poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Zatrzymany samochod przez SKAT  (Przeczytany 114967 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Zatrzymany samochod przez SKAT
« Odpowiedź #150 dnia: 19 Mar 2010, 19:49:52 »
Napewno ktos tu czaruje! ;D Albo skat ze widzial Twoj samochod a jak widzial to napewno maja zdjecia albo Ty ze samochod jest od pazdziernika w polsce.Jedno jest pewne ze jak Cie juz namierzyli to napewno sprawy nie odpuszcza bo Ty sie nie zlaszasz do nich.Lepiej skontaktuj sie z nimi i jak najszybciej sprawe wyjasnij.

Offline ae

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #151 dnia: 20 Mar 2010, 07:44:58 »
jeżeli urzednik twierdzi,ze w dniu x w miejscu y widzial samochod,kturego tam nie bylo to popelnia przestepstwo poswiadczenia nieprawdy a ty jako prawozadny obywatel masz obowiazek zglosic popelnienie przestepstwa wiec jezeli jestes pewny swego pisemnie np.po angielsku na mejla wystap do skat o wyjasnienie sprawy

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #152 dnia: 20 Mar 2010, 09:00:07 »
jeżeli urzednik twierdzi,ze w dniu x w miejscu y widzial samochod,kturego tam nie bylo to popelnia przestepstwo poswiadczenia nieprawdy a ty jako prawozadny obywatel masz obowiazek zglosic popelnienie przestepstwa wiec jezeli jestes pewny swego pisemnie np.po angielsku na mejla wystap do skat o wyjasnienie sprawy
to smieszne, zeby radzic osobie, ktora popelnila przestepstwo zglaszanie przestepstwa urzednika, dunscy urzednicy nie maja powodow do poswiadczania nieprawdy
Jak najszybciej skontakuj sie ze skatem, zeby wyjasnic sprawe, wyjasnij dlaczego tak pozno sie zglaszasz, nie klam, jesli samochod byl rzeczywiscie w Danii, mozesz lekko ominac prawde i zawsze sie tlumaczyc, ze odwiedzala cie rodzina, znajomi,  najwazniejsze, ze nie zlapali cie w czasie jazdy tym samochodem i skoro auto jest juz w Polsce, nie bedzie tak zle, mam nadzieje, ze rozumiesz, ze nie mozesz poruszac sie nim w Danii

Offline jano323

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #153 dnia: 22 Mar 2010, 14:37:00 »
Witam
Mam pytanie do tych którzy składali wniosek do skatu o pozwolenie poruszania sie autem na polskich numerach .
Chce złozyć taki wniosek w jezyku angielskim ten umieszczony na stronie skatu  i teraz mam pytanko , czy ten wniosek muszę wypełnic przed wydrukowaniem go ? czy mogę wypełnic go odręcznie ?
I jeszcze jedno  taki wypełniony wniosek dostarczaliście osobiście do skatu w waszym miescie  czy wysyłaliście go  na ten adres ?
SKAT, CRM
Helgeshøj Allé 9
2630 Taastrup

Chce złozyc ten wniosek bo dosyć czesto jezdzę do polski i była by mała lipa gdyby mnie skontrolowali , chcę miec głowę spokojną
auta uzywam tylko na wyjazdy do polski , do pracy mam bardzo bilsko wiec auto stoi cały czas .

A i jeszcze  ile czasu czekaliscie na odpowiedz  ?

Z góry dzieki za odpowiedz

Offline Emill

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 19
  • Reputacja: +5/-3
« Odpowiedź #154 dnia: 22 Mar 2010, 15:27:32 »
Ad1. Mozesz wypelnic go odrecznie, ale moim zdaniem lepiej go wydrukowac - wieksza przejrzystosc itp. Wazne zeby podpis byl odreczny.
Ad2. Poczta na ten adres, z tego co slyszalem to warto go wyslac poleconym - masz dowod ze wyslales i kiedy wyslales.
Ad3. Najczesciej czeka sie kolo 2-3 tygodni, czasem zdarza sie ze skat chce jakichs dodatkowych informacji, wtedy znowu jakies dwa tygodnie od czasu wyslania uzupelnienia.

Offline jano323

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #155 dnia: 22 Mar 2010, 15:50:28 »
Dzieki Emill za odpowiedz
A jakie mogą byc to  inne informacje ?  np jakieś ksero muszę dołączyc ? np.dowodu rejestracyjnego .

Offline Emill

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 19
  • Reputacja: +5/-3
« Odpowiedź #156 dnia: 22 Mar 2010, 18:34:29 »
Dzieki Emill za odpowiedz
A jakie mogą byc to  inne informacje ?  np jakieś ksero muszę dołączyc ? np.dowodu rejestracyjnego .
Ksero dowodu na stoprocent, jak pracujesz to jeszcze kontrakt, zresztą jest napisane na wniosku co trza dołączyć.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #156 dnia: 22 Mar 2010, 18:34:29 »

Offline jano323

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #157 dnia: 22 Mar 2010, 19:17:47 »
Ksero dowodu na stoprocent, jak pracujesz to jeszcze kontrakt, zresztą jest napisane na wniosku co trza dołączyć.

No tak , faktycznie  jest napisane jak byk  ::)  masz racje  , jeszcze raz dzieki Emill   :)

Offline ina67

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #158 dnia: 02 Kwi 2010, 01:53:12 »
Mam pozwolenie na poruszanie sie samochodem zarejestrowanym wyłącznie na mnie do 28 czerwca 2010. Mój mąą, przebywający w danii od 3 lat ma samochód na dunskich blachach, zarejestrowany wyłącznie na niego. Samochód mu się zepsuł i pojechał moim samochodem do sklepu po część do swojego samochodu. I złapał go policjant. Tłumaczenia nie było, samochód zabrali. Czekam na pismo ze skata.

Czy ktos miał podobna sytuację? Jakiej kary możemy sie spodziewać? Czy każą mi przerejestrowywac auto, jezeli mam na nie pozwolenie?? płacic ten podatek wstecz? I jakie wstecz? Od mojego przyjazdu? Ja przyjechałam autentycznie tym samochodem 8 miesiecy temu i dwa dni po przyjezdzie złozyłam wniosek o pozwolenie.

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #159 dnia: 02 Kwi 2010, 09:33:46 »
ina67 - a tak z ciekawości to na jakiej podstawie dostałaś pozwolenia na poruszanie się samochodem na polskich blachach jeśli Twój mąż jest tutaj od 3 lat?

Offline ina67

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #160 dnia: 02 Kwi 2010, 10:27:11 »
na podstawie odwołania napisanego przez prawnika:)Bo oczywiscie najpierw dostalam odmowe. poszłam do dunskiej pani prawnik, i pani napisała mi odwołanie, ze dziecko chore (prawda), ze wracam do polski bo mam w polsce staly, pelnoetatowty kontrakt (prawda, bo jestem na urlopie bezplatnym) no i ze maz tu był bez auta i teraz tez bedzie tylko do mojego uzytku i że swój pobyt tutaj uzalezniam od tej zgody. To tak z mniej=wiecej.

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #161 dnia: 02 Kwi 2010, 14:17:34 »
Jak sama Pani napisała "bedzie tylko do mojego uzytku". Życzę Pani powodzenia w walce ze Skatem jednakże, będzie to długa walka.

Zdrowych, Pogodnych Świąt Wielkanocnych, pełnych wiary, nadziei i miłości. Radosnego, wiosennego nastroju, serdecznych spotkań w gronie rodziny i wśród przyjaciół
oraz wesołego "Alleluja"

Offline michal2zydek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 4
« Odpowiedź #162 dnia: 05 Maj 2010, 22:20:36 »
Witam!
Mam małe pytanie :) a mianowicie przebywam w Danii od 2 lat oczywiście legalnie duński CPR posiadam od 2007 i na chwile obecna jestem zatrudniony w dońskiej firmie(duński kontrakt) ale oprócz tego mam założoną działalność gospodarcza w Polsce.
Czy mogę używać polskich samochodów firmowych w Danii do wykonywania wyżej wymienionej działalności tutaj na terenie KBH??
Może ktoś jest też w takiej sytuacji?

Pozdrawiam!!

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #163 dnia: 05 Maj 2010, 23:55:06 »
Tak. Dzialanosc zarejestrowana w PL, co oznacza wykonywanie zlecen na terenie Danii na zasadzie wydelegowania pracownika.
Problem, jezeli ten sam pracownik mieszka i pracuje w Danii, wiec nie jest wydelegowany przez firme z PL - ale to juz inny temat.
Oczywiscie mozna uzywac samochod firmy zarejestrowanej w PL w okresie ktory okreslony jest w umowie na wykonanie zlecenia (typwo max. 3 miesiace).

Offline cosprostego

• Podziękowania
« Odpowiedź #164 dnia: 22 Maj 2010, 04:29:32 »
A co jeśli samochód na pl. blachach nie jest mój ? Co mogą mi zrobić? Spotkał się ktoś z taką sytuacją ? pozdrawiam

[Posted on: 22 Maj 2010, 04:08:20]

a co jeśli samochód na pl. nie jest mój? co mi mogą zrobić? bo przecież nie mogą mi zabrać auta które nie należy do mnie, a i co jeszcze z samochodami wziętymi w leesing na firmę, piszcie jeśli ktoś spotkał sie z taką sytuacją, pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #164 dnia: 22 Maj 2010, 04:29:32 »

ulga skat na kupno domu

Zaczęty przez mokkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 19027
Ostatnia wiadomość 14 Lut 2013, 19:23:11
wysłana przez Jomir
Skat - tłumaczenie i drobna pomoc

Zaczęty przez MostekDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 17850
Ostatnia wiadomość 04 Cze 2008, 17:31:14
wysłana przez Klingon
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23420
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
Darowizna w Polsce a Skat

Zaczęty przez cirolDział Podatki

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12111
Ostatnia wiadomość 27 Lut 2019, 17:27:30
wysłana przez cirol
Skat odnosnie auta na pl dechach prosze o tlumaczenie/wyjasnienie