poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: prosze o pomoc...  (Przeczytany 7463 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hary

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
prosze o pomoc...
« dnia: 06 Mar 2008, 12:10:18 »
 Witam mam zamiar w czerwcu ściągnąć do dani rodzinę córka pójdzie do 1 klasy szkoły podstawowej a ja nadal nie mam żółtej karty mam tylko miekką karte z nr CPR wobec tego mam pyt. czy mogę dziecko w takiej sytuacji posłać do szkoły i czy wogóle mi ją przyjmą a następną rzeczą jest od kiedy w dani dzieci ida do szkoły,bo myslałem że od sierpnia. I trzecia sprawa w kwietnu ide na nowe mieszkanie i nie wiem czy będę mógł się przemeldować w komunie poniewarz mój miękki cpr jest warzny di 8 kwietnia. pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi ;)
jak sobie pośćielisz tak sie wyspisz

lilianka

• Gość
Odp: prosze o pomoc...
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Mar 2008, 12:53:03 »
miekki cpr :) heh ja własciwie też mam coś takiego,czasami w różnych instytucjach dziwią sie co to jest?:) mi powiedziano że jest to to samo co zółta karta tylko "zastępcza" z powodu dużego napływu Polaków wyrabiaja takie.moje pyatnie , może ktoś wie, co należy zrobic aby mieć plastikową żółta karte?ta już jest moja 2 ,pierwsza straciła ważnośc i przysłali mi nowa ważną do konca roku.

Klingoon

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Mar 2008, 13:16:07 »
Zglos nowy adres do ewidencji ludnosci (folkeregistret) w gminie i ewentualnie wyrob nowa "miekka" karte.
Normalna zolta karte dostaniesz po otrzymaniu zezwolenia na pobyt i prace.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Mar 2008, 13:19:13 »
Niestety by dostac twarda trzeba poczekac na decyzje urzedu imigracyjnego.
Mysle, ze do czasu pojscia Malej do szkoly, otrzyma Pan juz poowlenie i "prawdziwa" zolta karte.
Rok szkolny zaczyna sie w polowie sierpnia, w tamtym roku byl to 13, w tym roku nie sprawdzalam jeszcze, ale na pewno albo 11 albo 18.
W zaleznosci od miejscowosci i mozliwosci komuny, Mala albo pojdzie do klasy z dunskimi dziecmi i dostanie tlumacza na poczatek, albo zostanie skabusewana do klasy integracyjnej, w ktorej dzieci zza granicy ucza sie jezyka, ale i rowniez realizuja normalny program szkolny.

Musi Pan wystapic o pozwlenie na pobyt corki, ona musi miec swoj wlasny CPR i swoje wlasne pozwolenie.
W roznych Komunach bywa roznie. Sa komuny, ktore przyjmnuja dzieci bez CPR, a niektore nie.

Ale prosze sie nie martwic, powinien Pan zdazyc. Do szkoly moze Pan corke zapisac nawet dzien przed rozpoczeciem roku, tak wiec ma Pan jeszcze sporo czasu na wszystko.

Jesli chodzi o przemeldowanie, prosze wziac swoj kontrakt (mniemam, ze jest on podpisany na dluzszy czas) i te tymczsowa karte do Folkeregistret.
Przeciez to, ze ma Pan te tymczasowa swiadczy o tym, ze jest Pan tu legalnie. Moim zdaniem nie powinno byc problemow z zameldowaniem.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline michalina

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Mar 2008, 14:36:26 »
Dzieci maja obowiazek szkolny także nie może iść od sierpnia a od przyjazdu do Danii .

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Mar 2008, 15:21:46 »
Poki dziecko nie jest oficjalnie w Danii nie moze isc do szkoly.
Poki jest tu jako turysta, podlega obowiazkowi szkolnemu w Polsce.

Rok szkolny zaczyna sie w sierpniu.

syla dania

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Mar 2008, 19:26:22 »
jakies nieporozumienie tu widze ja tu przyjechałam z czwórką dzieci i do szkoly zostały przyjete bez numeru cpr i od przyjazdu wiec nie widze potrzeby aby musiało dziecko czekac im wcześniej tym lepiej pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Mar 2008, 19:26:22 »

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Mar 2008, 19:36:59 »

.
Musi Pan wystapic o pozwlenie na pobyt corki, ona musi miec swoj wlasny CPR i swoje wlasne pozwolenie.
W roznych Komunach bywa roznie. Sa komuny, ktore przyjmnuja dzieci bez CPR, a niektore nie.

.
jakies nieporozumienie tu widze ja tu przyjechałam z czwórką dzieci i do szkoly zostały przyjete bez numeru cpr i od przyjazdu wiec nie widze potrzeby aby musiało dziecko czekac im wcześniej tym lepiej pozdrawiam
ja mam znajomą której dzieci czekały na szkołę ok 2 msc, bo nie miały cpru własnie.to chyba zależy od komuny, albo może nawet od babeczki w okienku.

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Mar 2008, 19:53:36 »
Też potwierdzam,że możliwe jest chodzenie do szkoły w okresie oczekiwania na cpr.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Mar 2008, 20:34:35 »
Tak jak napisalam na poczatku, wszystko zalezy od szkoly i komuny.

Osobiscie co tydzien bywam z synem w polskiej szkole i niestety spotykam wiele dzieci, ktore do szkoly nie moga chodzic z powodu braku Cpr.
Takze kolega mojego syna, przez rok chodzil tylko do polskiej szkoly, bo nie mial cpr.

Z mojego wlasnego doswiadczenia: wiedzac, ze przyjedziemy tutaj w czasie wakacji, zapisalam syna do szkoly w kwietniu, majac na uwadze, fakt, ze wymaga specjalistycznego nauczania. Od kwietnia do sierpnia nie wydarzylo sie nic. Karta zapisu, nie opuscila biurka sekretariatu szkoly. Natomiast, gdy przyszlismy juz z Cpr, sprawa zostala zalatwiona w ciagu jednego dnia. (Komuna Kopenhaska)
Tak wiec, nie jest to takie oczywiste.

rt

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Lut 2009, 14:38:00 »
Konczy mi sie termin waznosci zoltej papabusewej karty ,na poczatku w komunie wniosek o wydanie  karty zlozyl pracodawca,

Pytam czy karte  wydaje mi komuna jako kontynuacje tzn wysyla do firmy
czy musze isc  do komuny po nowa i zlozyc znow wniosek,

Czy to nalezy do obowiazku firmy

kontrakt mam na stale i nie jestem w spisie ludnosci

dziekuje

gosc

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Lut 2009, 17:06:39 »
musisz zalatwic pozwolenie na pobyt i prace, wtedy otrzymasz zolta karte

rybaa

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Kwi 2009, 22:52:35 »
Mam pytanie czy jest przepis dotyczacy ferii ze rodzic ktory ma dziecko w wieku szkolnym, to nalezy mu sie urlop w okresie ferii szkolnych.chodzi mi o dunskie przepisy odnosnie urlopu prosil bym o wklejenie dunskich przepisow jak ktos z panstwa posiada .

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Kwi 2009, 00:03:46 »
Prosze bardzo:

§ 15 Arbejdsgiveren fastsætter efter forhandling med lønmodtageren, hvornår ferien skal holdes. Arbejdsgiveren skal under hensyntagen til virksomhedens drift så vidt muligt imødekomme lønmodtagerens ønske om, hvornår ferien skal holdes, herunder lønmodtagerens ønske om, at hovedferien holdes i lønmodtagerens barns skolesommerferie.

Stk. 2. Arbejdsgiveren skal så tidligt som muligt meddele lønmodtageren, hvornår ferien skal holdes. Arbejdsgiveren skal give meddelelsen senest 3 måneder før hovedferien begynder, og senest 1 måned før ferien begynder for øvrige feriedage, medmindre særlige omstændigheder hindrer dette.

Nie mam czasu do konca tlumaczyc doklanie.
Wiec z grubsza:
nie jest tak, ze sie nalezy. Pracownik z pracodawca ma ustalic kiedy ma byc urlop. Pracowdaca powinien respektowac oczekiwania pracownika, a zwlaszcza gdy pracownik chce wykorzystac glowna czesc urlopu w okresie szkolnych ferii.

Pracownik musi wczesniej powiadomic pracodawce, kiedy sa ferie szkolne, minimum 3 miesiace przed planowanym glownym urlopem i najpozniej miesiac przed rozpoczeciem innych dni urlopowych.

rybaa

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Kwi 2009, 12:04:21 »
dzieki mirra bo zona ma szefowa Dunke arabskiego pochodzenia i twierdzi ze jej nie da urlopu w okresie letnim bo nie gdy jej mowimy ze jest taki przepis to powiedziala by go pokazac .dzieki jeszcze raz

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 04 Kwi 2009, 12:04:21 »

bardzo proszę o przetlumaczenie

Zaczęty przez dar_czarDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 15485
Ostatnia wiadomość 24 Lip 2007, 12:41:29
wysłana przez dar_czar
proszę o przetłumaczenie

Zaczęty przez robi2007Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 1