poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Artykuly o Polsce i Polakach w prasie dunskiej  (Przeczytany 544957 razy)

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 98
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +42/-25
  • Tabula rasa...
Odp: Artykuly o Polsce i Polakach w prasie dunskiej
« Odpowiedź #1065 dnia: 22 Lut 2016, 04:41:11 »
Nie nalezy zapominac ze przyszli pracownicy z "ciapastanu", jak ich nazwal Habanero, bardzo czest maja dobre wyksztalcenie, rozmawiaja po angielsku, czego nie mozna generalnie powiedziec o rodakach przyjezdrzajacych tutaj do pracy. Doskonale znam wiele osob z Iraku i Pakistanu,  z dobrym wyksztalceniem i ktorzy gotowi sa na poczatek podjac kazda prace. Osobiscie uwazam, ze beda mocnymi konkurentami np. dla polakow, dopoki nie opanuja jezyka dunskiego i beda szukac czegos innego. Sa ambitni, zdolni i chca sie uczyc. Oczywiscie nie wszyscy, ale biorac pod uwage ta ilosc uchodzcow ktorzy tutaj dostana azyl, to jest ich sporo aby konkurowac z innymi, tym bardzie, jezeli pracodawcy dostana jakies dotacje od panstwa dunskiego. Kolejna sprawa; ci "ciapaci" nie beda wywozili calego swojego dochodu uzyskanego z pracy do swojego kraju w taki sam sposob jak to robia pracownicy z innych krajow Unii. Ich zamiarem jest pozostanie w Danii z rodzina - przynajmniej ta klasa ludzi ktorych znam i ktorzy maja tutaj przyszlosc. W firmach, ktore znam, pracuje duzo osob z Iraku, Pakistanu, Libanonu, ale przewaznie na troche lepszych, technicznych stanowiskach. Znam rowniez wielu "ciapatych" lekarzy i inzynabusew, ktorzy nie przyjechali tutaj juz wyksztalceni, ale zdobyli wyksztalcenie w Danii. Prosze zwrocic uwage ile mlodych dziewczyn z kraju "ciapatych" uczy sie studiuje w Danii, az przyjenie posluchac jak pieknie wladaja dunskim, to ze to moze juz 2 generacja uchodzcow, nie ma zancznia, bo ci ktorzy teraz przyjada, rowniez maja dzieci, ktore za iles tam lat beda 2-ga generacja. Obawiam sie, ze polakom, litwinom i innym pracownikom z tych kraju pozostanie na zawsze sprzatanie, prace dla osob niewykwalifikowanych, lu prace ktorych inni nie beda chcieli wykonywaca to rowniez z prostego wzgledu pniewaz wiekszosc przyjezdrza tutaj zeby zarobic i wyjechac, a nie pozostac, doksztalcac sie, rozwijac sie i budowac swoja przyszlosc tutaj. Najwazniejsze to zeby miec jako taki dochod w fabryce, w budowlance, czy przy sprzataniu domkow itp. Czasy sie zmienily jak pisze HB, a ja obserwuje te zmiany przez dziesiatki lat. zmienil sie profil uchodzcow, a szczegolnie obecnych, gdzie wsrod nich jest bardzo duza ilosc osob "na poziomie" intelektualnym i zawodowym, natomiast pracownicy z innych krajow EU sie nie zmienlili. Wedlug mnie przypominaja tych pracownikow, ktorzy w latach 60-tych przyjezdrzali tutaj z Turcji do prac nie wymagajacych kwalifikacji, ale z jedna roznica - oni tutaj zostali, ulozyli sobie zycie, ich dzieci to juz ni analfabeci z Anatolii. To samo mozna powiedziec o uchodzcach z Serbii i podejrzewam ze za x-lat tak samo bedziemy mowili o uchodzczach z Iraku.

Masz rację @Roga... oni nie będą wywozili tych pieniędzy ; meczety prowadzą zbiórkę i sobie znaną drogą przesyłają je do Daesz.
W kwestii posiadanego przez nich wykształcenia też byłbym ostrożny; my Europejczycy mamy różne dyplomy, często certyfikowane i opatrzone (śmiesznym) logo EU i okazując te dyplomy tu w Danii często słyszymy że nam ich nie uznają bo musimy mieć duński dyplom. W jaki więc sposób duńskie władze mają uznać dyplom wyglądający jak zdjęcie przedstawiające garść rozsypanych haczyków wędkarskich ?  Z innej beczki ; głośna niedawno sprawa śniadolicych pielęgniarek, które odmawiają odkażania rąk ze względów religijnych. Chciałbyś żeby się taka Tobą zajmowała ? Ja nie i mam do tego prawo, które to prawo w zeszłym roku dane mi było wyegzekwować w szpitalu w Næstved. Jestem białym Europejczykiem i chcę żeby mną zajmowała się biała, europejska służba zdrowia. Nie wiem skąd to Twoje zapatrzenie w nich... Całkiem niegłupi z Ciebie facet a czasem takie banialuki piszesz że aż trudno uwierzyć że to Ty piszesz. Pomagam czasem w różnych sprawach dość sporej liczbie Polaków, którzy są tu nowi i wierz mi że to nie są takie typowe Janusze z Żubrem w garści... To też są wykształceni, uczciwi i pracowici ludzie. Ludzie którzy często znają po dwa języki i są gotowi uczyć się kolejnego. Pamiętaj że marny to ptak co własne gniazdo kala...
"Dopóki nie skorzys­tałem z In­terne­tu, nie wie­działem, że na świecie jest ty­lu idiotów."
S.Lem

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #1066 dnia: 22 Lut 2016, 05:03:11 »
Hm..."biała, europejska " służba zdrowia...Może w Polsce? Tam "chów wsobny" kwitnie,ze względu na wieloletnią izolację kraju "za komuny" -  tych paru lekarzy, np z państw afrykańskich, którzy wykształcili się w Polsce to kropla w morzu, zawsze możesz mieć szczęście i nie trafic na takiego.
A co powiesz na Libańczyka- chrześcijanina, Erytrejczyka- Koptę czy Polaka- Tatara Muzułmanina ? Jesteś beznadziejny... ::)

Co do dyplomów - są uznawane, ale na poziomie, na jakim naucza się w Danii.
Więc jeśli ktoś ma dyplom studiów z Polski, a w Danii to samo nauczane jest na poziomie ...szkoły zawodowej (bywają i takie przypadki ) , to Dania automatycznie uzna, że masz wykształcenie na poziomie zawodowym. To chyba logiczne ?
" Polak gorszego sortu"

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 45
  • Reputacja: +31/-3
« Odpowiedź #1067 dnia: 22 Lut 2016, 09:15:19 »
2 lata temu będąc w Niemczech musiałem skorzystać z tamtejszej służby zdrowia, leżałem sobie na oddziale przyjęć, na łóżku, oddzielonym parawanem od innego, i nagle słyszę głos - nie widziałem, bo był parawan, ale wszystko słyszałem. Jakaś Niemka, ok. 30 lat, z pielęgniarką rozmawiała ... że ona nie chce, by on ją badał, on nic nie umie, wczoraj badał i nic z tego nie wyszło, itp. Lekarz przyszedł, zaczęła się z nim kłócić, koniec końców uciekła stamtąd bez badania :D
A później ów lekarz przyszedł do mnie. O matko ... też miałem ochotę stamtąd uciec. Pochodzący z Indii, czy z państwa podobnego, dogadać się z nim po niemiecku, albo angielsku, nie było łatwo, praktycznie nic nie mówił, na moje zapytania też za bardzo odpowiedzi nie znał, pielęgniarka raz przyszła, to było widać, że nawet pielęgniarki by go tutaj nie chciały, co dopabuse powiedzieć o pacjentach, a moje wnioski - że jak bym miał znowu tam przyjechać, to już chyba wolałbym wziąć 10 przeciwbólowych i samemu się wyleczyć.
Może to jest sposób na to, żeby poprawić sobie statystyki szpitalne, bo wiedzą, że pacjenci już nie wrócą?

Oczywiście, że rozumiem, iż są różni, może są inni - lepsi ... ale dlaczego ja mam zawsze taką przyjemność poznawać "takich"? - czy to lekarz "ciapaty", gdzie ... kiedy Cię bada, martwisz się o swoje zdrowie, czy to mieszkańcy "ciapaci", kiedy to wśród których mieszkasz, musisz być czujny. Takie to ja mam doświadczenia. Dobrze, że do lekarza chodzę raz na 20 lat.

zmienil sie profil uchodzcow, a szczegolnie obecnych, gdzie wsrod nich jest bardzo duza ilosc osob "na poziomie" intelektualnym i zawodowym
Tak, szczególnie 17-latek, który pokazuje gest ucinanej głowy do kamery  ;D

Poza tym, roga, nie masz kompletnie żadnej wiedzy na temat tego, kto wjechał, a piszesz fragmenty niczym z pracy doktorskiej nt. uchodźców, posiłkując się kilkoma przykładami z życia osobistego, gdzie to pewnie, ze względu na rozwój intelektualny, masz do czynienia z osobnikami bardziej rozgarniętymi, co może skutkować tym, iż Twoje widzenie świata jest trochę wypaczone.

Będzie tak samo jak z hb, która tak bardzo była za uchodźcami ... a później się wydarzyło w Niemczech to, co się wydarzyło. Nie wiem czy nikt już nie pamięta, bo trochę czasu minęło, ale nie sądzę, żeby tam była "bardzo duza ilosc osob "na poziomie" intelektualnym i zawodowym", która oddała się różnorodnym czynnościom z obywatelkami Niemiec. Dla mnie to był dobitny przykład tego, jakie masy najechały na Europę.

Dobra, wyciszam się ...  ;D

Offline Alek233

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 11
  • Reputacja: +20/-4
« Odpowiedź #1068 dnia: 22 Lut 2016, 10:40:31 »
Cytuj (zaznaczone)
A co zrobił ostatnio Jysk ?
Jysk zatrudnil 10 osob a ile zostalo z tej dziesiatki tylko 3 osoby. Dla reszty praca za ciezka!!
 Wola siedziec na socjalu niz tak ciezko pracowac :)

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #1069 dnia: 22 Lut 2016, 14:41:33 »
Tam "chów wsobny" kwitnie

Chów wsobny to duńska specjalność moja droga :)  Pogadaj z Duńczykami na temat "indavl"... pod warunkiem że potrafisz szybko biegać :D :D :D
"Dopóki nie skorzys­tałem z In­terne­tu, nie wie­działem, że na świecie jest ty­lu idiotów."
S.Lem

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #1070 dnia: 22 Lut 2016, 19:28:22 »
spooky, KAŻDY Hindus mówi piękną, nie do podrobienia angielszczyzną :). Ot, "spadek" po koloniach :)- to tak na marginesie ;).
I, może Cię to zdziwi, ale Hindusi akurat cieszą się sławą bardzo dobrych lekarzy i prawników.

Co do uchodźców- co niby się ze mną stało ?
Nadal jestem zdania, że konwencje obligują nas do udzielania pomocy ludziom uciekającym przed wojną . W tym temacie nic się ze mną nie stało.
Będę nadal upierała się przy swoim, że w Polsce, w pewnych dzielnicach każdego miasta, też lepiej nie zwracać na siebie za bardzo uwagi, a najlepiej w ogóle sie tam nie pokazywać.
Nie etniczny "background" , a mentalność się liczy.
Lumpenproletariat jest wszędzie.
W Polsce , jak dotąd, z powodu niskiego socjalu, musieli parać się jakimiś drobnymi przestępstwami itp. Ale miłościwie tam panująca Szydło&Co zadbała, by lumpenproletariat rósł w socjal i liczebność. Dzieciaka za "500" machnąc to dla nich no problem- dotąd robili to "za friko", więc i motywacja jakby teraz większa ;).

@ Habanero- skoro już tak dosłownie moje słowa bierzesz.
Tak się składa, że 2 razy w Polsce zdarzyło mi się, w różnych jej regionach, mieszkac na wsi.
I , wyobraź sobie, ze w każdej z tych wsi - WSZYSCY ZE WSZYSTKIMI byli spokrewnieni , bliżej lub dalej. Co, oczywiście, skutkowało sporą ilością osób dotkniętych w różny sposób dziedzictwem tak małej puli genów- by nie napisać dosadniej.

Z tym ptakiem, co to kala - mam nadzieję, że mówisz to bardzo poważnie  :-X. I bez "didaskaliów" .
Zrozumiałeś?
Bo wolę się nie zagłębiać w temat.
" Polak gorszego sortu"

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #1071 dnia: 22 Lut 2016, 19:38:01 »
Tak się składa, że 2 razy w Polsce zdarzyło mi się, w różnych jej regionach, mieszkac na wsi.
I , wyobraź sobie, ze w każdej z tych wsi - WSZYSCY ZE WSZYSTKIMI byli spokrewnieni , bliżej lub dalej. Co, oczywiście, skutkowało sporą ilością osób dotkniętych w różny sposób dziedzictwem tak małej puli genów- by nie napisać dosadniej.

atu bolek bylby dumny

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #1071 dnia: 22 Lut 2016, 19:38:01 »

Offline lonewolf

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 142
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +14/-2
  • ..Człowiek bez Boga jest jak ryba bez roweru..
« Odpowiedź #1072 dnia: 22 Lut 2016, 20:28:46 »
Co do uchodźców- co niby się ze mną stało ?
Nadal jestem zdania, że konwencje obligują nas do udzielania pomocy ludziom uciekającym przed wojną . W tym temacie nic się ze mną nie stało.

HB .....to ile km przed wojna sie ucieka do pierwszego nie objetego takowa...czyli turcja...a nie tysiace km ...litosci
Motto- "Dyskusja z wierzącym nie ma sensu tak jak gra w szachy z gołębiem. Nieważne jak dobry jesteś to gołąb przewróci figury, nasra na planszę i będzie się puszył jakby wygrał."

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #1073 dnia: 22 Lut 2016, 23:51:37 »
Całkiem niegłupi z Ciebie facet a czasem takie banialuki piszesz że aż trudno uwierzyć że to Ty piszesz. Pomagam czasem w różnych sprawach dość sporej liczbie Polaków, którzy są tu nowi i wierz mi że to nie są takie typowe Janusze z Żubrem w garści... To też są wykształceni, uczciwi i pracowici ludzie. Ludzie którzy często znają po dwa języki i są gotowi uczyć się kolejnego. Pamiętaj że marny to ptak co własne gniazdo kala...

cytujesz cala moja wypowiedz, ale zamiast czytac uwaznie to manipulujesz i dlatego wymiana zdan z toba nie ma sensu. Przeczytaj jeszcze raz co napisalem, a szczegolnie ile w mojej dosc dlugiej wypowiedzi jest mowa o polakach: 

- napisem, ze "beda mocnym konkurentem np. (co oznacza naprzyklad!) dla polakow
- napisalem "obawiam sie ze polakom, litwinom i innym.....pozostanie na zawsze sprzatanie....

Tyle bylo wzmianki o polakach w mojej wypowiedzi, a "o ptaku, co wlasne gniazdo kala", to nie ma obawy. Ten ptak, jezeli mnie masz na mysli, ma swoje gniazdo tutaj, a nawet gdyby tutaj go nie bylo, to i tak nie bardzo by mu sie to udalo z tym kalaniem, poniewaz od czytania wielu Twoich wypowiedzi, nie tyle ich zawartosci, ale sposobu prowadzenia "rozmowy" - dostal zatwardzenia....ale coz, taka tez moze byc cena aktywnego uczestniczenia na forum :)

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #1074 dnia: 23 Lut 2016, 04:28:19 »

I , wyobraź sobie, ze w każdej z tych wsi - WSZYSCY ZE WSZYSTKIMI byli spokrewnieni
Pewnie w Wielkopolsce... Oni mają tam różne pomysły :D

Bo wolę się nie zagłębiać w temat.

Ależ proszę bardzo ! Ja nie mam nic przeciwko. Każdego poranka po przeczytaniu Twojej "nocnej zmiany" pogwizduję sobie wesoło jadąc do pracy. Masz zbawienny wpływ na mój poranny nastrój droga Beciu ;)
S.Lem

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #1075 dnia: 23 Lut 2016, 04:43:57 »
cytujesz cala moja wypowiedz, ale zamiast czytac uwaznie to manipulujesz i dlatego wymiana zdan z toba nie ma sensu.

Dziękuję za miły komplement ;)  Wyobraź sobie że przeczytałem Twoją wypowiedź i nie mam najmniejszych problemów ze zrozumieniem czytanego tekstu. Manipulacja też nie jest moją specjalnością, wybitną specjalistką w tej materii jest ... No właśnie, wiesz kto ;)

Piszesz peany pochwalne na temat obcej Europie kulturowo, religijnie i mentalnie , masy , która nas zalewa i próbuje zdominować... Dzisiaj są cichymi "uchodźcami" a jutro już będą żądnym krwi tłumem, niszczącym i palącym wszystko na swojej drodze tylko dlatego że jakiś stuknięty artysta namalował jakiegoś popaprańca z bombą na głowie.... Jednocześnie próbujesz na ich tle, dezawuować rodzimych Europejczyków, którzy nie przemieszczają się w celu szerzenia swojej kultury czy obyczajów...

dostal zatwardzenia....

Więcej błonnika polecam... To pomaga ;)
S.Lem

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #1076 dnia: 23 Lut 2016, 09:45:49 »
HB .....to ile km przed wojna sie ucieka do pierwszego nie objetego takowa...czyli turcja...a nie tysiace km ...litosci

Ile lat mozna siedziec w Turcji nic nie robiac? WOjna w Syrii trwa od pieciu lat. W obozach w Turcji tylko siedza, nie pracuja, jedzenie sie skonczylo. Dzieci nie chodza do szkoly. Siedza i patrza  w niebo...

Nie zapraszam tutaj, bo moj scernariusz sie spelnil. Ale ludzie! SKad w W Was tyle nienawisci? Gdzie Wase resztki wspolczucia???
Nie mowie, zeby oddawac swoj chleb, czy dom, ale chociazby probowac zrozumiec?

A przynajmniej przestac gardzic i nienawidziec!!!

Ja wiem, ze obojetnosc, wcale nie jest dobra, ale w tej sytuacji, jezeli pojawi sie w miejscu pogardy i nienawisci, bedzie juz namiastka ludzkosci.

Psy, konie, kurcze jeze i kaczki sie ratuje.. a ludzi traktuje, nawet nie jak psy, bo psy sie przygarnia, a przynajmniej miske z woda i jedzeniem poda. A jak ktos kijem pogoni, to jest pietnowany.
Natomiast jezeli dzieje sie to w stosunku do ludzi, to za przyklaskiem i pozwoleniem spolecznym.

DO jakiego swiata doszlismy???

I jeszcze raz, nie che tu zapraszac polowy Azji Mniejszej, nie chce im dawac naszych pieniedzy, za samo bycie, ale gdzies sa granice egoizmu, i gdzies musza sie pojawiac jakies ludzkie odruchy. Jakies... chocby...
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline suso

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 35
  • -Otrzymane: 15
  • Reputacja: +4/-0
    • Moje zdjęcia
« Odpowiedź #1077 dnia: 23 Lut 2016, 10:48:33 »
W wielu przypadkach się z Tobą nie zgadzam Jomir :-). Ale twój ostani post trafia w samo sedno problemu. :-). Zgadzam się w 100 %

Offline suso

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 35
  • -Otrzymane: 15
  • Reputacja: +4/-0
    • Moje zdjęcia
« Odpowiedź #1078 dnia: 23 Lut 2016, 10:55:54 »
Ostatnio moja córka była na przeglądzie u stomatologa,młodej przesympatycznej, arabki w chuscie na głowie, ale w normalnym ubraniu. Zrobiłem parę zdjęć  i wstawiłem na Facebook, komentarze części znajomych z Polski mnie zaszokowaly. Kilku z nich myślało że arabki to tylko do robienia kebabów się nadają albo rodzenia dzieci. To mnie mocno zszokowało. :-(. Jak wielka jest niewiedza ludzka.

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #1079 dnia: 23 Lut 2016, 16:36:51 »
Mira dobrze wiesz, że jak przygarniesz psa to zyskasz dozgonnego przyjaciela :)
Co zyskasz przygarniając takiego „uchodźce ”  ???   Meczet czy maczetą przez łeb za jakiś czas.

A teraz żeby nie było tak smutnio pocztówka z wakacji

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #1079 dnia: 23 Lut 2016, 16:36:51 »

skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23547
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14247
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2008, 13:35:33
wysłana przez vera
Darowizna w Polsce a Skat