poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Sport  (Przeczytany 39819 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kama

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 5
  • Reputacja: +0/-0
Odp: POLSKA-DANIA piłka ręczna
« Odpowiedź #90 dnia: 23 Sty 2008, 20:11:26 »
Dokladnie... i u mojego meza tak w pracy bedzie......ale coz nie ma co sie dziwic byli naprawde duzo lepsi ....

Offline boniek

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-1
    • Status GG
« Odpowiedź #91 dnia: 23 Sty 2008, 20:40:42 »
Dokladnie... i u mojego meza tak w pracy bedzie......ale coz nie ma co sie dziwic byli naprawde duzo lepsi ....

Wstyd sie przyznac ale masz racje...byli lepsi, szybsi, madrzejsi, konsekwentni i skuteczniejsi....
Boniek

Offline malin

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +4/-0
« Odpowiedź #92 dnia: 23 Sty 2008, 22:30:35 »
Ja przegralem z Dunczykiem dwa browary. No ale bedzie okazja do wieczornego spotkania. Nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo
Pozdro.
Malin. :-)

Offline dar_czar

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #93 dnia: 24 Sty 2008, 09:15:26 »
No niestety,są dyscypliny sporu w których są lepsi.Ale i tak Polacy mają więcej powodów do dumy,czy ktoś potrafi wymienić Duńskiego sportowca który odnosi sukcesy takie jak chociaż Kubica,Małysz,Jędżejczak,Sawrymowicz,Korzeniowski,i wielu innych.Warto napisać o Pedersenie duńskim żużlowcu z Polskim paszportem,który w Danii nie miał gdzie jeżdzić(nie ma torów).No i zapytajcie się duńczyków czemu nie będą grali w EURO2008 ;D.Także panowie i panie głowa do góry.

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
sport
« Odpowiedź #94 dnia: 24 Sty 2008, 15:21:34 »
Warto napisać o Pedersenie duńskim żużlowcu z Polskim paszportem,który w Danii nie miał gdzie jeżdzić(nie ma torów).

O ktorym Pedersenie piszesz? Interesuje sie zuzlem i o takiej sytuacji nie slyszalam.
Piszesz, ze w Danii nie ma torow  :o   . Zuzel to sport popularny w Danii i torow jest sporo, wsrod nich slynne Vojens. Czy sadzisz, ze takie zuzlowe slawy jak Ole Olsen, Erik Gundersen, Hans NIelsen, Tommy Knudsen czy aktualny mistrz Nicki Pedersen uczyli sie zuzla jezdzac po asfaltowym boisku?

Co do innych spraw. Oczywiscie, odnosimy wiecej sukcesow w sporcie niz Dunczycy. Ale nasi mistrzowie sa slynni glownie w Polsce. Tych, ktorych wymieniles zna tylko waska grupa entuzjastow danej dyscypliny sportowej.

Thunder86

• Gość
Odp: Sport
« Odpowiedź #95 dnia: 24 Sty 2008, 17:50:37 »
Pedersen z polskim obywatlestwem?pierwsze słyszę,ale pewnie "naturalizował"się w czasach gdy w polskiej lidze były ograniczenia dla obcokrajowców albo by startowac w cyklu GP.Żużel tutaj jest bardzo popularny,chociaż z frekwencją na stadionach róznie bywa.Mają dobrych żużlowóc,piłkarzy i recznych i nożnych,a czasem ktos pojawi się w boksie czy lekkoatletyce,ale powiedzmy sobie szczerze w porównaniu doPL są daleko za nami.Pzregralismy w handbala,ale ilu ludzi w PL interesuje sie tym , a ilu tutaj??Tutaj to prawie sport narodowy ;)A u nas głośno się zaczęło robic o tym rok temu jak Polacy zostali vice-mistrzami świata :)
W siatke niedawno od nas dostali na turnieju kwalifikacyjnym na Wegrzech,w koszykówce też nigdy o nich nie słyszałem...
Dunole już taka mają,że na codzień sport wyczynowy ich nie obchodzi wielce patriotami nie są ,ale jak przychodzi jakiś sukces to nagle podbijają bębenek na full ;D Ja nie słyszałem by jakiś Duńczyk mówił o sbie,że jest patriota,ale z drugiej strony w żadnym innym państwie nie widziałem flag narodowych na torcie urodzinowym ;D ;D ;D

Tula

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 25 Sty 2008, 14:28:12 »
Ja nie słyszałem by jakiś Duńczyk mówił o sbie,że jest patriota,ale z drugiej strony w żadnym innym państwie nie widziałem flag narodowych na torcie urodzinowym ;D ;D ;D
Offtop, ale chcialam sprostowac. Flagi na torcie urodzinowym czy tez z okazji urodzin nie sa zadna patriotyczna manifestacja. Jak nam tlumaczyl nauczyciel w szkole jezykowej, "glowa widzac flage mysli party" ;). Nic ponadto.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #96 dnia: 25 Sty 2008, 14:28:12 »

Thunder86

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 25 Sty 2008, 15:35:55 »
Nie rozumiem,chyba za malo duński jestem ;D

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #98 dnia: 25 Sty 2008, 19:23:30 »
Cytuj (zaznaczone)
"glowa widzac flage mysli party" . Nic ponadto
Albo wyprzedaż w sklepie.

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #99 dnia: 27 Sty 2008, 18:05:37 »
Dunczycy zostali mistrzami Europy :) Fajnie :) 

Tula

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 03 Maj 2008, 20:08:37 »
Danii takze nie ominela dyskusja o sensownosci igrzysk w Pekinie. Wlasnie na DR2 jest program o Chinach, kolejna jego czesc o 21.30. Trzeba troche znac dunski. Polecam, wyglada poki co na dosc rzetelny, choc moge sie mylic.

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #101 dnia: 03 Maj 2008, 20:21:11 »
Uważam,że teraz to musztarda po obiedzie.
Gdzie byli ci wszyscy przeciwnicy kiedy przyznano Chinom olimpiadę??
A nawet jeszcze przed tym,wiadomo było,że kandydują.
Teraz się w porę obejrzeli.
Czuję,że to się dobrze nie skończy.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 03 Maj 2008, 20:23:33 »
Gdzie byli ci wszyscy przeciwnicy kiedy przyznano Chinom olimpiadę??
Dokladnie.
Mnie dziwi, ze pani Szewinska nadal ma czelnosc twierdzic, ze nie ma problemu i ze nie ma zadnego zwiazku miedzy igrzyskami a polityka.
A jakis partyjny kacyk w BBC mowil ostatnio, ze jesli "zdecydowane dzialania" w Tybecie maja oznaczac bojkot igrzysk, to partia taka cene zaplaci, bo dla nich wazniejsze jest utrzymanie jednosci kraju :(.

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #103 dnia: 03 Maj 2008, 21:03:32 »
Pamietam, zew 2000-2001r. Amnesty International Poland mialo akcje wysylania listow z protestem do Polskiego Komitetu Olimpijskiego. Proszono, aby w czasie glosowania za miejscem odbycia olimpiady, glosowac przeciwko kandydaturze Chin.
Niestety wszystko na nic. Pamietam tylko ze kilka osob z SLD partii, ktorej posel byl szefem PKOI, bylo odznaczonych pozniej przez strone chinska w podziekowaniu za poparcie.
Mialam kiedy mozliwosc zapytac premiera L. Millera (w czasie odczytu polaczonego z dyskusja na mojej macierzystej uczelni) dlaczego zaglosowano tak a nie inaczej, powiedziano mi, ze ekonomia, wspolpraca gospodarcza, rola Chin itd...
Dalismy sie kupic.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: 03 Maj 2008, 21:49:13 »
Ja od niedawna ogladam DR2, wczesniej nie znalam na tyle dunskiego, wiec mam pytanie do tych, co ogladaja regularnie: czy dziennikarze tej stacji robiac kontrowersyjne materialy nie zadaja pytan, ktore sie same na usta cisna? Wlasnie pokazano burmistrza Lhasy, Chinczyka rzecz jasna, ktory mowi, ze Dalajlama uzywa religii jako pretekstu do walki o niepodleglosc Tybetu... Podobne odczucia mialam ogladajac program o Che Guevarze; zadnych pytan do ludzi wyglaszajacych peany na jego czesc. To jakas taktyka DR2?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #104 dnia: 03 Maj 2008, 21:49:13 »

Sport

Zaczęty przez Plant56Dział Hydepark

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 3942
Ostatnia wiadomość 21 Wrz 2007, 19:10:28
wysłana przez mawi