Ogólne > Rodzina ...
mlode mamusie w Danii
1941:
--- Cytat: 1990 w 11 Sie 2013, 23:08:18 ---Jestescie niesprawiedliwi i nie zyczliwi...Ktos sie pyta o rade czy lepiej zostac i urodzic w Pl czy tu, a wy odrazu zlinczowaliscie Electre_89! A to tylko dlatego,ze spytala czy bedzie miala ubezpieczenie i czy cos bedzie sie jej nalezalo!Fakt troche zle,ze mysli by cos wyrwac od panstwa,ale to odrazu nie powod by na kogos najezdzac!!!Jestem przekonana,ze wiekszosc z was jest tu na zasadzie laczenia rodzin i byla w podobnej sytuacjii,lecz po kilku-kilkunastu latach przebywania tu jest sie ciezko przyznac do tego.
Powiada sie,ze "Swoj Swojemu pomoze",a to guzik prawda!!! Milej nocki
--- Koniec cytatu ---
Nawet jak ktos jest na laczenie rodzin to nikt nie pytal jak sciagnie zone i dzieci, to czy DK mu do tego doplaci.
Wrecz przeciwnie na laczeniu rodzin w statsforvaltningen musisz wykazac, ze jestes w stanie ta familie utrzymac aby dostala pobyt. Wowczas rodzina otrzymuje ubezpieczenie spoleczne zolte kart i tyle.
Wykazac mozliwosc utrzymania w tym przypadku jest znamienne i o co jeszcze pytac czy sie cos dostanie???
Dostac to mozna w dobrym przypadku miejsce w szkole jezykowej na koszt Kommune, dzieci miejsca opieki lub szkole, to malo?
O prace trzeba sie pytac i za nia rozgladac a nie po przyjezdzie do DK, pytac czy DK cos placi bo mama siedzi w domu i sie opiekuje dzieckiem, co mi sie nalezy?????
Zatem, Twoje wypowiedzi sa ze wszechmiar niecelne.
1990:
--- Cytat: aisak w 11 Sie 2013, 23:16:25 ---Spokojnie :). Nikt jej nie chcial obrazic ani zlinczowac. Tylko taki troche "nieokrzesany" styl mamy ;). No bo tak codziennie setki osob pyta, co im sie nalezy.. Rowniez na priwach. Dlatego reagujemy troche alergicznie :).
aisak z jednej strony Cie rozumiem ,bo czytam caly czas to forum i duzo jest rodakow,ktorzy chca na bezszczelnego wylodzic cos od tego panstwa,ale akurat electra jest mloda-nowa niewie jakie sa tu przepisy ani nic,ale to nie powod by odrazu tak reagowac...
--- Koniec cytatu ---
1990:
1941 troche sie mylisz
wypowiadam sie bo akurat bylam w podobnej sytuacjii i jakos tu jestem...
A mianowicie chlopak(teraz maz) byl tu a ja w pl zaszlam w ciaze postanowilismy,abym urodzila tu w Danii wiec tu przyjechalam pojechalismy zalatwiac papiery,ophold bez problemu dostalam na zasadzie laczenia rodzin mimo tego,ze maz wtedy byl akurat na kontanthjælp na kacie tez nie mial,po tyg.dostalam pozwolenie i zolta karte...Tak wiec nie trzeba miec kokosow na kacie,aby sie tu znalezc i dostac zolta karte...
1990:
Nawet w jeden dzien mozna zalatwic mieszkanie ze spoldzielni jak i rowniez pozyczke na depozyt z komuny...
DLA CHCACEGO NIC TRUDNEGO!!!!!!
1941:
--- Cytat: 1990 w 11 Sie 2013, 23:40:47 ---Nawet w jeden dzien mozna zalatwic mieszkanie ze spoldzielni jak i rowniez pozyczke na depozyt z komuny...
DLA CHCACEGO NIC TRUDNEGO!!!!!!
--- Koniec cytatu ---
A jak dlugo chlopak juz wtedy pracowal w Danii i ile czasu mialas do urodzenia od przyjazdu i zalatwienia spraw z pobytem?
Bo tak jakby to cos robi troche roznicy w sytuacji jakiej bylas Ty, a jest opisywana, nie masz takiego wrazenia?
Ponadto kiedy sie to dzialo jak zalatwialas te sprawy i w jakiej Kommune bo to tez tak jakby cos roznice robilo.
Fajnie, ze tak sie wiedzie wszystkim tylko zyczyc takiego powodzenia jakie Ty masz Gratulacje.
Ja tez w zasadzie nie moge narzekac, ale jednak sama przyznasz, ze Ty, ja i sporo innych osob, to nie regula. Chociaz jak sie wszystko zalatwia jak trzeba to jest tak wlasnie jak np. u Ciebie.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej