poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Samochody na polskich numerach-przepisy  (Przeczytany 251638 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mirekkph

• Gość
Odp: Samochody na polskich numerach-przepisy
« Odpowiedź #270 dnia: 15 Sty 2009, 18:09:54 »
To   co jest napisane na gorze rozni sie tym co jest napisane  klikajac na link .Tam jest napsiane o 63%

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #271 dnia: 15 Sty 2009, 19:55:52 »
63% to jest ich podstawa do ich ceny tabelarycznej. Potem z reguły kwota ulega zmianą głównie w górę zależnie od przebiegu i wyposażenia. Kiedy mi wyliczono wyszło prawie 100% więc temat zaniechałem.

Veti teoria teorią  ja się nie ciebie pytałem o praktyczną cześć tego zagadnienia.

Offline tygrysek55555

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #272 dnia: 15 Sty 2009, 20:01:05 »
Witam! Mam zamiar przerejestrować "świerzo" sprowadzone z polski auto i zastanawia mnie kwestia wyceny pojazdu. Mam dość bogate wyposarzenie niestety część jego nie działa (jedna szyba elektryczna, centralny zam.) A zapytać chciałem o to czy eksperci podczas wyceny biorą to pod uwagę. Z góry dziękuję za info! Pozdrawiam!

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #273 dnia: 15 Sty 2009, 20:04:46 »
Witam! Mam zamiar przerejestrować "świerzo" sprowadzone z polski auto i zastanawia mnie kwestia wyceny pojazdu. Mam dość bogate wyposarzenie niestety część jego nie działa (jedna szyba elektryczna, centralny zam.) A zapytać chciałem o to czy eksperci podczas wyceny biorą to pod uwagę. Z góry dziękuję za info! Pozdrawiam!

wiem ze brane jest to pod uwagę, jednak nie wiem jak to może być weryfikowane i to bym zasadniczo chciał się dowiedzieć. To że coś nie działa sądzę ze ich nie interesuje, ważny pewnie jest stan. No ale poczekajmy na wypowiedź kogoś kto temat rozpracował do samego końca  ;)

Offline tygrysek55555

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #274 dnia: 15 Sty 2009, 20:11:31 »
Bo zawsze można by coś poczarować z elektryką i klimą   ;D  Wiadomo że Polak potrafi    8)  Szczególnie w takich sytuacjach  :P Więc jeśli ktoś przerobił ten temat od A do Z to czekamy  ;D

Offline bumi71

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #275 dnia: 15 Sty 2009, 21:53:47 »
 Generalnie  zasada  jest  taka  ze  jezeli  auto  jest  w  stanie  gorszym  niz  przecietny mozna  uzyskac  do 5  % rabatu   . Jezeli  w  lepszym 5 %  w  druga  strone  . Nie    wiem  czy  ktos  kiedys  probowal  zarejstrowac  auto  ktore  wygladalo  jakby  mieszkaly  w  nim przez  tydzien  2  prosiaki    ;D ;D ;D   .  Widzialem  takie  auta  na  dusnskich numerach .   To  moze  byc  metoda . Generalnie  to samochody  atypowe  jak na  dunskie  warunki  (  chodzi glownie  o silniki   )  kosztuja   extra  w  formie  podatku od  rejestracji    ;D

mirekkph

• Gość
« Odpowiedź #276 dnia: 15 Sty 2009, 22:43:28 »
Vera napisal   zemu wyszlo 100 %  wiecej
Bumi71 piszesz ze 5% wiecej
czyli rozumiem ze te 63 % to jest stala wartosc uzalezniona od wyposazenia auta i moze pojsc w gore czy w dol

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #276 dnia: 15 Sty 2009, 22:43:28 »

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #277 dnia: 15 Sty 2009, 22:46:25 »
Vera napisal   zemu wyszlo 100 %  wiecej
Bumi71 piszesz ze 5% wiecej
czyli rozumiem ze te 63 % to jest stala wartosc uzalezniona od wyposazenia auta i moze pojsc w gore czy w dol

no tak wlasnie pisałem ze to wartość poczatkowa, reszta zalezy od gabloty. Tutaj słusznie bumi zauwazył ze trzeba by chlew zarejestrowac aby tanio wyszło. Wtedy jednak lepiej taki chlew kupić w danii :D

sirarturo

• Gość

mirekkph

• Gość
« Odpowiedź #279 dnia: 15 Sty 2009, 23:14:28 »
no tak wlasnie pisałem ze to wartość poczatkowa, reszta zalezy od gabloty. Tutaj słusznie bumi zauwazył ze trzeba by chlew zarejestrowac aby tanio wyszło. Wtedy jednak lepiej taki chlew kupić w danii :D

Tak zgadza sie ale bumi 71 napisal  ze 5 % a TY Vera ze 100% i tu jestem w kropce

Offline bumi71

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #280 dnia: 16 Sty 2009, 03:56:30 »
« Odpowiedz #309 : Dzisiaj o 03:42:29 »   

--------------------------------------------------------------------------------
sirarturo
Gość

« Odpowiedz #307 : Wczoraj o 22:49:29 »

--------------------------------------------------------------------------------
http://politiken.dk/indland/article624336.ece

http://www.bt.dk/article/20090107/krimi/90107014/

Zarekwirowali  pare   aut na  szwedzkich  numerach  nalezacych  oficjalnie  do  muzulmanow mieszkajacych  w  Szwecji  a  kabusewanych  przez  ich  kuzynow z  adresem  w  Danii  .  Niech   Allah   i jego prorok Mahomet  ma  ich  w  swojej  opiece ..     

[Posted on: 16 Styczeń  2009, 00:14:39]

63 % to  przecietna  wartosc  podatku od  rejestracji  (  registreringsafgift ) w  cenie  samochodu . Mam  tu na  mysli  auta  na  bialych  blachach  ( personbil ) .   To  jest    oficjalny  kalkulator  do  ich  strony  . http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1755101
 Sam  proces  importu  samochodu  moze  zajac  do  3    miesiecy  .   Sa  2  wyceny  .. 1   proforma  ..   po ktorej  wplaca  sie  depozyt    i   2   oficjalna  ..  ktora moze  byc  wyzsza od  pierwszej  ..  Nie  polecalbym  nikomu  importowac  auta za  pomoca  dunskiego posrednika  ..  Zwlaszcza  w  tych  czasach   kiedy ekonomia tu  sie troszke  wali ..  Sam przeswietny   Laudrup  zostal  oszukany  .   Oni    maja bardzo zla  opinie  .  Automobilistom  polecam  strone  dunskiego  stowarzyszenia  samochodziarzy  .  fdm.dk
W  ramach  abonamentu  dostaje  sie  co  miesiac  bardzo  ladna  kolorowa  gazetke  z poradami  i  trendami .... ;D

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #281 dnia: 16 Sty 2009, 11:31:14 »
Zarekwirowali  pare   aut na  szwedzkich  numerach  nalezacych  oficjalnie  do  muzulmanow mieszkajacych  w  Szwecji  a  kabusewanych  przez  ich  kuzynow z  adresem  w  Danii  .
Nie jestem w temacie ale naiwnym jest myslenie, ze zamiast rejestrowac samochod w Danii to mozna zarejestrowac samochod na kogos z rodziny w Polsce.

Z artykulu BT:
Lapanke zaczeto na Jagtvej (Droga polowania  ;D) i zatrzymywano samochody z zagranicznymi tablicami. Najwiecej bylo ze Szwecji, Polski i Niemiec.
Po okolo godzinie dwa samochody zostaly zabrane i wlasciciele zaplaca grzywne w klasie 300.000 kr. rownoczesnie z zaplata oplaty rejestracyjnej, ktora moze byc do 180% od kwoty kupna.
Minister podatkow wskazuje, ze jezeli mieszka i pracuje sie w Danii dluzej niz pol roku, to trzeba samochod zarejestrowac w Danii.
..
- Przyjedziemy takze, jezeli jakis obywatel zaobserwuje, ze samochod z zagranicznymi tablicami parkuje czesto na okreslonym miejscu w Kopenhadze lub polnocnej Jutlandii.

PS. Do mirekkph: Nie wiem czy mozna wplacac oplate rejestracyjna w ratach.

Gość

• Gość
« Odpowiedź #282 dnia: 16 Sty 2009, 15:09:42 »
180 a nawet 200 % ale trzeba dodać od nowego auta od starszych jest 63% a łapanki są sporadyczne i nie polecam  rejestrowac na duńskie tablice zawsze daja czas 14 dni i wtedy mozna wybulić badz jechac odstawic auto do Polski osobiscie jezdze przeszlo 2 lata na naszych blachach i mam ich głeboko w du.. co oni by chcieli jezdze w duzych miatach stawiam w tym samym miejscu nigdy nie miałem problemu

Offline Benchmade42

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #283 dnia: 16 Sty 2009, 15:32:48 »
Skoro ZAWSZE dają 14 dni na wywiezienie auta to skąd artykuły o tym, ze policja ściąga blachy na miejscu i konfiskuje samochody   ;D

Każdy z nas pewnie widział porzucone samochody gdzieś na drogach (czasem oklejone policyjną taśmą i w większości przypadków bezwypadkowe...) i zastanawiał się o co chodzi... czyżby to za sprawą duńskiej policji ? hmm...
Pozdro.
« Ostatnia zmiana: 16 Sty 2009, 15:43:20 wysłana przez Benchmade42 »

mirekkph

• Gość
« Odpowiedź #284 dnia: 16 Sty 2009, 16:18:28 »
Nie jestem w temacie ale naiwnym jest myslenie, ze zamiast rejestrowac samochod w Danii to mozna zarejestrowac samochod na kogos z rodziny w Polsce.

Z artykulu BT:
Lapanke zaczeto na Jagtvej (Droga polowania  ;D) i zatrzymywano samochody z zagranicznymi tablicami. Najwiecej bylo ze Szwecji, Polski i Niemiec.
Po okolo godzinie dwa samochody zostaly zabrane i wlasciciele zaplaca grzywne w klasie 300.000 kr. rownoczesnie z zaplata oplaty rejestracyjnej, ktora moze byc do 180% od kwoty kupna.
Minister podatkow wskazuje, ze jezeli mieszka i pracuje sie w Danii dluzej niz pol roku, to trzeba samochod zarejestrowac w Danii.
..
- Przyjedziemy takze, jezeli jakis obywatel zaobserwuje, ze samochod z zagranicznymi tablicami parkuje czesto na okreslonym miejscu w Kopenhadze lub polnocnej Jutlandii.

PS. Do mirekkph: Nie wiem czy mozna wplacac oplate rejestracyjna w ratach.

To ze jest to w ratach wyczytalem na stronie ambasady polskiej w Dani

Cytat
Przerejestrowanie samochodu w Danii wiąże się z koniecznością opłacenia specjalnego podatku rejestracyjnego. Sposób jego naliczania określają duńskie przepisy podatkowe. Podatek rejestracyjny można opłacić jednorazowo albo w ratach kwartalnych. W przypadku chęci opłacania tego podatku w ratach kwartalnych należy uzyskać zgodę o którą występuje się do SKAT-u (blankiet nr 21.033 – w języku duńskim; blankiet nr 21.036 – w języku angielskim).

Metoda obliczania podatku rejestracyjnego : Podatek rejestracyjny wynosi 63% wartości rynkowej samochodu na terenie Danii. Wartość rynkowa rejestrowanego pojazdu obliczana jest według kryteriów SKAT uwzględniających rocznik, przebieg, wyposażenie i zabezpieczenia samochodu. Jeżeli wartość rynkowa samochodu wyniesie 100.000,- DKK to 63% tej wartości wyniesie 63.000,- DKK.

Raty kwartalne :
- Podatek 3% od sumy naliczonego podatku
+ Dodatek 1,5% z reszty salda
+ Depozyt 3% + 1,5% (tylko przy pierwszej racie

Ponadto to  jest napisane za kazdym jak zaczyna sie nowa strona watku  jest nieaktualne ,  nie zmienione juz od dluzszego czasu

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #284 dnia: 16 Sty 2009, 16:18:28 »

Czerwony MALUSZEK 126 p na polskich blachach w Aarhus

Zaczęty przez Ania i JustynaDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 19
Wyświetleń: 30155
Ostatnia wiadomość 09 Sie 2013, 18:50:16
wysłana przez piotr1
Pożyczony samochód na polskich blachach.

Zaczęty przez nilaDział Hydepark

Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 31896
Ostatnia wiadomość 10 Mar 2010, 14:05:29
wysłana przez zozolek
Opodatkowanie polskich oszczędności

Zaczęty przez liliaDział Podatki

Odpowiedzi: 18
Wyświetleń: 29086
Ostatnia wiadomość 24 Cze 2010, 07:45:51
wysłana przez neletop
o polskich dzieciach deportowanych do Rosji

Zaczęty przez neletopDział Kultura

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 11107
Ostatnia wiadomość 13 Lut 2010, 15:28:30
wysłana przez neletop
Praca na POLSKICH warunkach w Danii - Co to jest ??

Zaczęty przez willyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 84
Wyświetleń: 54829
Ostatnia wiadomość 12 Kwi 2010, 21:00:42
wysłana przez turbo