym po chwili przypomniało nam się o pieniądzach ale dziecka i się wróciliśmy to po wypełnieniu papierków poprosiła nas o pokazanie pozwolenia na pobyt i pracę a mieliśmy tylko kontrakty i paszporty. nie wiem tu w zwyczaju jest tak, że jaki urzędnik takie prawo.

z rodziną

• Gość
« Odpowiedź #198 dnia: 21 Mar 2009, 09:14:48 »
Ja właśnie przez to przechodzilem z rodziną tu,miałem pozwolenie na pobyt i prace ktore otrzymalem na 3miesiące poprzez firme posredniczącą w Odense,a teraz miszkam na zelandii na tym pozwoleniu normalnie sie zameldowalem otrzymalem żołtą karte i karte zdrowia na rok czasu,gdy spytałem sie o pieniążki na dziecko ktore tu juz ze mną było z zoną na nowo musialem procedure przechodzić,pojechaliśmy do Kopenhagi do Statsforwalningen pobraliśmy komplet papierów do wypełnienia  czekaliśmy ponad miesiąc i odeslali nas do Udlandeservice w Kopenhadze tam też komplet dokumentow do wypelnienia i wkoncu po 3miesiącach jest wszystko załatwione otrzymaliśmy pozwolenie w trójke żona z synem meldunek i oczywiście pieniążki na dziecko bez koniecznosci jechania do polski i załatwiania papierów w polsce,to komuna wszystko załatwiła także cierpliwości

Offline pendi

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #199 dnia: 09 Kwi 2009, 18:37:54 »
Mam pytanko! pracowałem w dani ponad rok,w listopadzie polscy urzednicy wyslali moje papiery do komuny w silkeborgu odnosnie pieniedzy rodzinnych. Od tamtego momentu czekam na pieniadze i nic. W tej chwili jestem w polsce i chcialbym sie dowiedziec czy ktos sie orjentuje ile to moze potrwac i czy te pieniadze nie przepadna??? Z gory dziekuje

Offline Lusi70

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #200 dnia: 10 Kwi 2009, 20:19:40 »
Musisz iść do komuny i się dowiedzieć.Albo najpierw zadzwoń do urzędu w Polsce i się spytaj czy w ogóle wysłali dokumenty do Danii.U mnie papiery z Polski odesłali po trzech miesiącach od złożenia w Polsce.Musiałam się do nich dobijać co tydzień aby o mnie nie zapomnieli.Ale jak już wysłali to w ciągu dwóch tygodni mąż dostał kasę na konto i to z wyrównaniem.

Offline pendi

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #201 dnia: 10 Kwi 2009, 21:19:42 »
Musisz iść do komuny i się dowiedzieć.Albo najpierw zadzwoń do urzędu w Polsce i się spytaj czy w ogóle wysłali dokumenty do Danii.U mnie papiery z Polski odesłali po trzech miesiącach od złożenia w Polsce.Musiałam się do nich dobijać co tydzień aby o mnie nie zapomnieli.Ale jak już wysłali to w ciągu dwóch tygodni mąż dostał kasę na konto i to z wyrównaniem.
tylko ze ja juz niepracuje w dani! moje papiery zostaly wyslane z polski do dani w po;owie listopada. mamy kwiecien a na koncie nic nie widac a musza mi zaplacic za caly rok. a nie orjentujesz sie ile przypada na dziecko 3,5 roku??????

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #201 dnia: 10 Kwi 2009, 21:19:42 »

Offline marysha

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 16
  • Wszystko co robisz, rób dobrze.
« Odpowiedź #202 dnia: 10 Kwi 2009, 23:23:36 »
Babyydelse for 0-2-årige: 3.768 kr. pr. kvartal

Småbørneydelse for 3-6-årige: 3.198 kr. pr. kvartal

Børnefamilieydelse for 7-17-årige: 2.516 kr. pr. kvartal

[Posted on: 10 Kwiecień  2009, 23:20:55]

Zadzwon do komuny i spytaj , co sie dzieje z Twoja sprawa. Bywa, ze papiery ´´zalegaja´´ biurko urzednika i trzeba o sobie przypomniec.

Offline pendi

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #203 dnia: 11 Kwi 2009, 09:46:00 »
Babyydelse for 0-2-årige: 3.768 kr. pr. kvartal

Småbørneydelse for 3-6-årige: 3.198 kr. pr. kvartal

Børnefamilieydelse for 7-17-årige: 2.516 kr. pr. kvartal

[Posted on: 10 Kwiecień  2009, 23:20:55]

Zadzwon do komuny i spytaj , co sie dzieje z Twoja sprawa. Bywa, ze papiery ´´zalegaja´´ biurko urzednika i trzeba o sobie przypomniec.
napisalem do nich e-maila pare dni temu napisali ze moja sprawa zostanie szybko rozpatrzona!!! ale do tej pory nie otrzymalem odpowiedzi :-\

Offline EUZEBINA

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #204 dnia: 11 Kwi 2009, 16:59:16 »
Børnefamilieydelse pr. år:

- Babyydelse 0-2 årige 16.428 kr.

- Småbørnsydelse 3-6 årige 13.004 kr.

- Børneydelse 7-17 årige 10.232 kr

to sa stawki na 2009

Offline pendi

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #205 dnia: 16 Kwi 2009, 11:24:33 »
aha dzieki bardzo,a co do zadzwonienia do komuny to niebardzo poniewaz moj dunski ...... lepiej nie mowic a angileski podobnie. Jesli napisalem juz do nich pare e-maili to ktos sie ta sprawa zainteresuje???????? Oczywiscie po dunsku!!!!!

[Posted on: 14 Kwiecień  2009, 12:08:55]

czy ktos orjentuje sie jezeli podpisalem pismo ze zrzekam sie dunskiego rynku pracy i ze opuszczam ten kraj po jakim czasie wplynom mi pieniadze za ferie penge na konto???????????????

[Posted on: 15 Kwiecień  2009, 15:41:43]

czy ktos  wie jak sie skontaktowac ze skatem patrzylem na necie nie znalazem zadnego kontaktu a chodzi mi konkretnie o e-maila

Tula

• Gość
« Odpowiedź #206 dnia: 16 Kwi 2009, 12:46:42 »
Email do skata: skat@skat.dk

Odpowiedz dostaniesz po angielsku lub dunsku, w zaleznosci od tego, w jakim jezyku sam napiszesz maila; na poczatek przyjdzie ci automatycznie wysylana odpowiedz, ze odpowiedza na Twoje pytania w przeciagu pieciu dni roboczych.

Co sie tyczy feriepenge, powinny byc na Twoim koncie wkrotce po tym, jak zglosisz do feriekonta, ze wracasz na stale do Polski.

Offline pendi

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #207 dnia: 16 Kwi 2009, 14:32:46 »
aha dziekuje wlasnie napisalem do nich e-maila! mam jeszcze jedno pytanie czy nie orjentujesz sie jak dlugo musze czekac na pieniadze rodzinne 5 stycznia dostarczono je do dani i od tamtego momentu nic bombarduje ich e-mailami ale nic nieodpisuja

Tula

• Gość
« Odpowiedź #208 dnia: 16 Kwi 2009, 20:43:09 »
Nie wiem nic o rodzinnym, nie mam dzieci.

Offline kris6

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #209 dnia: 22 Kwi 2009, 17:58:19 »
witam serdecznie jestem nowy na forum i szukam wadomości na temat rodzinnego tj. pracuje od nie dawna w dani i nie wie czy mogę się starać o zasiłek ponieważ mam umowę do końca tego roku, wszystkie inne warunki spełniam. bardzo bym prosił o odpowiedz kogoś kto coś o tym wie.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #209 dnia: 22 Kwi 2009, 17:58:19 »

Nauka języka polskiego dla dzieci w Brønshøj-Husum

Zaczęty przez scoatDział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7383
Ostatnia wiadomość 23 Sty 2012, 22:35:25
wysłana przez scoat
komuna nie wypłaca mi już drugi rok zasiłku na dzieci

Zaczęty przez robotnikDział Podatki

Odpowiedzi: 44