Ogólne > Rodzina ...
związek z Duńczykiem?
Jomir:
Magnolio, pomieszalo sie to wszystko.
1. jesli znajdziesz prace, na minimum 30 godzin tygodniowo, przyjezdzasz z mala bez problemow, dostajecie pobyt na podstawie pracy i jest wszystko ok.
2. gotowka na koncie (ok. 50.000 koron na rok pobytu) odpada. Mozna tak zrobic, wykazac sie gotowka na koncie i dostac pozwolenie na przyklad na rok, ale bez prawa pracy. POodstawowy MINUS w ten sposob nie dostaniesz pozwolenia dla Malej.
3. Kaucja jest zwiazana z laczeniem rodzin (slub), jest to 56.000 koron, ktore sa zlozone na koncie urzedu imigracyjnego na 7 lat. Polowa jest zwracana, gdy zdasz egzamin z dunskiego (PD2 lub PD3). Sa to pieniadze dla zabezpieczenia Ciebie, gdyby doszlo do rozwodu. Bo w przypadku laczenia rodzin, pansstwo w przypadku rozwodu musi zadbac o Ciebie. Wowczas oni pokryja te koszt z tej kaucji.
CO do wyroku sadowego: jesli jest w nim napisane, ze wladza rodzicielska po Twojej stronie, nic wiecej juz nie potrzebujesz.
Kurcze trudna masz sytuacje. Nie wiem jak dlugo sie znacie, ale moze warto zaryzykowac ze slubem??? lub znalezc prace.... jakakolwiek na poczatek....
mala_z_Aarhus:
Prosze sie nie obrazic, ale wydaje mi sie to dosc optymistycznym zalozeniem: zawiadamiam ich (mam nadzieje, ze wiem pani kogo i gdzie i z jakimi drukami), dostaje pozwolenie i juz.
Ogolnie interpretujac przepisy dunskie, to musi pani uzasadnic jakos swoja nagla potrzebe przebywania w Danii.
Posiadanie gotowki jest wiecej niz pomocne, ale prosze dokladnie sprawdzic, czy majac na utrzymaniu malotelniego nie powinna sie pani wykazac wyzsza kwota oraz miec naprawde, jakis plan dzialania.
Praca 3 razy w tygodniu po ile godzin? Gdzie? Jak zaklimatyzuje sie dziecko? Wie pani cos o szkole, kursie dla dziecka?
O jakim w ogole regionie kraju mowimy? (ponawiam te pytanie)
Czy na okres czekania na pozwolenie na pobyt i prace wykupi pani ubezpieczenie dla siebie i corki?
Jest tu mnostwo niuansow...
Ogolnie radzie uwaznie przewertowac Froum, zwlaszcza wszelkiego rodzaju poradniki i linki.
To, ze przyjezdza pani do Dunczyka, nie zmienia faktu, iz musi pani posiadac chociazby podstawowa wiedze o Danii.
alto:
Mirra. Czy Ty czytasz co piszesz? Czy Ty wogole wiesz dlaczego jest kaucja ? A zalozenia tej kaucji sa takie zeby to Panstwo zabezpieczylo sie przed konsekwencjami finansowymi w stosunku do ewentualnych " porzuconych/porzucajacych wspolmalzonkow obcokrajowcow " a nie na odwrot.Kobieta ma wpalcic kaucje ze swoich pieniedzy bo razie np rozwodu Panstwo ma zadbac o nia i pomoc jej " z jej kaucji". Poza tym co za pomysl ze "slubem przynajmniej na poczatek ". A co to : jakas przymiarka, proba greneralna ?
Jestem w Danii 17 lat wiec moja rada dla dziewczyny : najpierw pozwolenie na pobyt i prace , znalezienie pracy i w ten sposob uniezaleznianie sie finansowe a pozniej reszta. W dalszym ciagu zycze powodzenia
Jomir:
Tak czytam i wiem. Za to to czytasz bez zrozumienia.
Niestety to czesta bolaczka znacznej czesci spoleczenstwa.
AHa.... nieprawda jest, ze kaucje placi kobieta, ze swoich pieniedzy.
Urzedu nie interesuje, kto kaucje placi.
marta_malgorzata:
Ja rowniez bylabym za opcja znalezienia pracy i na tej podstawie staranie sie o pozwolenie na prace i pobyt, w ten sposob bedziesz troche niezalezna finansowo, szybciej odnajdziesz sie w nowym otoczeniu. ;)
Powodzenia. :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej