Ogólne > Podatki

rozliczenia podatkowe

<< < (7/8) > >>

vera:

--- Cytat: K3 w 18 Lut 2009, 16:30:25 ---średni kurs NBP masz stały przez cały dzień..... więc twoja porada co do dokładności nic nie da :P

niezależnie czy kasa wpłynie o 09.00, 12.00 czy 15.00 kurs średni do obliczeń będzie taki sam

i chodzi mi po prostu o to, że twoje słowa, zacytowane powyżej są zbędne

--- Koniec cytatu ---

NIe wiem czego się teraz czepiasz. To jak się oblicza kurs nie przecze jak powinno być i co jest podstawą. Jednak to że US sobie wymaga (czego nikt nie robi o czym już wspomniałem) obliczanie kursu z chwilą dostępności środków (czego w życiu nie poznamy bo nie mamy takich danych).

tak wiec nie zaprzeczam temu co jest oczywiste ale zapodałem coś kto ktoś powyżej chciał znać chwilowy kurs, wiec twoja irytacja nie ma sensu.

K3:

--- Cytat: vera w 18 Lut 2009, 16:36:38 ---NIe wiem czego się teraz czepiasz. To jak się oblicza kurs nie przecze jak powinno być i co jest podstawą. Jednak to że US sobie wymaga (czego nikt nie robi o czym już wspomniałem) obliczanie kursu z chwilą dostępności środków (czego w życiu nie poznamy bo nie mamy takich danych).

tak wiec nie zaprzeczam temu co jest oczywiste ale zapodałem coś kto ktoś powyżej chciał znać chwilowy kurs, wiec twoja irytacja nie ma sensu.

--- Koniec cytatu ---

sęk w tym, że US wymaga obliczeń tak jak wspomniałeś "z chwilą dostępności środków", z tym że dotyczy to przypadków kiedy w momencie wypłaty doszło do przewalutowania; czyli np duńska firma wypłaca pracownikowi 10.000DKK na POLSKIE konto złotówkowe, więc podczas transferu dochodzi do przewalutowania z DKK na PLN
wtedy do PITa bierzemy kurs z banku, taki po jakim nastąpiło przewalutowanie

natomiast jeśli przelew nastąpił na duńskie konto, to bierzesz kurs średni NBP, który jest stały przez cały dzień...

elena333:
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. :)
Pozdrawiam

vera:

--- Cytat: K3 w 18 Lut 2009, 16:52:10 ---sęk w tym, że US wymaga obliczeń tak jak wspomniałeś "z chwilą dostępności środków", z tym że dotyczy to przypadków kiedy w momencie wypłaty doszło do przewalutowania; czyli np duńska firma wypłaca pracownikowi 10.000DKK na POLSKIE konto złotówkowe, więc podczas transferu dochodzi do przewalutowania z DKK na PLN
wtedy do PITa bierzemy kurs z banku, taki po jakim nastąpiło przewalutowanie

natomiast jeśli przelew nastąpił na duńskie konto, to bierzesz kurs średni NBP, który jest stały przez cały dzień...

--- Koniec cytatu ---

Ja to wszystko wiem, druga część wypowiedzi się tyczyła osoby która chciała kurs chwilowy wiec zapodałem źródło.

Poprostu się nie dogadaliśmy w pewnym momencie  ;)

pozdro

lilianka:
Witam mam pytanie, na moim tast selv mogę sobie orientacyjnie obliczyć podatek ( za 2008 rok ) żeby potem szoku nie przeżyc ;. moje pytanie w zwiazku z tym , czy wypełniam rubryke Indeholdt/pålignet AM/SP-bidrag for 2008 ?
wiem ze wpisuje Indeholdt A-skat/pålignet B-skat og frivillig indbetaling af skat vedr. 2008, dochów brutto ( 11)
no i ulgi jeśli się należą ... a i apropos ulg . od pazdziernika mam kontrakt na stałe , byłam i zmieniłam od razu skattekort, ale na nowej skattekort na te 2 msc (  list i grdz.) mam również ulge na wyżywienie i nocleg /???? to w picie moge sobie ja obliczyc od stycznia do grudnia /??/ bardzo dziekuje za odpowiedz :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej