poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Vestas  (Przeczytany 26041 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline andyandy

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +6/-1
  • Tłumacz przysięgły j. duńskiego
Vestas
« dnia: 27 Paź 2010, 18:13:44 »
Jak już pisałem na innym forum, mają zamiar zwolnić 3 tyś pracowników w 4 zakładach w Danii i 1 w Szwecji. W ciągu miesiąca decyzja, kto pójdzie na bruk, a zakończenie zwolnień w 1ej poł. 2011. Ministerstwo Pracy ma zamiar oddelegować do zakładów Vestasa pracowników Jobcenter.

Ciekawe, czy będzie tak jak na Wyspach, że wcale nie obcokrajowcy pójdą na pierwszy ogień...
Jak ktoś pracuje w Vestas, niech da, proszę, znać...

Pozdrawiam i życzę utrzymania pracy!
Andrzej Dwulat
Tłum. przysięgły j. duńskiego

vred

• Gość
Odp: Vestas
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Paź 2010, 19:02:44 »

Ciekawe, czy będzie tak jak na Wyspach, że wcale nie obcokrajowcy pójdą na pierwszy ogień...
Jak ktoś pracuje w Vestas, niech da, proszę, znać...

Pozdrawiam i życzę utrzymania pracy!

Oczywiście że na pierwszy ogień nie pójdą obcokrajowcy tylko najmniej wydajni (czyt. duńczycy)

Offline jakotako

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Paź 2010, 20:49:15 »
Ja tam na swoim przykładzie powiem. Pracuję z duńskiej firmie i jestem jedynym Polakiem. W moim dziale pracowało nas jeszcze niedawno 4 + szef (ja i 3 Duńczyków - w tym ja przyszedłem jako ostatni) - po redukcjach które miały miejsce miesiąc temu - pozostałem tylko ja.. (no i mój szef) - Duńczycy zwolnieni - z jednej strony to miłe (miałem dość docinków "go home" itp)  z drugiej teraz nie ma do kogo gęby otworzyć :(
Z innej beczki - sam się zastanawiam czy jak za miesiąc nabędę prawo do A-kassy dalej pracować...
Według moich wyliczeń - przyjmując średni zarobek ok. 115dkk/godzinę - 135dkk/godzinę - pracując w normalnym wymiarze godzin -  dostaje się na rękę ok . 3000-4000dkk brutto miesięcznie więcej (wiadomo że każdy ma inną kwotę wolną od podaktu ale tak uśredniając...)  niż będąc na A-kassie. Pytanie czy jest sens się poświęcać za te 3000-4000dkk?  :)
Przypuśćmy że mam pomysł na biznes.  Czy jest szansa że zwalniając się z pracy i idąc na A-kasse (już widzę te komentarze: kombinator, cwaniaczek, "polaczek" :)) - z góry odpowiem - to mi się śmiać będzie chciało z piszących te komentarze) - mógłbym gdzieś wystąpić o dofinansowanie tego biznesu (np. z gminy, komuny, itp...)? Wątpię - ale zapytać mogę... Czy jedynym wsparciem A-kasse (niezaleznie czy to bedzie 3F czy Krifa czy inna) - jest opłacanie mi dagepenge i wysyłanie mnie na bezsensowne wysyłanie CV wszędzie tam gdzie popadnie albo jeszcze bardziej bezsensownny aktivering (gdzie podobno przez 8 godzin się siedzi przy kompie i dłubie w internecie)...
Puentując - czy w przypadku gdzybym chciał się zwolnić i pójść sobie na A-kasse (kosztem tych 3-4tys dkk - ale to pestka) - czy jest przewidywane jakieś wsparcie dla mnie jako "człowieka, powiedzmy... przedsiębiorczego" :) czy nie ma szans i  jest się zdanym przez 2 lata tylko i wyłącznie na narzucone z góry szkolenia, kursy, aktiveringi i tym podobne bzdety?

Offline frisms

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 59
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Paź 2010, 20:51:36 »
W dzisiejszej gazecie Jydskevestkysten Varde  w zakładce Business

ARBEJDPLADSER : Vestaskoncernen fyrede i går 3000 medarbejdere. Det er en fyringsgrunde som styrker Vestas Towers
i A/ S i Varde.

i dalej.....”det var i går en sort dag for 3000 medarb. i vindmøllekoncernen Vestas.”

wiec twoje informacje sa juz nieaktualne bo ludzie juz sa zwolnieni, a 4 fabryki zamknięte i jedna w Szwecji. Dotychczas już zwolniono w Vestas 1100 wcześniej,a ogólem zatrudniają 21.000 ludzi.

Teraz 3 tysiące mniej...cos słyszałam o Simensie w Esbjergu ze niby wygrali przetarg na produkcje związana z Vestasem, i jednocześnie inna wersje o rychłym zamknięciu Simensa...hmm?? tak czy siak nie jest dobrze... :(

ty vred naprawde jesteś vred-ny jak sam pisałes o sobie  ;D ...cytując ciebie "tylko najmniej wydajni" (czyt. duńczycy)

Offline andyandy

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +6/-1
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Paź 2010, 20:56:20 »
pozostałem tylko ja.. (no i mój szef)

Jeżeli jesteś sam, to może niezastąpiony? Wtedy warto porozmawiać o podwyżce...
Andrzej Dwulat
Tłum. przysięgły j. duńskiego

Offline teraz

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Paź 2010, 21:17:08 »
kolego nie zostales zwolniony dla tego gdyz poprostu jestes najtanszy.  normalny dunczyk za 130 koron nie chelpi sie pracowac,
pozatym jestes najmniej pyskaty i konfliktowy (wiesz o czym mowie)

a teraz z innej BECZKI / sam sie o to prosiles   ....  o ty polaczku ,cwaniaczku , kombinator wielki ,len, wracaj do domuetc  ;D ( no wlasnie jetesmy ue i dom jest tu hahah skoro nas zwerbowali do eurokolchozu wiec .... ;D

a powaznie sluchaj musisz sie dobrze zastanowic z tym bezrobociem powiem nie jest zle i pieniadze tez nie male za siedzenie na 4literach

aaa pozatym nie wroze wielkiej przyszlosci tej firmie skoro juz 4 poszlo zostal 1  ::)
pozdrawiam Cie

Offline jeni

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Paź 2010, 22:23:15 »
jakotako.... napisał     ;D pozostałem tylko ja.. (no i mój szef) :) - masz na myśli tego, co ci zwisa ? ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Paź 2010, 22:23:15 »

Offline teraz

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Paź 2010, 22:50:04 »
@jeni nie badz  grise  ::) ;D

marit7

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Paź 2010, 08:32:34 »
jakotako.... napisał     ;D pozostałem tylko ja.. (no i mój szef) :) - masz na myśli tego, co ci zwisa ? ;D

to było dobre ;D hahaha

Offline Bulinka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Paź 2010, 20:05:30 »
dla wszystkich będzie lepiej jak się ten kryzys skończy,bo w końcu nie będzie pracy nawet dla Polaków.Kryzys to takze pożywka dla partii i nastroji nacjonalistycznych,co w integracji nie pomaga.Zresztą sytuacja w Polsce też nie jest dobra.Ponoć grożą drugą Grecją ???

[Posted on: 28 Paź 2010, 18:04:25]

A tu proszę poczytać: http://www.konflikty.wp.pl/kat,1020229,title,Widmo-neofaszyzmu-krazy-nad-Europa,wid,12798459,wiadomosc.html?ticaid=1b24b

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Paź 2010, 20:32:11 »
Do jakotako:
W przypadku zwolenienia sie pracy nie wydaje mi sie mozliwe bezposrednie otrzymanie dagpenge. Trzeba troche odczekac.
Cyt. z Krifa.
Hvis du siger dit job op, kan det få konsekvenser for din ret til dagpenge. Lovgivningen stiller krav om, at du skal have en gyldig grund til at sige dit arbejde op. Har du ikke en gyldig grund, vil du som udgangspunkt få en karantæne, før vi må udbetale dagpenge til dig. Karantænen er på 111 timer, hvis du er fuldtidsforsikret, og tre gange din gennemsnitlige ugentlige arbejdstid, hvis du er deltidsforsikret. Der kan være gyldige grunde til selv at sige op, hvor du ikke får en karantæne.
Gyldige grunde til at sige op uden at få en karantæne kan være:
•Helbredsmæssige forhold
•Transportproblemer
•Flytning af hensyn til ægtefællens arbejde/uddannelse
•Din ret til supplerende dagpenge ophører

Rådfør dig altid med a-kassen, inden du selv siger dit arbejde op.

Jesli chodzi o zalozenie wlasnej firmy polecam strone: http://www.startvaekst.dk/ivaerksaetter/0/4/0

Offline veti

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Kelner z Kutna
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Paź 2010, 20:50:52 »
Fakty sa takie ze 4 fabryki w DK beda zamkniete i 1 w Szwecji. Zamykaja cale fabryki wiec beda zwalniac jak leci. Z punktu widzenia interesu firmy decyzja sluszna i tu nikt nie ma watpliwosci. Sprawa sie jednak jeszcze komplikuje bo kolejne 700 osob (z tych 3000) bedzie zwolnione na przelomie roku i tu juz zaczyna sie niepokoj pewien.
Kilkoro Polakow pracuje w tej firmie ale nie wiem czy ktos z nich zostal zwolniony.

Offline jakotako

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Paź 2010, 21:24:41 »
Do Bulinka:
o 101% bardziej prawdopodobne że Europą zawładnie komunizm czy skrajny socjalizm niż neofaszyzm...(czego przykład w PIGsiie (przykład Portugalii, Włoch (Italii),l Grecjii i Hiszpanii (Spain) - pokazuje to najdobitniej.  A zresztą przecież Hitler został demokratycznie wybrany w wyborach jako kandydat partii socjalistycznej (przynajmniej tak się w szkole uczyłem.. ;) ) - generalnie ja jakio antyEuropejczyk (bo w zgniłej Europie juz mnie nic nie moża bardziej negatywnie zaskoczyć) - wcale o integracji nie marzę- nie chę się zdunizowąć - Duńczycy są mi bardzo dalecy (czasami myślę że są z innej planety ;) )  - jestem tutaj bo jestem - wcalę nie chcę tu być - nei podoba mi się tutaj - ale z pewnych względów po prostu MUSZE TUTAJ PRZEBYWAĆ. I tyle
Do Mała_z_Arhus:
No wiem że jakby co czeka mnie bodajże miesiąc karencji (ale jakby co da się to załatwić w firmie - jakby co to  zostanę zwolniony a nie sam się zwolnię ;) ) - to bardziej dunom na mnie zależy niż mi na nich :). Ciekawi mnie czy jakby co - mam gnić 2 lata na bezrobotnym (spoko - jakby co moge chodzić na bezesensowne kursy, aktiveringi, wysylac CV na Ziemie, Marsa i na Andromedę..., ale... czy jeśli mam pomysł na siebie, na swój biznes itp - to czy komuna, partia, PZPR, zgromadzenie starszych (związkowych czy innych) - zamiast płacić mi co miesiąć po 10-11tys dkk netto po to tylko aby płacić bo są do tego zobligowani - czy mogą mi np. przekazać jednorazowo nie wiem... 100.000dkk- 150.000dkk tak abym sie od nich odczepił? (no bardziej im sie jakby co bedzie oplacalo bo 24*minimum 10.000dkk=240.000dkk na 2 lata)?
Czyli czy opłaca się jakoś wykazywać - mieć jakeiś pomysły - czy lepiej być jednak biernym, udawać nieudacznika, a robić swoje "na lewo"? :) Spoko  - mogę się nie wykazywać - przynajmniej częściej będę sobie odwiedzał Polskę, polatam sobie trochę po świecie - z tego co słyszłem - nie ma to jak być bezrobotnym w Danii (mam nadzieję że przekonam się na własnej skórze :))) ) )

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Paź 2010, 21:43:31 »
Poczytaj:
http://www.google.dk/search?hl=da&source=hp&q=iv%C3%A6rks%C3%A6tter&aq=1&aqi=g10&aql=&oq=iv&gs_rfai=
http://techtrans.dk/index.php?id=145&tx_ttnews%5Btt_news%5D=1385&cHash=edc87c2c1aec6562d77db2d4fbc6a32a

Z podrozami to nie jest tak proste, na lotniskach sa kontrole, czasem tez na granicach. Jako bezrobotny mozesz byc wyslany bez skrupulow do kazdej pracy z dnia na dzien.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Paź 2010, 00:01:56 »
....Spoko  - mogę się nie wykazywać - przynajmniej częściej będę sobie odwiedzał Polskę, polatam sobie trochę po świecie - z tego co słyszłem - nie ma to jak być bezrobotnym w Danii (mam nadzieję że przekonam się na własnej skórze...

Naprawde uwazasz, ze zasilek dla bezrobotnych to cos wspanialego?
Glodowe pieniadze wystarczajace na mieszkanko w blokowisku i zakupy w Aldim to naprawde twoja miara zyciowego sukcesu ?
Bycie na samym dnie, bycie zerem to twoje zyciowe marzenie?

Nie chcialbys czegos w zyciu osiagnac? Chociazby tego zeby samemu na siebie zarobic? Samemu zaplacic swój rachunek w restauracji?

Tak sie troche ludziom dziwie...Swiat jest taki duzy, Kanada, Australia, Nowa Zelandia a wy zmuszacie sie do zycia w malej, deszczowej Danii, w zgnilej Europie. Dlaczego?

Dlaczego zycie na spolecznym i ekonomicznym dnie w Danii jest lepsze niz wielki, wspanialy swiat?

Zycze dobrej nocy i milych snów

:-)
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 29 Paź 2010, 00:01:56 »