poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Dagplaje  (Przeczytany 16181 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marti

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Dagplaje
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Wrz 2010, 18:29:21 »
Opiszę moją sytuację z dagpleje bo dzisiaj chyba miarka się już przebrała.
Proszę o rady co w mojej sytuacji zrobić…

Dzisiaj poszłam odebrać córkę. Spała jeszcze w wózku jak przyszłam. Inne dziecko, też w wózku, płakało.  No więc chciałam zapytać nianię od której śpi wi weszłam do domu. Mówię „Hi” ale nikt się nie odzywa. Wołam ją po imieniu. I dalej cisza. Pomyslałam, że może jej się coś stało więc weszłam do salonu. Rozejrzałam się, nie było jej. Nie chciałam wchodzić do prywatnej części domu bo pomyślałam że to niegrzecznie więc wróciłam do drzwi i zadzwoniłam dzwonkiem. Po dłużej chwili zjawiła się. Zaspana. To już trzeci raz kiedy zastałam ją śpiącą, z tym że poprzednio spała w salonie i zaraz po moim wejściu była już w kuchni. Dzisiaj poszła sobie spać do sypialni.
Zamurowało mnie tak, że po prostu zabrałam dziecko i  poszłam do domu. Ale całą drogę do domu myślałam o tej sytuacji. I co z tym dalej zrobić.
Zastanawiałam się jak można spać w godzinach pracy? W tak odpowiedzialnej pracy, gdzie ma się pod opieką obce dzieci??
Ciekawa jestem czy ona robi tak codziennie??
Od jakiegoś czasu myślimy z mężem o zmianie dagpleje, bo zdarzały się też inne sytuacje, które nam się nie podobają i dochodzimy do wniosku, że ta kobieta nie nadaje się do opieki nad dziećmi. No chyba, że my mamy inny obraz osoby opiekującej się dzieckiem.
Nie chcieliśmy podejmować pochopnej decyzji, pod wpływem emocji, bo to też duża zmiana dla dziecka jest, a na pewno w jakiś tam sposób już się do niej przyzwyczaiła.. Ale chyba tym razem już się miarka przebrała, tylko nie wiem jak to wszystko załatwić. Czy dzwonić od razu do Komuny?

Inne sytuacje w których popadła to:
Siedzi na necie w godzinach pracy. Nie raz widziałam ją jako dostępną na facebooku. I specjalnie się z tym nie ukrywa, bo potrafi nawet komentarz na mojej stronie napisać w tym czasie..
Zapomina o przebraniu pieluchy. Nie raz przyszłam po córkę, a ta zaraz jak mnie zobaczyła to pokazywała na pieluchę, że pełna. Ale tak pełna jakby nie była zmieniana o samego rana, że aż ubranie całe mokre.
Prosiłam, żeby zakładała córce śliniak w czasie posiłków. Ale mogę prosić. Zwracałam uwagę 2 razy i nadal nic. Swoją drogą to dziwne, bo niektóre dzieci w DK całe dnie chodzą ze śliniakiem.
No i odnośnie spacerów. Na początku mówila, że uważa że dzieci powinny spacerować codziennie bez względu na pogode. W Danii to zrozumiałe bo większość roku to albo leje albo zimno.. No ale na spacery nie chodzą, a jak już to tylko do sklepu po zakupy. Czasem po 3 dni siedzą w domu. Jakoś inne dagpleje widzę codziennie na spacerach, bez względu czy pada, wieje czy świeci słońce.
W zeszłym tygodniu córka była 4 dni u gościnnej dagpleje i codziennie wychodzili na dwór, do tego wymyślała im cel spaceru: np. szukanie potwora w lesie, albo patrzyli na polach jak kartofle się zbiera..
A po drzemce i posiłku szli do ogródka pobawić się, zanim rodzice je odbierali.
Nasza dagpleje ma taki piękny plac zabaw, trampolinę a tylko raz odbierałam córkę kiedy byli w ogródku.
Dzisiaj dostałam broszurki apropos dagpleje i jest tam przykładowy dzień w dagpleje. Niestety w rzeczywistości nie wygląda to tak pięknie jak jest napisane w gazetce.
Uff ale się rozpisałam…

Proszę o rady jak załatwić tą sprawę.. ;)

Offline EUZEBINA

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Wrz 2010, 19:20:02 »
ja bym zadzwonila!w koncu to twoje dziecko?a tak z ciekawosci to czy niania wiedziala o ktorej przyjdziesz po dziecko?bo ja zawsze sle smsa o ktorej bede!ciekawe co by bylo gdybym zjawila sie znienacka? :)

Offline marti

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Wrz 2010, 20:12:53 »
Oczywiście że wiedziała o której przyjdę bo mamy ustalone godziny i zawsze jestem o tej samej porze.
Dziwi mnie ten fakt bo to była już 15:10 i zazwyczaj o tej  porze dzieci już nie śpią i jedzą..

Sprawa już jest załatwiona.
Zadzwoniłam do jej przełożonej, była lekko zszokowana.
Poprosiłam o zmianę dagpleje, tak więc od poniedziałku dziecko idzie do gościnnej, no i będziemy czekać na nowe miejsce.
Mam nadzieję że trafimy na doświadczoną i odpowiedzialną nianię..

A dzisiaj ta dagpleje powiedziała o tej sytuacji innym rodzicom i jedna z mam natychmiast zabrała swoje dziecko i tak samo jak ja chce dostać inną dagpleje.

Offline EUZEBINA

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Wrz 2010, 20:44:55 »
miejmy nadzieję ,że to była tylko jedna jedyna taka "niania"nie z powołania! :o

Offline Jen28

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Kwi 2011, 13:32:57 »
Witam
mam pytanie odnośnie współpracy rodzicami  Waszej dagplaje odnośnie nauki czystości (nauka korzystania z nocnika)przez dzieci powyżej 2 lat.Staram się nauczyć moje dziecko używać nocnik ale moja dagplaje twierdz,i że to za wcześnie i odmawia współpracy w tej kwestii .Jak to jest u Was,co powinnam zrobić?

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Kwi 2011, 14:56:36 »
Witam
mam pytanie odnośnie współpracy rodzicami  Waszej dagplaje odnośnie nauki czystości (nauka korzystania z nocnika)przez dzieci powyżej 2 lat.Staram się nauczyć moje dziecko używać nocnik ale moja dagplaje twierdz,i że to za wcześnie i odmawia współpracy w tej kwestii .Jak to jest u Was,co powinnam zrobić?

Pozwol dziecku byc dzieckiem bo rzeczywiscie to za wszesnie.  ja mam nocnik, ale nigdy na sile nie sadzalam, za to lubia siadac na sedes w kladka dla dzieci.  Opiekunce nic nie narzucalam.

Offline Jen28

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Kwi 2011, 18:42:30 »
Dziękuję za odpowiedź i zgadzam się,że w tej kwestii nic na siłę. Zastanawiam się jednak czy jak dziecko jest u dagplaje do 3 roku życia -to do 3 roku będzie korzystało z pieluch.Oczywiście nie oczekuje,że opiekunka ma nauczyć dziecko jak korzystać z toalety, ale jeżeli ja będę wysadzać dziecko w domu a u dagplaje bedzie załatwiać się w pieluszkę to troszkę bez sensu. Proszę podzielcie się waszymi opiniami.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 05 Kwi 2011, 18:42:30 »

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Kwi 2011, 20:23:43 »
No nie wiem... ja nie widze problemu w tym aby dziecko robilo w pieluche :)
Moja ma niecale 2 lata i czesto pokazuje i mowi "e e e" ;) wiec biegniemy na ubikacje, nie na nocnik :)
Ale to nauka starszego brata (4 lata)

Pozdrawiam :)

Offline marti

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Kwi 2011, 21:46:10 »
Jen28 ja miałam podobny dylemat z nocnikowaniem. Twierdziłam, że moje wysiłki nie przyniosą efektu jeśli w dagpleje córka nie będzie siadać na nocnik. I w związku z tym wyluzowałam w tej kwestii, ale jak się okazało nasza dagpleje praktykuje nocnikowanie (oczywiście nie na siłę). Nie jest to też tak że dzieci tam na kazde siku siadają na nocnik, bo to jest po prostu niewykonalne przy piątce dzieci. Ale wiem że np przed drzemką siadają na nocnik, albo po drzemce (to mam sprawdzone bo akurat b.często jak odbieram córkę to dzieci akurat wtedy sobie siedzą na nocnikach).
Natomiast zapewniła mnie że pomoże w odstawianiu pieluchy jak się zrobi cieplej. Mój plan tez taki jest. Córka ma skończone 2 latka i uważam że powoli nadchodzi czas na pożegnanie się z pieluchą, ale jak nam to wyjdzie i ile czasu to zajmie, to nikt tego nie wie :)
Bo córka ma takie dni że sama chce siadać na nocnik, a czasami ma go gdzieś i patrząc mi w oczy woła że chce kupkę i robi w pieluchę.. :)

W Danii to trochę inaczej wygląda niż w PL, z tego co widzę tu dzieci nawet i do 4 lat chodzą z pieluchą. W PL 3-latek, który nie sika na nocnik nie może być przyjęty do przedszkola, a tu najwidoczniej nie robi im to różnicy. Chyba łatwiej opiekunkom zmieniać pieluchy niż posadzić na nocnik...

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Kwi 2011, 22:07:17 »
....Chyba łatwiej opiekunkom zmieniać pieluchy niż posadzić na nocnik...

Albo opiekunki maja inne wyksztalcenie i podejscie do dzieci?
 Nic na sile, bo niby dlaczego? Bo matka zaoszczedzi sie na pieluchach? To chyba tylko dla wygody matki a nie ma nic wspólnego z tym "gdzie" w rozwoju psychicznym dziecko sie znajduje.
A przeciez dobro dziecka przede wszystkim...czy tez pieniadze wydane na pieluchy sa wazniejsze?
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline EVA77

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +2/-3
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Kwi 2011, 12:20:56 »
Nie doczytalam sie nigdzie ze mamy zaluja pieniedzy na pieluchy, tylko byla grzeczna dyskusja o sadzaniu dziecka na nocnik. Byla grzeczna ...... dopoki osoba powyzej, ktora zawsze chce byc najmadrzejsza nie wsadzila swoich madrych mysli. Po co. Jak nie masz na ten temat nic do powiedzenia i dzieci Ci wyrosly z pieluch to przenies sie na inny watek.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Kwi 2011, 13:03:23 »
EVA77: To wolne forum i KAZDY moze pisec co i gdzie mu sie podoba. Ty o tym nie decydujesz.

Marti sadzi ze: Chyba łatwiej opiekunkom zmieniać pieluchy niż posadzić na nocnik... a ja sadze ze: ... pieniadze wydane na pieluchy sa wazniejsze?...

I Marti i ja mamy swoje zdanie, wolno nam, i mnie i Marti,  a ze tobie sie nie podoba? To twoja prywatna sprawa.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline EVA77

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +2/-3
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Kwi 2011, 13:25:33 »
Nie bede dyskutowac bo nie ma sensu,tylko zastanow sie co piszesz bo z reguly na tym forum zwykle dyskusje przeradzaja sie w bitwy na argumenty,dzieki wlasnie takim osobom jak ty.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Kwi 2011, 13:48:08 »
Dyskusja polega wlasnie  na wymianie argumentów a nie na wzajemnym sobie przytakiwaniu. Tylko trzeba miec argumenty a wysylanie innych do innych watków to nie argument a brak kultury dyskusji.

Ja cie do dyskusji nie zapraszalam, sama zaczelas i sama mozesz skonczyc kiedy tylko zechcesz.

Offline dysza2412

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Kwi 2011, 14:00:43 »
Odnośnie tego "nocniczka": Ja dopabuse spodziewam się dziecka, jednak uważam, że dziecko samo prędzej czy później zacznie wołać i robić na nocniczek czy też do kibelka. Na pewno nie będę na siłę sadzała dziecka tylko dlatego, że skończy 2 latka albo, że tak wygodniej czy, że inne dzieci już umieją same zrobić do kibelka a moje jeszcze nie. Moim zdaniem każde dziecko jest inne, każde dziecko w swój własny sposób się rozwija...Jedno woła na kibelek mając już 1,5 roku drugie dopabuse jak skończy 4 latka nie ma tu żadnej reguły. Przyjdzie czas na wszystko. Pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 07 Kwi 2011, 14:00:43 »

pociechy a dagplaje

Zaczęty przez weronicisiuniaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 20
Wyświetleń: 9731
Ostatnia wiadomość 10 Mar 2010, 17:26:13
wysłana przez anielkaaa