Ogólne > Hydepark
pobyt staly
Jomir:
Tak, z tym, ze obecnie granica ta wynosi 12 miesiecy.
Juta:
--- Cytat: Jomir w 03 Paź 2011, 08:00:15 ---Tosiu, nie sadze. Prawo nie dziala wstecz, wiec na pewno przyznanych pobytow pozbawiac nie beda.
--- Koniec cytatu ---
Ja bym nie byla tego taka pewna. Jesli UE peknie w pokojowy sposob, za zgoda wszystkich partnerow to wtedy wszystko ok, pobytow na pewno nie beda pozbawiac. Ale jesli wszystko pieprznie z hukiem, bedzie dzika awanturam, wzajemne pretensje, oskarzenia, niemal stan wojny, to wtedy obcokrajowcy stana sie kozlami ofiarnymi. Bedzie mozna im ograniczyc socjal niemal do zera, a w radykalnej wersji pozbawic prawa pracy a nawet pobytu. Oczywiscie, to jest skrajnie pesymistyczna wizja, ale mozliwa.
Jomir:
:) A my wiemy jakie jest rozwiazanie, dla tych ktorzy chca tu zostac, prawda ? :)
bezwarkoczy:
wszystko zalezy od podstawy prawnej. malzonkowie obywateli dunskich - nawet ci z eu -podleaja przy laczeniu rodzin dunskiej ustawie o cudzoziemcach a nie dyrektywie unijnej, co oznazcza, ze musza miec owe punkty aby dostac prawo pobytu, chyba, ze maja jakby samodzielna podstawe zarejestrowania sie na podstawie dyrektywy unijnej, ale to juz inna bajka i w innym miejscu. to samo dotyczy pobytu stalego
nawet jako obywatelke unii europejskiej obowiazuje mnie regula 100 punktow jesli na tej wlasnie podstawie bede chciala pobyt go otrzymac. mam to nawet na pismie z urzedu imiracyjnego. poza tym, czasowo nieograniczony pobyt unijny i nie- unijny pobyt staly nie sa rownowazne.jak juz ktos wspomnial, przy unijnym, ktory otrzymuje sie po 5 latach legalnego pobytu mamy do czynienia z pobytem, ktorego nie trzeba odnawiac, ale ktory nie jest bezwarunkowy. pobyt staly "dunski" jest bezwraunkowy.
vred:
--- Cytat: bezwarkoczy w 03 Paź 2011, 17:34:15 ---wszystko zalezy od podstawy prawnej. malzonkowie obywateli dunskich - nawet ci z eu -podleaja przy laczeniu rodzin dunskiej ustawie o cudzoziemcach a nie dyrektywie unijnej, co oznazcza, ze musza miec owe punkty aby dostac prawo pobytu, chyba, ze maja jakby samodzielna podstawe zarejestrowania sie na podstawie dyrektywy unijnej, ale to juz inna bajka i w innym miejscu. to samo dotyczy pobytu stalego
nawet jako obywatelke unii europejskiej obowiazuje mnie regula 100 punktow jesli na tej wlasnie podstawie bede chciala pobyt go otrzymac. mam to nawet na pismie z urzedu imiracyjnego. poza tym, czasowo nieograniczony pobyt unijny i nie- unijny pobyt staly nie sa rownowazne.jak juz ktos wspomnial, przy unijnym, ktory otrzymuje sie po 5 latach legalnego pobytu mamy do czynienia z pobytem, ktorego nie trzeba odnawiac, ale ktory nie jest bezwarunkowy. pobyt staly "dunski" jest bezwraunkowy.
--- Koniec cytatu ---
Pobyt unijny nie jest bezwarunkowy czyli mozna go stracic tak? A jesli tak, to w jakim przypadku? Czy sama utrata pracy powoduje ze tracimy pobyt unijny, czy jeszcze jakies okolicznosci musza zajsc?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej