poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Rozliczenie w Polsce  (Przeczytany 131832 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Roxx

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Rozliczenie w Polsce
« Odpowiedź #165 dnia: 23 Mar 2010, 18:46:23 »
W czasie kiedy to pisałem miałem rację, a że się zmieniło na twoją korzyść(nie wiem zresztą dlaczego cie to tak cieszy) i od tego roku skat się pokapował o co chodzi z zameldowaniem. No i że zameldowanie jak zawsze twierdziłem nie świadczy o rezydencji w Polsce i teraz żąda zaświadczenia od urzędu. Więc i tak miałem rację. Jakieś parę lat temu jak miałem ulgę nic takiego nie występowało. Kryzys ich przycisnął pewnie
Zresztą pomijając to to i tak osoby posiadające w Polsce rezydencję tzn żony, dzieci itp najlepiej na tym wychodzą bo mają prawo do ulgi ,a w Polsce rozliczają się na pit zerowy i nic nie płacą. No i na dodatek dalej mogą co roku bez ograniczeń odliczać ulgi za dojazdy...

kamila

• Gość
« Odpowiedź #166 dnia: 23 Mar 2010, 18:51:31 »
Nigdy nie miales racji, doskonale to wiesz, ale nie potrafisz sie do tego przyznac. A jesli tego nie wiesz, to jest z Toba gorzej niz sadzilam.
Nie cieszy mnie, ze udowodnilam Ci, ze piszesz bzdury. Trudno bowiem miec satysfakcje z cudzej glupoty.
Mam tylko nadzieje, ze ostatecznie skompromitowales sie jako "forumowy doradca podatkowy". I nikomu nie przyjdzie do glowy sluchac Twoich rad.
A jesli ktos to jednak zrobi, bedzie sam sobie winien.

Pamietaj tez, ze SKAT ma 5 lat na kontrole rozliczen podatkowych i moze poprosic o zaswiadczenie o polskiej rezydencji podatkowej za rok np. 2005. I polski US tez moze wowczas zapytac dlaczego brak rozliczenia dochodow zagranicznych w 2005 roku.

Wymiane zdan z Toba zakonczylam na tym.

Offline Roxx

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #167 dnia: 23 Mar 2010, 18:56:47 »
Szokoda z tobą gadać widać że bardzo ci nerwy zszargałem :P Niszcząc cię argumentami
I tak miałem rację co się potwierdza tym, że skat teraz chce zaświadczenie o rezydencji
A skompromitowałaś się to ty bo ja miałem rację a zamiast po prostu to przyjąć cały czas szukałaś sposobu żeby się odegrać.
Zbyt osobiście to wzięłaś, może za bardzo cie pogrążyłem ale już tak mam

Offline master19_84

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
« Odpowiedź #168 dnia: 24 Mar 2010, 23:14:08 »
Taka kwestia dotycząca odliczenia składki zdrowotnej (8%) przy rozliczaniu sie w Polsce Pit-36 a konkretnie:

Składki zagraniczne
Odliczenie na podstawie art. 27b ust. 1 pkt 2 ustawy (tzw. składki zagraniczne), stosuje się, pod warunkiem że:
1) podstawą wymiaru tych składek nie jest dochód (przychód) zwolniony od podatku na podstawie umów o unikaniu podwójnego opodatkowania, których stroną jest Rzeczpospolita Polska,
2) składka na obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne zapłacona w innym Nisz Rzeczpospolita Polska państwie członkowskim Unii Europejskiej lub w innym państwie należącym do Europejskiego Obszaru Gospodarczego lub w Konfederacji Szwajcarskiej nie została odliczona od dochodu (przychodu) albo podatku w tym państwie albo nie została odliczona na podstawie art. 26 ust. 1
pkt 2a ustawy, 
3) istnieje podstawa prawna wynikająca z umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania lub innych ratyfikowanych umów międzynarodowych, których stroną jest Rzeczpospolita Polska, do uzyskania przez organ podatkowy informacji podatkowych od organu podatkowego państwa, w którym podatnik opłacał składki na obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne.
Kwota składki na ubezpieczenie zdrowotne, o którą zmniejsza się podatek, nie może przekroczyć 7,75% podstawy wymiaru tej składki (dotyczy to zarówno składek krajowych jak i zagranicznych).

Czy w/w składka zdrowotna jest odliczana od dochodu w Danii i nie można jej już w PL odliczać?
« Ostatnia zmiana: 24 Mar 2010, 23:26:54 wysłana przez master19_84 »

kamila

• Gość
« Odpowiedź #169 dnia: 25 Mar 2010, 13:15:55 »
Ta skladka jest czescia dunskiego podatku dochodowego, ktory wykazujesz przeciez w calosci w polskim rozliczeniu podatkowym.
Nie mozna dwa razy odliczac tego samego podatku.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #170 dnia: 25 Mar 2010, 14:59:56 »
Tak jak odpowiedziala Kamila: skladka jest czescia podatku - jest wyszczegolniona w rozliczeniu rocznym (Årsopgørelse) razem z innymi podatkami i wliczona jest w laczna kwote zaplaconego podatku. Nigdzie nie jest odliczona. Przed 2008 skladka zdrowotna traktowana byla jako skladka (nie podatek).

Offline master19_84

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #171 dnia: 25 Mar 2010, 18:31:56 »
I wszystko jasne
Dzięki

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #171 dnia: 25 Mar 2010, 18:31:56 »

Offline staszek2010

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #172 dnia: 26 Mar 2010, 01:15:27 »
Witam,
chvcialem sie Was zapytac wlasnie o ta rezydencje,
ja oczywiscie skladam pit w polsce i dzieku tej uldze abolicyjnej nie musze placic nic
ale jesli skladam te pity w polsce to mam to rezydencje czy nie,bo moze to nie jest w temacie ale chodzi mi o odliczanie tych kilometrow miedzy polska a dania
mam tu meldunek w dani oraz w polsce,jestem tu cala rodzina czyli mam te tzw centrum interesow zyciowcych jak uwaza skat ale strugiej strony

bo  jak pisaliscie skat moze zadac rezydencji polskiej podatkowej,a skoro skladam takie pity w polsce to takowa  moge otrzymac ale pytanie czy skat nie zakwestionuje wlasnie tych odliczen z dojazdami
w dani mam normy fradrag i nie mam tzw zadnych odliczen z tytulu zakwaterowania i wyzywienia
i wlasnie to nie mam jasnosci co z tym fantem zrobic
pozdr

Offline Wineta

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #173 dnia: 26 Mar 2010, 08:59:48 »
Skoro centrum interesów życiowych masz w Danii, przebywasz tam dłużej niż 183 w roku, Twoja rezydencja podatkowa jest w Danii. PIT-y w Polsce możesz sobie składać, ale to nie jest wystarczające dla SKAT. Ja na Twoim miejscu złożyłabym w Polsce NIP-3 i odpuściła sobie rozliczenia, skoro faktycznie poza melduniem nic Cię w tej chwili podatkowo z Polską nie łączy.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #174 dnia: 26 Mar 2010, 10:18:57 »
Staszek 2010: Skat moze, jak widzielismy tutaj na forum, zwrocic sie do podatnika o udokumentowanie stalego miejsca zamieszkania w Polsce i "skatteattest" (obowiazek podatkowy), ale mialo to miejsce jedynie w zwiazku z odliczeniem przez podatnika bardzo duzych ulg (wyzywienie itp.) co Ciebie nie dotyczy.

kamila

• Gość
« Odpowiedź #175 dnia: 26 Mar 2010, 12:58:55 »
Staszek, posiadanie polskiej rezydencji podatkowej rodzi obowiazek rozliczania dochodow (takze zagranicznych) w Polsce.
Natomiast skladanie PIT-ow nie powoduje, ze zmieni sie stan faktyczny, czyli ze zamiast dunskiej rezydencji bedziesz mial polska.
Pomyliles skutek z przyczyna.
Wineta dobrze Ci radzi - dopelnij formalnosci w Polsce dotyczacych zmiany rezydencji na dunska i rozliczaj sie tylko ze Skatem.
O ile faktycznie z Polska juz nic Cie nie wiaze (np. dochody z wynajmu mieszkania).

Offline staszek2010

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #176 dnia: 26 Mar 2010, 17:27:28 »
Tak rozumiem,ale znajac polski Us i slowo lub interesy gospodarcze,dla nich moze byc fakt to ze mam np  konto w banku,dla swietego spokoju bede nadal skladal pity ,czyli skat to nie interesuje ze skladam pity w polsce,
I zakladajac ze skorzystam z odliczen km dania-polska ,i jesli to zakwestionuje i zarzada rezydencji polskie podatkowej ,moze sie okazac ze on interpretuje tak ze wlasnie moje cetrum interesow jest w dani
pozdr

kamila

• Gość
« Odpowiedź #177 dnia: 26 Mar 2010, 17:53:11 »
W sumie, skoro zadeklarowanie dochodow zagranicznych w Polsce nie wiaze sie w obecnym stanie prawnym z koniecznoscia placenia jakiegokolwiek podatku, moze nie jest to glupie, zeby mimo faktycznej dunskiej rezydencji rozliczac sie takze w Polsce.
Bo dajmy na to, za kilka - kilkanascie lat wrocisz do Polski, kupisz dom, samochod itp.
Urzad Skarbowy majac Twoje zeznania podatkowe nie bedzie dociekal skad miales srodki na w/w zakupy - w pit-ach bedzie wszystko czarno na bialym.
Slyszalam o przypadkach, gdy wieloletni emigranci po powrocie do Polski inwestowali spore sumy, czym natychmiast sciagali na siebie uwage US, ktory domagal sie udokumentowania legalnosci tych srodkow finansowych.

Offline letniak

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
  • -Otrzymane: 12
« Odpowiedź #178 dnia: 26 Mar 2010, 18:00:35 »
W takie sytuacji przedstawisz rozliczenia z Danii, z których jasno będzie wynikał Twój dochód. US nic nie może zrobić w takiej sytuacji, dochód jest legalny :))
Inwestycje w gospodarki rozwijające się, takie jak Polska powinny być opłacalne.

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #179 dnia: 26 Mar 2010, 18:01:22 »
No to kolego Staszek przygotuj sie na to ze ta kase za dojazdy do polski zwocisz im spowrotem,jesli mieszkasz tu z zona i masz meldunek to twoje centrum jest tutaj,mi kazali zwrocic zwrot za 2007 rok.Wyplacili mi i zonie zwrot za dojazdy do pl. i teraz mam im go oddac bo sie polapali ze mi sie nie nalezal a te durnie w skacie chociaz ich sie pytalem kilka razy o to czy mi sie nalezy czy nie powtarzali jak mantre ze tak. W polsce tez skladam co rok pity tak na wszelki wypadek poniewaz posiadam swoje nowe mieszkanie i zeby nie bylo kiedys jakiegos zdziwka ze us.sie spyta skad kasa to maja wglad ze zarobilem za granica i ze nie dostalem jej np.od cioci co sie za kase grzmoci.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #179 dnia: 26 Mar 2010, 18:01:22 »

uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14213
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2008, 13:35:33
wysłana przez vera
Darowizna w Polsce a Skat

Zaczęty przez cirolDział Podatki

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12117
Ostatnia wiadomość 27 Lut 2019, 17:27:30
wysłana przez cirol
wybory w polsce koresponencyjnie

Zaczęty przez robert73Dział Hydepark

Odpowiedzi: 53
Wyświetleń: 48881
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2011, 16:26:23
wysłana przez Bluszcz
Praca w Danii choroba w Polsce !!!!!

Zaczęty przez innaDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 16120
Ostatnia wiadomość 13 Sty 2011, 12:39:24
wysłana przez @ae@
Kredyt hipoteczny w Polsce, a rekomendacja KNF.

Zaczęty przez TmkGzlkDział Hydepark

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 10984
Ostatnia wiadomość 16 Paź 2015, 19:35:01
wysłana przez aneczka.k