Ogólne > Rodzina ...

mlode mamusie w Danii

<< < (27/145) > >>

RybkaWillego:
Hej aniulka@25

Jeżeli chodzi o badanie bioderek, to wykonała je pielęgniarka środowiskowa jak córcia miała tydzień. Zbadała też czy ma wszystkie odruchy prawidłowe, czy się dobrze rozwija, zmierzyła ją i zważyła. Wszystko zapisała w książeczce dziecka, którą dała Julce. Jak Julka miała 3 tygodnie, pielęgniarka znów przyszła i wykonała te same czynności, i znów zapisała w książeczce dziecka. W pierwszym roku niemowlęcia pielęgniarka przychodzi około 3 do 5 razy, w zależności od potrzeb. Potem jeszcze jak dziecko ma 1,5 roku i 3 lata.

W Danii przyjęte jest też chodzić też z dzieckiem na wizyty kontrolne do lekarza rodzinnego i powinny się one odbywać jak dziecko ma: 5 tygodni, 5 miesięcy, 12 miesięcy, 2, 3, 4 i 5 lat.

Jeżeli chodzi o szczepienia to są wykonywane u lekarza rodzinnego jak dziecko ma: 3 miesiące, 5 miesięcy, 12 miesięcy, 15 miesięcy, 5 i 12 lat. O tych wszystkich wizytach można przeczytać w książeczce dziecka.

Jeżeli chodzi o nadawanie imienia, to my z mężem nadawaliśmy imię córeczce w kirkekontor w kościele. Żółta karta zaś przyszła pocztą automatycznie i nie musieliśmy się o nią starać.

Mam nadzieję, że odpowiedziałam na wszystkie twoje pytania. W razie potrzeby pisz na priv.
Pozdrawiam.

[Posted on: 10 Wrzesień  2008, 17:20:28]
Acha.  Dla wszystkich, którzy chcieliby się dowiedzieć jak wygląda sprawa z urlopem rodzicielskim w Danii, polecam w dziale Rodzina jest przyklejony wątek o tytule " urlop rodzicielski ". Poniżej link do tego wątku:

http://poloniainfo.dk/forum?topic=10908.0

mama:
hej aniulka,
rybka napisala co i jak
na nadanie imienia macie pol roku, potem dostanie z urzedu :) imie nadajecie w kosciele, arkusz chyba mozna znalezc na stronce internetowej personalregistrering.dk czy jakos tak

ja tylko dodam, ze nie, bioderek nie bada sie tak jak w polsce, nie przeprowadza sie tutaj 10 razy niepotrzebnego usg, nie chodzi sie z dzieckiem do neurologa, pediatry a nawet logopedy (jak to jedna mama z innego forum robila). tu wszystkim zajmuje sie pielegniarka ewen. lekarz podczas badania w 5 tygodniu. i wszyscy sa zdrowi!

karolcia19877:
my najpierw dostalismy akt urodzenia bezimienny ale powiedzialam pani w tym urzedzie koscielnym ze chce zrobic dziecku paszport i potrzebuje imienny akt to wydala mi go w ciagu kilku dni. pozdrowienia dla mamusiek:):):)

dorotka1906:
Witam, cieszę się że trafiłam na Wasz wątek. Jestem tu nowa, mieszkamy w Kopenhadze od 3 miesięcy i mam 8 miesięczną córeczkę. Bardzo chętnie przyłączę się do klikania z innymi mamusiami :).

Korzystając z okazji chciałabym zapytać czy któraś z Was mogłaby mi poradzić jak wygląda tutaj opieka nad kilkumiesięcznym dzieckiem nie urodzonym w Danii? Byliśmy u lekarza rodzinnego ale powiedziano nam jedynie kiedy mamy zgłosić się na szczepienie, a ja chciałabym wiedzieć czy mała dobrze się rozwija, ma odpowiednią wagę i czy mój "system" żywienia jest dobry dla niej?

Pozdrawiam!

patsy:
chciałabym sie dowiedzieć czy w Danii tak jak w Polsce kobieta w ciąży jest pod  "ochroną" jeżeli chodzi o pracę!tzn. czy można lub nie można jej zwolnić!

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej