Ogólne > Hydepark
pobyt staly
Jomir:
Bezwarkoczy - to co piszesz jest nieaktualne. Kiedys tak bylo, tak nie jest teraz - po zmianie przepisow - wprowadzeniu oplat za pobyt i zbieranie punktow.
Zadzwon do urzedu emigracyjnego i zapytaj.
Znam osobe, ktora w tym roku dostala pobyt staly po 4 latach, bez punktow, bez oplaty, przyznany przez Stastforvaltning.
Ta osoba jest zona DUnczyka i pierwszy pobyt, a takze kolejne odnawiane co 2 lata otrzymywala przez urzad emigracyjny.
Dodam, ze ominiecie procedury zaproponowal sam urzad emigracyjny.
Po drugie - w chwili obecnej NIE MA najmniejszej roznicy pomiedzy pobytem stalym unijnym, ani nieunijnym.
Przepisy sa identyczne, a dla pewnosci pytalam i w urzedzie emigracyjnym i statsforvaltning, nie wierzylam, wiec pytanie zadwalam czterokrotnie w kazdym urzedzie.
Mysle, ze wciaz sa mylone pojecia - pobyt staly jest pobytem stalym, mozna otrzymac go dopabuse po 5 latach (albo po 4 jezeli ma sie szczegolne polaczenia z Dania).
Pobyt, ktory wszyscy, ktorzy tu przyjechali z EU do pracy, szkola, meza Polaka, ktorego postanowienia mowia, ze (upraszczajac) mozna sobie byc tak dlugo jak sie mozna utrzymac NIE JEST pobytem stalym.
[Posted on: 03 Paź 2011, 20:25:33]
Pobyt staly - ten wlasciwy nazwimy go - mozna utracic jezeli wyjedzie sie z kraju na okres dluzszy niz 12 miesiecy.
[Posted on: 03 Paź 2011, 20:27:11]
A tu polecam lekturke:
http://www.nyidanmark.dk/NR/rdonlyres/299A582B-0D17-4B31-8FA8-CB7E6D883BB3/0/notat_tidsubegraenset_ophold.pdf
[Posted on: 03 Paź 2011, 20:50:20]
A tu cala ustawa:
https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=137179
[Posted on: 03 Paź 2011, 20:54:57]
[Posted on: 03 Paź 2011, 20:58:29]
tosia:
Wczoraj dzwonilam na polska infolinie z zapytaniem o uzyskanie pobytu stalego w Statsforvaltning oraz w Udlændingeservice . Dzis mila pani po wczesniejszym zasiegnieciu info w obu instytucjach odpowiedziala mi , ze roznic w znaczeniu otrzymanego w obu instytucjach pobytu nie ma .
Sa za to jak wiadomo znaczne roznice w wymogach ze na korzysc Statsforvaltning .
Jesli chodzi o unijnych wspolmalzonkow dunskich obywateli/osob z pobytem stalym w DK , to powinni sie one teoretycznie starac sie o niego poprzez Udlændingeservice jesli ta instytucja
dawala im zgode na pobyt w Danii gdy przyjechali .
Jest jeden wyjatek - jesli tacy wspolmalzonkowie spelniaja wymogi stawiane przez Statsforvaltning - czyli chodzi tak naprawde o przepracowanie okreslonegoo czasu w Danii - moga wystapic o pobyt staly permanent (tak jak wszyscy inni pracownicy unijni ) do tej instytucji .
Tak wiec byc moze Bezwarkoczy ma racje , bo to zalezy od jej sytuacji z praca .
Na wlasnym przykladzie powiem , ze gdy skladalam wniosek o pobyt staly w Statsforvaltning ten
nie byl kompletnie zainteresowany moja znajomoscia dunskiego ani integracja ze spoleczenstwem . Liczyla sie tylko i wylacznie praca i wszystkie dotychczasowe årsopgørelse .
Na pocieszenie dla innych - nowy rzad wczoraj obiecal wprowadzenie ulatwien w uzyskaniu pobytu stalego uzyskiwanego w Udlændingeservice .
Jomir:
Tosiu, z tego co wyczytalam, "bezwarkoczy" jest w Danii od roku czasu, skad moze wiedziec, ze nie bedzie pracowala przez najblizsze 4 latà?
Po drugie ja nigdzie nie pisalam, ze nie mozna starac sie o pobyt przez urzad emigracyjny, a ze mozna przez Statsforvaltning, co jest tansze i latwiejsze i nie trzeba punktow zdobywac. To taki trick, jak ominac regule 100 punktow i oplaty, polecony zreszta przez sam urzad emigracyjny.
[Posted on: 04 Paź 2011, 18:30:23]
Prosze "pokaz mi palcem" w ponizszej notatce, gdzie jest mowa o tym, ze trzeba przepracowac jakis czas jezeli stara sie o pobyt staly po 5 latach.
Ja widze tylko, ze trzeba przebywac 5 lat "ciagu" i moc to udokumentowac.
http://www.nyidanmark.dk/NR/rdonlyres/299A582B-0D17-4B31-8FA8-CB7E6D883BB3/0/notat_tidsubegraenset_ophold.pdf
Obowiazek "wylegitymowania sie" praca jest tylko wtedy, kiedy stara sie o pobyt staly po 4 latach.
Byc moze Pani CI tak powiedziala, ale uwierz mi, ze Panie tez nie wszystko wiedza.
Gdy staralam sie o swoj pobyt po 4 latach, po wejsciu do pokoju i przedstawieniu sprawy w statsforvaltningen, pani powiedziala, ze nie ma takiej mozliwosci i ze musze czkeac az minie 5 lat.
[Posted on: 04 Paź 2011, 18:43:40]
Spodziewalam sie tego, wiec mialam wydrukowana powyzsza notatke, a oprocz tego napisane podanie o pobyt z uzasadnieniem, a takze cytatem z tej notatki.
Pobyt staly po 4 latach dostalam!
Zeby uciac dyskusje na temat moich powiazan z Dania - jestem zona Dunczyka.
miksboks:
--- Cytat: Jomir w 03 Paź 2011, 11:25:48 ---Tak, z tym, ze obecnie granica ta wynosi 12 miesiecy.
--- Koniec cytatu ---
czyli wystarczy, że nie wymelduję się z ewidencji ludności i w ten sposób będę miał ciągłość pobytu po moim wyjeździe z danii?
czy też należy mieć jakiekolwiek dochody potwierdzone przez skat w danych latach?
kicia:
--- Cytat: miksboks w 05 Paź 2011, 10:29:30 ---czyli wystarczy, że nie wymelduję się z ewidencji ludności i w ten sposób będę miał ciągłość pobytu po moim wyjeździe z danii?
czy też należy mieć jakiekolwiek dochody potwierdzone przez skat w danych latach?
--- Koniec cytatu ---
trzeba mieć dochód za dobrze by było
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej