Pedersen z polskim obywatlestwem?pierwsze słyszę,ale pewnie "naturalizował"się w czasach gdy w polskiej lidze były ograniczenia dla obcokrajowców albo by startowac w cyklu GP.Żużel tutaj jest bardzo popularny,chociaż z frekwencją na stadionach róznie bywa.Mają dobrych żużlowóc,piłkarzy i recznych i nożnych,a czasem ktos pojawi się w boksie czy lekkoatletyce,ale powiedzmy sobie szczerze w porównaniu doPL są daleko za nami.Pzregralismy w handbala,ale ilu ludzi w PL interesuje sie tym , a ilu tutaj??Tutaj to prawie sport narodowy ;)A u nas głośno się zaczęło robic o tym rok temu jak Polacy zostali vice-mistrzami świata

W siatke niedawno od nas dostali na turnieju kwalifikacyjnym na Wegrzech,w koszykówce też nigdy o nich nie słyszałem...
Dunole już taka mają,że na codzień sport wyczynowy ich nie obchodzi wielce patriotami nie są ,ale jak przychodzi jakiś sukces to nagle podbijają bębenek na full

Ja nie słyszałem by jakiś Duńczyk mówił o sbie,że jest patriota,ale z drugiej strony w żadnym innym państwie nie widziałem flag narodowych na torcie urodzinowym