poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: BRAK PRACY W DANII??  (Przeczytany 36865 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lilianka

• Gość
Odp: BRAK PRACY W DANII??
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Kwi 2008, 14:21:16 »
ja nie napisalam ze sa debile w 90 % tylko przypomniala mi sie pewna rozmowa, nie twierdze tez ze za takich uwazam Dunczyków, wcale nie ja ich bardzo lubie i nie spotkalam sie z zadnym objawem nietolerancji z ich strony :))

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Kwi 2008, 14:54:16 »
Myślę że stratą czasu jest "udowadnianie" kto jest lepszy - wszyscy mają zalety i wady. Co jest ważne, to żeby nie stać w miejscu, nie być zadufanym tylko otwartym i zawsze mieć ze sobą dobry humor. :)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Kwi 2008, 15:48:02 »
Lilianka napisala: 90% Dunczykow to idioci: slowa pewnego dunczyka.

Calkowicie sie zgadzam, jezeli za idiote uwazamy ludzi, ktorzy zapewniaja nam b. dobra opieke socjalna, daja dodatki, namawiaja nas na nauke jezyka i placa nam taka sama stawke za godzine jak swoim wlasnym obywatelom (chyba jedyny kraj w UE) - a za to wszystko sa tylko krytykowani i uwazani za nieudolnych.

W Australii i USA utarlo sie powiedzenie "glupi jak dunczyk" , ale w pozytywnym slowa znaczeniu. Chodzi o to, ze w porownaniu do innych narodowosci, dunczyka
nie trzeba w pracy ani pilnowac ani kontrolowac. Pracuje uczciwie, nie ma nalogow, jest zdyscyplinowany i sam rozwiazuje swoje problemy podejmujac konieczne decyzje na swoim stanowisku pracy, jest zyczliwy i nie wtraca sie w sprawy innych. Pracodawcom poszukujacym sily roboczej, wystarczy, ze powiesz "jestem z Danii" - wszystkie drzwi stoja otworem. W Sydney pracuje okolo 8.000 dunczykow (wielu rzemieslnikow: murarze, stolarze, technicy budowlani, pielegniarki, mechanicy, tokarze itp.). Emigranci zarobkowi z Europy Srodkowej i Wschodniej, a takze miejscowa sila robocza, uwazaja tam skandynawow za najwiekszych konkurentow do miejsc prac. Pragnalbym aby tutaj w Danii uwazano nas za wspanialych, zdyscyplinowanych i przyjmowano nas do pracy z otwartymi rekoma i z szacunkiem dla naszych umiejetnosci. Byc moze kiedys tak bedzie, ale na to potrzeba wielu, wielu lat pracy nad soba. Wizerunek polaka jest niestety inny. Raz nadszarpnieta opinia bedzie nasprzsladowac przez lata, ale ktos musi zaczac ja poprawiac.

Offline Marys

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #33 dnia: 30 Kwi 2008, 11:56:24 »
No, dwie niedziele temu bylam w polskim kosciele z kolezanka, i pod tymze kosciolem w trakcie mszy stalo kilku polskich dresow, ktorym k... i ch... nie schodzily z ust. Ja sie tak tylko zastanawialam, po co oni w ogole przyszli...

Nie lubie prezentowania braku logiki. Co ma pojscie do kosciola z wyrazaniem ekspresji pod postacia wulgaryzmow? Ze niby zabronione? To nie Moherland.

Po co przyszli? Moze sie pomodlic. A moze, jak wielu, tylko poznac innych Polakow. Albo wyrwac tzw. swietojebliwa Polke? Kto wie...

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #34 dnia: 30 Kwi 2008, 12:22:44 »
A moze chodzi o to ze kiedys spotkasz wczesniej nieznanego ci Dunczyka, lub tez innego nie Polaka i powie ci on ze zna jedno slowo po Polsku ale nie bardzo wie co ono znaczy i poprosi cie o wyjasnienie co to jest, bo wszyscy Polacy uzywaja ciagle tego slowa.

"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Offline Marys

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #35 dnia: 30 Kwi 2008, 13:39:38 »
Cos w tym jest. Jeden Dunczyk sie kiedys pochwalil, ze zna slowa qrwa i zubrowka. Malo tego, wiedzial, co znacza. Tzn. qrwa tlumaczyl jako squ - a byl bardzo zdziwiony, jak mu wytlumaczylem znaczenie podstawowe - prostituerede :)

Nie ma to jak wymiana informacji. Ale absolutnie nie byl zdziwiony slowem qrwa. A czy nas dziwi ich squ? Tez sie czesto slyszy, jak i inne ich przeklenstwa.

Nie robmy sie bardziej swietojebliwi od Rydzyka (ktory jest faktycznym oszustem i zlodziejem, a udaje swieta krowe).

Troche zdrowego rozsadku.

[Dodane: 30 Kwiecień  2008, 13:33:49]

A propos dresow - tez czasem chodze w dresie. No, moze nie do kosciola, bo nie chodze wcale do czarnych. Chyba ze na slub lub pogrzeb. Chociaz na te ostatnie imprezy chadzam z mieszanymi uczuciami - no bo po co mam isc na czyjs pogrzeb, skoro on nie bedzie na moim???

:)

[Dodane: 30 Kwiecień  2008, 13:38:05]

Ale dlaczego chodzenie w dresie ma oznaczac cos zlego?

To wlasnie brak logiki. Znam polskich zlodziei, ktorzy chadzaja w garniturach. Albo i sutannach. Nie szata.....

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #36 dnia: 30 Kwi 2008, 13:51:37 »
W Polsce utralil sie stereotyp "dresiarza" jako lysego wlasciciela kija bejsbolowego i starego BMW.

Do czego kij bywa uzywany, mam nadzieje, ze wiesz.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 30 Kwi 2008, 13:51:37 »

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #37 dnia: 30 Kwi 2008, 14:32:43 »
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Offline Marys

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #38 dnia: 30 Kwi 2008, 14:39:20 »
Do gry w baseball.... Nawiasem mowiac, zapewniam cie, ze wiem, smiem twierdzic, ze lepiej od ciebie. Ile razy mialas stycznosc z prawdziwym bandziorem? Nie szpanerem udajacym nie wiem kogo, ale uprawiajacym bandytke (i nie myl z chuliganka) Mniejsza o to.

Nie powoluj sie na polskie stereotypy, bo cie posadza, ze sie nie integrujesz z dunczykami. A tutaj dres nie jest synonimem przestepcy.

A uzywanie polskiego odpowiednika slowa squ rowniez.

Troche obiektywizmu :)

[Dodane: 30 Kwiecień  2008, 14:35:22]

http://en.wikipedia.org/wiki/Dres (Po angielsku  ;D)

Nic nowego. Malo to bylo w Polsce subkultur? Od mandoliniarzy poczawszy na nazistach skonczywszy. Wielkie mi co.

A czy kazdy przedstawiciel subkultury to przestepca?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #39 dnia: 30 Kwi 2008, 14:58:23 »
Przytoczylam CI tylko skojarzenie, jakie przecietnemu Polakowi przychodzi na mysl, slyszac o dresiarzach. Na prawde nie zamierzam sie z Toba licytowac w kwesti stycznosci z bandziorami. Nie mialam i miec nie chce.

Co do integracji z Dunczykami... Moim zdaniem integracja to jedno, a zachowanie tozsamosci narodowej to drugie. Jestem Polka i nia pozostane, pomimo iz nie jestem pierwszym pokoleniem mojej rodziny zamieszkujacym w Danii. Moja polska rodzina to tylko mama, dwoje dzieci i pies (chociaz on dopabuse od dwoch pokolen Polak  ;D ) ... pozostala czesc - jakies 30 osob, to Dunczycy.
Oni szanuja to, ze jestem Polka... ja szanuje i przestrzegam dunskich zwyczajow i tradycji, ale dbam rowniez o nasze, polskie. Bo tak moim zdaniem wyglada integracja - akceptowanie siebie nawzajem, a nie przyjmowanie obcego w zamian za wlasne.

kostek

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 18 Cze 2008, 12:23:51 »
Wiem coś na ten temat, bo moj syn byl w styczniu w Kopenhadze i 2 tygodnie... tylko poszukiwal pracy - bezskutecznie (podczas gdy trabia wszedzie w mediach ze Dania otworzyla rynek pracy i ze czeka 20 tys. miejsc pracy dla Polakow), teraz pojechal drugi raz i od miesiaca znowu poszukuje pracy (moze się tym razem uda). Ale generalnie jestesmy dyskryminowani - w jednej fabryce powiedziano jemu ze przyjmuja tylko Dunczynków, w drugiej też (chociaz brakuje rąk do pracy! maja miejsca ale nie dla nas). Ale na koniec powiem tak, jak juz ktos ma ta prace i mieszkanie, to naprawde niezle sie zyje w Danii, napewno lepiej niz w Anglii,no i mozliwosc szybkiego przyjazdu do Polski. Zycze wszystkim powodzenia i cierpliwości w poszukiwaniu pracy. KOSTEK

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #41 dnia: 18 Cze 2008, 14:52:49 »
Moim zdaniem problem polega na znajomosci jezyka.
Po co wziac Polaka, ktoremu bedzie trzeba wszystko na migi pokazywac, skoro mozna Dunczyka, ktoremu powie sie raz i zrozumie.
Inna sprawa jest ten komunkatywny angielski, ktory w rzeczywistosci oznacza 5 slow na krzyz.

Prosze nie zrozumiec mnie zle. ZYcze jak najlepiej naszym rodakom, ale niestety nasza(polska)  znajomosc jezykow obcych jest wciaz zbyt mala.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #42 dnia: 18 Cze 2008, 14:55:51 »
Wiem coś na ten temat, bo moj syn byl w styczniu w Kopenhadze i 2 tygodnie... tylko poszukiwal pracy - bezskutecznie (podczas gdy trabia wszedzie w mediach ze Dania otworzyla rynek pracy i ze czeka 20 tys. miejsc pracy dla Polakow), teraz pojechal drugi raz i od miesiaca znowu poszukuje pracy (moze się tym razem uda). Ale generalnie jestesmy dyskryminowani - w jednej fabryce powiedziano jemu ze przyjmuja tylko Dunczynków, w drugiej też (chociaz brakuje rąk do pracy! maja miejsca ale nie dla nas). Ale na koniec powiem tak, jak juz ktos ma ta prace i mieszkanie, to naprawde niezle sie zyje w Danii, napewno lepiej niz w Anglii,no i mozliwosc szybkiego przyjazdu do Polski. Zycze wszystkim powodzenia i cierpliwości w poszukiwaniu pracy. KOSTEK

otwarcie rynku pracy a rynek pracy to przeciez dwie różne rzeczy.......

co do anglii to masz racje, z tymi dojazdami to poprostu jest bomba 8-11h i już się jest w Polsce w moim przypadku

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 18 Cze 2008, 15:27:24 »
ja mysle ze angielski Dunczyków tez nie jest powalajacy, a nawet czesto gorszy.. mniejsza o to . według mnie problem polega rowniez na tym , ze jak ktos przyjezdza do Danii nie ma adresu dunskiego, ani cpru, ani żadnych pozwolen,pomagalam kolezance szukac pracy i to  było jednak podstawowym problemem , nie chcieli jej bo nie miala cpru, nie miala cpru, bo nie miala kontraktu , błedne koło :) pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 18 Cze 2008, 15:38:18 wysłana przez lilianka »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #44 dnia: 18 Cze 2008, 17:10:38 »
No, nie zgodze sie z tym angielskim.
Sprobuj w Polsce pojsc do parku i porozmawiac po angielsku z babciami.
Tudziez idz na poczte, do banku, sklepu, baaa to urzedu ... i zalatw cos.
Tu dopoki nie znalam dusnkiego bylam w stanie zalatwic dokladnie wszytsko po angielsku.
Moj maz w Polsce ginie bez opieki :) i to nie, ze gapa jest, ale ze jesli czegos nie wie, to znalezienie informacji po angielsku jest prawie cudem.
Dodam, ze nie mowie tu o Pscimiu Dolnym, a o Szczecinie, Krakowie, Zakopanym...

CO do tego blednego kola, w zupelnosci sie zgadzam, ale to tez nie wynika ze zlej woli, a z procedur. Oczekiwanie na zezwolenie, a tym samym CPR to kilka miesiecy obecnie. Kto by chcial tyle czekac, jesli potrzebuje pracownika od juz????
Zatrudnienie bez pozwolenia, to dla firmy kara minimum 200.000 koron.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 18 Cze 2008, 17:10:38 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 306307
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16454
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39392
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45404
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42468
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand