Regionalne > Odense
alimenty od ojca przebywającego za granicom- Dania
vordingborg:
A ja polecam przeczytać http://samodzielne-matki.free.ngo.pl/wyn.html
asterix:
Przeczytałem. Artykuł warty uwagi, choć jednak jak zawsze bardzo subiektywny. Dlaczego nie ma w nim mowy o matkach które nie wywiązują się z obowiązku alimentacyjnego? Z wiadomych powodów jest ich niewiele, ale w skali procentowej na pewno dużo więcej niż niepłacących ojców, a jednak o nich cicho. Czyżby kobiety miały inne prawa i obowiązki wobec dzieci, a mężczyźni byli sprowadzeni tylko do roli bankomatu? PS. Wszyscy którzy uchylają się od obowiązku płacenia na dzieci powinni na długie lata wylądować w więzieniach.Również kobiety!!!
roga:
Wiezienie nie rozwiazuje problemu. to niezdrowy system nalezaloby zmienic nazor skandynawski. Jezeli ojciec ne placi (czy nie jest w stanie czy sie uchyla), to dzieci nie powinny ponosic z tego wzgledu konsekwencji. Panstwo (to znaczy my wszyscy) poprzez nasze podatki) powinno zapewnic alimenty dla dziecka i samo egzekwowc naleznosci u ojcow. Nie zgadzam sie absolutnine z roznicowaniem wysokosci alimentow tak drastycznie jak to jest w Polsce. Jestem zwolennikime modelu skandynawskiego, gdzie ustalono jako punkt wysciowy jednakowe alimenty dla wszystkich, a w zaleznosci odzarobkow ojca mozna ustalic dodatkowe alimenta w wysokosci +25% do +300% od kwoty podstawowej.
vordingborg:
Należy też dodać że w Danii udało się stworzyć prawo dla ludzi a nie na ludzi jak nasze .Dorośli mają obowiązek nie tylko łożyć ale i wychowywać np: moja znajoma ma syna z poprzedniego małżeństwa i co najbardziej mi się podoba to to że złości się bardzo gdy były nie może zabrać dzieciaka na weekend bo ona też chce odpocząć czy odwiedzić znajomych ( tak apropos mamusiek które utrudniają kontakty robiąc z siebie męczennice a z dzieci półsabusety) ach aż miło było posłuchąć jej narzekań najpierw miałem oczy kwadratowe ale potem zrozumiałem że to raczej tak normalnie dziecko ma oboje rodziców .No a w Kaczogrodzie narazie politycy czasu nie mają na takie pierdoły bo zajęci są własnymi konfliktami , wybory zię zbliżają , jsięń do kaczek strzelać zaczeli a kiełbasa wyborcza z tego tematu żadna .
@ae@:
...Tak samo alimenty, tak samo do kopalni, tak samo na pierwszą linię frontu... Dlaczego kobiety mają mieć ,,równo" tylko wtedy gdy to im wygodne?...
A ty hemoroidów dostales po porodzie? I piersi ci krwawily przy pierwszych karmieniach? No bo jak ma byc równo, to w obie strony.
:-)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej