poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: urlop macierzynski  (Przeczytany 21121 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RybkaWillego

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 56
  • -Otrzymane: 114
  • Reputacja: +28/-12
    • Status GG
Odp: urlop macierzynski
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Sie 2008, 15:50:35 »
Maju80 z tego co wiem to w Danii zwolnienie do pracy ciężarnym wypisuje lekarz rodzinny a nie ginekolog. Jeżeli jednak bardzo ci zależy na wizycie u normalnego ginekologa to polecam :

Ewald Wolny
Axeltorv 8, 5. sal,
1609 København V
tlf.: +45 33339515
fax.: +45 33339519

Bardzo fajny starszy pan. Polecam

[Posted on: 20 Sierpień  2008, 15:49:22]

Acha. Zapomniałam napisać że on przyjmuje prywatnie i ze skabusewaniem.
Za dużo mówimy o zmianie świata, a za mało świat zmieniamy. Za dużo mówimy o miłości, a za mało kochamy.

Offline JoannaDark

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #31 dnia: 16 Lut 2011, 10:11:39 »
Witam,
Mam pytanie, czy kobieta, która jest na bezrobociu ma prawo dostawać zasiłek macierzyński z gminy? Szukałam na forum, na borger.dk itp. i niestety nie znalazłam dokładnej odpowiedzi. 
Pracowałam w Danii 2 lata, teraz jestem bez pracy i właśnie dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Nie dostaję zasiłku dla bezrobotnych, na dagpenge zabrakło kilku miesięcy, a o kontanthjaelp po prostu nie ubiegałam się z pewnych powodów. Pośrednictwo pracy wie, że jestem bezrobotna i jestem aktywna na rynku pracy (wysyłam cv, loguję się na jobnet, bezpłatne praktyki, sprogskole itp.)
Czy ktoś może mi udzielić rady?

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #32 dnia: 16 Lut 2011, 18:02:28 »
Barselsdagpenge som ledig

Er du ledig og modtager arbejdsløshedsdagpenge, har du automatisk også ret til barselsdagspenge, når du er på orlov.

Modtager du kontanthjælp eller starthjælp, har du ved barselsorlov som hovedregel ret til denne ydelse i de samme perioder, som gælder lønmodtageres ret til barselsdagspenge. Mens du holder barselsorlov, har du ikke pligt til at tage imod tilbud om beskæftigelse, aktivering e.l.

Er du ledig uden at modtage arbejdsløshedsdagpenge eller kontant- eller starthjælp, er du ikke berettiget til barseldagpenge. Du skal have haft en tilknytning til arbejdsmarkedet og opfylde visse krav om beskæftigelse.

Bemærk, at du som ledig ikke har helt de samme muligheder for at udnytte den fleksible barselsorlov. Fx kan du kun forlænge din orlov med 8 uger og ikke med 14 uger. Du kan kontakte enten din a-kasse eller kommunen for at få nærmere oplysninger.

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:y583JVeVbJwJ:https://www.borger.dk/_layouts/BorgerDK/Permalink/permalink.aspx%3FPageId%3D1a30e274-58ef-401a-9d2e-42d195590997+kontanthj%C3%A6lp+%2B+barsel&cd=1&hl=da&ct=clnk&gl=dk&source=www.google.dk

Jesli nie dostajesz ani dagpenge ani kontanthjælp nie dostaniesz tez barseldagpenge.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline JoannaDark

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #33 dnia: 17 Lut 2011, 08:56:03 »
Dziękuję za informację. Rozumiem, że najpierw muszę postarać się o kontanthjaelp, a potem o barseldagpenge. Tylko nie wiadomo czy w tej sytuacji dostanę kontanthjaelp  :-\ tak czy owak dzięki, dowiem się w gminie.

Offline siudemka1972

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +3/-1
« Odpowiedź #34 dnia: 20 Maj 2011, 17:48:46 »
Czy ktoś się orientuje jak wygląda sytuacja z urlopem macierzyńskim u osoby prowadzącej firmę?Ile trwa od kiedy i jak długo  można z tego świadczenia korzysta itp
dziękuje za odpowiedz
"Straszną namiętnością ludzką jest owa pycha, która każe nam zmuszać innych ludzi, aby myśleli tak jak my"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #34 dnia: 20 Maj 2011, 17:48:46 »

Urlop.

Zaczęty przez FlashDział Podatki

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 4011
Ostatnia wiadomość 13 Mar 2012, 18:11:23
wysłana przez Flash
Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 310945
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
ile trwa ustawowo urlop

Zaczęty przez ile trwa ustawowo urlopDział Podatki

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 6480
Ostatnia wiadomość 23 Cze 2009, 23:20:01
wysłana przez felis
urlop po narodzinach dziecka.

Zaczęty przez grzes85_2006Dział Podatki