poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Rozliczenie w Polsce  (Przeczytany 131750 razy)

kamila

• Gość
Odp: Rozliczenie w Polsce
« Odpowiedź #195 dnia: 29 Mar 2010, 17:42:22 »
To może niech ktoś jeszcze raz dokładnie napisze które składniki w Årsopgørelse są dochodem, a które podatkiem które trzeba wykazać w polskim PIT'cie i gdzie to ewentualnie znajdę na løn'ie?

Dane potrzebne do rozliczenia podatkowego w Polsce znajduja sie w Årsopgørelse, a nie forskudsopgørelse, ktore jest tylko prognoza podatkowa (pisze to na wszelki wypadek...).

Årsopgørelse:

Przychod: lønindkomst (kwota przed potraceniem AM-bidrag)
Zaplacony podatek: AM-bidrag + Beregnet skat

Jesli ktos mial dodatkowe dochody np. z tytulu zyskow kapitalowych (kapitalindkomst) powinien je takze uwzglednic w rozliczeniu.

W/w przychod pomniejszamy o kwote diet (instrukcja jest w tym watku) i dopabuse tak pomniejszony przychod wpisujemy do polskiego rozliczenia.

Offline sanchez

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #196 dnia: 29 Mar 2010, 18:17:11 »
No tak, ale żeby wszystko było zgodne z polskim prawem, to muszę każdy przychód przeliczyć na PLN po kursie NBP obowiązującym w dzień roboczy poprzedzający dzień otrzymania przychodu, czyli powinienem odnaleźć przychód i zapłacony podatek na løn'ie, żeby wiedzieć jaką kwotę po jakim kursie przeliczyć, bo w Årsopgørelse mam tylko sumę i jeszcze od tego odjąć ewentualne diety. Masakra jakaś! A z kolei Beregnet skat mam w kilku miejscach na Årsopgørelse i w sumie, po rozliczeniu podatku w DK mam wszędzie zero, czyli mam wziąć pod uwagę tylko AM-bidrag?

kamila

• Gość
« Odpowiedź #197 dnia: 29 Mar 2010, 18:49:53 »
No tak, ale żeby wszystko było zgodne z polskim prawem, to muszę każdy przychód przeliczyć na PLN po kursie NBP obowiązującym w dzień roboczy poprzedzający dzień otrzymania przychodu, czyli powinienem odnaleźć przychód i zapłacony podatek na løn'ie, żeby wiedzieć jaką kwotę po jakim kursie przeliczyć, bo w Årsopgørelse mam tylko sumę i jeszcze od tego odjąć ewentualne diety. Masakra jakaś! A z kolei Beregnet skat mam w kilku miejscach na Årsopgørelse i w sumie, po rozliczeniu podatku w DK mam wszędzie zero, czyli mam wziąć pod uwagę tylko AM-bidrag?

Po kursie poprzedzajacym dzien otrzymania przychodu? Wg mnie powinno sie przeliczyc po kursie z dnia otrzymania wynagrodzenia na konto lub do reki (w tym wypadku powinienes miec kwitek z data wyplaty).

Diety odejmujesz od przychodu za dany okres, za ktory otrzymales przychod i tak otrzymana kwote przeliczasz na pln.
Troche roboty jest, ale nie ma co dramatyzowac:)

Na koncu piszesz, ze placiles podatek dochodowy poza AM-bidrag, ale otrzymales zwrot?

Offline sanchez

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #198 dnia: 29 Mar 2010, 18:58:52 »
- przychody w walutach obcych przelicza się na złote według kursu średniego ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień uzyskania przychodu;
- koszty poniesione w walutach obcych przelicza się na złote według kursu średniego ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień poniesienia kosztu.
źródło: http://www.pit.pl/jak_przeliczyc_na_pln_dochody_zagraniczne_pity_roczne_2009_6464.php
Tak, otrzymam zwrot, gdyż przez pierwsze dwa miesiące płaciłem pełny podatek, ale potem skat powiększył mi fradrag, ale spoko z Waszą pomocą już mam gotowego polskiego pita wraz z ulgą aboliczyjną ;-). Dziękuje z pomoc i w razie czego służę swoją.

kamila

• Gość
« Odpowiedź #199 dnia: 29 Mar 2010, 19:02:42 »
Ale ta metoda przeliczenia dotyczy dochodow uzyskanych z dzialalnosci gospodarczej.

Przychody uzyskane z umowy o prace przeliczane sa wg kursu z dnia uzyskania przychodu, tak jak wyzej pisalam.

Offline sanchez

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #200 dnia: 29 Mar 2010, 19:19:00 »
No nie, akurat ta zasada ma też zastosowanie do przychodów z pracy:
"Przychody w walutach obcych przelicza się na złote według kursów z dnia otrzymania lub postawienia do dyspozycji podatnika, ogłaszanych przez bank, z którego usług korzystał podatnik, i mających zastosowanie przy kupnie walut. Jeżeli podatnik nie korzysta z usług banku, przychody przelicza się na złote według kursu średniego walut obcych ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień uzyskania przychodu."

A jesteś pewna, że należy odjąć wszystkie diety? Bo np. w moim przypadku przebywałem w DK 305 dni "Skattepligtige dage" czyli jeżeli przysługuje mi dieta za zakwaterowanie i wyżywienie (650 kr dziennie) to daje mi to jakieś 200 000 kr czyli mniej więcej tyle ile wyniósł mój przychód! Więc chyba coś nie tak.

kamila

• Gość
« Odpowiedź #201 dnia: 29 Mar 2010, 19:27:35 »
No nie, akurat ta zasada ma też zastosowanie do przychodów z pracy:
"Przychody w walutach obcych przelicza się na złote według kursów z dnia otrzymania lub postawienia do dyspozycji podatnika, ogłaszanych przez bank, z którego usług korzystał podatnik, i mających zastosowanie przy kupnie walut. Jeżeli podatnik nie korzysta z usług banku, przychody przelicza się na złote według kursu średniego walut obcych ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień uzyskania przychodu."

Na stronie, ktora zalinkowales jest tabelka dotyczaca zasad przeliczania dochod w pracy i zlecen:

"Jeżeli chodzi o wszystkie inne dochody, w tym z pracy, ze zleceń, z umowy o dzieło, ze zbycia praw autorskich itd., zastosowanie znajdą następujące kursy przeliczenia przychodów:

Przychody w walutach obcych przelicza się na złote według kursów z dnia otrzymania lub postawienia do dyspozycji podatnika, ogłaszanych przez bank, z którego usług korzystał podatnik, i mających zastosowanie przy kupnie walut. Jeżeli podatnik nie korzysta z usług banku, przychody przelicza się na złote według kursu średniego walut obcych z dnia uzyskania przychodów, ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski.
Jeżeli bank, z którego usług korzysta podatnik, stosuje różne kursy walut obcych i nie jest możliwe dostosowanie ww. kursu banku (np. jest to bank zagraniczny), do przeliczenia na złote przychodu uzyskanego przez podatnika stosuje się kurs średni walut obcych z dnia uzyskania przychodu, ogłaszany przez Narodowy Bank Polski".

Teraz zgodzisz sie ze mna?

Co do diet, to OCZYWISCIE nie pisalam o dietach dunskich!
Chcialbys w rozliczeniu z polskim fiskusem zastosowac ulgi przewidziane w dunskich przepisach podatkowych?:)

Chodzi o diety przewidziane w POLSKIM prawie podatkowym. Temat byl szczegolowo omowiony w tym watku na stronie 8-9-10.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #201 dnia: 29 Mar 2010, 19:27:35 »

Offline master19_84

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
« Odpowiedź #202 dnia: 29 Mar 2010, 19:55:55 »
spoko
zamotanie wyszło z tego względu, że kiedy byłem w US po raz  pierwszy dostałem informacje a jak byłem dziś tez dostałem informacje , a najciekawsze ze rózne info na to samo pytanie ale już doszedłem do sedna:
 - podatek do zapłaty według Polskiej skali podatkowej wychodzi 9000zł, 
- metoda proporcjonalnego odliczenia maxymalny podatek zagraniczny do odliczenia wyniesie 6500(jeśli podatek zapłacony za granicą bedzie wyższy to odliczam całosć - w moim przypadku 4500)
- ambirdag 4500 zł 
 9000-4500 = 4500 podatku do zapłaty
- metoda progresji : podatek według skali/dochód w DK *100%  wychodzi 18 %
- 18% pomnożone przez polski dochód(w przypadku braku odliczam cały podatek do zapłaty) da 500zł
- 4500-500= 4000 co jest ulga abolicyjna która wykazuje w PIt-0 w poz.40
po odjęciu składek na ub. zdrowote i zaliczek wychodzi kwota do dopłaty i .

w moim przypadku jak nie posiadam jeszcze Årsopgørelse bo nie moge odliczyć ulg przez www, moge analogicznie jak w Forskudsopgorelse obliczyć składki na ub zdrowotne i bundskat od dochodu netto i uwzglednić je w PIT. po otrzymaniu Årsopgørelse  mogę złozyć ponownie pit tym razem jako korekte zeznania.
Kamilo nie przejmuj sie nikt sie nie uraża ;)
ps. może ktoś rozwiąze problem w tym wątku (Nie mogę sie rozliczyc przez internet...!?!? ): http://poloniainfo.dk/smf/index.php?topic=29560.msg81592#msg81592

Diety: dochód - ilośc dni (w Forskudsopgorelse w pozycji Antal skattepligtige dage)*324 dkk*0,3
po przeliczeniu na złotówki odejmujesz koszty uzyskania przychodu 111,25 za miesiąc i masz dochód zagraniczny :D

[Posted on: 29 Mar 2010, 19:41:19]

Jeżeli bank, z którego usług korzysta podatnik, stosuje różne kursy walut obcych i nie jest możliwe dostosowanie ww. kursu banku (np. jest to bank zagraniczny), do przeliczenia na złote przychodu uzyskanego przez podatnika stosuje się kurs średni walut obcych z dnia uzyskania przychodu, ogłaszany przez Narodowy Bank Polski".
kursy znajdziesz na http://www.nbp.pl/home.aspx?c=/ascx/archa.ascx

w przypadku wypłay przychodu na konto duńskie przeliczam na złotówki z kursu z dnia uzyskania przychodu

Offline sanchez

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #203 dnia: 29 Mar 2010, 19:59:34 »
Kamilo podałaś przepis, który obowiązywał przy rozliczaniu za 2008 rok, a za 2009 jest tak jak napisałem czyli "przychody przelicza się na złote według kursu średniego walut obcych ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień uzyskania przychodu."

Ok, diety wyjaśnione.

- 4500-500= 4000 co jest ulga abolicyjna która wykazuje w PIt-0 w poz.40
po odjęciu składek na ub. zdrowote i zaliczek wychodzi kwota do dopłaty i .

Według moich informacji, to ulgę wpisujemy w rubryce 37, a nie 40. Link http://www.podatkirachunkowosc.bdo.pl/biuletyn/61/podatki-na-co-dzien/ulga-abolicyjna-dla-podatnikow-rozliczajacych-dochody-uzyskane-za-granica.html

keny79

• Gość
« Odpowiedź #204 dnia: 29 Mar 2010, 20:09:03 »
Kamila,tak przeglądam przepisy i wychodzi mi na to ,że sanchez ma rację.
cytat:"Przychody w walutach obcych przelicza się na złote według kursów z dnia otrzymania lub postawienia do dyspozycji podatnika, ogłaszanych przez bank, z którego usług korzystał podatnik, i mających zastosowanie przy kupnie walut. Jeżeli podatnik nie korzysta z usług banku, przychody przelicza się na złote według kursu średniego walut obcych ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień uzyskania przychodu.
Jeżeli bank, z którego usług korzysta podatnik, stosuje różne kursy walut obcych i nie jest możliwe zastosowanie ww. kursu banku, lub bank nie ogłasza kursu walut (np. bank zagraniczny), do przeliczenia przychodu uzyskanego przez podatnika na złote, stosuje się kurs średni walut obcych ogłaszany przez Narodowy Bank Polski z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień uzyskania przychodu."
hmm,przyznam szczerze,że nie wiedziałem ,że przepis ten uległ zmianie.

Offline master19_84

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #205 dnia: 29 Mar 2010, 20:10:46 »
wg mnie i "pani" z US 39.rubryka ulga abolicyjna a 40 rubryka kwota ulgi
co nie zmienia faktu że w rubryce 42 się ona na pewno znajdzie i 180 PIt-36

Offline sanchez

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #206 dnia: 29 Mar 2010, 20:27:54 »
wg mnie i "pani" z US 39.rubryka ulga abolicyjna a 40 rubryka kwota ulgi
co nie zmienia faktu że w rubryce 42 się ona na pewno znajdzie i 180 PIt-36

Ulga, o której mowa w art. 27g ustawy.
Z ulgi tej ma prawo skorzystać podatnik, który podlega nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu, o którym mowa w art. 3 ust. 1 ustawy, i uzyskał w roku podatkowym poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dochody (przychody):

ze stosunku służbowego, stosunku pracy, pracy nakładczej oraz spółdzielczego stosunku pracy,
z działalności wykonywanej osobiście,
z pozarolniczej działalności gospodarczej,
z praw majątkowych w zakresie praw autorskich i praw pokrewnych w rozumieniu odrębnych przepisów, z wykonywanej poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej działalności artystycznej, literackiej, naukowej, oświatowej i publicystycznej, z wyjątkiem dochodów (przychodów) uzyskanych z tytułu korzystania z tych praw lub rozporządzania nimi,
które rozlicza na zasadach określonych w art. 27 ust. 9 albo 9a ustawy (tj. stosując metodę odliczenia proporcjonalnego).

Więc jednak rubryka 37

Offline master19_84

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #207 dnia: 29 Mar 2010, 20:33:33 »
według mnie to i tak nic nie wnosi, część C pita to sa ulgi własnie ale jak piszesz
Ulga, o której mowa w art. 27g ustawy.
Z(.....)
które rozlicza na zasadach określonych w art. 27 ust. 9 albo 9a ustawy tj. stosując metodę odliczenia proporcjonalnego).
Więc jednak rubryka 37
a tu stosujesz obie metody do obliczenia ulgi. jak dla mnie 40 ;)

kamila

• Gość
« Odpowiedź #208 dnia: 29 Mar 2010, 20:36:48 »
Sanchez, masz racje co do tego jaki kurs walutowy uwzgledniamy przy przeliczaniu dochodu zagranicznego.

Dzieki Tobie dowiedzialam sie czegos nowego, dziekuje:)

Nawiasem mowiac, zmiana dotyczy kwestii technicznej, niewiele tak naprawde zmienia, bo wahania kursow z dnia na dzien nie sa az tak znaczace, wiec co miala na celu, nie wiem. I do glowy by mi nie przyszlo, zeby sprawdzic, czy cos sie tu nie zmienilo. Tym bardziej, ze nigdzie nie napotkalam informacji na ten temat.
Z tego nauka plynie taka, ze trzeba co roku sprawdzac wszystko, nawet takie drobiazgi.

[Posted on: 29 Mar 2010, 20:35:09]

według mnie to i tak nic nie wnosi, część C pita to sa ulgi własnie ale jak piszesz  a tu stosujesz obie metody do obliczenia ulgi. jak dla mnie 40 ;)

Master, rubryka 37, na pewno. I to ma znaczenie do ktorej rubryki kwote ulgi wpisujesz.
« Ostatnia zmiana: 29 Mar 2010, 21:17:14 wysłana przez kamila »

Offline master19_84

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #209 dnia: 29 Mar 2010, 20:38:42 »
Cytuj (zaznaczone)

[Posted on: 29 Mar 2010, 20:35:09]

Master, rubryka 37, na pewno. I to ma znaczenie do ktorej rubryki kwote ulgi wpisujesz.
i widzisz pierwszy lepszy przykład gdzie "pani z US" wprowadziła mnie w błąd ;)
jestem zdecydowanie ZA materialną odpowiedzialnością urzędników państwowych którzy wprowadzają petentów w błąd, rozmowy powinny być nagrywane i archiwizowane przez 5 lat  ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #209 dnia: 29 Mar 2010, 20:38:42 »

uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14207
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2008, 13:35:33
wysłana przez vera
Darowizna w Polsce a Skat

Zaczęty przez cirolDział Podatki

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12111
Ostatnia wiadomość 27 Lut 2019, 17:27:30
wysłana przez cirol
wybory w polsce koresponencyjnie

Zaczęty przez robert73Dział Hydepark

Odpowiedzi: 53
Wyświetleń: 48798
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2011, 16:26:23
wysłana przez Bluszcz
Praca w Danii choroba w Polsce !!!!!

Zaczęty przez innaDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 16108
Ostatnia wiadomość 13 Sty 2011, 12:39:24
wysłana przez @ae@
Kredyt hipoteczny w Polsce, a rekomendacja KNF.

Zaczęty przez TmkGzlkDział Hydepark

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 10977
Ostatnia wiadomość 16 Paź 2015, 19:35:01
wysłana przez aneczka.k