poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Słuzba zdrowia w Danii  (Przeczytany 91969 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tula

• Gość
Odp: Słuzba zdrowia w Danii
« Odpowiedź #90 dnia: 27 Lis 2008, 12:50:52 »
Ja tak sobie mysle, czytajac o paniach ciezarnych, ze Wasze problemy z lekarzami moga tez wynikac z tego, ze oni nie sa przyzwyczajeni do cackania sie ze soba ciezarnych. Przykladowo, znam jedna Dunke, ktora na tydzien przed data porodu pojechala na weekendowa rowerowa wyprawe po Bornholmie, a trzy dni po terminie wciaz wozila swoja starsza coreczke na rowerze do przedszkola ;). Wiec nic dziwnego, ze lekarz przyzwyczajony do takich zachowan, nie moze zrozumiec, na co kobiecie zwolnienie od 1 miesiaca.

Offline patsy

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #91 dnia: 27 Lis 2008, 13:00:55 »
nie można "wkładać " wszystkich lekarzy do "jednego worka"!ja akurat jestem zadowolona z opieki lekarza.Mam ciążę zagrożoną i to duńscy lekarze ją za taką uważają.wizyty mam co dwa tygodnie aż do rozwiązania.Słuchali przede wszystkim wnikliwie "historii "moich porzednich ciąż,bo to będzie moja trzecia.Może poprostu trzeba trafić na odpowiednią osobę?Życzę jednak zdrowia i cierpliwości wszystkim przyszłym mamom!

eva77

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 27 Lis 2008, 13:28:11 »
To powiedz gdzie znalazłaś takich lekarzy. Ja też jestem po dwóch stratach, teraz w 3 ciąży i lekarze wcale nie przejmują się moimi problemami.Mało tego, jak pojechałam w 16 tygodniu do szpitala z plamieniami to stwierdzili że to norma.Czasem to brak mi słów.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #93 dnia: 27 Lis 2008, 14:31:22 »
Moze tez u lekarza trzeba zachowac sie odopowiednio?
Potraktowac jak osobe, ktora jest od tego by nam pomoc i zyczliwie opowiedziec o naszych problemach???

Zamiast od progu traktowac go z gory, bo lachy nie robi, ze nas przyjmuje?
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline patsy

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #94 dnia: 27 Lis 2008, 15:06:48 »
wcale nie szukałam!tak jakoś się wszystko ułożyło.Nie ukrywajmy ,ale w Polsce też można nieraz trafić na niezbyt życzliwych lekarzy.Może też z racji mojego wieku mam 39 lat,tak mi się to wszystko toczy,ale wydaje mi się,że to nie miało większego znaczenia.

eva77

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: 27 Lis 2008, 15:51:41 »
Do pani Mirry. Nie mam w zwyczaju traktować ludzi z góry, a myślę że i u lekarza potrafię też zachować się odpowiednio.Proszę przestać w ten sposób oceniać ludzi.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #96 dnia: 27 Lis 2008, 16:26:17 »
Pytanie nie moze byc jednoczesnie ocena.

Postawilam te pytania, by znalezc odpowiedz.
NIe skabusewalam go do nikogo, tak po prostu je zadalam.
Owszem, ze lekarze tez sa ludzmi, wiec bywaja milsi i mniej mili, miewaja rowniez lepsze i gorsze dni.

Jednak nie moge zrozumiec, tego, ze ktos spotyka TYLKO tych zlych i niemilych.
A w takiej sytuacji, warto jednak by bylo spojrzec nieco krytyczniej na siebie.
Skoro akurat Pania dotknelo to pytanie, to moze jednak byloby warto sie zastanowic, dlaczego akurat Pani ma wlasnie pecha???
Komunikacja miedzyludzka jest skomplikowana, naprawde latwo popelnic proste bledy, ktore wplywaja pozniej na caloksztalt.

I prosze mi juz nie odpowiadac. Nie znam Pani i nie zamierzam na ten temat dyskutowac.
Jak sie Pani zastanowi moze to Pani w czyms pomoze, jesli nie, to Pani sprawa, absolutnie nie jest to moim problemem.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #96 dnia: 27 Lis 2008, 16:26:17 »

eva77

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 27 Lis 2008, 16:50:57 »
Czytałam wiele Pani wypowiedzi na forum i nie powiem niektóre były bardzo trafione i dla niektórych pewnie pomocne.Jednak nie mogę oprzeć się wrażeniu że czasem wydaje się Pani, że pozjadała Pani wszelkie rozumy. Z takim autorytetem nie wypada mi nawet dyskutować.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #98 dnia: 27 Lis 2008, 17:04:05 »
Kazdy ma prawo do wypowiedzi i kazdy ma prawo wypowiadac sie jak potrafi.
Ja potrafie tak, a nie inaczej.
Jak Pani zauwazy, nie narzucam swojego zdania.  Sugeruje, a kazdy wykorzysta to co pisze tak jak uwaza, czyli moze nawet wysmiac. Tak jak napisalam, to nie ja mam problem
Mam takie same prawo do pisania tu, jak kazdy inny. I dopoki nikogo nie obrazam, nie ma nic zlego w stylu moich wypowiedzi. I mam prawo pisac tak jak pisze. Jezeli komus to przeszkadza, ma wybor. Po prostu nie czytac.

Skoro trudno dyskutowac, to chyba raczej dlatego, ze brakuje argumentow, bo kazdy autorytet mozna obalic.

« Ostatnia zmiana: 27 Lis 2008, 17:38:35 wysłana przez Mirra »

Offline klajsmen

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #99 dnia: 27 Lis 2008, 19:53:08 »
Witam serdecznie, przepraszam ze nie jestem uroczą Polką w ciąży  ;)
W lutym mialem wypadek w pracy.
Bylem w trzech szpitalach (w prywatnym, specjalista badał mnie przez ubranie), wszyscy lekarze przypisuja mi tylko srodki p-bólowe, ponieważ jest to chwilowe - jestem 10 m-c na chorobowym. Odmawiają mi wykonania badań specjalistycznych, a ja mam caly czas silne bóle lewej reki, barku, lewej strony szyi oraz lewej strony glowy. Zdarza mi sie lezec 2-3 dni w łóżku bo nic nie moge robic.
Gratuluje duńskim lekarzom jednego - ze potrafia wykańczać ludzi psychicznie, wpadam w depresje... nieradzę sobie z niczym.
Pozdrawiam serdecznie

nika

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 27 Lis 2008, 21:27:15 »
do Mirry: mnie sie wydaje ze duńscy lekarze po prostu nie biora pod uwage tego, ze my Polacy żyjemy w troche innym klimacie i innych warunkach. Stąd w Polsce tyle poronień, a także innych chorób. Wystarczy wziąć pod uwagę to że np w ostatnim czasie co dzwonie do Polski to ktoś chory, grypa, przeziębiony. Tutaj ludzie sa bardziej zahartowani i jak zaczyna sie jesień nie ma czegos takiego jak w PL ze przychodnie pekaja w szwach. Stąd tez moze ich niechęć do antybiotykow itp.. Nie wiem czy dobrze myślę, ale tak czasami sobie próbuję wytłumaczyć podejście duńskich lekarzy.

Ja nie trafiłam jeszcze na niemiłego lekarza, ale wydaje mi się że bardziej mogłby się pewnymi sprawami zainteresować.

Klajsmenowi sie nie dziwie, bo ja nie wiedząc czy wszystko z moja ciaza jest ok, tez zaczynam miec takie myśli..
Byłam 2 razy na wizycie i nie zostałam przebadana ginekologicznie, w celu sprawdzenia szujki (czy sie nie skraca i nie otwiera) bo mam skurcze. I czekam na nastepne usg (tam jak poprosze to sprawdzą) i wyjazd do PL, z nadzieją że nie czeka mnie przedwczesny poród.

eva77

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 27 Lis 2008, 22:10:00 »
Do Pana Klejsmena.Może Pan, podobnie jak ja według zdania Pani Mirry nie potrafimy zachować się u lekarza, stąd ten stosunek lekarzy do nas.Cierpliwości i zdrowia życzę.Pocieszę Pana że mój kolega z pracy uległ wypadkowi przy pracy.Około pół roku czekał na zrobienie specjalistycznych badań, ale i doczekał się też operacji.Początkowo też leczyli go bez żadnych badań, oględnie.Ale w końcu wychodził swoje.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #102 dnia: 27 Lis 2008, 22:34:31 »
Panie Klajsmen, a moze Pan zrobic czesc badan w Polsce?

Czasem jest tak, ze lekarzy blokuja procedury.
Ja mialam problemy z uzyskaniem skabusewania do neurochirurga (takie maja wytyczne) , chociaz lekarka zrobila co mogla i wyslala mnie do reumatologa, ktory nastepnie i tak wyslal by mnie do neurochirurga :)
Tego nie wiedzialam, wiec zalatwilam sprawy po swojemu. Zrobilam tomografie w Polsce i poszlam z nia do lekarki rodzinnej, tydzien pozniej mialam skabusewanie do neurochirurga w domu (a raczej list ze szpitala).

Mialam tez przypadek z synem, gdy po jednym badaniu specjalistycznym w jednym szpitalu, trzeba bylo go do diagnozowac. Rodzinna szepnela mi na ucho, bysmy poprosili szpital o to skabusewanie, bo ja (znaczy skabusewanie od niej) splawia (mowiac oglednie).

DO czego zmierzam. Sluzba zdrowia jest tu scisle kontrolowana przez ministerstwo. Lekarze maja wrecz procedury, wedlug ktorych maja postepowac i czasem chocby sie skichali to nie moga za bardzo nic zrobic. Wiec czasem by przyspieszyc, nalezy nieco procedury ominac (chocby poprzez badania w Polsce).

Na poczatku tez sie irytowalam, ale jak dzieki swojej pracy (pracuje akura w branzy medycznej) rozszyfrowalam nieco powiazania, to juz wiem mniej wiecej o co chodzi. Ministerstowo tutaj ingeruje niemalze we wszystko, nawet w obroty aptek!!!

Co do polskich przeziebien i dunskiego stylu zycia.
Pod moim mieszkaniem jest tzw. lesne przedszkole. Codziennie rano dzieci sa z niego zabierane przez autobus i wiezione do lasu. Na calutki dzien!!! W tym lesie jest tylko ponoc jakas chatka, w ktorej jest nieduzo miejsca, wiec dzieci wchodza do niej tylko sporadycznie. Wyobrazacie sobie??? Przez okragly rok, cale dnie w lesie???? Male trzylatki. Zszokowana podzielilam sie swoim odkryciem z mezem. Moj maz na to: no, przeciez to zdrowe....

Aczkolwiek efekty widac...

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #103 dnia: 28 Lis 2008, 10:25:02 »
 Mnie to leśne przedszkole też nie dziwi  :D Zresztą,w innych przedszkolach, a przynajmniej w naszym, dzieciaki też spędzają mnóstwo czasu na dworze. Niezależnie od deszczu, wiatru, pogody- mają mieć ciepłe ubrania i"wypad".
Każdego dnia, po kilka godzin.I są zdrowe. Zahartowane.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #104 dnia: 28 Lis 2008, 13:26:55 »
Zgadzam sie z Toba i z moim mezem, ale przeciez wychowalam sie w Polsce :) w naszym systemie, wiec ciarki mi przechodza jak mysle o trzylatkach przez 8 godzin w lesie, w trakcie deszczu lub mrozu...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #104 dnia: 28 Lis 2008, 13:26:55 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 320470
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 19510
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 41276
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 48873
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 44285
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand