poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Artykuly o Polsce i Polakach w prasie dunskiej  (Przeczytany 545280 razy)

Offline dania_d

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 38
  • Reputacja: +7/-1

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 98
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +42/-25
  • Tabula rasa...
Odp: Artykuly o Polsce i Polakach w prasie dunskiej
« Odpowiedź #1051 dnia: 21 Lut 2016, 17:10:40 »
Heheheh... Ten rząd jest na prawdę totalnie oderwany od rzeczywistości. Pewnie dlatego że jego siedziba znajduje się ciut za blisko zaćpanej Christianii :D  Który ciapas będzie pracował tyle i tak jak my ?  Zresztą.... Który w ogóle podejmie się jakiejkolwiek uczciwej pracy ? Dla mnie to oczywiste że żaden pracodawca nie zamieni nigdy pracowników ze wschodniej Europy na jakiegokolwiek (epitet) z ciapastanu
"Dopóki nie skorzys­tałem z In­terne­tu, nie wie­działem, że na świecie jest ty­lu idiotów."
S.Lem

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #1052 dnia: 21 Lut 2016, 18:11:28 »
Tak ?
A co zrobił ostatnio Jysk ?
I nawet nie o wschodnioeuropejczyków chodziło, a o Duńczyków .
Nie bądź taki pewny siebie, panie H..anero.
Pracodawca , mając do wyboru pracownika z E. Wsch. , na którego nie dostanie nic od rządu,a jeszcze musi mu płacić ,  a uchodźcę, za którego zapłaci mu kommune, kogo wybierze?
Czasy się zmieniły, Europa się zmieniła, UE się zmienia - i nie są to zmiany w ŻADNYM kontekscie dla Polaków akurat korzystne.
W tej chwili jedynym naszym atutem, który jeszcze pozostał, jest to, że Polska jest jeszcze członkiem UE - jak i Dania .
Przemyśl to sobie.

" Polak gorszego sortu"

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #1053 dnia: 21 Lut 2016, 18:21:44 »
Pracodawca , mając do wyboru pracownika z E. Wsch. , na którego nie dostanie nic od rządu,a jeszcze musi mu płacić ,  a uchodźcę, za którego zapłaci mu kommune, kogo wybierze?

Tego który umie pracować ,chce pracować , ma zdolności chęci i predyspozycje do wykonywania jakiejkolwiek pracy .Tego którego przesady i zabobony nie maja wpływu na wykonywana prace i kontakty miedzy pracownikami.

Bo na razie ekipa wysyłana z komuny ( a są przypadki ze pracodawca jest zmuszony do przyjęcia emigrantów)jest zdziwiona ze ma wykonywać cokolwiek .

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #1054 dnia: 21 Lut 2016, 18:23:24 »
Zaskoczyłaś mnie na PLUS Becia. Pierwszy raz napisałaś posta , w którym wyrażasz swoje poglądy nie ubliżając rozmówcy. Fajnie :)  Szacun dla Ciebie.  A tak w temacie ; myślę że nasza obecność w UE nic tu nie ma do gadania... Jedynie upraszcza kilka spraw urzędowych. Sporo Polaków mieszkających w Danii stawiało tu pierwsze kroki w czasach , kiedy Polska nie była jeszcze członkiem tego oszukańczego układu. Sam niedawno byłem w sytuacji , kiedy musiałem poszukać pracy ; wierz mi że Polak mieszkający tutaj 10+ lat , mówiący po duńsku i z duńskim wykształceniem ma ogromną siłę przebicia. Pracodawcy wybiorą takiego nawet przed swoimi rodakami. Może to smutne, ale prawdziwe. Natomiast w kwestii pracowitości "nieeuropejczyków" mogę powiedzieć Ci że kiedyś tam na pewnej kopenhaskiej dużej budowie oglądaliśmy z dwoma Duńczykami muzułmański "vikar" w akcji... Boki można było zrywać
"Dopóki nie skorzys­tałem z In­terne­tu, nie wie­działem, że na świecie jest ty­lu idiotów."
S.Lem

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #1055 dnia: 21 Lut 2016, 18:24:52 »
W tej chwili jedynym naszym atutem, który jeszcze pozostał, jest to, że Polska jest jeszcze członkiem UE - jak i Dania .
Przemyśl to sobie.

Bzdura , dla pracodawcy są to sprawy drugorzędne , dopóki nikt nikomu nie narzuci wygra ekonomia.

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #1056 dnia: 21 Lut 2016, 18:31:32 »

Bzdura , dla pracodawcy są to sprawy drugorzędne , dopóki nikt nikomu nie narzuci wygra ekonomia.

Pracowitość, wydajność w pracy i bezkonfliktowość zawsze będą cenione
S.Lem

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #1056 dnia: 21 Lut 2016, 18:31:32 »

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #1057 dnia: 21 Lut 2016, 18:35:33 »
Ha ha a ta dalej swoje  ;D już takich eksperymentów kilka było m.in  Danish Crown.
Żaden pożytek, kommune zapłaci czyli podatnik.

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #1058 dnia: 21 Lut 2016, 18:39:21 »
Ha ha a ta dalej swoje  ;D już takich eksperymentów kilka było m.in  Danish Crown.
Żaden pożytek, kommune zapłaci czyli podatnik.

Ciekawy eksperyment... może ich na rozbiór wieprzowiny wzięli :D :D :D
S.Lem

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #1059 dnia: 21 Lut 2016, 19:36:44 »

O tym właśnie piszę.
O ekonomii.
Jeśli pracodawca dostaje teraz kasę z kommune na każdego zatrudnionego uchodźcę, to na wolnym rynku pracy , jeśli kasa z kommune przestanie spływać , wówczas zatrudnienie pracownika z EU, który nie musi miec tony papierów i pozwoleń , będzie dla niego wygodniejsze, niż zatrudnianie ludzi spoza EU. Proste ? Proste :).

@ H...anero :
To, co opisujesz, było w innej epoce, Polaków nie było wówczas w Danii tylu, co teraz.
I mój M. "zaczynał karierę" ;) w Danii dawno temu, w latach 90tych - i stosunki i międzyludzkie, i pracodawca- pracownik, całkiem inaczej wówczas wyglądały.
" Polak gorszego sortu"

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #1060 dnia: 21 Lut 2016, 19:46:57 »
Jeśli pracodawca dostaje teraz kasę z kommune na każdego zatrudnionego uchodźcę, to na wolnym rynku pracy , jeśli kasa z kommune przestanie spływać ,
Sytuacja wygląda ta ze na razie pracodawcy sa zmuszani do przyjmowania uchodźców,załoga o muzycznym kolorze skory jest nieprzyzwyczajona do jakiejkolwiek pracy.W mojej pracy wyglada to tak ze szefostwo uwolniło sie jakimś cudem od odgórnego szczęścia.

jeśli kasa z kommune przestanie spływać , wówczas zatrudnienie pracownika z EU, który nie musi miec tony papierów i pozwoleń , będzie dla niego wygodniejsze, niż zatrudnianie ludzi spoza EU. Proste ? Proste :).

Mowisz o obecnej unii czy jak się to wszystko posypie? ,nie bardzo wierze ze członkowie starej unii , wskoczyli by na miejsce pracowników z z krajow tzw.europy wschodniej.
A papabuselogia nie taka straszna ,w porowniu z dyrektywami UM to jak wczesna podstawowka.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #1061 dnia: 21 Lut 2016, 20:56:46 »
Heheheh... Ten rząd jest na prawdę totalnie oderwany od rzeczywistości. Pewnie dlatego że jego siedziba znajduje się ciut za blisko zaćpanej Christianii :D  Który ciapas będzie pracował tyle i tak jak my ?  Zresztą.... Który w ogóle podejmie się jakiejkolwiek uczciwej pracy ? Dla mnie to oczywiste że żaden pracodawca nie zamieni nigdy pracowników ze wschodniej Europy na jakiegokolwiek (epitet) z ciapastanu
Naprawde?
Podaczas jesiennych wakacji w Turcji poznalam dwie Dunki tam mieszkajace i pracujace.
Jedna z nich w zakladzie optycznym. Pracuja od 9 do 23, albo jak dlugo sa klienci. Czasem i do polnocy. Minus dwugodzinna sjesta.
Poza sezonem pracuja na "pol etatu" :) od 9 do 17.
Dziekuje za takie pol etatu :)
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #1062 dnia: 21 Lut 2016, 21:42:55 »
Nie nalezy zapominac ze przyszli pracownicy z "ciapastanu", jak ich nazwal Habanero, bardzo czest maja dobre wyksztalcenie, rozmawiaja po angielsku, czego nie mozna generalnie powiedziec o rodakach przyjezdrzajacych tutaj do pracy. Doskonale znam wiele osob z Iraku i Pakistanu,  z dobrym wyksztalceniem i ktorzy gotowi sa na poczatek podjac kazda prace. Osobiscie uwazam, ze beda mocnymi konkurentami np. dla polakow, dopoki nie opanuja jezyka dunskiego i beda szukac czegos innego. Sa ambitni, zdolni i chca sie uczyc. Oczywiscie nie wszyscy, ale biorac pod uwage ta ilosc uchodzcow ktorzy tutaj dostana azyl, to jest ich sporo aby konkurowac z innymi, tym bardzie, jezeli pracodawcy dostana jakies dotacje od panstwa dunskiego. Kolejna sprawa; ci "ciapaci" nie beda wywozili calego swojego dochodu uzyskanego z pracy do swojego kraju w taki sam sposob jak to robia pracownicy z innych krajow Unii. Ich zamiarem jest pozostanie w Danii z rodzina - przynajmniej ta klasa ludzi ktorych znam i ktorzy maja tutaj przyszlosc. W firmach, ktore znam, pracuje duzo osob z Iraku, Pakistanu, Libanonu, ale przewaznie na troche lepszych, technicznych stanowiskach. Znam rowniez wielu "ciapatych" lekarzy i inzynabusew, ktorzy nie przyjechali tutaj juz wyksztalceni, ale zdobyli wyksztalcenie w Danii. Prosze zwrocic uwage ile mlodych dziewczyn z kraju "ciapatych" uczy sie studiuje w Danii, az przyjenie posluchac jak pieknie wladaja dunskim, to ze to moze juz 2 generacja uchodzcow, nie ma zancznia, bo ci ktorzy teraz przyjada, rowniez maja dzieci, ktore za iles tam lat beda 2-ga generacja. Obawiam sie, ze polakom, litwinom i innym pracownikom z tych kraju pozostanie na zawsze sprzatanie, prace dla osob niewykwalifikowanych, lu prace ktorych inni nie beda chcieli wykonywaca to rowniez z prostego wzgledu pniewaz wiekszosc przyjezdrza tutaj zeby zarobic i wyjechac, a nie pozostac, doksztalcac sie, rozwijac sie i budowac swoja przyszlosc tutaj. Najwazniejsze to zeby miec jako taki dochod w fabryce, w budowlance, czy przy sprzataniu domkow itp. Czasy sie zmienily jak pisze HB, a ja obserwuje te zmiany przez dziesiatki lat. zmienil sie profil uchodzcow, a szczegolnie obecnych, gdzie wsrod nich jest bardzo duza ilosc osob "na poziomie" intelektualnym i zawodowym, natomiast pracownicy z innych krajow EU sie nie zmienlili. Wedlug mnie przypominaja tych pracownikow, ktorzy w latach 60-tych przyjezdrzali tutaj z Turcji do prac nie wymagajacych kwalifikacji, ale z jedna roznica - oni tutaj zostali, ulozyli sobie zycie, ich dzieci to juz ni analfabeci z Anatolii. To samo mozna powiedziec o uchodzcach z Serbii i podejrzewam ze za x-lat tak samo bedziemy mowili o uchodzczach z Iraku.

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #1063 dnia: 22 Lut 2016, 04:06:19 »
 7 na 10 tak zwanych uchodźców powyżej 18 roku życia nie zna alfabetu.
http://nyheder.tv2.dk/samfund/2015-11-01-syv-ud-af-ti-flygtninge-kan-ikke-det-vestlige-alfabet

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #1064 dnia: 22 Lut 2016, 04:24:48 »
Naprawde?
Podaczas jesiennych wakacji w Turcji poznalam dwie Dunki tam mieszkajace i pracujace.
Jedna z nich w zakladzie optycznym. Pracuja od 9 do 23, albo jak dlugo sa klienci. Czasem i do polnocy. Minus dwugodzinna sjesta.
Poza sezonem pracuja na "pol etatu" :) od 9 do 17.
Dziekuje za takie pol etatu :)

Zdarzają się tacy Duńczycy. Przez te wszystkie lata w Danii dane mi było spotkać kilku takich. Ale ja miałem na myśli pracowitość przybyszów z terenów opanowanych przez "religię pokoju"
S.Lem

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #1064 dnia: 22 Lut 2016, 04:24:48 »

skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23564
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14255
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2008, 13:35:33
wysłana przez vera
Darowizna w Polsce a Skat