poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Czy mogę zrobić przegląd polskiego auta w Dani  (Przeczytany 35414 razy)

Offline TonY

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Czy mogę zrobić przegląd polskiego auta w Dani
« dnia: 19 Kwi 2010, 19:33:28 »
Jestem w Dani, niedługo kończy mi się przegląd.
Nie chcę zjeżdżać do Polski tylko po to.
Czy mogę zrobić go w Dani ?
Jeśli tak. Czy ktoś wie ile to kosztuje ?
I czy będzie on ważny w Polsce ?

Offline jeni

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Czy mogę zrobić przegląd polskiego auta w Dani
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Kwi 2010, 19:44:07 »
Przegląd  będzie nieważny w Polsce

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Kwi 2010, 09:06:52 »
Przegląd zrobić możesz i kosztuje to nie więcej jak przegląd duńskiego auta. Jednak jak pisał przedmówca w PL on jest nie ważny. Jeżeli masz podbramkową sytuację zrób przegląd wtedy otrzymasz dokument to potwierdzający. Dopilnuj aby były wszystkie dane z dowodu a nie sam numer rejestracyjny. Zrób to dlatego bo w przypadku kolizji nie być na przegranej stronie. Kiedy wybierzesz się do PL będziesz musiał niezwłocznie zrobić okresowy przegląd techniczny.

Offline jaro115

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Paź 2010, 23:59:01 »
Mam taki sam problem i może ktos zna adres w Kopenhadze gdzie można to zrobić,a może ktoś już coś takiego robił.Z góry dziękuję za odpowiedź.

kacha24

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Paź 2010, 17:18:48 »
przegląd możecie zrobic we wszystkich stacjach gdzie robią przeglądy i jest on wazny w polsce ja robiłam tutaj i nie było zadnego problemu w polsce tyle ze nie mozesz zgubic tej kartki którą dostaniesz pozdrawiam

ReFormer

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Paź 2010, 17:31:47 »
A niby na jakiej zasadzie jest wazny w PL? Przeciez to oczywiste, ze taki przeglad jest w Polsce niewazny ... a zrobic to sobie moga = pieniadze wyrzucone w bloto.

Offline jaro115

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Paź 2010, 17:58:52 »
Przede wszystkim jest on mi potrzebny tutaj,na wypadek kontroli.Pojadę do polski to zrobię nasz przegląd.A czemu właściwie on jest nieważny w PL? Jakieś podstawy?

[Posted on: 23 Paź 2010, 17:55:19]

Jeszcze raz ja.Kupiłem ten samochód we Włoszech z ważnym przeglądem i w PL mi to uznali,więc może i z DK to będzie działać...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Paź 2010, 17:58:52 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Paź 2010, 18:11:26 »
Mamy w rodzinie jeden z samochodow zarejestrowany w PL. Przeglad zrobiony w Danii zostal zaakceptowany w PL, tzn. po przegladzie w Danii, kolejny przeglad byl zrobiony  PL i nie kwestionowano poprzedniego przegladu.

Offline amager30

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 8
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Paź 2010, 18:21:09 »
Polska uznaje przeglady z innych panstw EU (z malymi wyjatkami), tutaj sa wzory dokumentow http://www.mi.gov.pl/2-4ab387aed5f52.htm

ReFormer

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Paź 2010, 21:36:18 »
Polska uznaje przeglady z innych panstw EU (z malymi wyjatkami), tutaj sa wzory dokumentow http://www.mi.gov.pl/2-4ab387aed5f52.htm
Tu raczej chodzi o udokumentowanie przegladu podczas rejestrowania na polskie blachy.

roga - w PL jak jedziesz na przeglad ... samochod przechodzi, to podbijaja. Ich nie interesuje poprzednia pieczatka.

Z netu:
http://www.autofirmowe.pl/31720,polskie_rejestracje_i_ubezpieczenie_a_staly_pobyt_za_granica.html
"Trzeba jednak liczyć się z tym, że raz do roku będziemy musieli jeździć do Polski na przegląd techniczny, a w przypadku zgubienia dowodu nasze auto może wrócić do kraju na lawecie. – wyjaśnia Krzysztof Wiliński, specjalista ds. ubezpieczeń z portalu ubezpieczenie.pl"

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Paź 2010, 00:46:43 »
Prosze wrocic do punktu wyjsciowego: o co pytal "TonyY"? O to, ze nie chce mu sie jechac specjalnie do Polski aby zrobic przeglad. Pyta czy moze go zrobic tutaj i czy bedzie wazny w Polsce.

ReFormer

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Paź 2010, 01:26:30 »
Dokladnie, jesli chce to przeglad moze sobie zrobic tutaj, we Wloszech, we Francji, moze sobie nawet robic go codziennie ... a taki przeglad bedzie niewazny ... w Polsce. Na pewno, w przypadku problemow, wypadku, ubezpieczyciel do tego dojdzie, a pozniej problemow moze byc masa.

Cytuje znalezione w internecie:
http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?t=33831
nie chce mi sie samemu sprawdzac ustaw - za duzo "roboty", ale pewnie autor tematu sobie zada tego trudu, by byc w 100% pewnym i znajdzie odpowiednia ustawe :)

"Proponuje przeczytac art. 81 do 83 ust. 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. 2005 r., Nr 108, poz. 908 ze zmianami) i szczegolnie skupic sie na art 83 ktory mowi kto moze przeprowadzic badanie techniczne.

Cytat:
Art. 83. 1. Badanie techniczne jest przeprowadzane na koszt właściciela pojazdu, przez:

1. podstawową stację kontroli pojazdów - w zakresie:

1. sprawdzenia oraz oceny prawidłowości działania poszczególnych zespołów i układów pojazdu, w szczególności pod względem bezpieczeństwa jazdy i ochrony środowiska,
2. badań technicznych, o których mowa w lit. a, oraz niektórych badań technicznych, o których mowa w pkt 2, jeżeli stacja posiadała zezwolenie starosty na wykonywanie tych badań wydane przed dniem wejścia w życie ustawy - Przepisy wprowadzające ustawę o swobodzie działalności gospodarczej;

2. okręgową stację kontroli pojazdów - w zakresie badań technicznych określonych w pkt 1 lit. a oraz w zakresie badań co do zgodności z warunkami technicznymi autobusu, którego dopuszczalna prędkość na autostradzie i drodze ekspresowej wynosi 100 km/h, pojazdu przeznaczonego do przewozu towarów niebezpiecznych, pojazdu przystosowanego do zasilania gazem, pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy za granicą (przed rejestracją w kraju), pojazdu zabytkowego, pojazdu marki "SAM", pojazdu, w którym dokonano zmian konstrukcyjnych lub wymiany elementów powodujących zmianę danych w dowodzie rejestracyjnym, pojazdu skabusewanego na badania techniczne przez organ kontroli ruchu drogowego lub starostę oraz pojazdu sprowadzanego z zagranicy i noszącego ślady uszkodzeń lub którego stan techniczny wskazuje na naruszenie elementów nośnych konstrukcji pojazdu, mogących stwarzać zagrożenie dla bezpieczeństwa ruchu drogowego;

3. okręgową stację kontroli pojazdów - w zakresie badań technicznych określonych w pkt 1 lit. a oraz w zakresie badań co do zgodności z warunkami technicznymi autobusu, którego dopuszczalna prędkość na autostradzie i drodze ekspresowej wynosi 100 km/h, pojazdu przeznaczonego do przewozu towarów niebezpiecznych, pojazdu przystosowanego do zasilania gazem, pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy za granicą (przed rejestracją w kraju), pojazdu zabytkowego, pojazdu marki "SAM", pojazdu, w którym dokonano zmian konstrukcyjnych lub wymiany elementów powodujących zmianę danych w dowodzie rejestracyjnym, pojazdu skabusewanego na badania techniczne przez organ kontroli ruchu drogowego lub starostę, pojazdu sprowadzanego z zagranicy i noszącego ślady uszkodzeń lub którego stan techniczny wskazuje na naruszenie elementów nośnych konstrukcji pojazdu, mogących stwarzać zagrożenie dla bezpieczeństwa ruchu drogowego, oraz pojazdu, dla którego określono wymagania techniczne w przepisach ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług.

i kolejny punkt ktory mowi stacjach kontroli pojazdow:

Cytat:
2. Działalność gospodarcza w zakresie prowadzenia stacji kontroli pojazdów jest działalnością regulowaną w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. Nr 173, poz. 1807 i Nr 281, poz. 2777 oraz z 2005 r. Nr 33, poz. 289 i Nr 94, poz. 788) i wymaga uzyskania wpisu do rejestru przedsiębiorców prowadzących stację kontroli pojazdów."

Watpie, zeby zagraniczne stacje obowiazywaly te przepisy, zatem ... sprawa oczywista.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Paź 2010, 11:32:12 »
A niby na jakiej zasadzie jest wazny w PL? Przeciez to oczywiste, ze taki przeglad jest w Polsce niewazny ... a zrobic to sobie moga = pieniadze wyrzucone w bloto.

Ciekawe co ty byś zrobił, jeździł bez przeglądu i machał ustawami?

Nie wiem po co te ustawy, gość nie chce specjalnie pewnie tracić kasy na paliwo aby zrobić przegląd a tu takie wielkie teoretyzowanie powstało.
Odradzanie mu zrobienia przeglądu jest bzdurą. Przegląd będzie ważny - generalnie i to jest ważne!!!

Faktem jest , że przegląd tak czy inaczej będzie musiał zrobić w PL

Najważniejszy jest kwit do czasu wyjazdu do PL, bo jak coś się stanie to nikt z was mu nie pomoże. I ktokolwiek będzie miał winę w czasie kolizji lub nie daj czasem wypadku to ten klient idzie pierwszy na ostrzał. I do czasu wyjazdu takie wydanie pieniędzy może mu uratować tyłek.

Offline jeni

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Paź 2010, 13:31:58 »
vera masz rację.   Tak,może mieć problem.Jeśli samochód był w ruchu to ubezpieczyciel  w PL  uzna  przyczynienie się do kolizji,ponieważ jazda samochodem bez ważnego badania technicznego  jest traktowana jak jazda niesprawnym samochodem.

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Paź 2010, 15:27:05 »
A ja mam pytanie kiedy pytajacy sie o ten przeglad byl ostatni raz w polsce?bo jesli chocby miesiac,dwa badz nawet trzy temu to mogl go zrobic podczas ostatniego pobytu i nie bylo by placzu i problemu co teraz zrobic z przegladem bo sie wnet konczy.Przeglad techniczny mozna robic ile razy sie chce w ciagu roku w ktorym ten przeglad jest wazny i za kazdym razem jest on wazny caly rok od ostatniego przegladu.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 24 Paź 2010, 15:27:05 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26660
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 17929
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Wyświetleń: 39584
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Wyświetleń: 19012
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2008, 13:59:51
wysłana przez Klingon
czy Duńczycy płacą na czas?