poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: kupno samochodu  (Przeczytany 22029 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ReFormer

• Gość
Odp: kupno samochodu
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Cze 2010, 00:28:05 »
vera juz Tobie pisalem chyba ze sto razy - obrazajac innych dajesz upust negatywnym emocjom, ktore w Tobie sie klebia i tym samym oswiadczasz, ze jestes slaby psychicznie. Poza tym gdybys byl zadowolony z zycia i ze swojej osoby, to bys nikogo nie obrazal, bo "w srodku" nie mialbys negatywnych uczuc :) Aczkolwiek w tej sprawie - gdybym wierzyl w Boga - to bym sie za Ciebie pomodlil - chodzi o te wewnetrzna "milosc", bo wiem, ze musi byc Tobie naprawde ciezko.

roga - dokladnie, potwierdzenie umowa kupna - sprzedazy to jest pewnosc. Ciekawe czy Szanowny Pan vera by kupil od osoby identyfikujacej sie ciemna karnacja skory samochod za 100 000dkk na zasadzie - wymiana $$$ na dowod rejestracyjny. No chyba, ze w tym samym dniu by pedzil do SKAT-u przerejestrowac ...

... ale nie wiadomo czy na nastepny dzien nie mialby wizyty Pana "ciemnego", razem z Politi, i sprawe o wlamanie i kradziez dowodu.

Nie rozumiem - co szkodzi, dla pewnosci, spisac umowe?

P.S. vera - jak chcesz mi naprawde dopiec to przeanalizuj skladnie i tresc mojej wypowiedzi, zeby wiedziec gdzie uderzyc. Takie puste slowa mnie nie krzywdza ... bys sie chociaz troche wysilil  :(

P.S.2. sorry, ze Cie uswiadomilem, pewnie odbierzesz to jako atak, a ze ... dzialasz w sposob "przewidywalny" ... to odpowiesz atakiem - widzisz jak Cie znam ...

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Cze 2010, 01:05:02 »
Co do ataku to sam to zapoczątkowałeś buractwo, wielkie współczucia dla twojego zdrowia jak nie pamiętasz co robiłeś kilka minut wcześniej.
Jak kupujesz auto od turasa reformer to ci nawet umowa nie pomoże, powodzenia w zakupach. Pajacowata treść twojej wypowiedzi nie jest związana w ogóle z tematem, którego jak widać nie ogarniasz.
Zamiast pisać takie idiotyzmy poszukaj sobie temat w którym są opisane części dowodu. Teorie jakie teraz wymyśliłeś raptem z piaskownicy nie maja nic do rzeczy. No ale nic jak dopabuse kupisz auto może się rozeznasz, bo jak narazie jesteś w lesie.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Cze 2010, 01:33:06 »
Vera: Jezeli mni cos boli , to ubolewam nad osobami, ktore nie znaja tzw. pojecia "pli" (wlasciwego tonu i zachowania sie wobec innych osob, tym bardziej im zupelnie nieznanych). Pod budka z piwem nie stoje bo nie zachwycam sie tym trunkiem. Byc moze ty masz w tym doswiadczenie. Znam hierarchie dokumentow i oczywiscie mozna kupic pojazd bez umowy i masz do tego prawo, tak jak ja mam i co polecam, prawo do zawarcia umowy. Z tym ogarnieciem pojec to daj sobie spokoj. Byc moze jest inaczej w PL, nie wiem i to mnie nie interesuje. Od .....dziestu lat mieszkam w Danii i interesuja mnie przede wszystkim realia dunskie, ktore znam doskonale z doswiadczen w zyciu zawodowych i prywatnych. Jest takie dunskie slowo "ydmyghed" , pewnie dla ciebie zupelnie obce i nie do przyjecia. Mimo wszystko, dobrej nocy.

[Posted on: 12 Cze 2010, 01:22:27]

Co do ataku to sam to zapoczątkowałeś buractwo, wielkie współczucia dla twojego zdrowia jak nie pamiętasz co robiłeś kilka minut wcześniej.
Jak kupujesz auto od turasa reformer to ci nawet umowa nie pomoże, powodzenia w zakupach. Pajacowata treść twojej wypowiedzi nie jest związana w ogóle z tematem, którego jak widać nie ogarniasz.
Zamiast pisać takie idiotyzmy poszukaj sobie temat w którym są opisane części dowodu. Teorie jakie teraz wymyśliłeś raptem z piaskownicy nie maja nic do rzeczy. No ale nic jak dopabuse kupisz auto może się rozeznasz, bo jak narazie jesteś w lesie.

Zastanow sie czlowieku jak ty odnosisz sie do innych: "pajacowatosc", "idiotyzmy", "nie pamietasz co robiles kilka minut wczesniej", "narazie jestes w lesie", "nie ogarniasz tematu". Jaka zlosc i niezadowolenie, brak akceptacji i agresywnosc.
Watpie czy taksie zachowujesz wsrod dunczykow. Jezeli tak, to na pewno nie masz znajomych, a jak mi odpowiesz, ze masz
to smiem twierdzic, ze klamiesz. jestes samotnym, malutkim czlowieczkiem pelnym zgryzoty, zazdrosci i niemocy. Twoje reakcje na forum sdaja ci upust twoim frustracja. To moze i dobrze.     

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Cze 2010, 02:25:06 »
swój swego popiera a że skleroza nie boli zapodaj sobie posta z 22:39:45 tak więc szkoda dyskusji bo sam się motasz z kolegą. Nie pijcie więcej o tej godzinie bo widać wam szkodzi.
Jak na moje piszcie sobie umowy i tkwijcie dalej w błędzie że to najważniejszy świstek   ;D ;D ;D. Umowa nie jest zła ale wasz tok rozumowania leży.
Będąc od 10 lat w Danii jak piszesz powinieneś już troszkę się chociażby orientować w temacie jak zabierasz głos. Nie poszło ci i występuje syndrom dziecka któremu zabrano zabawki. Reszta bez komentarza bo wyraźnie masz chore wizje o tej godzinie.

Offline paveldk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Cze 2010, 08:20:52 »
witam...
jezeli chcesz kupic fure do 100 tysi to jedz do komisu kup i oni za ciebie wszystko zalatwia to jest chyba najprostsze rozwiazanie.pozatym komis da ci gwarancje na auto na jakis czas nie wiem czy to bedzie 3 miesiace czy pol roku. przyslowiowy turas jak to inni na tym forum mowia tej gwarancji ci nie da.tak jak wspomnialem na samym poczatku gdy kupowalem swoje 1 auto w danii dostalem tylko dowod rejestracyjny z ktorym udalem sie do skat i go przerejestrowalem na swoje nazwisko ... cala procedura,nastepnie wybierasz ubezpieczyciela i koniec.
jedz do komisu wypatrz auto powiedz ze kupujesz oni zalatwiaja wszystko za ciebie w skacie ... ubezpieczenie pewnie tez ci zalatwia i za 3 dni odbierasz fure z tablicami.   
powodzenia

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Cze 2010, 09:02:52 »
Kupujac prywatnie zaoszczedzasz czesto 20-30% ponoszac jednak jakies tam ryzyko.
Sadze, ze dobrym rozwiazaniem jest, jak Roga wspomnial, przeczytanie porad FDM'u i ewt. test samochodu tam (stale wskazowki, FAQ na necie gratis, test cos tam kosztuje).
Napisanie nawet calego zdania po dunsku (male bledy zostana skorygowane automatycznie) na google skieruja was zawsze na jakies zrodlo informacji, najczesciej z jakiegos forum (z zazwyczaj grzecznymi forumowiczami :) ) a Google tlumaczy nawet cale strony :) .

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Cze 2010, 13:19:14 »
Vera:
Re-Former mial wzupelnosci racje w swoim poscie, aby nie zadawac sie z toba w dyskusje. Dyskusja bowiem polega na wzajemnym przedkladaniu sobie swojego punktu widzenia, z respektem dla strony przeciwnej co nieoznacza jej akceptacji. Twoja kultura dyskutowania przypomina te kulture, ktora reprezentuje wielu ludzi w polskich mediach. Kto glosniej krzyczy i wysmiewa innych mysli ze jest madrzejszy. Jest takie dunskie powiedzenie ”du skal ikke være klogere i en forsamling end den dumeste” co ozancza, ze w spotkaniu z ludzmi nie nalezy okazywac, ze jest sie madrzejszym, nawet od tego najglupszego. Chodzi tu oczywiscie o respekt i tolerancje. Przed toba stoi bardzo daleka i kreta droga. Normalnie nie chetnie mowie o sobie. Pozwalam innym oceniac nie tylko moja osobe, ale przede wszystkim moje poczynania w kontakcie z ludzmi. Odpowiadajac na moj post, poraz kolejny jestes arogancki, bez najmniejszego respektu nie tylko dla dyskutanta, ale przede wszystkim dla siebie samego.
Normalnie nie ujawniam specjalnie czesto informacji o mnie samym i mojej rodzinie, ale kiedy juz piszesz, ze (tutaj cytuje twoja wypowiedz):

”Będąc od 10 lat w Danii jak piszesz powinieneś już troszkę się chociażby orientować w temacie jak zabierasz głos. Nie poszło ci i występuje syndrom dziecka któremu zabrano zabawki. Reszta bez komentarza bo wyraźnie masz chore wizje o tej godzinie”.

Musze, chociaz robie to z niechecia wyprowadzic cie z bledu,ze ”poszlo mi bardzo dobrze, byc moze za dobrze, co przypisuje wkladowi i wysilkowi calej mojej rodziny, a ty miotajac sie i szamotajac sie sam ze soba, nie wiesz juz w jaki sposob normalni ludzie komunikuja ze soba. Ja i moja rodzina nalezymy do elitarnej grupy spoleczenstwa dunskiego, a od strony materialnej (nie ma ona dla mnie juz specjalnego znaczenia z wiadomych powodow) , nie musimy sie martwic ani o nasze potomstwo i nastepne pokolenie (a), Brzmi to troche niesmacznie, ale moze wreszcie zrozumiesz, ze stoimy na odleglych od siebie platformach, tak socjalnie jak i materialnie, gdzie nia mam powodu spotykac osobnikow twojego pokroju. To, ze mowie po polsku, nie swiadczy jeszcze, ze jestem 100% zwiazany z Polska. Wielu ludzi rozmawia roznymi jezykami. Nie jestem tutaj od lat 10 jak piszesz, ale od ….dziestu. Moj udzial  w dyskusjach na forum, to chec podzielenia sie doswiadczeniami z zycia zawodowego i zycia w w tym spoleczenstwie. Zarowno ja, jak i moja rodzina, udzielamy najczesciej zupelnie bezinteresownie pomocy osobom i rodzinom przyjezdrzajacym tutaj do pracy i do swoich rodzin. W naszych przedsiebiorstwach zarowno tutaj, w kilku najwiekszych miastach Danii, jak i w Polsce, zatrudniamy wielu obcokrajowcow (polakow, czechow, wegrow, pakistanczykow). Nie dlatego, ze to jest to tansza sila robocza, ale przede wszystkim z przeswiadczenia, ze w ten sposob stwarzamy najlepsze warunki dla rozwoju firm. Innym przykladem, moze byc pomoc prawna, ze strony naszych prawnikow, czy pytania dotyczace np. rozliczen podatkowych. W ciagu ostatnich 3 lat sporzadzilismy 79 rozliczn, przewaznie dla osob, ktore poraz pierwszy spotkaly sie ze Skatem i maja trudnosci z zrozumieniem tego systemu. Robimy to za symboliczna oplata, poniewaz ma to rowniez charakter ”wychowawczy”. Tak, ze musisz zrozumiec, ze moje odpowiedzi na twoje posty nie sa i nie byly podyktowane checia pokazania, ze wiem lepiej na ten temat, jak to ty usilujesz przekonac wszystkich o swoich racjach na sile.

A odnosnie umowy K-S, nadal podtrzymuje swoja opinie, ze jest to dobra forma zabezpieczenia sie przed ewentualnymi niespodziankami, bez wzgledu na ”hierarchie dokumentow”. Nadmienie, ze w naszej firmie kilkakrotnie sprzedawalismy pojazdy pracownikom i zawsze za porada prawnika przedsiebiorstwa spisywano umowe, na jakich warunkach pojazd zostal sprzedany. Monznaby i sprzedac bez umowy, ale spisujac umowe obie strony znaly warunki tej tranzakcji. Sadze, ze dyskusje na temat ”z umowa czy bez”
dobiega konca chyba ze Vera nawiedzi ponowny "wybuch".   

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 12 Cze 2010, 13:19:14 »

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Cze 2010, 10:02:46 »
Dyskusja dawno się skończyła po upieraniu się przez ciebie przy czymś o czym nic nie wiesz z praktyki.
Jak pisałem wcześniej - bez komentarza. Piszesz o czymś o czym nie masz zielonego pojęcia. Przedstawiasz dwie teorie w zależności od sytuacji z czego obie mijają się z rzeczywistością - pomijając że mylisz pojęcia. Przez 10 lat powinieneś już mieć własne 100% info z życia wzięte. Tymczasem piszesz o info zasłyszanych od innych, które są niesprawdzone.
Dodatkowo widzę musi być elaborat w twoim wykonaniu opisujący jak to masz super. Spowodowane jest to pewnie nie dowartościowaniem w życiu codziennym

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Cze 2010, 22:20:18 »
Jak w czeskim filmie ”Nikt nic nie wie”. Jedyna osoba co wszystko wie, to Vera. Wie jak sie zachowac w dyskusji, wie jak normalni, ludzie komunikuja ze soba, no i przede wszystkim ma nieograniczony patent na wiedze.

A oto odpowiedz adwokata na poruszany w watku temat: Kupno z umowa czy bez.

”Køber du din bil af en privat, anbefales, at du altid bruger en slutseddel. På den måde sikrer du dig bedst muligt, at alle aftaler er nedfældet på skrift. Du kan også købe din bil af en privat, uden at anvende en slutseddel. Det gør du ved, at modtage/få overdraget køretøjets registreringsattest mm. Denne fremgangsmåde anbefales dog ikke, hvis du ikke på en anden vis er i stand til, at skaffe dig oplysninger om køretøjet tekniske og juridiske status, det vil sige alt det som en godt udformet slutseddel burde indeholde. Slutseddel, i lighed med andre skriftlige aftaler, har en juridisk binding. I tilfældet af opstået tvistigheder, kan aftalens parter henvise til slutsedlens indhold”. Det kan man ikke i tilfælde af en handel ”fra hånd til hånd”. 

Sadze, ze na tyle znasz juz dunski, ze zrozumiesz ww tekst.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Cze 2010, 06:52:56 »
ty nadal swoje, brak słów.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Cze 2010, 08:27:11 »
W jaki sposób zabezpieczy sie kupujacy przed restgæld/pant na nowozakupionym prywatnie samochodzie?
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Cze 2010, 09:50:54 »
Mozna zadzwonic do specjalnego registru, ktory odpowie na pytanie czy samochod jest zadluzony. Jezeli sporzdazsie umowe, to
w Slutseddel (umowa) jest/powinna byc rubryka, gdzie sprzedajacy oswiadcza, cz samochod jest zadluzony czy tez nie.

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Cze 2010, 10:20:39 »
To co mowi czy pisze zdesperowany sprzedawca moze byc nieprawda; zostanie za to kiedys ukarany ale samochod moze byc zaraz zabrany przez bank, dealera czy firme kredytowa i w rezultacie do wyboru zostaje wieloletnia wolnoamerykanka ze sprzedawca.
Tutaj mozna sprawdzic zadluzenie samochodu:
http://www.bilbasen.dk/bilbogen/

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Cze 2010, 11:05:53 »
Wlasnie o ten rejestr mi chodzilo. Bardzo wazna rzecz przy kupnie samochodu od osob prywatnych.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Cze 2010, 12:08:46 »
......To co mowi czy pisze zdesperowany sprzedawca moze byc nieprawda; zostanie za to kiedys ukarany ale samochod moze byc zaraz zabrany przez bank, dealera czy firme kredytowa i w rezultacie do wyboru zostaje wieloletnia wolnoamerykanka ze sprzedawca....

Ale jesli ma sie umowe K-S z oswiadczeniem sprzedawcy o ewnt. zadluzeniu samochodu ma sie mozliwosc odzyskania swoich pieniedzy  w wypadku jesli samochód bylby zrekwirowany na poczet restgæld/pant.

Bez umowy K-S ma sie: NIC.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 14 Cze 2010, 12:08:46 »

Ubezpieczenia Samochodu - Niewlasciwa firma podana przy rejestracji auta

Zaczęty przez beenpl20Dział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 14622
Ostatnia wiadomość 12 Lip 2016, 23:59:25
wysłana przez maryo1977
uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1