poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Zatrzymany samochod przez SKAT  (Przeczytany 114873 razy)

Offline mikuś

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Zatrzymany samochod przez SKAT
« Odpowiedź #180 dnia: 14 Gru 2010, 20:25:41 »
Przepraszam że podważę twoje zdanie.Mój samochód został zatrzymany we wrześniu 2009 roku.Zabrali go prosto niemal prosto z promu w Kopenhadze.Oczywiście tak jak Wy pracuję w Danii.Ja jestem użytkownikiem samochodu a właścicielką moja teściowa.Co oczywiście dla nich nie ma żadnego znaczenia.Nie obyło się bez krzyków z ich strony gdy odruchowo powiedziałem że samochód jest mój.W pierwszym piśmie jakie otrzymałem było napisane co i do kiedy trzeba zapłacić i kiedy oddadzą samochód.W tym całym szoku próbowałem znalezć jakąś pomoc.Szukałem w ministerstwach ,ambasadach ,konsulatach do adwokata też poszedłem.Niestety nikt nie był w stanie pomóc.Adwokat poinformował mnie że nie może nic zrobić bo oni mają takie przepisy i to  co robią robią legalnie.Po wpłaceniu wszystkiego czego żądali samochód oddali mi w styczniu tego roku.

Offline zigiii

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #181 dnia: 16 Gru 2010, 16:17:53 »
Witam

A może ktoś mieszkający w danii pokusił sie o nie płacenie podatku rejestracyjnego tylko płacenie jakiejś tam części raz na trzy miesiące? i jak się na tym wychodzi? mam paska z roku 2001 w dieslu i nie wiem czego mam sie spodziewać jakich opłat ubezpieczenia i podatku dorogowego no i tego podatku co trzy miesięce nie wiem ile bedę płacił. Bo żeby kalkulacje mi zrobić to mnie na inspekcję wysyłaja inaczej nie chcą zrobic kalkulacji. Prawo jazdy mam 14lat i bezkolizyjną historię.

Będę wdzięczny za odpowiedź kogos kto tego spróbował

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #182 dnia: 16 Gru 2010, 17:38:05 »
Mi skat wyliczyl za auto 92 tys.koron podatku z mozliwoscia placenia co kwartal przez trzy lata,jest to bodajze 1.25 % badz 1.75% teraz juz niepamietam ale cos kolo tego po okresie trzech lat musisz reszte jaka ci zostanie do zaplaty wplacic jednorazowo.Jesli chodzi o ubezpieczenie to musisz podzwonic badz podjechac do jakiej ubezpieczalni i sie dowiedziec bo rozrzut cenowy jest znaczny,biora rozne czynniki do wyceny,marka auta,ile km rocznie robisz,poj.i rodzaj silnika itp.

Offline Feex

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #183 dnia: 16 Gru 2010, 18:48:19 »
leo1 a jaka masz fure , bo tez zastanawiam sie nad przerejestrowaniem samochodu , ale nie wiem ile mnie to wyniesie czy nie lepiej kupic samochod na DK tablicach ?

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #184 dnia: 16 Gru 2010, 21:06:18 »
Podatek rejestracyjny mozesz wyliczyc samemu:
http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1755101

Mysle, ze SKAT korzysta z tego samego instrumentu:
1. bo inaczej po co by go w ogole "pokazywal"
2. w moim przypadku - wyliczenia wlasne na podstawie podanego wyzej linku - i SKAT-owskie roznily sie o 500dkk.

Oczywiscie najtrudniejsza sprawa nie sa same wyliczenia, tylko ... cena odpowiednika w Danii, bo na jej podstawie dokonuja wyceny. A jak poznac te cene? - mozna popatrzec na www.bilbasen.dk i sprawdzic jak sie ceny ksztaltuja.

Podatek zielony - polroczny:
http://www.nysynet.dk/vagtafgift.htm

Ile km przejedzie Twoje auto na litrze?
Szukasz swojego modelu auta, np. na www.bilbasen.dk i wybierasz "Generelle modeloplysninger" - tam jest napisane.

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #185 dnia: 16 Gru 2010, 21:11:18 »
Kolego Feex ja tego auta nie przerejestrowywalem tylko go wywiozlem do polski byl to seat leon arl 150 koni w dieslu nie chcialo mi sie bawic w cale te zmienianie tablic i kupilem tutaj na dunskich blachach.

Offline zigiii

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #186 dnia: 16 Gru 2010, 22:35:06 »
a jakbym tak sobie zrobił przebieg na 489tysięcy albo z 670 to dobrze bym zrobił? bo napewno wartość jego byłaby niższa po takiej operacji ale nie wiem czy jakiegoś zielonego podatku więcej nie będą chcieli zaraz ode mnie

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #186 dnia: 16 Gru 2010, 22:35:06 »

Offline mikuś

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #187 dnia: 17 Gru 2010, 18:13:09 »
Ja zrobiłem to samo kupiłem samochód tu na duńskich numerach.

Offline Hans

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
« Odpowiedź #188 dnia: 17 Gru 2010, 19:02:38 »
a jakbym tak sobie zrobił przebieg na 489tysięcy albo z 670 to dobrze bym zrobił? bo napewno wartość jego byłaby niższa po takiej operacji ale nie wiem czy jakiegoś zielonego podatku więcej nie będą chcieli zaraz ode mnie

I na początek masz przebieg rzędu setek tysięcy, wpisany w bazie przy przeglądzie auta. A potem przy wyrejestrowaniu lub sprzedaży w DK dostajesz automatycznie mniej, szczególnie że nie masz przeglądów wpisanych w książce. A jak przy sprzedaży wyjdzie niższy przebieg niż przy rejestracji, to jest dużą szansa, że Skat też się dowie...

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #189 dnia: 17 Gru 2010, 22:03:59 »
taki ruch tylko się wykonuje jak właściciel ma zamiar jeździć autem aż ten wyciągnie kopyto. Wtedy jest to uzasadnione.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #190 dnia: 18 Gru 2010, 12:29:47 »
taki ruch tylko się wykonuje jak właściciel ma zamiar jeździć autem aż ten wyciągnie kopyto. Wtedy jest to uzasadnione.

"właściciel ma zamiar jeździć autem aż ten wyciągnie kopyto" - zyczmy wiec wlascicielowi dlugich i zdrowych lat zycia.

kidi

• Gość
« Odpowiedź #191 dnia: 17 Sty 2011, 16:28:40 »
Witam,

W sobote moja dziewczyna zostala zatrzymana przez SKAT oraz Pana policjanta..Policja chciala tylko sprawdzic ubezpieczenie pojazdu, natomiast Panie ze SKATu zaczely pytac  ile tu jest co robi itd...oraz dokumenty samochodu. Jako iz nie miala ich ze soba to policja+skat przyjechali z nia do naszego mieszkania. Nastepnie Pani kazala podpisac papier,ze SKAT moze wejsc na jej konto bankowe oraz chcieli dokumenty ze studiow. Auto i tablice zostaly, natomiast Pani ze SKATU powiedziala,ze za kilka dni sie odezwie w sprawie kary. Dziewczyna jest tu od 3 lat i caly czas studiuje. Czasami dorabiala sobie legalnie w pewnej firmie,ale nie byly to jakies ogromne kwoty. Czy orientujecie sie moze co sie stanie jak nie bedzie dziewczyna miala kasy i nic nie zaplaci,bo tak naprawde jest studentka i nie ma wielkich dochodow. Kredytu tez nie dostanie,poniewaz studiuje ,a nie pracuje? Czyli chyba jedyna rzecza ktora moze sie stac to to,ze Skat powie,aby oddac tablice rejestracyjne. Myslalem,ze jej ojciec moze zabrac auto do polski i wtedy tak naprawde auta juz tutaj nie ma wiec  z czego SKAT bedzie sciagal pieniadze...Jezeli ktos mialby jakas sensowna opinie na ten temat to bede bardzo wdzieczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam

[Posted on: 17 Sty 2011, 15:38:31]

...zapomnialem dodac,ze auto zostalo zakupione w sierpniu 2010 roku ,a auto wjechalo do Danii po nowym roku..tj. poczatek stycznia 2011..

Offline kaja83

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-0
« Odpowiedź #192 dnia: 17 Sty 2011, 19:44:20 »
Są coraz szybsi  :D
Niczym ninja  ;D

Ryzyk-fizyk, raz sie uda, a jak nie to dupa  :-\

Taniej by dziweczynę wyszła jazda pociągiem.
Przepisy są jakie są. Niektórym to pasuje i się dostosowują, niektórzy nie i ponoszą tego konsekwencje...

kidi

• Gość
« Odpowiedź #193 dnia: 17 Sty 2011, 20:07:48 »
Ty ninja to sobie jezdzij pociagiem i moze cos dorobisz na peronie zamiast sie wymadrzac...

Offline lukashero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 43
  • Reputacja: +25/-24
« Odpowiedź #194 dnia: 17 Sty 2011, 22:15:55 »
Ty ninja to sobie jezdzij pociagiem i moze cos dorobisz na peronie zamiast sie wymadrzac...

a ty  kidi taki madry jestes jak twoja dziewczyna.powinni jej dowalic najwieksza kare jaka jest mozliwa.za glupote trzeba placic.
Nie dyskutuj z idiota, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #194 dnia: 17 Sty 2011, 22:15:55 »

ulga skat na kupno domu

Zaczęty przez mokkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 19009
Ostatnia wiadomość 14 Lut 2013, 19:23:11
wysłana przez Jomir
Skat - tłumaczenie i drobna pomoc

Zaczęty przez MostekDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 17848
Ostatnia wiadomość 04 Cze 2008, 17:31:14
wysłana przez Klingon
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23409
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
Darowizna w Polsce a Skat

Zaczęty przez cirolDział Podatki

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12098
Ostatnia wiadomość 27 Lut 2019, 17:27:30
wysłana przez cirol
Skat odnosnie auta na pl dechach prosze o tlumaczenie/wyjasnienie