poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Kolejna łapanka policji i skatu na zagraniczne zamochody  (Przeczytany 58547 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Kolejna łapanka policji i skatu na zagraniczne zamochody
« Odpowiedź #60 dnia: 26 Lis 2010, 16:56:09 »
http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/kriminalitet/2010/11/26/143413.htm

Jak nie  pod  rzeznia  to na  lotnisku  :)))))  Te  popisy pod  publiczke  i  Ekstra Bladet  zaczynaja  troche  przypominac 
  dzialania  Inspekcji  Robotniczo Chlopskiej  za  stanu  wojennego  w  PRL   ...
Gowno  to  zmieni  w ogolnej  sytuacji  ale  ze  to bedzie  co  w  panstwowej  telewizji pokazac ....
Nic  dziwnego ze  sami Dunczycy  zaczynaja  coraz  czesciej  gesciej  mowic  ze  ten kraj powoli  przypomina  dawny  DDR   ;D

W calej UE mozna w gotowce przewozic do 10 000 euro lub rownowartosc.Wieksze sumy nalez zglaszac.Nic nowego.Oni poprostu staraja sie aby ludzie respektowali przepisy.Jesli przestrzegasz prawa to nic Ci nie grozi.Jesli ktos pobiera kontanthjælpen i twierdzi ze nie ma z czego zyc a jednoczesnie wyjezdza na wakacje do cieplych krajow to chyba nie jest to ok???

To samo dotyczy samochodow.Jesli ktos nie potrafi tego pojac ze w Daniiobowiazuja takie przepisy a nie inne to powinien emigrowac zarobkowo do Kambodży tam panuje anarchia!Kazdy ma karabin i dwa granaty w swiateczny ubraniu i robi co chce.Wymagasz abys byl traktowany uczciwie badz uczciwy sam.Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 26 Lis 2010, 17:26:40 wysłana przez Zurich »

polka40

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 26 Lis 2010, 18:31:03 »
DO Polka 40  ;D ;D ;D nie rozumiem Twojego posta....w jaki sposób powinnam rozliczać się w Polsce i z czego? czy powinnam płacić podatki w Danii i w Polsce skoro jestem obywatelką PL???  możesz jaśniej się określić?  ponieważ, chiałabym wiedzieć  ??? zaintrygowałaś mnie teraz...
Pozdrawiam  ;D
Opublikowane: 11.01.2010

Dania – podwójne opodatkowanie
W Warszawie 7 grudnia 2009 r. został podpisany Protokół między Rzecząpospolitą Polską a Królestwem Danii o zmianie Konwencji między Rzecząpospolitą Polską a Królestwem Danii w sprawie unikania podwójnego opodatkowania i zapobiegania uchylaniu się od opodatkowania w zakresie podatków od dochodu i majątku, sporządzony w Warszawie dnia 6 grudnia 2001 r.

Protokół zmienia metodę unikania podwójnego opodatkowania – z metody zaliczenia proporcjonalnego na metodę wyłączenia z progresją – w stosunku do dochodów osiąganych przez rezydentów polskich, które na podstawie Konwencji mogą być opodatkowane w Danii. W odniesieniu do dochodów osiąganych z dywidend, odsetek, należności licencyjnych i zysków z przeniesienia własności majątku – Polska będzie stosowała metodę zaliczenia proporcjonalnego.

Protokół rozszerza również klauzulę wymiany informacji podatkowych na wszystkie podatki bez względu na ich rodzaj i nazwę.

Źródło: Ministerstwo Finansów

Jeżeli chcesz wiedzieć więcej na ten temat – kliknij tutaj >>
 Metodę odliczenia proporcjonalnego stosuje się między innymi do dochodów z pracy najemnej w umowach z następującymi państwami: Dania, Finlandia, Holandia, Kazachstan, Rosja, Stany Zjednoczone, Szwecja oraz Wielka Brytanii i Północna Irlandia.

wbij sobie w google podwojne opodatkowanie miedzy polska a dania

[Posted on: 26 Lis 2010, 18:25:00]

Odliczenie to możliwe jest (zgodnie z ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych), tylko do wysokości podatku przypadającego proporcjonalnie na dochód uzyskany w obcym państwie.
Przy zastosowaniu metody odliczenia proporcjonalnego obowiązek wykazania w zeznaniu rocznym dochodu uzyskanego za granicą istnieje zawsze, bez względu na to, czy oprócz dochodów z zagranicy uzyskaliśmy w Polsce inne dochody opodatkowane według skali podatkowej.
Jeżeli przebywamy czasowo za granicą, to mamy dodatkowo obowiązek wpłacenia zaliczki na podatek dochodowy w terminie do 20 dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym wróciliśmy do kraju.

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 26 Lis 2010, 20:54:07 »
Nie ma to jak zmiana tematu ;)

Adie - rozliczac sie w Polsce nie musisz w ogole -  z dunskich dochodow, gdy jestes ... nierezydentem podatkowym w PL.

Artykul troche stary, ale aktualny - jesli chodzi o stan prawny na dzien dzisiejszy:
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Zamieszkac-i-placic-podatek-tylko-za-granica-to-nie-takie-proste-1453894.html
« Ostatnia zmiana: 26 Lis 2010, 21:38:43 wysłana przez Krakers »

Adie

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 26 Lis 2010, 21:30:43 »
 ??? ??? ??? ???  to chyba jakies zarty...  emocje mi opadly po przeczytaniu artykulu  ;D he he

polka40

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 26 Lis 2010, 21:38:32 »
??? ??? ??? ???  to chyba jakies zarty...  emocje mi opadly po przeczytaniu artykulu  ;D he he
i mysle ze irytacja tez ,milego wieczorku

Offline malinkaaa0071

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #65 dnia: 30 Lis 2010, 08:29:16 »
ale to tykul sprzed 4 lat..

polka40

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 30 Lis 2010, 13:48:11 »
ale to tykul sprzed 4 lat..
stary czy nie ,ale nie było slychac zeby Polska Z Dania cos podpisała .ze jak jestes reztdentem podatkowym polski to trzeba sie rozliczac tu i tam   ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #66 dnia: 30 Lis 2010, 13:48:11 »

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #67 dnia: 04 Gru 2010, 09:10:19 »

http://www.tv2nord.dk/default.asp?PageID=5&NewsID=245707

[Posted on: 04 Gru 2010, 07:15:08]

Wyglada na to ze politi i skat wzmozyla kontrole wszystkich samochodow a poprostu przy okazji wylapuja rowniez te ktore jezdza nielegalnie z zagranicznymi numerami.

http://www.dr.dk/Regioner/Nord/Nyheder/Nordjylland/2010/12/03/073609.htm

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #68 dnia: 04 Gru 2010, 16:09:46 »
Moim skromnym zdaniem zmuszanie nowo przybyłych do płacenia jedynego w swoim rodzaju podatku to zwykłe ZŁODZIEJSTWO . Złodziejstwo i to w świetle prawa .To nic nowego że samochodziki należy przerejestrować tak jest chyba w całej EU .Opłacić ubezpieczenie ,podatek drogowy no i jazda ,ale w Danii nie .To ja się pytam czy te samochodziki kupowane lub sprzedawane  były w Danii że je się tu opodatkowuje i to na dzień dobry ??? Twierdzą że samochody są konfiskowane a ja że to ZŁODZIEJSTWO przywłaszczenie cudzej własności 

Offline jaro-de

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #69 dnia: 04 Gru 2010, 16:33:31 »
Idąc tym tokiem rozumowania to w Anglii powinienneś domagać się możliwości jazdy prawą stroną, przecież w całej Europie tak się jeździ.
Jesteś wolnym człowiekiem i nie musisz mieszkać w Danii. Pasują Ci wysokie zarobki i socjal, a zastanowiłeś się skąd się on bierze?
Zasady dot. rejestracji pojazdów są takie same dla wszystkich, Duńczyków i obcokrajowców więc o co ten płacz a nawet obcokrajowcy są uprzywilejowanie bo mogą przez rok jeździć bez płacenia podatku a Duńczyk płaci od razu przy kupnie samochodu. Złodziejstwem jest uchylanie się od obowiązków podatkowych.
Wesołych Świąt - Jeremi

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #70 dnia: 04 Gru 2010, 18:13:08 »
Wzmozona kontrola nie ma nic wspolnego z "obcymi blachami". Kazdego roku o tej porze rozpoczynasie kampania z powodu
"julefrokost" ((spotkan z okazji zblizajacych sie Swiat), spotkan w gronie prywatnym, w zakladach pracy itp. Oczy wisciewzrasta spozycie alko. dlatego takie jak to nazywacie "lapanki". 

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #71 dnia: 04 Gru 2010, 20:38:55 »
Masz 14 dni od wjazdu do Danii na zgłoszenie się z samochodem do skat,  po 14 dniu auto jest  nielegalnie  :( To znaczy że jeśli masz auto za 20 000zl to dodaj sobie jakieś 180/afgift to dopłacisz około 36000 zł + przegląd   1000 DK + ubezpieczenie wołają 10 000 DK bo to  twoje pierwsze w Danii + tablice jeśli dobrze pamiętam 1500DK  i podatek drogowy  ja płace 2700 DK za 1.6 benzyna o AC już nawet nie wspomne .TO raczej już trzeba być bogatym człowiekiem , a tacy to tu raczej do pracy nie przyjeżdżają .Dlatego pozostanę  przy swoim zdaniu  .Wzajemnie  Zdrowych i Wesołych .
Idąc tym tokiem rozumowania to w Anglii powinienneś domagać się możliwości jazdy prawą stroną, przecież w całej Europie tak się jeździ.
Jesteś wolnym człowiekiem i nie musisz mieszkać w Danii. Pasują Ci wysokie zarobki i socjal, a zastanowiłeś się skąd się on bierze?
Zasady dot. rejestracji pojazdów są takie same dla wszystkich, Duńczyków i obcokrajowców więc o co ten płacz a nawet obcokrajowcy są uprzywilejowanie bo mogą przez rok jeździć bez płacenia podatku a Duńczyk płaci od razu przy kupnie samochodu. Złodziejstwem jest uchylanie się od obowiązków podatkowych.
Wesołych Świąt - Jeremi

[Posted on: 04 Gru 2010, 18:37:53]

Wzmozona kontrola nie ma nic wspolnego z "obcymi blachami". Kazdego roku o tej porze rozpoczynasie kampania z powodu
"julefrokost" ((spotkan z okazji zblizajacych sie Swiat), spotkan w gronie prywatnym, w zakladach pracy itp. Oczy wisciewzrasta spozycie alko. dlatego takie jak to nazywacie "lapanki". 
Ja tylko odniosłem się do 2 linków wklejonych przez Zurich, w obydwu mowa jest o' udenlandske nummerplader, specielt fra Østeuropa'.

Offline jaro-de

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #72 dnia: 04 Gru 2010, 23:06:20 »
180% to jest naliczane na nowe auto w salonie. Ja rejestrowalem samochod wart w danii za afgiftem ok 80000kr podatku naliczyli mi ok 40000kr jako ze mialem pobyt i kontrakt czasowy to placilem afgift ratalnie co kwartal niecale 1000kr przyznasz ze to nie majatek te 300kr miesiecznie. poza tym przez pierwszy rok jezdzilem legalnie na polskich blachach a prze rok da sie troche grosza odlazyc. przyznasz wiec ze da sie zyc zgodnie z obowiazujacymi tu przepisami. generalnie chodzi mi o to ze jak sie czlowiek przeprowadza za chlebem do kraju gdzie generalnie zyje sie lepiej to wypadalo by przyjac warunki zycia w tym kraju z calym inwentazem, nawet jezeli wiaze sie to z zaplaceniem oplaty rejestracyjnej wyzszej niz w innych krajach. wszak pieniadze na sluzbe zdrowia, edukacje dodatki na dzieci i pomoc socjalna nie biora sie z drukarni.
Pozdro - Jeremi

Offline asia1234

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #73 dnia: 04 Gru 2010, 23:28:01 »
Masz 14 dni od wjazdu do Danii na zgłoszenie się z samochodem do skat,  po 14 dniu auto jest  nielegalnie  :( To znaczy że jeśli masz auto za 20 000zl to dodaj sobie jakieś 180/afgift to dopłacisz około 36000 zł + przegląd   1000 DK + ubezpieczenie wołają 10 000 DK bo to  twoje pierwsze w Danii + tablice jeśli dobrze pamiętam 1500DK  i podatek drogowy  ja płace 2700 DK za 1.6 benzyna o AC już nawet nie wspomne .TO raczej już trzeba być bogatym człowiekiem , a tacy to tu raczej do pracy nie przyjeżdżają .Dlatego pozostanę  przy swoim zdaniu  .Wzajemnie  Zdrowych i Wesołych .

[Posted on: 04 Gru 2010, 18:37:53]

Ja tylko odniosłem się do 2 linków wklejonych przez Zurich, w obydwu mowa jest o' udenlandske nummerplader, specielt fra Østeuropa'.
Tylko dlaczego nie napiszesz,ze Ci,którzy tu przyjeżdżają pierwszy raz nie zarabiają mało.Z takich zarobków mozna smiało kupic sobie tutaj fajne autko,niekoniecznie smigac polska super fura,zeby "dunolom oko zbielało"(cytuje wypowiedzi wielu rodaków).Jesli chodzi o ubezpieczenia to nie przesadzaj bo tu tez akceptują długosc polskiego ubezpieczenia.Trzeba poczytac na forum,jest wiele o tym.Nam zaakceptowali wszystkie znizki z Polski,wystarczy papier,który polski ubezpieczyciel wystawi.Trzeba dostosowac się do praw ,jakie tu panuja.Zawsze mozna wrocic do Polski,gdzie zdaje się mozna jeździc na "obcych"blakach maksymalnie 2 tyg.Wiem,wiem,zaraz usłyszę,ze w Polsce przerejestrowanie jest tańsze ale czy zarobki są takie,jak tu?Uważam,że tutaj ,za swoje zarobki,mozna kupic samochód na duńskich numerach i jeździc bez strachu i paniki.Może ktoś mnie skrytykuje ale ja osobiście popieram "łapanki".Mieszkasz tu-płac,a jak się nie podoba-wracaj do Polski lub do innego kraju.Wesołych Świąt!

[Posted on: 04 Gru 2010, 23:19:52]

.I jeszcze jedno-tym,którzy nie mają kasy na zakup auta tutaj- zawsze pozostaje dobrze rozwinieta komunikacja autobusowa,mozna tez jeździc skuterem lub rowerkiem.My tez jeździliśmy 18 km.w jedna strone rowerem i korona mi z głowy nie spadła.Polskie auto wywieźlismy(to było dawno,nie znalismy przepisów),wzięliśmy kredyt i jezdzę autem z duńskimi blachami.Nie jest to audi 6 czy 8 ale też dobre i wcale nie takie drogie.Nie oszukujmy się,jak ktoś chce ,znajdzie dobre auto,w dobrej cenie i zadbane,bo co,jak co ale duńczycy dbają o swoje wozy.

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #74 dnia: 04 Gru 2010, 23:51:27 »
 Zdaje się że Duńczycy sami się zorientowali że coś jest nie tak i pracują nad zmianą przepisów .A tym czasem wściekle respektować zaczeli stare  .Życie samo weryfikuje niektóre przepisy .Jeśli  wszyscy będziemy tacy zadowoleni to na pewno się nic nie zmieni,więc po co bronić utopii  :)   A małe bzyki typu fiat 500 kosztują już prawie tyle samo co w PL
« Ostatnia zmiana: 05 Gru 2010, 00:04:40 wysłana przez vordingborg »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #74 dnia: 04 Gru 2010, 23:51:27 »

Brak rozliczenia na stronie Skatu

Zaczęty przez radas103Dział Podatki

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 9275
Ostatnia wiadomość 16 Maj 2009, 11:05:07
wysłana przez robertcph
Prosze o przetłumaczenie tekstu ze Skatu

Zaczęty przez wm77Dział Podatki