poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: PYTANIE DOT ULGI PODATKOWEJ I SKAT  (Przeczytany 8340 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline skandia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
PYTANIE DOT ULGI PODATKOWEJ I SKAT
« dnia: 25 Paź 2007, 18:26:50 »
czesc,

Mam pytanie czy orientujecie sie czy bedzie wazna ulga podatkowa przyznana przez SKAT (na okres trwania umowy 1 rok) czy jest to ulga przypisana tylko do jednego pracodawcy I czy po prostu na rok niezaleznie od tego ilu ich bede mial np. jesli zmieniłbym pracodawce po 7 mmiesiacach pracy i podpisal z nowym pracodawca umowe na 5 miesiecy?

Offline GoTTie

• Przyjaciel Portalu
  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +19/-6
Odp: PYTANIE DOT ULGI PODATKOWEJ I SKAT
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Paź 2007, 18:53:26 »
Jak podpiszesz nowa umowe z nowym pracodawca to ulge masz znowu na rok.

Jesli sie cos zmienilo to mnie sprostujcie :)

Offline MargaretMitchell

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Paź 2007, 19:58:25 »
Pytanie za 100 punktów: czy mając wszystkie inne dokumenty a nei mając jeszcze kontraktu można iść po kartę podatkową? Czy najpierw pracodawca, kontrakt a dopabuse karta?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Paź 2007, 20:28:21 »
... pisze wnioskujac tylko....
Ja nie pracuje, a mam swoja karte podatkowa, bo maz ma podwojna ulge na mnie...
... wiec na chlopski rozum, kontrakt kontraktem, a karta karta...
...ale to na chlopski rozum....
Mam nadzieje, ze inni forumowicze odpisza dokladniej....

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Patryk

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Paź 2007, 08:49:35 »
Mirra nie obrażaj chłopskeigo rozumum, bo daleko ci do niego widac. Skoro mąż ma ulge na ciebie to i karte tez ma na ciebie czyli macie dwie. Natomiast skąd karte podatkową wytrzasnąć jak urząd podatkowy nie wie ze pracujesz bo kontraktu nie przedstawiłes? Czyli na chlopski rozum to jest tak - najpierw kontrakt z poracodawcą, są dwa egzeplarze jesden dla pracodawcy jeden dla pracownika. Potem pracodawca wysyła papiery do SKAT i dostajesz karte podatkową, a SKAT wysyła do ciebie czy tam do pracoidawcy.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Paź 2007, 09:55:51 »
Karta jest zaliczką na podatek i trzeba orientacyjnie znać wysokość dochodów i ulg aby obliczyć kwotę wolną i wysokość podatku. Dlatego najpierw kontrakt a potem karta. Poza tym, po co karta bez dochodu i podatku?

PS. Chyba wszyscy mieszkańcy Danii (również bezrobotni) automatycznie dostają kartę podatkową.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Paź 2007, 10:11:21 »
Po pierwsze Patryku! Bardzo prosze bez wycieczek personalnych.
Po drugie wczytaj sie w wypowiedz Margaret...
Ty piszesz o sytuacji, w ktorej przyjezdza Polak... nie ma nic... CPR, zoltej karty itd...  wtedy jest dokladnie tak, bo skad ta karte wytrzasnac...

Natomiast Kiedy ktos ma CPR i zolta karte, z prawem pracy - mam na mysli pobyty studentow i rodzin Dunczykow, moze byc tak jak ja mowie... MOZE!! a nie musi...

Znam wirtualnie jakis czas, wiec domyslam sie, ze pyta ona wlasnie o karte dla swojej corki studentki....

Swoja droga, mojej corce, firma zalatwila karte... My nic nie wysylalismy....

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Paź 2007, 10:11:21 »

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Paź 2007, 11:15:34 »
W przypadku studentów nie ma co obliczać ponieważ ich zarobki raczej nie przekraczają kwoty wolnej od podatku (39.500 kr.). Dlatego można zwrócić się do SKAT o wydanie karty wolnej od podatku (frikort). Z drugiej strony nie jest ważne kiedy tą kartę się otrzyma tylko trzeba ją mieć przed pierwszą wypłatą (w przeciwnym wypadku pracodawca ma obowiązek odprowadzić 60 % podatku).

PS. To jest tylko jeden telefon do SKATu.

Offline juhu

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Paź 2007, 12:21:31 »
wracając do pytania postawionego przez skandia, powiedzcie mi coś więcej na temat tych ulg podatkowych.Wiem że temat ten był juz wielokotnie poruszany na forum, ale czytając różne opinie, mam jedynie wielki mętlik i bałagan w głowie. Jeżeli dobrze rozumiem, mówiąc o ulgach macie na myśli 8% podatek, który obowiązuje przez rok pracy. Moje pytanie brzmi w takim razie czy umowa o pracę musi być koniecznie na czas określony do roku. Moja sytuacja wygląda tak, że mając umowę z vikarem na czas nieokreślony, płacilismy 8%, ale umowa ta obowiązywała tylko przez 3miesiące. Teraz mam nowy kontrakt również na czas nieokreślony, również placimy 8%, czyli po upływie roku od rozpoczęcia 2kontraktu będziemy płacić więcej. A jakby ten sam pracodawca zmienił nam kontrakt na czas określony do roku, a później dał drugi, to czy w dalszym ciągu płacilibyśmy 8%. Ja już się sama gubię. A jak w tej sytuacji mają się niejakie odpisy delegacyjne, czy tu również wazny jest rodzaj zawartej umowy, i czy ten odpis stosuje przy rozliczeniu z duńskim SKATem, czy polskim US. Proszę zorientowanych o pomoc, obecnie poprzez zaufaną osobę w US, dowiaduję się czy musimy się jednak rozliczać z chlopakiem w Polsce, skoro oboje jesteśmy tu i w Polsce nic nas nie trzyma, pozdrawiam

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Paź 2007, 13:06:05 »
Delegacyjne jest największą ulgą która często całkowicie zwalnia od płacenia podatku (poza 8 % brutto podatkiem). Tak więc mówiąc o 8 % podatku i delegacyjnym ma się to samo na myśli. Podstawowym warunkiem przyznania tej ulgi jest uznanie miejsca pracy za tymczasowe. Zobacz Pozostałe koszty pracownika (powyżej 5.200 kr.).
Dodałem tam następującą linię: "Miejsce pracy w okresie próbnym, przy zatrudnieniu na czas nieokreślony, jest również uznawane za tymczasowe."

Linki do artykułów o podatku w Polsce znajdziesz na Podatki w Danii stronie.

Offline MargaretMitchell

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Paź 2007, 14:28:57 »
Mirra ma rację - pytam o kartę dla mojej córki studentki, bo coś nei do końca jest chyba w porządku.
Zaprosiła ją na rozmowę firma sprzątająca, zaakceptowała (to było na początku października) i kazała następnego dnia przyjść do pracy. Szefowa wyjaśniła, że w październiku bierze ją na zastępstwa, natomiast oficjalnego kontaktu moze się spodziewać w listopadzie. Pracowała przed feriami kartoflowymi ok. 8 razy po 4 godz.(nei pamiętam dokładnie). Na ferie przyjechała do Polski, po powrocie skontaktowała się z szefową, przypomniała o swoim kontrakcie, który miał przyjść pocztą, póki co usłyszała enigmatyczne, że pani musi sie zorientowac ile dokładnie osób będzie potrzebować.

do czego zmierzam: moze się zdarzyć, że moja córka nie dostanie jednak tego kontraktu ale muszą jej zapłacić za dotychczasową pracę. Ale jak skoro nie ma karty? Znajomi, mówili jej, że do urzędu po kartę idzie się z kontraktem. Dlatego sama już nie wiem.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Paź 2007, 14:48:58 »
Trzeba zapytać szefową, kiedy będzie wypłata i czy trzeba przynieść kartę podatkową.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Paź 2007, 14:53:16 »
WIesz, faktycznie cos nie gra. MOja corka dostala kontrakt w tym samym tygodniu, w ktorym miala rozmowe, tak mniej wiecej w ciagu tygodnia. Tez poczatkowo pracowala na zastepstwo, teraz ma swoje mieszkanie pod opieka.

Zawsze w sobote dostaje karte pracy na nastepny tydzien.

Sytuacja, ktora opisujesz faktycznie smierdzi.... mam nadzieje, ze z wyplata nie bedzie problemu.

Zapytam moja corke, czy dostala juz wyplate.... choc akurat we wrzesniu pracowala chyba ze dwie godziny, a za pazdziernik dopabuse w tym tygodniu, ale dam znac, jak to wyszlo.

Trzymam kciuki, by sprawa skonczyla sie dobrze.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Paź 2007, 15:48:17 »
Specjalnie nie przejmowałbym się ale kto pyta nie błądzi (szczególnie o kartę podatkową). 8)

Offline ximox

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
    • Status GG
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Paź 2007, 16:18:44 »
Karta podatkowa jest tylko na czas kontraktu, ja zmieniłem pracę musiałem wyrobić drugą, do wyliczenia ulgi trzeba przedstawić >jakiekolwiek rachunki z domu w polsce ,podać ile kilometrów masz mniej więcej do domu w Polsce, ile razy w czasie trwania kontraktu chcesz zjechać do domu w polsce, i najlepiej umowe najmu  mieszkania tutaj i oczywiście umowę o pracę , byłem saqm i wytargowałem 575 koron ulgi dziennie , czyli całkiem sporo

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 27 Paź 2007, 16:18:44 »

ulga skat na kupno domu

Zaczęty przez mokkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 19033
Ostatnia wiadomość 14 Lut 2013, 19:23:11
wysłana przez Jomir
Skat - tłumaczenie i drobna pomoc

Zaczęty przez MostekDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 17854
Ostatnia wiadomość 04 Cze 2008, 17:31:14
wysłana przez Klingon
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23428
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
Darowizna w Polsce a Skat

Zaczęty przez cirolDział Podatki

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12113
Ostatnia wiadomość 27 Lut 2019, 17:27:30
wysłana przez cirol
Skat odnosnie auta na pl dechach prosze o tlumaczenie/wyjasnienie