poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Słuzba zdrowia w Danii  (Przeczytany 90459 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Poli

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Słuzba zdrowia w Danii
« Odpowiedź #120 dnia: 16 Lut 2009, 11:37:13 »
  Czy mozna jakos ominac obowiazek meldowania sie w praktyce do 5 km ? Z tego co wiem mozna to zrobic w przypadku posiadania 2 grupy ubezpieczeniowej , a poki co jeszcze jej nie nie mam i dlugo miec nie bede
Mieszkam 17 km od stolicy . Pozdrawiam

Moj lekarz znajduje sie ok 10 km od mojego miejsca  zamieszkania, wiec ten zapis o tych 5 km( jesli jest wogole) jest po prostu sztuczny  ::).

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #121 dnia: 16 Lut 2009, 12:00:49 »
z borger.dk
I Københavns og Frederiksberg Kommune er grænsen 5 kilometer. I landets øvrige kommuner er grænsen 15 kilometer. Hvis du ønsker en læge, som har praksis længere væk, skal du have lægens skriftlige accept af, at lægen er villig til at tage på sygebesøg.

Offline klajsmen

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #122 dnia: 14 Cze 2009, 21:38:40 »
Witam Forumowiczów   :)  jestem już 16 m-cy na zwolnieniu chorobowym po wypadku w pracy, byłem w Polsce na Boże Narodzenie 2008, zrobiłem badania ręki w Szpitalu z Oddz. Chirirgii Rekonstrukcyjnej Ręki (prywatnie) ponieważ miałem tylko 5 dni przepustki.
Przetłumaczyłem dokumenty na jez. duński i pokazałem lekarzowi w przychodni ale również specjalistom ze szpitali, i jak sądzicie co mi powiedzieli....kto mi powiedział że lekarz w Polsce jest lepiej wykształcony od lekarzy duńskich   :'( te dokumenty nie mogą być brane pod uwagę !!! W sierpniu będę miał ponownie badania neurologiczne w Aalborgu, tylko że ja nie wytrzymuję bólu psychicznie, dodatkowo drętwieje mi cała lewa strona od lewego oka po palce lewej ręki oraz cała lewa noga - lekarz twierdzi że za mało się ćwiczę  ;)  a ja od 16 m-cy nie mogę wyspać się, tak poprostu na luzie, normalnie.....wysiadam.
Życzę wszystkim dużo zdrówka i miłych wakacji  ::)

sonka

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: 15 Cze 2009, 01:07:04 »
Bardzo bym chciała ci pomóc ale nie bardzo wiem jak - czy twój wypadek przy pracy byłł zgłoszony do arbejdsstyrelsen?
bo nie mogą ciebie zostawić ot tak sobie. Duński lekarz musi ci w tym pomóc.
Życze szybkiego powrotu do zdrowia i walcz o swoje

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #124 dnia: 15 Cze 2009, 09:10:51 »
Przy skomplikowanym przypadku kazda opinie lekarza trzeba skonfrontowac, powinienes poszukac jakiegos specjaliste (to dosc trudne) i odwiedzic go prywatnie, do sierpnia napewno bym nie czekal.

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #125 dnia: 15 Cze 2009, 11:16:34 »
Zgadza sie Jurand tylko ze w Danii prywatna opieka medyczna nie nalezy do tanich.
Jak sie nie ma dodatkowego ubezpieczenia to taka przyjemnosc moze zpowodowac bankructwo :(

Zdrowie jest najwazniejsze ale niestety mozliwosci tez sa ograniczone :(

Wdg mnie sytuacja Klajsmena wyglada na dosc skomplikowana a co za tym idzie wiele testow badan etc
ktorych koszty moga byc ogromne

Moze lepiej zalatwic to w PL o ile sa takei mozliwosci
albo sprobowac meczyc tutaj lekarzy / placowki publiczne by (moze to nei zabrzmi ladnie) wyzebrac wczesniejsze zalatwienie problemu. (cel uswieca srodki, chociaz w tej sytuacji taka postawa moze nie przyniesc zadnych korzystnych rezultatow) :(

Zycze Tobie Klajsmen by wszystko sie ulozylo szybciej niz zaplanowano
« Ostatnia zmiana: 15 Cze 2009, 11:27:29 wysłana przez Svaria »
Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

Chory

• Gość
« Odpowiedź #126 dnia: 15 Cze 2009, 12:19:44 »
Witam.
To nie jest tak do konca prawdziwe jak piszecie. Wcale sie nie dziwie ze dunski lekarz nie chce opierac sie na dokumentacji z Polski ,to on odpowiada za pacjenta a nie polski lekarz. Ja jestem tez na zwolnieniu na reke 3 lata
z powodu wypadku przy pracy. Teraz wraca z powrotem mozliwosc leczenia sie prywatnie na koszt panstwa jezeli czas
oczekiwania na zabieg,wizyte lub operacje przekracza miesiac. Ja sam skorzystalem z tej mozliwosci. W Skorping jest prywatny szpital. Istnieje tez mozliwosc wyboru szpitala tam gdzie jest krotszy czas oczekiwania. Nie wiem jaka jest
sytuacja u Ciebie jezeli chodzi o rehabilitacje ale to takze lekarz powinien skabusewac Ciebie jezeli uwaza to za wskazane,
do szpitala. Jezeli masz to uznane jako wypadek przy pracy przez Arbejdsskadestyrelse to jezeli chodzisz prywatnie na rehabilitacje to mozesz otrzymac zwrot kosztow z ubezpieczenia prcodawcy. Nie wiem czy nalezysz do zwiazkow, poniewaz oni teraz prowadza sprawy odszkodowan i to jest bezplatnie.
Jezeli jestes zainteresowany to sluze pomoca tel.29728441

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #126 dnia: 15 Cze 2009, 12:19:44 »

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #127 dnia: 15 Cze 2009, 16:51:32 »
Wiekszosc lekarzy domowych moze wyslac chorego (za darmo) do specjalisty, ktorego jednak trzeba bardzo zmudnie poszukac.
Sa dobrzy specjalisci ktorych nie ma w systemie i tym trzeba placic (600-800 kr, do 2500 u psychologow).
Po nieudanej operacji wziernikowej stawu skokowego blakalem sie po szpitalach i spotkalem wielu beznadziejnie bredzacych ordynatorow i lekarzy zabraniajacych mi uprawianie kazdego sportu, az dotarlem do Eilifa Larsena slynnego chirurga i ortopedy  kosztowalo to 800 kr, b.dobrze wydane pieniadze bo uslyszalem diametralnie odmienne i dobrze uzadnione opinie zupelnie podwazajace belkot w/w konowalow.

Offline klajsmen

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #128 dnia: 17 Cze 2009, 21:58:20 »
Witam serdecznie i dziękuj za słowa otuchy  :) w moim przypadku sprawa jest skomplikowana o tyle że mam uszkodzenia ortopedyczne i neurologiczne, mam złamanie w nadgarstku i uszkodzone nerwy z całej lewej strony, dlatego że z polecenia szefa produkcji  naprawiałem maszynę w ruchu i o mało  nie urwało mi lewej ręki.
Wszystko jest spisane i odpowiednie urzędy są zawiadomione. Związki wynajęły mi już adwokata. W PL mogę zrobić badania prywatnie, które w DK nie będą przeczytane. Mogę się też leczyć ale zapłace za wszystko sam, ponieważ Ministerstwo Zdrowia DK od roku odmawia mi wydania druku E-112. Ale nie wiadomo jak prywatna operacja w PL zostałaby zaakceptowana przez Danię, jeśli wystąpiłyby komplikacje ?
Miałem 2x fizjoterapie, lecz przerwano bo nie przynosiła poprawy, miałem też 10 zabiegów u kiropraktora.
Byłem w prywatnym szpitalu w Skorping lecz dostałem tylko Ibumetin 600mg na 14 dni, na pytanie czy to ma wyleczyć rękę, ortopeda odpowiedział że nie, ale zmniejszy ból, g .. prawda... później dostawałem morfinę.
W Aarhus wogóle mnie nie badała, przeczytała tylko moje dokumenty i stwierdziła że jest OK.  ???
Polski ortopeda potwierdził to samo co w Skorping ale napisał też -  co, jak i dlaczego musi być zoperowane lub wyciętę.
Prosiłem lekarza wielokrotnie żeby skabusewał mnie do innego szpitala ale odmawiał. Więc czekam na sierpień.
Bardzo chętnie przyjmę wszystkie sugestie i informacje, mój mail :  amunsen45@gmail.com
Dziękuję i pozdrawiam   ;)

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #129 dnia: 17 Cze 2009, 23:34:31 »
Cos tu nie gra, zwiazki+adwokat powinne ci zapewnic nie tylko odszkodowanie ale tez pomoc w szybkim i efektywnym leczeniu.
Musisz ich atakowac. Firmy pomagajace w tych sprawach oglaszajace sie na internecie:
www.helsinghoff.dk/ad2/
www.patientvejledning.dk/
sprobuj tam popytac.
Mozesz tez, jak masz niebieska karte umowic sie z dobrym szpitalem w Polsce (i nie tylko) i podczas wakacji czy pobytu "nagle" zachorowac, a lekarze nie beda widzieli innego wyjscia niz wykonanie potrzebnej ci operacji.
Moge ci tez podac namiary (na pw) na kolege z dziecinstwa ktory jest ponoc wybitnym  (opinia innych lekarzy) mikrochirurgiem (spec.dlonie!) i ordynatorem szpitala we Wroclawiu. Nie wiem jednak jak bardzo do tylu sa polskie szpitale w technologi potrzebnej do tego rodzaju operacji.
« Ostatnia zmiana: 18 Cze 2009, 00:03:30 wysłana przez jamjurand »

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #130 dnia: 18 Cze 2009, 09:33:45 »
 Klejsmen i Jamjurand- szpital w Trzebnicy (koło Wrocławia) jest akurat w czołówce ŚWIATOWEJ , pod względem mikrochirurgii !!!
Bardzo głośny był sukces jakiś rok-dwa temu, kiedy to panu Leszkowi, od wielu lat bez jednej ręki (którą stracił w wypadku) przeszczepiono dłoń zupełnie obcego dawcy !!! 
Z sukcesem !!!   (czytałam niedawno ponowny artykuł, pan Leszek, po długiej i żmudnej rehabilitacji- MA sprawną rękę, której wcale nie miał! :D

Dlatego, Jamjurand, nie obawiaj się, że polskie szpitale są w tym względzie "do tyłu".,Przynajmniej ten  :)

Beth

• Gość
« Odpowiedź #131 dnia: 18 Cze 2009, 19:12:54 »
Witam wszystkich serdecznie.
Widzę,ze macie pojecie o duńskiej służbie zdrowia.Ja poszukuje endokrynologa w Danii,moze zna ktos namiary do specjalisty?- albo chociaz jakiegos dobrego lekarza I kontaktu?
Pozdrawiam,podajecie wiele cennych informacji na tym forum,na szczescie nie potwierdza sie opinia,ze Polak-Polaka potrafi tylko wykiwać za granicą.Normalni widać tez są...Miłego wieczoru wszystkim:)
Beth

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #132 dnia: 18 Cze 2009, 23:30:55 »
http://www.danmarks.net/sundheds_domain.phtml?idxno=83&accno=1

Obawiam sie, ze bez skabusewania sie nie obejdzie, bo w Hamlecie mozna umrzec po obejrzeniu cennika. Zwlaszcza, ze endokrynologowi nie wystarczy popatrzec na nas. Potrzebuje wynikow badan, a to sa ogromne pieniadze.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline klajsmen

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #133 dnia: 19 Cze 2009, 15:33:00 »
Witam serdecznie,
Jamjurand - czy mógłbyś przesłać mi namiary do Twojego kolegi z dzieciństwa na maila amunsen45@gmail.com
Dziękuję ślicznie również Choremu za cenne wskazówki i informacje, które postaram się wykorzystać.
Narazie staram się o elektryczny wózek inwalidzki żebym mógł zrobić zakupy samodzielnie.
Miego weekendu.  ;)

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #134 dnia: 19 Cze 2009, 16:39:03 »
Pamietaj, ze dotarcie do wybitnych specjalistow czy szpitali w Polsce tez moze byc uciazliwe, sa napewno do nich kolejki i byc moze bedziesz musial ich w ten czy inny sposob zdopingowac, to normalka tam, zwlaszcza jak chcesz "nagle" zachorowac i wyladowac w szpitalu, zupelnie nie wiem jak moj "wybitny" znajomy dziala.
Jak masz mozliwosci komunikacyjne i przyjaciol to powinien tez sprawdzic Niemcy czy Szwecje.
Przygotuj sie tez taktycznie komunikujac sie z ktoryms z tych dwoch linkow ktore ci podalem, patientvejledning jest dosyc tani o ile pamietam. Pamietaj pali ci sie nie mozesz wiecej czekac, chcesz zyc normalnie i pracowac, to twoje argumenty.
Mam nadzieje, ze opiszesz tutaj co sie bedzie dzialo  :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #134 dnia: 19 Cze 2009, 16:39:03 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 309148
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16836
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39590
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45804
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42603
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand