poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Zatrzymany samochod przez SKAT  (Przeczytany 115085 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: Zatrzymany samochod przez SKAT
« Odpowiedź #105 dnia: 28 Lut 2010, 12:34:08 »
a czy jest ktoś kto posiada 2 auta jeden na pl.blachach a drugi na duńskich, czy takie wyjscie też by przeszło?? dunskim trupciem jezdziłabym po danii a tym polskim lepszym tylko do pl.
Te same pytania w nieskonczonosc. Wszystko zostalo juz powiedziane, rowniez o 2 samochodach w watkach o polskich blachach. Nie wiem jak innym, ale mnie nie bawi wielokrotne odpowiadanie na te same pytania. Zanim zapytam, staram sie znalezc odpowiedz w poprzednich postach. "Nie kradnijmy" wiec czas innym osobom i nie "zasmiecajmy" forum.

Offline M6

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
  • MAZDA 6 2.0 16V
« Odpowiedź #106 dnia: 28 Lut 2010, 12:54:27 »
a czy jest ktoś kto posiada 2 auta jeden na pl.blachach a drugi na duńskich, czy takie wyjscie też by przeszło?? dunskim trupciem jezdziłabym po danii a tym polskim lepszym tylko do pl.
wiec mialem 2 na dk i jedno na PL (teraz tylko 1 na dk) i ogolnie to DUPA z pl samochodem. Nic to nie da :)

Offline banana23

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #107 dnia: 08 Mar 2010, 12:28:57 »
Witam a orientuje sie moze ktos jak to jest jesli moj brat przyjezdzie do mnie samochodem zarejstrowanym na moje nazwisko, ale on bedzie prowadzil autko a ja tylko siedzial obok dodam ,ze nigdy nie pracowal w danii a ja bede siedzial obok,czy maja prawo sie przyczepic ?

Offline iwonka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #108 dnia: 08 Mar 2010, 13:49:08 »
Witam a orientuje sie moze ktos jak to jest jesli moj brat przyjezdzie do mnie samochodem zarejstrowanym na moje nazwisko, ale on bedzie prowadzil autko a ja tylko siedzial obok dodam ,ze nigdy nie pracowal w danii a ja bede siedzial obok,czy maja prawo sie przyczepic ?
mozesz tak zrobic i nic im do tego

Offline mojamaja

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #109 dnia: 08 Mar 2010, 15:02:51 »
Dania to wolny kraj, kazdy może przyjechac w odwiedziny

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #110 dnia: 08 Mar 2010, 16:34:22 »
No nie dokonca nie maja sie prawa przyczepic,napisales ze auto jest zarejestrowane na ciebie a nie na brata tak wiec nie zmienia to faktu kto nim tutaj jezdzi, skat interesuje to jak dlugo tu jestes i czy samochod jest twoj jesli lapiesz sie na przerejstrowanie samochodu to wrazie czego skat nie obchodzi ze w danej chwili brat wyskoczyl np.po bulki do sklepu i czy jest tu na wakacjach.

Offline art1

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #111 dnia: 08 Mar 2010, 18:41:04 »
uwaga jakby co dzisiaj w Svendborgu kontrolowała mnie policja ze skatem ok 17 pod Lidlem, także myśle że wzieli się :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #111 dnia: 08 Mar 2010, 18:41:04 »

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #112 dnia: 08 Mar 2010, 20:25:38 »
uwaga jakby co dzisiaj w Svendborgu kontrolowała mnie policja ze skatem ok 17 pod Lidlem, także myśle że wzieli się :)

Napisz cos wiecej.Na jakich blachach jechales itd.Bo ja wlasnie wracajac ze szkoly w Hillerod widzialem politi kontrolujaca auto na litewskich numerach a w innym miejscu drugi radiowoz rozstawial cos w rodzaju kamery.Moze to byl radar ale tego nie wiem.Wiec chyba politi ma jakas akcje.

Offline art1

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #113 dnia: 08 Mar 2010, 20:45:39 »
pojechałem do sklepu na zakupy, sam, podjechała policja wysiadłą babka ze skata z gliniarzem, zapytali jak długo jestem, upiekło mi sie bo samochód na żone która niby dopabuse co przyjechała, dostałem tylko ostrzeżenie że jak już to ma ona jeździć albo zemną albo każdorazowo taka przyjemność kosztuje 1500dkk mandatu, także myśle że to nieprzypadek bo zaraz pomnie trzepali niiemieckie auto, ciekawe tylko czy będą tak cześciej trzepać czy to tyko jednorazowe, acha i gliniarz był bardziej upierdliwy niż ta babka ze skata - czyli politi wie co i jak załatwiać niestety :(

a zresztą może i stety, pora się zabrać za auto i mieć komfort psychiczny
« Ostatnia zmiana: 08 Mar 2010, 21:07:58 wysłana przez art1 »

Offline mojamaja

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #114 dnia: 08 Mar 2010, 21:15:24 »
No nie dokonca nie maja sie prawa przyczepic,napisales ze auto jest zarejestrowane na ciebie a nie na brata tak wiec nie zmienia to faktu kto nim tutaj jezdzi, skat interesuje to jak dlugo tu jestes i czy samochod jest twoj jesli lapiesz sie na przerejstrowanie samochodu to wrazie czego skat nie obchodzi ze w danej chwili brat wyskoczyl np.po bulki do sklepu i czy jest tu na wakacjach.
TAK , MASZ RACJE. NIEDOCZYTAŁAM ZE BANANA MA AUTO NA SIEBIE :) MYSLAŁAM ZE NA BRATA

Offline ghandi696

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #115 dnia: 08 Mar 2010, 23:05:08 »
A powiedzcie mi ,planuje mieszkac w niemczech a pracowac w danii,przekraczal bym granice codziennie,wiec nie mial bym meldunku w danii,to czy musial bym w takim przypadku rejestrowac auto na dunskich blachach?czy moze na niemieckich?
GTW

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #116 dnia: 09 Mar 2010, 18:44:53 »
Wielu forumowiczow poruszalo temat wywozu pojazdu z Danii. Zalaczam przetlumaczone na szybko zasady, ktore moga pomoc w odpowiedzi na niektore pytania.

"Sådan får du registreringsafgift tilbage "
(W taki sposob mozesz otrzymac zwrot oplaty rejestracyjnej)

Wywozac pojazd z Danii i wymeldowujac go z dunskiego rejestru, mozesz otrzymac zwrot oplaty rejestracyjnej. Przed wywiezieniem pojazdu z Danii musisz zglosic sie do Skat (motorekspedition), ktory dokona wyceny twojego pojazdu.

Pojazdy ponad 10 lat   Musza przejsc przeglad (toldsyn) dokonany przez autoryzowana firme (synsvirksomhed).
Pojazdy ponizej 10 lat i motocykle bez  wzgledu na wiek   SKAT moze wymagac  dokonanego przez autoryzowana firme (synsvirksomhed).
Masz obowiazek zgloszenia pojazdu na eksport
Jezeli chcesz wywiezc pojazd, musisz zlozyc blankiet zgloszenia pojazdu na eksport. Zgloszenie przyjmuja wszystkie skattecentre, ale zalatwianie formalnosci i ustalanie wartosci odbywa sie w nastepujacych czterech Skattecentrach:
Skattecenter Høje-Taastrup Helgeshøj Allé 9 2630 Taastrup,Skattecenter Odense,Østerbro 7 5000 Odense  Skattecenter Århus Lyseng Alle 1, 8270 Højbjerg , Skattecenter Aalborg Lyngvej 2, 9000 Alborg

Dokumenty. Ktore nalezy wyslac do Skattecenter:
•   Oryginal dowodu rejestracyjnego pojazdu
•   Anmeldelsesblanket 21.044 – (formularz dla kazdego pojazdu, ktory wywozisz)
SKAT moze zyczyc sobie ogladniecie pojazdu przed dokonaniem wyceny wartosci. Jezeli Skat tak postanowi, otrzymasz jak najszybciej od nas odpowiedz. Bez wyceny pojazdu, pojazd nue moze byc wywieziony z Danii.
SKAT decyduje o wartosci pojazdu
Zwrot oplaty rejestracyjnej nastepuje w stosunku do aktualnej ceny rynkowej pojazdu w Danii w porownaniu do ceny nabycia nowego pojazdu w swoim czasie. Uzyskanie informacji od importera lub producenta moze wydluzyc czas zalatwienia sprawy.
Po ustaleniu ceny rynkowej i wyliczeniu oplaty rejestracyjnej otrzymasz nasze roztrzygniecie wraz z instrukcja ewentualnego zlozenia odwolania.
Oplate rejestracyjna, jaka musialbys wniesc, jezeli ten sam pojazd chcialbyc wwiezc do Danii otrzymasz do zwrotu minus 15%, ale nie mniej niz 7.500 dla pojazdow osoowych i 4.000 dla innych i motocykli.
Wyplata 
Oplate rejestracyjna dostajesz od Skatu kiedy pojazd jest:
•   wyceniony
•   odmeldowany z Centralnego Rejestru Pojazdow(Det centrale Motorregister) 
•   wywieziony z Danii – co musi byc udokumentowane
Dokumentacja wymeldowania = oryginalny dowod rejestracyjny z pieczatka i podpisem o wymeldowaniu. Wymeldowanie z rejestru pojazdow musi nastapic nie pozniej niz miesiac po ustaleniu wartosci.
Dokumentacje potwierdzajaca wywoz pojazdu z Danii nalezy przeslac lub przedlozyc do Skat nie pozniej niz 3 miesiace od dokonanej wyceny przez Skat.
Dokumentacja wywozu:
•   Do kraju UE: faktura lub dowod rejestracji w innym kraju.
•   Do innych krajow: tzw. ”udførselsangivelse”. Zapytaj o to w Skat.

Offline Biedroneczka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #117 dnia: 10 Mar 2010, 20:50:35 »
Do Roga
Czy dobrze zrozumiałam, że auto przed wywozem musi przejść przegląd?
A czy się orientujesz jak jest w przypadku, kiedy auto jest wywożone "na części"- co w tedy z fakturą lub dowodem rejestracji?

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #118 dnia: 10 Mar 2010, 20:58:42 »
Dobrze zrozumialas, ale pojazdy "mlodsze niz 10 lat" Skat moze, ale nie musi nakazac przegladu. Odnosnie wywozu czesci pojazdu nie
wiem nic na ten temat.

Offline Biedroneczka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #119 dnia: 10 Mar 2010, 21:04:49 »
Ale moje auto ma ważny przegląd. Co wtedy?
A z dowodem wyjazdu jak udowodnić wywóz jeśli auto w Polsce nie będzie rejestrowane tylko sprzedane na części. Dziękuję za odpowiedź.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #119 dnia: 10 Mar 2010, 21:04:49 »

ulga skat na kupno domu

Zaczęty przez mokkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 19047
Ostatnia wiadomość 14 Lut 2013, 19:23:11
wysłana przez Jomir
Skat - tłumaczenie i drobna pomoc

Zaczęty przez MostekDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 17876
Ostatnia wiadomość 04 Cze 2008, 17:31:14
wysłana przez Klingon
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23483
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
Darowizna w Polsce a Skat

Zaczęty przez cirolDział Podatki

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12128
Ostatnia wiadomość 27 Lut 2019, 17:27:30
wysłana przez cirol
Skat odnosnie auta na pl dechach prosze o tlumaczenie/wyjasnienie