Ogólne > Hydepark
pobyt staly
Jomir:
Nie koniecznie :) Trzeb po prostu udokumentowac pobyt - czyli na przyklad mozna chodzic do szkoly, studiowac...
dorissa79:
a nie jest czasem tak,ze aby otrzymac ten staly pobyt, to w okresie tych pieciu lat nie mozna przebywac na kontanthjælp?
cos mi tak sie kiedys obilo o uszy,ze jesli sie bylo na kontanthjælp to piec lat potrzebne do otrzymania pobytu stalego liczy sie od momentu zaprzestania pobierania tej pomocy socjalnej.
Jesli jestem w bledzie, prosze o skorygowanie :)
Jomir:
I tak i nie :)
Bo generalnie jest to oczywisty wymog. Ale...
Jezeli jest to osoba z EU, to pierwsze pozwolenie, wydane na 5 lat, mowi, ze osoba ma prawo przebywac w Danii tak dlugo jak sie moze sama tu utrzymac (znaczy bez pomocy panstwa), wiec TEORETYCZNIE nie ma mozliwosci otrzymania kontanthjælp w czasie pobytu ograniczonego.
Z tego co slyszalam, zdarzaja sie jednak wyjatki, ze ktos tam dostal kontanthjælp, mimo wszystko. Podkreslam tylko slyszalam.
I w tym juz momencie nie wiem, co sie dzieje, w takiej sytuacji, ze ktos wyjatkowo dostal...
psychopata:
--- Cytat: Jomir w 05 Paź 2011, 14:30:04 ---Z tego co slyszalam, zdarzaja sie jednak wyjatki, ze ktos tam dostal kontanthjælp, mimo wszystko. Podkreslam tylko slyszalam.
I w tym juz momencie nie wiem, co sie dzieje, w takiej sytuacji, ze ktos wyjatkowo dostal...
--- Koniec cytatu ---
Wtedy, zeby dostac staly pobyt, musi splacic ten kontanthjælpowy dlug.
vred:
A mi obilo sie o uszy ze jesli ktos jest przewlekle chory lub ma przewlekle chore dziecko nie ma co liczyc na staly pobyt (pewnie chodzi o koszty leczenia). Czy to prawda?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej