Ogólne > Podatki

8% prog podatkowy czy to ulega zmianie?

<< < (4/5) > >>

Klingon:

--- Cytat: grzegorzaga w 02 Mar 2008, 12:41:57 ---no oki:) ale przy 38% moge odliczyc dojazd do pracy a przy 8% place z wlasnej kieszeni za to...
--- Koniec cytatu ---
To tak jak powiedzieć, że jak nie będę płacił podatku to nie otrzymam ulgi ale jak będę płacił podatek to będę mógł otrzymać ulgę. Zamiast płacić np. 30 tys. podatku aby otrzymać tysiąc zwrotu to lepiej zapłacić 8 tys. i nie mieć zwrotu.

Specjalnie nie podałem waluty bo to nie było obliczenie tylko przykład. Orientacyjnie przy dochodzie 200 tys. kr. zapłacisz 16 tys. składki na rynek pracy + 51 tys. podatku (razem 67 tys. kr).

PS. Mając rezydencję podatkową w Danii musisz też zapłacić podatek od ewentualnego polskiego dochodu i od nieruchomości w Polsce.

mondzik:

PS. Mając rezydencję podatkową w Danii musisz też zapłacić podatek od ewentualnego polskiego dochodu i od nieruchomości w Polsce.

hi. to,że trzeba zapłacić podatek od uzyskanych przychodów z polski w danii to wiem, ale nie słyszałem o nieruchomościach! proszę o wytłumaczenie. czy zapłacić trzeba od nieruchomości w polsce ten podatek czy z polskich nieruchomości w danii?

Klingon:
Mając nieograniczony obowiązek podatkowy (rezydencję podatkową) w Danii należy zawsze zgłosić posiadaną nieruchomość za granicą. Czy będziesz musiał zapłacić duński podatek od nieruchomości zależy w jakim kraju nieruchomość leży (przypuszczam że trzeba zapłacić za nieruchomość w Polsce).
Przykład:
Wartość handlowa:                 1.000.000 kr.
Obliczony duński podatek (1%):       10.000 kr.
Zapłacony podatek za granicą:         -8.000 kr.
Do zapłaty:                            2.000 kr.

lilianka:

--- Cytat: grzegorzaga w 02 Mar 2008, 11:25:46 ---to leppiej jest przejsc na normalny podatek 40% czy zostac przy 8%??? bo przy normalnym podatku polska odda a przy 8% trzeb doplacac im nawed kilkanascie tys
--- Koniec cytatu ---
nawet jak będziesz płacił 38 % podatku tu w Danii Polska i tak Ci niec nie "odda"jesynie te 38 bedziesz mógłw Pl sobie odjąc,ale jeśli wyjdzie dopłata na Twoaj korzyść to PL nie zwróci Ci dlatego,że tych pieniedzy nie zarobiłes w PL.

grzegorzaga:
no nie wiem...bo skoro mi ne oddali by z powodu ze ich nie zarobilem w pl to czemu chca doplaty od tego co zarobilem w dani...???

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej