Ogólne > Praca w Danii

pozwolenie i numer CPR

<< < (3/11) > >>

malin:
Na pozwolenie trzeba czekac ale mozna pracowac. CPR masz na pewno bo masz karte podatkowo.

P.S. prosze o ponowne sprawdzenie listy. Moze rzczywiscie jest wiekszosc pracy dla mezczyzn ale nie konicznie ciezkie.
Tak tylko wspomne dla sprostowania ze na liscie jest firma Maersk, DHL, Bang & Olufsen i i niekoniecznie jezeli pracowadca jest na liscie musi to byc ciezka praca fizyczna. Niech nikt tym sie nie sugeruje.

Tula:

--- Cytat: malin w 22 Sie 2007, 18:37:50 ---Na pozwolenie trzeba czekac ale mozna pracowac. CPR masz na pewno bo masz karte podatkowa.
--- Koniec cytatu ---
Ach, to tu lezy zrodlo nieporozumien. Nr na karcie podatkowej, choc identyczny z cpr, nie "zachowuje sie" jak on. To znaczy, wystarczy do zalozenia konta, ale juz nie do zapisania sie do szkoly. W szkolnym komputerze, gdy poszlam sie zapisac, widniala adnotacja "numer nieaktywny". I dlatego zamiast zaczac nauke w grudniu, zaczelam pod koniec lutego, jak juz mialam papier z folkeregistret.

Artar:
Jeżeli ma się kontrakt, to wystarczy pójść na policję i dostaje się pozwolenie od ręki i tylko czeka na oficjalne z Kopenhagi.
Co do nr CPR to potrzebne jest pozwolenie na pracę i kontrakt i Komuna wydaje CPR (przychodzi pocztą na adres zameldowania) oraz do dwóch miesięcy zółtą kartę (pierwszą)
Przy załatwianiu CPR można się zameldować. (podaję się adres i wybiera lekarza)
Z nr CPR i kontraktem po Skatkartę do Skata (wydają od ręki), kwota zależy od bajki jaką się im sprzeda...

Tula:

--- Cytat: Artar w 22 Sie 2007, 20:00:03 ---Jeżeli ma się kontrakt, to wystarczy pójść na policję i dostaje się pozwolenie od ręki i tylko czeka na oficjalne z Kopenhagi.
--- Koniec cytatu ---
Tosmy juz przerabiali -- jezeli firma nie jest na liscie, o jakiej wczesniej byla mowa, NIE MOZNA podjac pracy przed uzyskaniem zezwolenia (odsylam do przepisow na stronie immigration service).

--- Cytuj (zaznaczone) ---Z nr CPR i kontraktem po Skatkartę do Skata (wydają od ręki)
--- Koniec cytatu ---
Jak pisalam, mi sie udalo dostac skatkorta bez cpr, tylko z kontraktem.

--- Cytuj (zaznaczone) --- kwota zależy od bajki jaką się im sprzeda...
--- Koniec cytatu ---
A tego fragmentu, przyznam, nie rozumiem...

malin:
Zgadza sie mam CPR ale nie mam pozwolenia. Mogllem otworzyc konto w banku ale nie moge sie zapisac na kurs dusnkiego. To znaczy moge ale bede musial oplacac kurs sam w calosci. Co do karty podatkowej to meilem wyslalem kontarkt oraz swiadectwo zawarcia malzenstwa i swiadectwo urodzin dziecka i oni wszytsko naliczyli i przeslali mi karte z numerem CPR. Ominalem komune. Jak bylem u nich wczesniej powiedzieli ze bez pozolenia nic nie zrobia.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej