poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Słuzba zdrowia w Danii  (Przeczytany 91993 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lebowski

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 12
  • -Otrzymane: 20
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Słuzba zdrowia w Danii
« Odpowiedź #150 dnia: 09 Gru 2009, 13:01:44 »
Nie zgodzę się co do trafności historyjki Mirry, z całym szacunkiem do Niej.
Historyjka jest o pasożycie, a tak nie można nazwać ludzi, którzy pracują i płacą podatki, m. in. na służbę zdrowia.
W sytuacji , kiedy choruje dziecko, świętym obowiązkiem lekarza jest mu pomóc. Niezależnie od tego, w jakim kraju się to dzieje. Dania, czy Polska czy Honolulu - lekarz MUSI pomóc. Mamy pandemię świńskiej grypy. Poli pisze, że gorączka sie utrzymuje od kilku dni. Nie wyobrażam sobie, żeby lekarz mógł cos takiego zlekceważyć. To śmieszne co napisałaś Zelndia - to jest Dania. Obyś nie była w sytuacji Poli.
A tak w ogóle to przesadzacie z tym wrzucaniem Polaków do jednego wora i wyżywaniem się nad ich "pomysłowością" w omijaniu prawa. "Niech pierwszy rzuci kamieniem..."
Wydaje mi się, że ogromna większość naszych Rodaków pracuje i płaci uczciwie podatki i dostosowuje się do reguł tu panujących. Polacy nie zmienią Danii i dobrze o tym wiecie. A Duńczycy nigdy nie będą mieli przychylnych opinii na nasz temat. Jeszcze się to w żadnym kraju nie zdarzyło, żeby o przyjezdnych mówiono dobrze.
Tymczasem życzę wszystkim zdrwia i mniej żółci, bo jak przeglądam to forum, to widzę, że praktycznie każdy wątek kończy się wymienianiem wyższości Duńczyków nad Polakami i odwrotnie. Niech każdy patrzy na siebie, niech każdy wyrabia sobie swoja opinię w swoim środowisku i niech każdy z nas będzie wyjątkiem od reguły. Tego sobie i Wam życzę.

Offline souli

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #151 dnia: 09 Gru 2009, 13:21:27 »
z tym dostosowywaniem sie to moze tak nie przesadzajcie Mirra i Zelandia.Nikt z nas sie nie czepia tego co jedza dunczycy,jak zyja w co sie ubieraja  co lubia a czego nie.Jezeli chodzi o zdrowie dla mnie tez nie ma dyskusji a juz na pewno jak chodzi o dziecko.Wlasnie wrocilam od lekarza z dzieckiem ,mały goraczkuje,kaszle jakby chcial płuca wypluc ,katar po pachy jest słaby i mizerny i co????????i nic lekarz owszem osłuchał i kazal wracac do domu.A dziecko dalej sie meczy.

A co do swierdzenia to jest Dania i trzeba sie dostosowac absolutnie sie nie zgadzam,taki przyklad;
w szkole u mojego syna panuje wszawica ,kilka razy w miesiacu przynosi instrukcje jak z tym walczyc-na szczesie my nie mamy z tym problemu(moj syn ma krotkie wloski) ale dunskie dziewczynki w szczegolnosci tak a ich rodzice maja to w nosie ,nie walcza z plaga bo jak twierdza nie maja czasu bo pracuja .No koment!!!!

I jeszcze jedno,sluzbe zdrowia dunska widac na codzien na ulicy-tych wszystkich ludzi na wozkach i balkonikach -to sa skutki nie leczenia w przeszlosci.Nawet zwykla grypa ,ktora lagodnie nas potraktuje potrafi zrobic spustaszenie w organizmie ,ktore na stare lata wychodzi.

Zycze wszystkim duzo zdrowia i jak bedziecie w Pl nie zapomnijcie odwiedzic najblizszej apteki.

Offline aneczka.k

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 12
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #152 dnia: 09 Gru 2009, 13:42:40 »
Ja jutro ide z 8 miesiecznym synem do lekarza zobaczymy co nam powie, maly od tygodnia kaszle tak jakby pluca chcial wypluc... oj tak go meczy ten kaszel ze spac nie moze. Wiadomo przesadzac nie ma co ale jak cos dluzszy czas trwa i sie nie poprawia i nawet pogarsza to lekarz powinnien cos dac, jak nie antybiotyk to cos innego, cokolwiek aby czlowiekowi troche pomoc.

zaZu

• Gość
« Odpowiedź #153 dnia: 09 Gru 2009, 13:51:48 »

A tak w ogóle to przesadzacie z tym wrzucaniem Polaków do jednego wora i wyżywaniem się nad ich "pomysłowością" w
zę.
od dawna obserwuje to forum i tutaj są 2 obozy Polaków,
Polacy którzy przyjechali w ciągu ostatnich kilku lat ( pasożyci jak myśla Ci co są tu dłuzej), mysla lub nie o przyszłosci tu, ale ciągle pamiętaja jak to jest w Polsce , bo spędzili tam większość swojego życia( rozumiem to ) i Polacy tzw. "zduńczeni"( tak o nich myślą Ci nowi POlacy )którzy żyja tu od wielu lat , i teraz to Dania jest ich ojczyzną , są nią zafascynowani pod każdym względem:P( tez to rozumiem)
ale nie rozumiem po co ciągle jakieś aluzje na temat tych czy tych, niech każdy żyje po swojemu,przecież mamy do tego prawo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #154 dnia: 09 Gru 2009, 14:02:09 »
W Polsce ludzi z balkonikami nie widac, bo na balkoniki ich nie stac. Siedza przykuci do lozek w domach, a swieze powietrze lykaja jak ktos przyjdzie i im okno otworzy.

Lebowski, opowiastka nie jest o pasozycie. Jest o normalnym czlowieku, pracuje, zyje. Nie potrafi tylko zaakceptowac swiata ciotki.
Nie podobaja mu sie kolory scian, nie podoba mu sie pies na sofie, nie smakuje mu ser z dzemem, tudziez przeszkadza mu halas (jest moze zmeczony po nocce). Problemem Jozia, nazwijmu go tak, jest to, ze nie potrafi zrozumiec, ze jak sie jest w gosciach, to nalezy zaakceptowac reguly domownikow.

Wracajac do leczenia.
Wszedzie mozna znalezc lepszych i gorszych lekarzy.
Osobiscie spotkalam sie z sytuacja odwrotna w POLSCE oczywiscie: synek moj dostawal antybiotyk przez 8 miesiecy !!! 2 tygodnie antybiotyku 2 tygdonie przerwy, tylko dlatego, ze goraczkowal i mial czerwone gardlo.
Nie zlecono badan, posiewow niczego... Jak sie pozniej dowiedzialam - antybiotyk jest zwykla procedura lekarzy w przypadku malych dzieci - daja go na wszelki wypadek, by ochronic za przeproszeniem wlasny tylek, gdyby nie daj Boze cos sie stalo, rozwinelo z goraczki.
Wiem o tym nie z plotek, a od profesora, ktory wyklada na AM. Tego sie ich uczy (oczyiwscie wiadomosc te studenci dostaja nieoficjalnie).

W przypadku mojego synka, gdy w koncu sama przez prywatne kontakty wykonalam bardzo specjalistyczne badania i okazalo sie, ze tak przebiega u mojego syna reakcja alergiczna. Przy nastepnej wizycie odmowilam podania antybiotyku, powiedzialam, ze zgodze sie jezeli po 3 dobach stan malego sie nie zmieni. W karcie syna wpisano wielkimi czerwonymi literami "matka odmawia podania antybiotyku" chcieli nawet mojego podpisu pod tym (nie zgodzilam sie). Dziecku oczywiscie nic sie nie stalo.
Od tego czasu Mlody dostal antybiotyk chyba tylko raz, w sytuacji ewidentnej.
Zmienilam lekarza na takiego wlasnie, ktory nie bal sie odpowiedzialnosci, a skupiony byl na wlasciwej diagnozie.

Uwierzcie, ze w wiekszosci przypadkow lekarze aplikuja antybiotyk w trosce o swoj tylek, a nie zdrowie pacjenta.
Bo tak na chlopski rozum, rozne antybiotyki dzialaja na rozne szczepy bakterii. Jezeli lekarz aplikuje antybiotyk bez chocby posiewu, oantybiogramie nie marze, to aplikuje go na chybil trafil.

« Ostatnia zmiana: 09 Gru 2009, 14:15:54 wysłana przez Mirra »
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #155 dnia: 09 Gru 2009, 14:04:47 »
Sadze, ze wielu wystepujacym tutaj ofiarom dunskiej ignorancji (18< lat) radykalnie by pomoglo zazycie odrobiny "trawy" :D

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #156 dnia: 09 Gru 2009, 14:08:00 »
Oczywiscie, ze kazdy ma prawo zyc po swojemu. Ale nie ma prawa przemalowywac ciotce mieszkania, wyrzucac psa na dwor, czy zakazywac jej spotkan z przyjaciolkami. NIe ma prawa rowniez wysmiewac sie ciotki. Moze jest dziwaczna, ale jest u siebie i ma dobre serce, bo pozwolila Joziowi mieszkac u siebie. Jedynie nie chce, by z tego powodu jej zycie zostalo wywrocone do gory nogami.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #156 dnia: 09 Gru 2009, 14:08:00 »

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #157 dnia: 09 Gru 2009, 14:11:48 »
Mirra,
Pisalem o tym juz pare razy; na znalezienie lekarza czy specjalisty trzeba poswiecic wiele czasu i energii, aczkolwiek zlego lekarza mozna latwo dosc rozpoznac; zestresowany majacy slaba maks. 30 sekundowa pamiec, studjujacy za kazdym razem katalog lekarstw. Opinie o lekarzach mozna czesto znalezc na necie.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #158 dnia: 09 Gru 2009, 14:14:21 »
Wszystko sie zgadza. Chcialam jedynie podkreslic, ze to nie ma znaczenia czy to bedzie Polska, Dania czy Urugwaj.
Wszedzie znajdziemy zdolnych lekarzy z powolania i partaczy.

a

• Gość
« Odpowiedź #159 dnia: 09 Gru 2009, 14:30:38 »
A ja dorzuce uwage dotyczaca roznic w zaopatrzeniu polskich i dunskich aptek.
Rzeczywiscie, roznice sa uderzajace. U nas sam paracetamol wystepuje pod kilkunastoma nazwami handlowymi (a farmaceuci czesto zapominaja o tym fakcie uprzedzic, ze laczenie kilku lekow zawierajacych ten banalny paracetamol moze miec oplakane skutki), do tego przerozne syropki, suplementy diet, inne czary mary.
Polska to niestety kraj lekomanow. Wystarczy wlaczyc telewizor: leki to chyba najczesciej reklamowany towar.
Pomyslcie, prawie 40 miliononowy kraj, jakie to uzywanie dla koncernow farmaceutycznych!
I to faktycznie musi byc szok, kiedy Polak przywykly do takiej sytuacji przyjezdza do Danii i odwiedza lekarza albo apteke.
I co? Zadnej refleksji nad soba. Tylko narzekanie i poczucie krzywdy.
Przyklad Mirry z antybiotykami podawanymi dziecku przez 8 miesiecy to znakomita ilustracja tego jak u nas sie leczy.
Sama w zyciu kilkanascie razy bylam leczona antybiotykami. Nigdy nie zrobiono mi posiewu, ani antybiogramu. Bo po co? Nie pomoze ten antybiotyk, to sie sprobuje innego, a potem nastepnego i nastepnego...

Co do teorii dotyczacej kryteriow podzialu Polakow piszacych na tym forum na dwa obozy, to jest ona wzieta z sufitu.
Podzial przebiega zupelnie inaczej.
A jak, to moze nie napisze, bo pare osob na pewno sie obrazi.
« Ostatnia zmiana: 09 Gru 2009, 14:47:40 wysłana przez a »

Offline Liwia

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #160 dnia: 09 Gru 2009, 14:39:47 »
"A, ostrzegam nie robcie sobie szczepienia przeciw zoltaczce w danii . Zapalcilismy za szczepienie A+B ok 1500 kr  , w polsce kosztuje to 75 zl."
Ja miałam wczoraj szcepienie przeciwko żółtej gorączce i zapłaciłam tylko 526 dkk...

zaZu

• Gość
« Odpowiedź #161 dnia: 09 Gru 2009, 14:53:41 »
a co do podziału Polaków to wlasnie ja to tak widze, z grubsza...i nie sadze zeby było to wzięte z sufitu.
pewnie kazdy ma swoje zdanie na ten temat.

a

• Gość
« Odpowiedź #162 dnia: 09 Gru 2009, 14:58:43 »
Jest wzieta z sufitu. Bo chocby moj przypadek calkowicie jej przeczy:)

zaZu

• Gość
« Odpowiedź #163 dnia: 09 Gru 2009, 15:00:09 »
wyjątek potwierdza regułę :)))

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #164 dnia: 09 Gru 2009, 15:02:24 »
hehe... wbrew temu co mi sie na forum zarzuca ja tez jestem wyjatkiem  ;D
Nie pasuje do zadnego obozu, wiec jak to jest???

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #164 dnia: 09 Gru 2009, 15:02:24 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 321021
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 19654
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 41376
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 49087
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 44391
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand