poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Zatrzymany samochod przez SKAT  (Przeczytany 115133 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lebowski

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 12
  • -Otrzymane: 20
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Zatrzymany samochod przez SKAT
« Odpowiedź #30 dnia: 19 Lut 2010, 17:09:42 »
Witam
wlasnie jestesmy w trakcie przerejestrowywania. Po tym, jak niestety przyłapała mnie policja, udaliśmy się szybo do skatu. Dostaliśmy słowne pozwolenie na zrobienie przeglądu, po czym zobowiązano nas do zdania tablic i zlozenia wniosku o wycenę podatku od samochodu. Nikt nam nie mówił, że możemy jeździć dalej z zaświadczeniem o zlożeniu tego wniosku ??? Samochód cały czas stoi bez rejestracji na parkingu pod blokiem
Dzisiaj, czyli po ponad trzech tygodniach, i jednej interwencji telefonicznej, która miała miejsce we wtorek,  przyszla odpowiedz z Odense z wysokością podatku (bo tam musieliśmy wysłać wniosek). Nasz samochód z 1999 vw bora 1,9 tdi zostal wyceniony na niecale 40 tys koron podatku do zaplacenia.
Z tego, co się orientowałam to musimy się teraz udać do ubezpieczalni. Czy jest konieczne posiadanie zaświadczenia, czy moze wystarczy tylko polisa ubezpieczeniowa z Polski, na ktorej sa okreslone znizki?

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 19 Lut 2010, 17:51:43 »
Zajrzyj do ponizszego watku, wlasnie co opisalem cala procedure rejestracji - na wlasnym przykladzie:

http://poloniainfo.dk/forum?topic=7847.0

A tak na szybko - to co Cie interesuje:

- potrzebny Tobie toldsyn - przeglad

- potrzebne ubezpieczenie - telefonicznie da sie wszystko zalatwic, mow o ulgach z PL. Niech przysla "forsikringsbevis" - "pusta" kartka z rubrykami do wypelnienia wielkosci polowy A4. Wpisujesz tylko imie, nazwisko, miejsce zamieszkania. Sprobuj zadzwonic do www.codan.dk - 33 55 55 50, wcisnij 2 ... cene mozesz samodzielnie wyliczyc na ich stronie. Jest dokladnie taka sama, jaka wyliczy konsultant. Udzial wlasny polecam na poziomie 7200dkk, jest to optymalny wybor, bo do tej kwoty skladka spada najszybciej.

Majac toldsyn, forsikringsbevis, pieniadze na podatek i tablice zalatwisz wszystko w pol godziny i otrzymasz dunskie tablice.

Ale jak mozecie jedzic ... jak nie macie tablic? - dobrze zrozumialem, ze Wam zabrano?
Moze tez byc problem z dojazdem do stacji kontroli pojazdow - mozliwe, ze bedzie potrzeba lawety.
« Ostatnia zmiana: 19 Lut 2010, 18:02:23 wysłana przez Krakers »

Offline lebowski

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #32 dnia: 19 Lut 2010, 18:25:37 »
No a przeglad, ktory robiliśmy przed zlozeniem tych dokumentow się nie liczy? Mamy dokumenty z przeglądu, za ktory zaplacilismy okolo 1200 koron. W tym raporcie wszystko jest wyszczegolnione. Mam tez jakiś synsraport, nie mam dokumentu o nazwie toldsyn.
Co do ubezpieczenia, to, o ile dobrze zrozumialam, nie sa bardzo konieczne jakies papiery z Polski o bezszkodowości. Mąż ma prawo jazdy od 1998 i bezszkodowa jazde. Ma 60% znizek.
Wielkie dzieki za pomoc Krakers:)

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 19 Lut 2010, 18:32:12 »
A, to czyli pewnie ten przeglad juz macie. Toldsyn to nazwa tego przegladu, ktory jest potrzebny przy przerejestrowaniu samochodu z innego kraju.

To teraz tylko ubezpieczenie. Moze telefonicznie uznaja znizki a beda chcieli pozniej faks z zaswiadczeniem, nie wiem. Ja nie mam znizek ... no i problemu nie mialem ;) Ale z tego co w Danii troche "przezylem" to wiem ... ze u kazdego jest inaczej (zalezy na kogo trafisz), nawet w jednej firmie, urzedzie ;)

Wczoraj bylem w motorkontoret i mnie jedna Pani zapewniala, ze beda wyliczac podatek przez 5-10 dni ... dzis poszedlem zlozyc papiery i wpadlem w oslupienie, gdy inna oznajmila, ze za 20 minut bedzie wszystko wyliczone i bede mial DK blachy.

Offline lebowski

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Lut 2010, 18:35:09 »
No to kamień z seca. Myślałam, ze znowu jakies papierzyska...:) ielkie dzieki za pmoc.
Czyli teraz tylko ubezpieczenie, kasa i po wszystkim :)
Szkoda tylko, ze w Polsce mialabym drugi taki, a nawet lepszy samochod:)
Pozdrawiam.

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Lut 2010, 18:39:27 »
Taki urok zycia w Danii ... w UK albo USA mialabys pewnie, za te kwote, 2 swietne auta ;)

P.S. zycze Wam, zebyscie nie trafili na kobietke, u ktorej bylem wczoraj, bo rozumiem, ze Osterbro 7 ;)

Offline lebowski

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #36 dnia: 19 Lut 2010, 18:54:50 »
NIe! wyobraz sobie, ze Esbjerg. W naszym skacie nie zajmuja sie tego typu sprawami i odsylaja to do Odense. Dlatego trwalo to ponad 3 tygodnie. Wniosek zlozylismy 27 stycznia, a dzisiaj przyszla odpowiedz:)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 19 Lut 2010, 18:54:50 »

Offline sisi

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #37 dnia: 19 Lut 2010, 20:04:46 »
Witam,
a ja mam pytanko, co jesli autko ma wbudowany zbiornik na gaz? Co z przegladem? zaakceptuja? Trzeba jakies dodatkowe papiery? Moze dodatkowe przeglady w DK?
Z gory dziekuje za odpowiedz

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Lut 2010, 21:43:01 »
Do Lebowski musisz miec wybranego ubezpieczyciela zeby skat ci wydal tablice,ubezpieczenie mozesz zalatwic przez tel.rozmawiajac z konsultantem powiedz ze masz znizki z polski,on ci wysle najpierw papiery i kwit do zaplaty bez znizek ale mozesz pozniej mu je doslac poczta lub faksem.On jak to dostanie to ci zrobi korekte i nowa stawka na ub.Ja mialem znizki w polsce w PZU i oni maja formularz dwojezyczny najpierew pisze po polsku i odrazu to  zdanie jest tlumaczone na angielski.I do Sisi z tym zbiornikiem na gaz moze byc problem poniewaz moj znajomy ma auto tez na gaz i nie mogl zrobic przegladu poniewaz wymagali od niego papabusew na homologacje tej instalacji i byla montowana przez producenta anie pana Zenka gdzies w szopie,ale mozesz pojezdzic i sprobowac moze sie uda.

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #39 dnia: 20 Lut 2010, 08:34:59 »
Witam
wlasnie jestesmy w trakcie przerejestrowywania. Po tym, jak niestety przyłapała mnie policja, udaliśmy się szybo do skatu. Dostaliśmy słowne pozwolenie na zrobienie przeglądu, po czym zobowiązano nas do zdania tablic i zlozenia wniosku o wycenę podatku od samochodu. Nikt nam nie mówił, że możemy jeździć dalej z zaświadczeniem o zlożeniu tego wniosku ??? Samochód cały czas stoi bez rejestracji na parkingu pod blokiem
Dzisiaj, czyli po ponad trzech tygodniach, i jednej interwencji telefonicznej, która miała miejsce we wtorek,  przyszla odpowiedz z Odense z wysokością podatku (bo tam musieliśmy wysłać wniosek). Nasz samochód z 1999 vw bora 1,9 tdi zostal wyceniony na niecale 40 tys koron podatku do zaplacenia.
Z tego, co się orientowałam to musimy się teraz udać do ubezpieczalni. Czy jest konieczne posiadanie zaświadczenia, czy moze wystarczy tylko polisa ubezpieczeniowa z Polski, na ktorej sa okreslone znizki?

Hej.Piszesz ze zatrzymala Cie politi.Mozesz to rozwinac???Dostales jakis mandat?Dali Ci jakis termin na zmiane tablic?Czy bylo to poprostu slowne pouczenie ze powinienes zmienic?Pozdrawiam.

Witam,
a ja mam pytanko, co jesli autko ma wbudowany zbiornik na gaz? Co z przegladem? zaakceptuja? Trzeba jakies dodatkowe papiery? Moze dodatkowe przeglady w DK?
Z gory dziekuje za odpowiedz

Kiedys ktos pisal na tym forum ze kazali mu zdemontowac instalacje gazowa zeby zrobic dunski przeglad.Ale koniec jezyka za przewodnika.Najlepiej dopytac sie o to u zrodla.

Offline jaro-de

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #40 dnia: 20 Lut 2010, 10:55:08 »
Kiedys ktos pisal na tym forum ze kazali mu zdemontowac instalacje gazowa zeby zrobic dunski przeglad.Ale koniec jezyka za przewodnika.Najlepiej dopytac sie o to u zrodla.

Nie wiem czy to ja pisałem, ale napewno demontowałem.
Miałem BRC Fly seqent i nie spełnia duńskich przepisów dotyczących instalacji LPG

Offline czbnhzw

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 3
« Odpowiedź #41 dnia: 21 Lut 2010, 10:30:15 »
Ja nawet nie miałem papierów na gaz, był tylko wbity  w dowód rejestracyjny i nikt o nic nie pytał.

Offline lebowski

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #42 dnia: 21 Lut 2010, 11:34:21 »
Do Zurich.
Policja zrobia tylko sesje zdjęciową samochodu, spisała licznik, a pan policjant powiedział mi, że nie mam prawa poruszać się tym samochodem. Po czym poinformował mnie, że on przekaże wszystkie fakty do skatu, łącznie z moim zapewnieniem, że samochód jest tutaj od tygodnia i mam czekać na list od skatu.
Nie czekaliśmy na list tylko od razu (tzn w następnym dniu) pojechaliśmy do skatu celem wyjaśnień. I dobrze zrobiliśmy. Nie dostaliśmy żadnego mandatu. Przynajmniej do teraz:) Ale pan ze skatu zapewnił nas, że nie dostaniemy. W niedziałek ruszamy do ubezpiczyciela i do skatu. Moze wreszcie uda nam sie uruchomić naszą bryczkę, bo biedna tylko marznie na parkingu:)
Pozdrawiam.

Offline hala222

• Podziękowania
« Odpowiedź #43 dnia: 21 Lut 2010, 14:19:59 »
A ja mam pytanie z troszkę innej beczki.

Co jeśli przyjeżdża do mnie żona z dziećmi autem na polskich blachach (ale jest tu jako turystka) i w czasie jej pobytu używamy tego auta (ja prowadzę a żonka siedzi obok) właścicielem samochodu jest oczywiście żona. Czy mogą mi za to nałożyć jakieś kary??

Proszę o odpowiedź.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #44 dnia: 21 Lut 2010, 15:13:30 »
Wedlug dunskich przepisow nie mozesz prowadzic samochodu nie zarejstrowanego w Danii. To przestrzeganie przepisow jest troche sztywne. Przed kilku laty przyjechal do nas znajomy z Niemiec, wynajal domek letni. Dunska kontrola podatkowa (Skat),
przeprowadza kontrole w nadmorskich miejscowosciach letniskowych sprawdzajac, czy niemieccy turysci maja umowe najmu, czy tez wynajmuja na czarno. Znajomi mieli wszystkie dokumenty OK, ale na zapytanie urzednika "a gdzie jest wasz niemiecki samochod" odpowiedzieli, ze kolega, tzn. ja, pojechal na zakupy do supermarketu. Poczekali 1/2 godzinki az przyjechalem, sprawdzili moje prawo jazdy i pouczyli mnie, ze nie moge jezdzic tym samochodem w Danii. Mielismy szczescie, ze byli bardzo wyrozumiali i nie wypisali mandatu.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 21 Lut 2010, 15:13:30 »

ulga skat na kupno domu

Zaczęty przez mokkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 19057
Ostatnia wiadomość 14 Lut 2013, 19:23:11
wysłana przez Jomir
Skat - tłumaczenie i drobna pomoc

Zaczęty przez MostekDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 17882
Ostatnia wiadomość 04 Cze 2008, 17:31:14
wysłana przez Klingon
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23513
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
Darowizna w Polsce a Skat

Zaczęty przez cirolDział Podatki

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12138
Ostatnia wiadomość 27 Lut 2019, 17:27:30
wysłana przez cirol
Skat odnosnie auta na pl dechach prosze o tlumaczenie/wyjasnienie