2 lata temu będąc w Niemczech musiałem skorzystać z tamtejszej służby zdrowia, leżałem sobie na oddziale przyjęć, na łóżku, oddzielonym parawanem od innego, i nagle słyszę głos - nie widziałem, bo był parawan, ale wszystko słyszałem. Jakaś Niemka, ok. 30 lat, z pielęgniarką rozmawiała ... że ona nie chce, by on ją badał, on nic nie umie, wczoraj badał i nic z tego nie wyszło, itp. Lekarz przyszedł, zaczęła się z nim kłócić, koniec końców uciekła stamtąd bez badania

A później ów lekarz przyszedł do mnie. O matko ... też miałem ochotę stamtąd uciec. Pochodzący z Indii, czy z państwa podobnego, dogadać się z nim po niemiecku, albo angielsku, nie było łatwo, praktycznie nic nie mówił, na moje zapytania też za bardzo odpowiedzi nie znał, pielęgniarka raz przyszła, to było widać, że nawet pielęgniarki by go tutaj nie chciały, co dopabuse powiedzieć o pacjentach, a moje wnioski - że jak bym miał znowu tam przyjechać, to już chyba wolałbym wziąć 10 przeciwbólowych i samemu się wyleczyć.
Może to jest sposób na to, żeby poprawić sobie statystyki szpitalne, bo wiedzą, że pacjenci już nie wrócą?
Oczywiście, że rozumiem, iż są różni, może są inni - lepsi ... ale dlaczego ja mam zawsze taką przyjemność poznawać "takich"? - czy to lekarz "ciapaty", gdzie ... kiedy Cię bada, martwisz się o swoje zdrowie, czy to mieszkańcy "ciapaci", kiedy to wśród których mieszkasz, musisz być czujny. Takie to ja mam doświadczenia. Dobrze, że do lekarza chodzę raz na 20 lat.
zmienil sie profil uchodzcow, a szczegolnie obecnych, gdzie wsrod nich jest bardzo duza ilosc osob "na poziomie" intelektualnym i zawodowym
Tak, szczególnie 17-latek, który pokazuje gest ucinanej głowy do kamery

Poza tym, roga, nie masz kompletnie żadnej wiedzy na temat tego, kto wjechał, a piszesz fragmenty niczym z pracy doktorskiej nt. uchodźców, posiłkując się kilkoma przykładami z życia osobistego, gdzie to pewnie, ze względu na rozwój intelektualny, masz do czynienia z osobnikami bardziej rozgarniętymi, co może skutkować tym, iż Twoje widzenie świata jest trochę wypaczone.
Będzie tak samo jak z hb, która tak bardzo była za uchodźcami ... a później się wydarzyło w Niemczech to, co się wydarzyło. Nie wiem czy nikt już nie pamięta, bo trochę czasu minęło, ale nie sądzę, żeby tam była "bardzo duza ilosc osob "na poziomie" intelektualnym i zawodowym", która oddała się różnorodnym czynnościom z obywatelkami Niemiec. Dla mnie to był dobitny przykład tego, jakie masy najechały na Europę.
Dobra, wyciszam się ...