Ogólne > Tłumaczenia
tlumaczenie
Jomir:
No nie wiem, my akurat do polski na ferie idziemy i wlasnie dziure mezowi wiercilam o niebieskie karty, na wypadek wypadku :) w Polsce :)
No i oczywscie, maz dosyc trafnie zauwazyl, ze skoro on jest w Serbii, a ja tutaj to mi latwiej :) ciiekawe dlaczego :)
W kazdym badz razie, juz trzeci dzien zapominam :) a wyjazd juz za tydzien :)
piatka:
Nie martw sie Mirra, pojdz jutro do komuny, wydzial zdrowia.
Fakt, ze na niebieska karte czeka sie miesiac, ale jesli powiesz, ze wyjezdzasz jutro, dostaniesz certyfikat zastepczy.
To tez nie jest konieczne dla nas, bo gdyby Ci sie cos przytrafilo, odpukuje, bank, bank, bank...................
wystarczy, ze zadzwonisz na numer podany na sygesikringkort, powiedza, doradza co co masz robic.
Jesli jedziesz tylko na urlop i jest to twoj pierwszy urlop w tym roku, do jednego miesiaca, masz prawo korzystac z zoltej karty.
Znaczy to, ze jesli zaplacisz za wszystkie uzasadnione uslugi medyczne gotowka, to ta gotowka zostanie Ci zwrocona, lacznie z kosztami lekow, musisz miec rachunki.
Jesli korzystasz z niebieskiej karty, za uslugi nie placisz, ale tez nie masz prawa do zwrotu za leki, do wizyt w prywatnych gabinetach, genoptrening...itp.
Poczytaj sobie, jakie sa roznice, a sa.............
Jomir:
Dziekuje Piatko,
w sumie wynika z tego, ze lepiej jechac bez niebieskiej :)
Ja i tak pojde po ta zastepcza, nie odwazylabym sie podrozowac z dziecmi bez ubezpieczenia...
Jeszcze raz dziekuje za informacje.
piatka:
Jestes ubezpieczona, nie martw sie, niebieska , albo certyfikat jest potrzebny, gdy nie masz kasy, zeby zaplacic w Polsce.
Milego pobytu :-*
delfin:
ponownie prosze o przetlumaczenie
vi har talt med Peter og han kan godt huske dig og mener at du var pĺ arbejde 1-3 dage, og vi har aftalt, at vi kikker vores papirer igennem og selvfřlgelig skal du have lřn for de dage du har arbejdet, men det er svćrt for os at hjćlpe da Tore og Sussie er holdt op.
Sĺ der er ikke nogen ansatte mere
Men ellers er du velkommen at rette henvendelse til fagforeningen pĺ du skal tale med Keld http://www.tib.dk/Din%20afdeling/10.aspx
Vi vender tilbage pĺ mandag/tirsdag
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej