poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Zatrzymany samochod przez SKAT  (Przeczytany 115094 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czbnhzw

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Zatrzymany samochod przez SKAT
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Lut 2010, 19:13:43 »
: dzięki

szkoda że niema tu wyszczególnionej górnej granicy   :-[

Offline turbo

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Lut 2010, 22:20:48 »
Aha jeszcze jedno pytanie, czy w ubezpieczalni należy przedstawić dokument o zniżkach z Polski?
Wszystkim przerejestrowującym życzę powodzenia:)

z ubezpieczeniami to jest tu różnie, niektóre firmy ubezpieczeniowe reflektują Polskie zniżki  a niektóre nie. Kupiłem auto 16 letnie za 8500DKK a ubezpieczenia zapłaciłem w TopDanmark prawie drugie tyle i to po uwzględnieniu zniżek z Warty.
Moim zdaniem to jest złodziejstwo w biały dzień bo Duńczycy którzy mają zniżki np jak ja 60% to płacą za takie graty jak mój od 2000 do 3000 DKK rocznie a taki chłopek z Polski prawie drugą wartość auta, to nie jest uczciwe.

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Lut 2010, 22:35:20 »
turbo - raczej nie uwzględnili zniżek w Twoim przypadku.Albo może kupiłeś AC na ten samochód.

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Lut 2010, 22:52:33 »
Oj, mogli uwzglednic. Ja dzis wyliczalem w roznych, i w jednym wyszlo 17 000 (nykredit) - samo OC, a w innym 7200 - w Codanie. Dodam, ze nie posiadam zadnych znizek. W Tryg-u wyszlo 9500. W Alce 8500.

I tez zalezy jaki udzial wlasny zaproponowal.

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Lut 2010, 06:47:29 »
z ubezpieczeniami to jest tu różnie, niektóre firmy ubezpieczeniowe reflektują Polskie zniżki  a niektóre nie. Kupiłem auto 16 letnie za 8500DKK a ubezpieczenia zapłaciłem w TopDanmark prawie drugie tyle i to po uwzględnieniu zniżek z Warty.
Moim zdaniem to jest złodziejstwo w biały dzień bo Duńczycy którzy mają zniżki np jak ja 60% to płacą za takie graty jak mój od 2000 do 3000 DKK rocznie a taki chłopek z Polski prawie drugą wartość auta, to nie jest uczciwe.

Zgadza się jeżeli jesteś "nowym" kabusewcą to tyle płacisz. Jednakże 'turbo" napisał, że uwzględnili mu zniżki. Więc wydaje mi się, że za dużo płaci.

xxpp

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Lut 2010, 10:20:13 »
felis ,ja tez dużo płace , chociaz uznali mi bezszkodowa jazde z Pl. a wszystko rozchodzi sie o wiek... bo za wiek poniżej 25 lat płaci się sporo więcej ...

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Lut 2010, 16:22:32 »
Nie wszystkie firmy ubezpiecza nowego kabusewce prosto z marszu,trzeba miec juz jakis staz ubezpieczenia w inych firmach co najmniej dwa badz trzy lata i po tym okresie mozna do nich przejsc, tak jest wlasnie miedzyinnymi w Codanie.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 16 Lut 2010, 16:22:32 »

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Lut 2010, 17:23:29 »
Nie wszystkie firmy ubezpiecza nowego kabusewce prosto z marszu,trzeba miec juz jakis staz ubezpieczenia w inych firmach co najmniej dwa badz trzy lata i po tym okresie mozna do nich przejsc, tak jest wlasnie miedzyinnymi w Codanie.

No nie do konca to prawda, bo ja jestem "nowy" i wlasnie w Codanie sie ubezpieczam.

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #23 dnia: 16 Lut 2010, 18:18:42 »
Ja dzwonilem w grudniu zeszlego roku i powiedzieli mi zeby sie u nich ubezpieczyc musze byc ubezpieczony co najmniej trzy lata w innej firmie jesli nie to mnie ubezpiecza i owszem ale nie dostalbym dobrej oferty cenowej z wyliczen faktycznie wyszlo praktycznie tyle samo co place teraz w IF za auto z 2004 roku wartosci ok.160000.tys bule bez znizek za oc i ac ok 9 tys.koron.

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #24 dnia: 16 Lut 2010, 18:59:59 »
Na co ubezpieczyciel zwraca uwagę
1 wiek
2 ile lat posiadasz prawko
3 ile razy się przeprowadzałem -jeden ubz . się oto pytał reszta sprawdzała cpr może wykroczenia może mandaty tego nie wiem .
4 gdzie mieszkam, centrum miasta czy wieś spokojna dzielnica , własny parking , koledze dwie ubezpiczalnie odprawiły go z kwitkiem a w trzeciej płacił tyle że sam bym prawie dwa samochody ubezpieczył , tylko dlatego że mieszkał na  "tureckiej dzielnicy"
5 zniżki z Polsk
6 Ile kilometrów wykonujesz w ciagu roku
 Z tym że , znizki przeliczają 10 procent  na każdy rok , jeśli masz zniżki 65 procent a ubezpieczenie /samochód dwa lata bo ubezpieczenie dzieliłeś np z ojcem to zapomnij. Musisz posiadać pokrycie procentów przez lata.
 Sumując  masz 24 lata 2 lata prawko ,3 przeprowadzki 1 wypadek mieszkasz na "tureckiej" robisz 50 tys roczne a samochód masz niecały rok dzieląc ubezpieczenie z tatusiem  i chcesz na wstepie płacić 5 tys koron z AC
« Ostatnia zmiana: 16 Lut 2010, 19:11:45 wysłana przez cwsm111 »

Offline mojamaja

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #25 dnia: 16 Lut 2010, 19:24:36 »
ja tam nie wiem , w if  forsikring przedstawilam dokumenty z pl o ilosci lat bezszkodowej jazdy i w zaleznosci ile mam tych lat dostałam ulgę , wczesniej byłam w top danmark i dzialało to tak samo.

Offline czbnhzw

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 3
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Lut 2010, 19:17:40 »
23 lata, prawko od 5, udokumentowane 4 lata bezszkodowej, samochód 1,8 1998 benzyna, o liczbę km rocznie nie pytali - 6000DKK rocznie w GF.

Mam pytanko w sprawie odwołania się od wyceny samochodu, czy ktoś taki wniosek pisał?
Gdzie  powinienem takowy złożyć? Czy do czasu rozpatrzenia mogę legalnie jeździć?

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Lut 2010, 18:48:05 »
Wystarczyło to zrobić wcześniej. Ja tak jeździłem sobie prawie 4 miesiące legalnie na polskich tablicach. Wszystko było złożone w Skacie, a ja nie kwapiłem się aby to przyśpieszać. Na jakiekolwiek pytania pokazywałem zaświadczenie o złożonych papierach.
Niestety nic nie trwa wiecznie  :P :D
pozdrawiam wszystkich.

Czesc, moglbys napisac, jakie papiery zostawiles w Skacie - motorkontoret? Mam toldsyn, forsikringsbevis. Co z dowodem rejestracyjnym? Zabieraja i w zamian zaswiadczenie o zlozonych papierach?

Rejestruje z niemieckich blach ... gdy bylem miesiac temu w motorkontoret to babka powiedziala, ze podczas rejestracji moge na nich jezdzic (mam ubezpieczenie poprzedniego wlasciciela) ... dwa dni temu poszedlem jeszcze raz, trafilem na te sama babke ... a ona mi mowi, ze nie moge jezdzic na niemieckich blachach. Normalnie paranoja. A ... i zadaje jej pytanie ... a ona do mnie: "zapytam kolege, on wie wiecej ode mnie" - juz chcialem sie jej spytac ... po co tam jest ... no, ale to ja jestem petent ;)
I powiedziala, ze podatek beda wyliczac 5-10 dni ... w tym momencie opadly mi obie - rece, bo wlasnie nie wiem, czy zatrzymia dowod rej. wowczas.

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Lut 2010, 19:05:48 »
Krakers - co do wyceny to możesz się zorientować http://www.bilpriser.dk/makelist.do?zipcode=5260&type=levy  lub napisać do SKAT'u.

Na początku zostawiasz papiery z przeglądu. Po pewnym czasie przychodzi pocztą rachunek, za przerejestrowanie samochodu. Płacisz za to i za tablice (musisz także mieć OC inaczej nie wydadzą tablic). W tym momencie oddajesz im dowód rejestracyjny. Tablice zostawili mi chyba na pamiątkę.
Dostałem również poświadczenie, że samochód został przerejestrowany i tyle.
Sama procedura jest prosta. Szkoda, że tak kosztowna.

Jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz.

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Lut 2010, 19:52:18 »
O, te stronke znam ... wyliczalem jeszcze na http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1755101 i podobna kwota. A kwota, ktora miales do zaplaty byla blisko tej kwoty z bilpriser.dk?

I jak zalatwiles wyrejestrowanie w PL, skoro wzieli dowod?

Mnie miesiac temu mowila, ze wezma te niemieckie blachy i je przesla do Niemiec, o nic nie musze sie martwic. Ale z kolei ... Tobie blachy zostawili.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 18 Lut 2010, 19:52:18 »

ulga skat na kupno domu

Zaczęty przez mokkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 19051
Ostatnia wiadomość 14 Lut 2013, 19:23:11
wysłana przez Jomir
Skat - tłumaczenie i drobna pomoc

Zaczęty przez MostekDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 17876
Ostatnia wiadomość 04 Cze 2008, 17:31:14
wysłana przez Klingon
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23501
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
Darowizna w Polsce a Skat

Zaczęty przez cirolDział Podatki

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12131
Ostatnia wiadomość 27 Lut 2019, 17:27:30
wysłana przez cirol
Skat odnosnie auta na pl dechach prosze o tlumaczenie/wyjasnienie