Ogólne > Rodzina ...
mlode mamusie w Danii
eva77:
w 20 tyg wykonują ostatnie usg w Danii, wyjątkiem sa komplikacje w ciąży.Ale również jeśli matkę coś niepokoi połozna może skabusewać na dodatkowe badania usg.Ja mialam w 20 tyg robione usg i w szpitalu powiedziano mi ze wszystko jest ok i ze to ostatnie.Jednak poprosilam polozna na wizycie aby dala mi skabusewanie na jeszcze jedno usg i bez problemu dostalam.I dzieki Bogu bo na kolejnej wizycie okazalo sie ze jednak nie wszystko jest ok.Od tamtej pory kabusewano mnie na usg co 3 tygodnie.Kończę teraz 7 miesiac ciązy i jeszcze ani razu nie mialam zadnych badan na cukier.Ale podczas wizyt u poloznej kiedy sikamy na ten paseczek, to chyba to daje jakis wynik na obecność cukru, bo podczas ostatniej wizyt polozna powiedziala mi ze nie mam cukru.Ale nie wiem czy to to samo co badania z krwi.Nie wykonuja tu tak wielu badan jak w Polsce, ale jesli cos nas niepokoi zawsze zleca dodatkowe badania.Tak jak pisalam koncze 7 miesiac ciąży, badanie krwi mialam robione raz na poczatku ciąży, badanie moczu tez tylko raz,ale tylko dlatego ze bolal mnie brzuch i podejrzewano kłopoty z pecherzem, no i usg.
ania85:
Badanie cukru a wlasciwie test obciazenia glukoza jest wykonywane po to aby wykluczyc cukrzyce ciazowa.Wypija sie 50g glukozy rozpuszczonej w wodzie na czczo,nastepnie po godzinie odczytuje sie wynik z krwi,ktory nie powinien przekroczyc 140 mg%.Ja mialam podwyzszony cukier(153) co jeszcze nie swiadczy o cukrzycy ale juz musze stosowac diete cukrzycowa.Moj lekarz w Polsce powiedzial ze powinnam powtorzyc to badanie.Dlatego powiem ze dziwie sie ze tu nie wykonali Ci takiego badania.Wydaje mi sie ze cukrzyca ciazowa to powazna sprawa i nie powinno sie jej lekcewazyc.
aneczka:
To ja moze zadam inne pytanie, bede rodzila w Hvidovre Hospital i jeszcze nie dostalam listy co mam wziasc ze soba do szpitala dla siebie i dla dziecka nie wiem jakie tu w Danii sa zwyczaje co zapewnia szpital a co nie, wiec moze znajda sie dziewczyny ktore rodzily w ostatnim czasie w tym szpitalu a jak nie to w jakims innym w Danii, ktore wiedza co trzeba zabrac.
ania85:
Aneczko,jeszcze nie rodzilam:) ale niedawno o tym czytalam.Dziewczyny pisaly ze pobraly ze soba mase rzeczy dla siebie i dzidziusia tymczasem okazalo sie ze zupelnie nic nie bylo potrzebne.Wszystko zapewnial szpital(ciuszki dla dziecka,pieluszki,koszule dla mam,podpaski podklady),jedynie trzeba wziac ze soba przybory toaletowe i ciuchy na wyjscie ze szpitala.A na kiedy masz termin,jesli moge zapytac?
patsy:
aniu85 !jestem w 30 tygodniu ciąży i mam wlasnie problem z poziomem cukru we krwi!badanie zrobili mi w 28 tygodniu,bylam z tego powodu dwa dni w szpitalu,tutaj w Danii,mierzyli mi poziom cukru w laboratorium szpitalnym a oprócz tego sama mialam go mierzyć aparacikiem,który od nich dostałam.miałam spotkanie z dietetykiem ,dostałam wskazówki co jeść a czego nie,dostałam również aparat do mierzenia do domu i mam wykonywać te pomiary dwa razy w tygodniu do końca ciąży!a co do usg to ja mam ciąże zagrożoną,więc siłą rzeczy mam je często,ale wiem też,że z uwagi na za "duży" cukier też tu usg byłoby wskazane zrobić częściej.masz rację!niew wolno bagatelizować tego napewno!życzę powodzenia!
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej