Ogólne > Podatki

rozliczenia podatkowe

<< < (3/8) > >>

magda0904:
Przepraszam Mirra, ze tak zawracam glowe, ale nie moge nigdzie znalezc na forum odpowiedzi na moja sytuacje.

W roku 2007 odbylam praktyki (5 miesiecy), ktore byly czescia studiow w Danii. Po zakonczeniu praktyk nie wrocilam do Polski tylko pozostalam w Danii juz na stale. czy w takiej sytuacji ja rowniez musze sie rozliczacz w Posce? czy orientujesz sie moze co to jest to zaswiadczenie o dunskiej rezydencji podatkowej i jakie warunki trzeba spelniac aby je otrzymac ze SKAT?

z gory dziekuje za cierpliwosc i pomoc

Dzieki bardzo Klingon za ponowne przypomnienie  :)

Juta:

--- Cytat: Mirra w 11 Mar 2008, 23:00:06 ---Magdo, najprosciejrzecz ujmujac: jesli nie masz w Polsce meza, dzieci, akcji przynoszacych zyski w tysiacach zlotych, wynajetych trzech biur :) z kolejnymi tysiacami zyskow :) no i jesli bylas tu dluzej niz 183 dni w 2007 roku - czyli przyjechalas do Danii najpozniej bodajze 1 lipca, to zapomnij o polskim US :) A teraz spij dobrze :)

--- Koniec cytatu ---

Na tej podstawie tysiace Polakow nie placi podatkow. W Danii mieszkaja dluzej niz 183 dni i placa tu tylko 8% skladki na rynek pracy. I tak ciagna latami.

dino_24:
                Magdo ,  wprowadzono cię w błąd
           1 . Jeżeli w 2007 roku nie osiągnęłaś żadnych dochodów legalnych w Polsce , NIE MUSISZ SIĘ ROZLICZAĆ , w U.S. , składasz tak zwany PIT ''zerowy''
                załączając do niego PIT - ZG / dochody zagraniczne / , możesz śmiało pisać sumy , PODATKU W POLSCE NIE ZAPŁACISZ .
           2.  Jeżeli w 2007 roku przepracowałaś legalnie w Polsce , choćby tydzień i jeden dzionek , niestety / jeżeli się rozliczasz sama / MÓSISZ ZŁOŻYĆ W U.S.
                PIT - 36  , i zapłacić podatek . PZRYKRO ALE TAKIE SĄ POLSKIE REALIA NA DZIEŃ DZISIEJSZY
           3.  Dla osób pracujących zagranicą , ostateczny termin rozliczenia z U.S. za bieżący rok rozliczeniowy przypada 31 lipca danego roku

to tyle , pozdrawiam

Dodane: 12 Marzec  2008, 03:35:49
                      Sorki , zapomniałem dodać  / paraliż umysłowy , ale to nocna zmiana zadziałała /

Ad. do pkt.  3   ... dla osób pracujących zagranicą ....  , samozatrudniających się i osób zatrudniających się przez firmy - których SIEDZIBA JEST POZA
                              TERYTORIUM  R.P.
                               reasumując :  jeżeli ktoś jest zatrudniony przez firmę , która jest zarejestrowana na terenie Polski , a pracuje zagranicą , ROZLICZA SIĘ DO
                               31 kwietnia danego roku
                               Pozostali , tak jak pisałem wcześniej

Dodane: 12 Marzec  2008, 03:56:46
                      Nie wiem co trzeba zrobić , aby otrzymać duńską rezydencję podatkową , CÓŻ CIĘ ONA OBCHODZI , jeżeli już chcesz to staraj się o polską
       rezydenję podatkową . W Polsce w U.S. musisz złożyć ZAMÓWIENIE O DRUK  '' CVR - 1  '' - kosztuje 17 , - PLN w ciągu 14 - stu dni muszą ci go
       wydać , jest jedno ALE , musisz podać kraj docelowy - czyli danię , no i JESTEŚ AUTOMATYCZNIE ZAREJESTROWANA W ICH SYSTEMIE
                     Żadnych KÓŁEK RATUNKOWYCH JUŻ NIE MASZ - JEST WSZYSTKO ''CZARNO NA BIAŁYM ''
        CVR - 1 upoważnia do TEGO , ŻE OD TEJ ''CHWILI'' cały ''ciężar'' podatkowy  S P O C Z  Y W A    N A  D U Ń S K I M   SKAT - cie

Ale się wstrzymaj z rozliczeniem z KRAJEM , ma wejść SZEROKA    A B O L I C J A   .  M.F. ma już opracowany PROJEKT , są LI tylko zabiegi
        ''kosmetyczne'' , WSPANIAŁY   '' KACZOR  DONALD  ''  JEST JUŻ NA KOŃCOWYM   ETAPIE  -  JUTRO PO PRACY OPISZĘ  TO  SZERZEJ . Jest jedno
         pewne , powyższa   A B O L I C J A   ma objąć TYCH wszystkich ziomków , którzy nie rozliczyli się z POLSKIM  FISKUSEM  od 01- 01 - 2004 / do ogłoszenia
         USTAWY   O  ABOLICJI
                        Zaznaczam , że R.P.  ma na dzień  dzisiejszy  nie podpisaną UMOWĘ , o unikaniu podwójnego opodatkowania z 5 - cioma krajami  U.E.
          /  Belgią , Holandią , Austrią , Danią  i  Finlandią  /  i  Rosją  i  Stanami  Zjednoczonymi
                        Jeśli chodzi o danię , to powstała  w  2007 roku  HYBRYDA - ANEKS do umowy  '' O unikaniu podwójnego opodatkowania ''  z roku  2002
            NIC DIAMETRALNIE SIĘ NIE ZMIENIŁO , doszło tylko pojęcie  '' centrum życia  społecznego '' / osobistego /  i  ''centrum  życia  gospodarczego ''
          Zaznaczam że  U.S. / te mniejsze /  , jak i Izby Skarbowe  -  dowolnie to INERPRETUJĄ
          JEŻELI COŚ ''POKIĆKAŁEM'' , to proszę  SZANOWNYCH FORUMOWICZÓW  O  SPROSTOWANIE  /  bez urazy  /

kłaniam się i pozdrawiam

magda0904:
Witam wszystkich i dziekuje za tyle informacji!

--- Cytat: Mirra w 11 Mar 2008, 23:00:06 ---Magdo, najprosciejrzecz ujmujac: jesli nie masz w Polsce meza, dzieci, akcji przynoszacych zyski w tysiacach zlotych, wynajetych trzech biur :) z kolejnymi tysiacami zyskow :) no i jesli bylas tu dluzej niz 183 dni w 2007 roku - czyli przyjechalas do Danii najpozniej bodajze 1 lipca, to zapomnij o polskim US :) A teraz spij dobrze :)

--- Koniec cytatu ---

Mirra w zupelnosci masz racje. nie mam zadnego centrum zainteresowan ( ani dzieci, meza, czy domu) i nigdy w Polsce nie pracowalam (nawet nie mam NIPu).

Przeczytalam wczoraj informacje, na stronie podanej przez Klingona:

--- Cytat: Klingon w 11 Mar 2008, 21:06:50 ---Tą stronę podawałem kilka razy PIT - zeznanie roczne za 2007 rok. Jest też tam link do dobrego artykułu na ten temat.

--- Koniec cytatu ---

Z tego co wyczytalam z konwencji miedzy Polska a Dania o unikaniu podwojnego opodatkowania musze tylko dostarczyc do US dunska rezydencje podatkowa. Poszlam wiec dzisiaj do SKAT i otrzymalam takowa. Dzieki niej udowadniam w Polsce (w US), ze przebywam w Danii ponad 183 dni. Wiem, ze mase Polakow nie ujawnia swoich dochodow w Danii, jednakze wydaje mi sie, ze po dostarczeniu (do US) zaswiadczenia o dunskiej rezydencji podatkowej rowniez nie musze juz sie rozliczac w Polsce i spac spokojnie  :) poniewaz wszystko wtedy jest zgodnie z prawem.

Mirra czy ty nie dostarczylas do Polski takiego zaswiadzczenia o dunskiej rezydencji podatkowej?

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie

roga:
Wielu z forumowiczow porusza temat zmiany rezydencji podatkowej na dunska i z tym zwiazanych konsekwencji podatkowych. Warunki zmiany rezydencji byby juz omawiane. Generalnie konsekwencja tej zmiany jest uwolnienie sie od rozliczenia w Polsce, natomiast rozliczenie nastepuje calkowicie w Danii, tzn. odpadaja nam ulgi (mieszkanie, wyzywienie). Z rezydencja podatkowa w Polsce placilismy podatek i w Danii i w Polsce - w sumie podatek lacznyw o niewielkiej roznica od podatku ktory przy zmianie rezydencji bedziemy placic w Danii. O ile mi wiadomo sa rowniez inne korzysci z posiadania rezydencji podatkowej w Danii, nie zawsze tylko podatkowe ale np. zasady pobytu czasowego kontra stalego, wieloletnie zabezpieczenie na wypadek bezrobocia itp. Obecnie placac zwiazki i kase bezrobocia nie mozemy pobierac zasilku bezrobocia po uplywie naszego tymczsowego kontraktu/zakonczenia pracy. Przenoszac nasze centrum zyciowe tutaj, jestesmy w jakis sposob "na stale" i tracac prace mozemy przez kilka lat otrzymywac zasilek bezrobotny w wysokosci 90% naszych zarobkow ale nie wyzszy niz max. "dagpengesatsen" okolo 160.000 kr rocznie. Tak rozumiem istniejace przepisy, ale moze ich tlumaczenie przeze mnie nie jest wlasciwe. Prosze o komentarz.     

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej