poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Czy Statsforvaltningerne Hovedstaden jest ponad prawem?  (Przeczytany 4983 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Novy

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś z Forumowiczów miał podobny przypadek, czy należy to do normalności oraz czy mogę podjąć jakieś działania wobec Statsforvaltningen Hovedstaden.
Sprawa dotyczy mianowicie ubiegania się o dokumenty. W połowie września zacząłem się ubiegać o CPR, ale... i tu zaczynają się schody. Przy pierwszej wizycie było, że muszę mieć umowę od pracodawcy. O.K. Nie miałem tego więc wybrałem się do firmy z formularzem i osoba tam pracująca wypełniła dokument. Jednak zważywszy na to, że to vikar nie miałem jasno określone jaką stawkę mam mieć na godzinę - wiadomo, różne formy dla których się pracuje różnie płacą. Podobnie sytuacja wyglądała z godzinami. Od 0-37 h w tygodniu. Ciężko żeby vikar mógł zagwarantować tyle to, a tyle godzin w tygodniu (zwłaszcza jeszcze w czasach kryzysu). Pojechałem z tymi dokumentami do urzędu i właśnie taką informację usłyszałem, że nie ma zagwarantowanych godzin i stawki (jakby mieli problem z czytaniem, że to vikar). Urzędnik powiedział, że muszę przynieść kontrakt, gdzie to będzie konkretnie określone. Wpisał to w notatce na końcu mojego wniosku. O.K. Kolejna rundka do vikara. Dostałem umowę, na której pracownik vikar'a podał stawkę oraz godziny w jakich mam pracować. Przy czym były to widełki czasowe: "Arbejdstid: Aftenhold 15:10-23-15 Fredag 14:10-22:05 Virksomhedens pauser følges". Zatem biorąc o na tzw. "chłopski rozum" pn-cz 15:10-23:15 i pt 14:10-22:05. Zaniosłem to przy trzeciej wizycie do Statsforvaltningen Hovedstaden. Tym razem urzędniczka odebrała kontrakt ode mnie. Pytam czy wszystko O.K. Sprawdziła co było napisane i powiedziała, że wszystko w porządku, ale nie ma tego kolegi który się tą sprawą zajmuje, więc przekaże mu (wydało mi się to dziwne, bo wrzucić papier do teczki to chyba nie jest skomplikowane). Oczywiście jeszcze dodam, że za każdym razem słyszałem, że może to potrwać max 4-5 tygodni. Czekam tydzień, 2 i nic. Podjechałem żeby się dowiedzieć jak sprawy się mają. Usłyszałem, że jeszcze chwilę muszę poczekać. Znów po tygodniu podjechałem pytam co i jak, a inna urzędniczka mi mówi, że za tydzień dokumenty powinny przyjść pocztą (to już było w sumie 6 tyg. od złożenia wniosku). Zapytałem czy oby na pewno wszystkie dokumenty są poprawne. Powiedziała, tak oczywiście, proszę się nie martwić. Tydzień minął i nic, ale pojechałem jeszcze raz po upływie 2 tygodni. Pytam co się dzieje, dlaczego nie dostałem jeszcze dokumentów. Co się okazuje?? Urzędniczka mówi, że: "Arbejdstid: Aftenhold 15:10-23-15 Fredag 14:10-22:05 Virksomhedens pauser følges" nie określa ilości godzin - powiedziałem, że można to przecież policzyć. A ona, że muszę przynieść nowy kontrakt. W sumie 9 wizyt w urzędzie, 2 telefony (gdzie nikt nic nie wiedział) i 9 tyg. straconych. Nie mam w tym momencie ubezpieczenia, nie mogę założyć konta w banku, wybrać z posterunku policji criminal record czy wybrać się do lekarza. Powiedziałem to wszystko w urzędzie, ale nic nie robi to na nich wrażenia. To mój problem. Mój problem, że urzędnicy są niekompetentni i niedouczeni. Na pytanie kiedy mogę liczyć na otrzymanie dokumentów w przypadku gdy przyniosę jeszcze raz formularz, usłyszałem, że tak szybko jak się to tylko da, ale nie ma żadnego określenia w czasie. W związku z całą tą sytuacją mam bardzo utrudnione działania z znalezieniu lepszej pracy. Zastanawiam się czy coś takiego można puścić mimo uszu? Czy może dochodzić swoich praw? Nie chodzi mi o naciąganie państwa, czy o branie darmowej kasy, ale tylko o normalne życie i o normalne traktowanie czego w powyższym przykładzie nie odczułem...  >:(

P.S. Dodam, że nie miałem problemów z komunikacją w urzędzie, gdyż angielski znam bdb. Tak gwoli ścisłości.
"Nie należy mylić prawdy z opinią większości"
 Jean Cocteau

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
Odp: Czy Statsforvaltningerne Hovedstaden jest ponad prawem?
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Lis 2009, 15:26:28 »
Nie ma co sie denerwowac. ;D ;D ;DWitamy w Danii. ;D ;D ;DTu wszedzie i wszystko tak i w takim tempie sie zalatwia. ;D ;D ;D

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Lis 2009, 15:35:01 »
Przepychalem tlumy budowlancow przez Statsforv. i na roznorakie pytania na ktore nie bylem przygotowany, odpowiadalem: czlowiek dopabuse co przyjechal i nie wiem co umie i jak bedzie pracowal, dlatego nie moge okreslic tego czy tamtego, wiec co radzisz mi napisac?
Pamietaj, ze Statsforv. nie najmniejszych mozliwosci i pewnie zadnej ochoty w sprawdzaniu tego: co, kiedy, a takze za ile,  bedziesz "wyprawial", wiec nalezy pytac pokornie; co sadzisz powinienem napisac?
Tamtejsze panie, zawsze pomocne, witaly mnie zazwyczaj z ogromnym pozdrawiajacym usmiechem :)
« Ostatnia zmiana: 27 Lis 2009, 15:45:27 wysłana przez jamjurand »

Offline Novy

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Lis 2009, 15:44:42 »
czyli żeby za dobrze nie było, to statystyki muszą być i ktoś musi dostać po d... Najbardziej dobija mnie to, że nie ma uregulowań prawnych i konkretnych wyznaczników. Np. nie masz wypełnionej tej i tej rubryki, brakuje Ci pieczątki, albo podpisu pracodawcy to do powtórki. Traktowanie ludzi na zasadzie własnego widzimisię... W SKAT też tak czy w komunie  >:(
 Jean Cocteau

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Lis 2009, 15:54:41 »
czyli żeby za dobrze nie było, to statystyki muszą być i ktoś musi dostać po d... Najbardziej dobija mnie to, że nie ma uregulowań prawnych i konkretnych wyznaczników. Np. nie masz wypełnionej tej i tej rubryki, brakuje Ci pieczątki, albo podpisu pracodawcy to do powtórki. Traktowanie ludzi na zasadzie własnego widzimisię... W SKAT też tak czy w komunie  >:(

No chyba tak jest na calym swiecie (w Polsce moze juz tez?) ze niechlujnie wypelnione dokumenty nalezy poprawic czy uzupelnic.
Urzednik nie ma czasu rozwazac; czy ty moze jestes zahukany,czy mocno zajety odbudowa Danii, czy tez geniuszem majacym wyzsze cele niz wypelnianie komunalnych pierdol?

Offline Novy

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Lis 2009, 16:05:50 »
tak właśnie powinno być, ale jeśli urzędnik patrzy na moje papiery i widzi wszystko, a na pytanie czy wszystko jest kompletne i dobrze wypełnione mówi, że tak, a po 2 tygodniach sam sobie zaprzecza, to raczej urzędnik ma problem poważny i to z własną osobą. Przez te 2 tygodnie dokumenty u nich mi się nie przerabiają przecież same  ;)
 Jean Cocteau

Zoogarden

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Lis 2009, 16:11:27 »
Nie wiem czy widzi wszytsko. W kwestionariuszu jest wyrazna rubryczka: liczba godzin tygodniowo i wynagrodzenie w koronach.
Oczywistym jest, ze rubryczki sa po to, zeby je wypelnic, skoro nie sa wypelnione, to znaczy, ze kwestionariusz jest nie pelny. Dla mnie logiczne.

Prawo pobytu dla czloonkow UE mowi o mozliwosci samodzielnego utrzymania sie... z takiego wpisu jak Twoj nie mozna tego wywnioskowac, wiec czemu sie dziwisz, ze sprawa traktowana jest tak, a nie inaczej.

W przepisach jest rowniez napisane, ze sprawa bedzie rozpatrywana jezeli zostanie dostarczona pelna dokumentacja.

A tu mozesz zlozyc reklamacje/zazalenie:

http://www.statsforvaltning.dk/site.aspx?p=6054

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Lis 2009, 16:11:27 »

Offline Novy

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Lis 2009, 16:22:12 »
"Arbejdstid: Aftenhold 15:10-23:15 Fredag 14:10-22:05 Virksomhedens pauser følges" i Timeløn: Kr. 118,52 pr. normaltime o tym nie świadczy??

Pn-Czw 15:10-23:15, Pt 14:10-22:05 i stawce 118,52 DKK/godz. to tego nie widać? Wydaje mi się, że nie jest trudno policzyć sobie te godziny. Chyba, że trzeba urzędnik musi ukończyć specjalny kurs ;D Poza tym FAKTEM jest, że przyjmujący widzi co przyjmuje, więc wie czy to jest dobrze zapisane czy nie. Skoro mówi, ze dobrze no to chyba coś jest nie tak.

Zaznaczam, że nie jest konieczny ten formularz z urzędu, równie dobrze może być umowa. I znam nie jedną osobę, która okazując umowę, a nie wypełniony formularz załatwiła wszystkie formalności. Umowa w niczym nie odbiegała od mojej umowy.
 Jean Cocteau

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Lis 2009, 15:45:20 »
Novy - Niestety wszystko zależy na kogo trafisz. Mi się zdarzyło, że załatwiałem ubezpieczenie przez 3 miesiące. I tak sobie wysyłałem listy do ubezpieczyciela,a ubezpieczyciel do mnie. Samo życie. Niestety czasami jedynym wyjściem jest nachodzić ich.

asd

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Lis 2009, 17:57:16 »

Pn-Czw 15:10-23:15, Pt 14:10-22:05 i stawce 118,52 DKK/godz. to tego nie widać? Wydaje mi się, że nie jest trudno policzyć sobie te godziny. Chyba, że trzeba urzędnik musi ukończyć specjalny kurs ;D

A czy Twoj pracodawca umial to policzyc? Czemu nie wpisal ilosci? Ilosc godzin to ilosc a nie godziny pracy.

Tak jak napisal Zurich, albo sie do tego przyzwyczaisz, albo kazda wizyta w urzedzie bedzie sie konczyla dla Ciebie nerwowka. Tutaj nikomu sie nigdzie nie spieszy. I tak jak napisal Jamjurand. Trzeba miec do dunskich urzednikow podejscie. Jezeli masz odpowiednie podejcie to wypelnia nawet za Ciebie wniosek.

Poza tym ciesz sie ze nie musisz juz tego zalatwiac w Udlæningservice.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #9 dnia: 29 Lis 2009, 17:57:16 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26677
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 17941
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Wyświetleń: 39597
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Wyświetleń: 19017
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2008, 13:59:51
wysłana przez Klingon
czy Duńczycy płacą na czas?